Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza analogowa płyta testowa

bat73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaką płytę testową polecilibyście do precyzyjnego ustawienia ramienia i wkładki. Jest ich trochę na e-bayu. Niestety brak mi rozeznania. Czy jest sens kupować nową Hi-Fi News Test Record ? Może coś z lat 60-tych?

Mam thorensa td160 w którym będę chciał zamontować SME 3009.

https://www.audiostereo.pl/topic/40387-najlepsza-analogowa-p%C5%82yta-testowa/
  • 1 rok później...

Pilna sprawa, czy jest ktoś z Wrocławia posiadający płytę testową?

Kupiłem Technicsa 1210 i wszystko wskazuje na to że nie działa w nim antyskating.

Sprawdzałem na LP z dużym zapasem wolnego miejsca - zero wpływu na zachowanie ramienia. Gramofon jest na gwarancji i mogę go odesłać, ale sprzedający zastrzegł że najpierw muszę to sprawdzić na czystej płycie.

Myślę o kupnie takiej płyty, ale póki co mam inne pilniejsze wydatki.

Jeśli ktoś może ją udostępnić dosłownie na chwilę to będę bardzo wdzięczny.

Who's Afraid of Music?

Music,

Gdzie na youtube widziałem prosty test obrazujący na 1210 jak działa antyskating. Jeśli masz wyważone już ramię z wkładką to ustaw docisk na 0 tak żeby ramię swobodnie się równoważyło i było w poziomie, antyskating też ustaw na zero jak już będzie ta równowaga ustaw ramię parę cm od brzegu talerza i raptownie ustaw antyskating na max, powinieneś zauważyć ruch ramienia w poziomie, to samo jak raptownie odpuścisz do 0. Jeśli się rusza to znaczy że wszystko działa :-D raczej :-] ja tez próbowałem ustawiać antyskating na nie zapisanym kawałku strony LP ale zjeżdżało mi i o mało co igła nie władował się w nr seryjny matryc wyryty pod koniec strony :-] dałem sobie spokój z tym.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

thrak,

taki test "w lewitacji" robiłem, ramię zachowuje się tak jak opisałeś, z tym że ruchy są minimalne, jak na mój gust to siła jest zbyt mała aby przeciwdziałać skatingowi.

Z kolei przy próbie na wolnym miejscu na longu z max ustawiniem igła jeśli jej w porę nie zatrzymam wręcz przeskakuje rowki i to tak gwałtownie że ma ochote wyskoczyć na label. Mam wrażenie że tak raczej być nie może.

U Ciebie jest tak samo?

Who's Afraid of Music?

bat73, 22 Lut 2008, 15:55

"...

Czy jest sens kupować nową Hi-Fi News Test Record ? Może coś z lat 60-tych?

..."

Ja mam zarówno HiFi News, jak i starą płytę o nazwie "Denon demonstration record", która też uchodzi za testową. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że:

1) HiFi ... - to sygnały (dźwięki),

2) Denon ... - to muzyka "testowa",

i na podstawie obydwu ww. można dokonywać regulacji.

Jak dla mnie - tutaj muszę zaznaczyć, iż moje "analogowe" doświadczenie jest jednak niewielkie - najwygodniej jest dokonywać regulacji na podstawie HiFi..., gdyż bardzo wyraźnie słychać zafałszowany sygnał testowy (sygnał nie jest czysty i to wyraźnie słychać), gdy ustawienie jest niewłaściwe (np. antyskating).

Jeżeli chodzi o ustawianie wg "muzyki" (płyta Denon...), to w mojej ocenie jest to wyższa szkoła jazdy i wymaga doskonałego słuchu, gdyż należy wsłuchać się w muzykę i wyłapać jej "niedoskonałości" (scena muzyczna przesunięta w lewo, w prawo itd). Pewnego rodzaju ułatwieniem jest opis tekstowy poszczególnych "utworów", tak więc możesz przeczytać i skonfrontować z tym co usłyszałeś. Z drugiej strony, funkcję takiej płyty może pełnić każda dobrze Tobie znana płyta, na której dużo się "dzieje" - muzyka nie może być jednorodna.

Osobiście ustawiam korzystając z HiFi ..., a weryfikuję/sprawdzam te ustawienia słuchając Denon ... .

Po tym przydługim wstępie i odpowiadając wprost na Twoje pytanie, płyta HiFi News (...) jest okey, a jeżeli jakakolwiek inna, to ja wybierałbym taką, która posiada sygnały testowe, a nie muzykę testową.

pozdr, donic

U mnie tak nie ma. Igła trzyma się rowka jak przyklejona. Mam taką płytę "testową", na której jest ryska powodująca przeskakiwanie jeśli antyskating jest źle ustawiony ;-) płyty testowej Hi-Fi czy inne tego typu nie mam.

Music, czy ten technics jest nowy? Gdzie go kupiłeś?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Music, rzuć okiem na ten filmik i zrób to samo co ten dj :-) jeśli masz podobne zachowanie wychył, wizualnie wygląda to tak samo u Ciebie jak u niego to jest ok jeśli nie to faktycznie cosmoże być skopane i reklamacja będzie chyba nieunikniona.

thrak,

to używka, ale na gwarancji. Rozmawiałem już ze sprzedającym, twierdzi że przed wysyłką było wszystko Ok i prawdopodobnie uszkodzenie nastąpiło w drodze.

Całość była bardzo dobrze zabezpieczona, talerz osobno, ramię zaklejone i podparte, przeciwwaga osobno - słowem - bez zastrzeżeń.

Nie mam powodu żeby mu nie ufać.

Twierdzi że zwrot kasy to formalność, zobaczymy...

Obejrzałem sobie ten filmik z linku, u mnie jest całkiem inaczej. Przy ustawieniu na zero ( w lewitacji ) ramię dosłownie zapierdziela w kierunku srodka talerza! Po ustawieniu max wraca raptem kilka centymetrów z powrotem, ale nie tak jak na filmie do uchwytu, tylko zatrzymuje się w pół drogi!

Dodam że gramofon jest idealnie wypoziomowany.

Jak na mój gust to coś tam jest zdrowo przekoszone, w tej sytuacji płytę testową można sobie chyba odpuścić :-(

shit...

Who's Afraid of Music?

No właśnie. Ja założyłem sobie, że jeśli 1210 to tylko nówka, bo od nie wiadomo kogo, to zazwyczaj po dj-ski niestety :-( no i zakupy robiłem przy dobrym kursie $ więc koszt to była połowa obecnej ceny rynkowej :-]

Co zrobić, mam nadzieje że sprzedający nie będzie szukał "drzwi do lasu" i odda kase.

Na razie nie mam powodu do zadymy, napisałem do niego jak wygląda sytuacja, jesli zwróci pieniądze to rozstaniemy się w zgodzie i tyle...

Będę informował na bierząco :-)

Who's Afraid of Music?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.