Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

No to że ta lampa ma max 125W to ja doskonale wiem tylko nadal nie rozumiem dlaczego napisałeś ze 25% z tej mocy to max

Czemu 42W ma zabić tą lampę?

Edytowane przez amplifon
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Też się chętnie dowiem. Ciekawią mnie też liczby podane tu:

1200v 100mA 35W czyli 25% procent"

Co to za wartości? Bo jeśli Uak i Ik, to z przemnożenia 1200V przez 100mA za cholerę nie wychodzi 35W, tylko 120.

Z kolei 35W to nie jest 25% ze 120W ani z dopuszczalnej mocy admisyjnej GM70.

@niutek

To milo.

U mnie bas nie powala, ale to kwestja wyboru rodzaju brzmienia. Bardziej dla mnie liczy sie ton, stad taki dobor komponentow aby byl najlepszy, czasem kosztem innym cech brzmienia.

Od pewnego czasu gram na grafitowych gm70 i poza lepszym basem, daja zauwazalnie wyrazniejsze wysokie tony. Srodek jest nieco gorszy niz w miedzianych ale brzmienie grafitowych jest bardziej liniowe.

Dales jakis soft start na B+?

Chłopie miedziana lampa gm-70 jest w kazdym aspekcie brzmienia lepsza od grafitowej-to słychać przy wzmacniaczu zrobionym prawidłowo.

Tak jest u mnie,w Amplifonie,w poprzedniej konstrukcji Niutka -która sobie słuchałem ze trzy miesiące..........to są dobre konstrukcje.

Jeśli u Ciebie jest tak jak napisałeś ,to w/g mnie jest coś z konstrukcja wzmaka nie tak.

Impedancja trafa to 11kom,co do soft startu to narazie jest dwa hebelki,z tym że jeden przepleciony przez przekaźnik by nie można było omyłkowo załączyć anodowego,docelowo będzie układ opóźniający co najmniej kilka minut gdyż tyle czasu ta lampa potrzebuje się żarzyć

Nie czuje sie chlopem.

Co oznacza, zrobiony prawidlowo? Moze moj nie jest zrobiony prawidlowo.

Zawsze uwazalem, ze cu brzmi lepiej i tak jest, jezeli zdefiniujesz co jest dla ciebie lepsze i ta cecha zostanie wcmoczniina przez dany rodzaj lampy.

Jezeli voicing robiony jest wokol jakosci tonu, przy zwracaniu mniejszej uwagi np na bas czy dynamike, frafitowy gm wzmacniampewne cechy zaniedbane wczesniej. To czesc voicingu.

Na gorszych komponentach, czy innych, np rezystorach z metalowej folio, czy slabych kondensatorach, wersja cu brzmi szlachetniej.

Przez wiele lat robie voicing roznych elementow toru i staram sie unikac defintitywnych stweirdzen, bo potem zycie to szybko weryfikuje.

Edytowane przez MaciekP

Panie MaciejuP.........przepraszam za tego chłopa.

Lampa gm-70 to przede wszystkim drive i bas-jest to przede wszystkim widoczne jesli podczas prezentacji pozostałe elementy toru są referencyjne.

Gra zawsze cały system,a doszukiwanie się jakiegoś voicingu-którego cechy zależa tylko od budowy wzmacniacza-to jest jakies nieporozumienie.

Każdy wie swoje i niech tak zostanie.U mnie przy duelundach cast pio i rezystorach shinkoha grafitowa brzmi inaczej i jak dla mnie gorzej tzn.

dokładnie -brak dociążenia w całym paśmie-chudsze i mniej wciagajace granie...........taki głowny szczegół łatwo zauważalny.

Za to ze mnie jest prosty chłop i powtórze proszę Pana,.liczy sie cały tor audio i dobre w nim elementy(właściwie dobrane)-wtedy można chociaż

wspomnieć o dobrym graniu i jak dla mnie realnym voicingu-mając cały czas na uwadze ,że to jest tylko granie z prądu-to tyle.

Wzmacniacz to jeden z elementow toru, ale tak kazdy inny sluzy to dopasowania brzmienia do wlasnych upodoban.

Ktoregos razu zapragnalem spardzic slynne rezystory z-foil jako rezystory i/v w DAC. Efekt byl taki, ze caly tor gral absolutnie koszmarnie. Nie pomogl dobry wzmacniacz, glosniko kable itp. Zamiana na shinkoh spowodoala, ze wszystko wrocilo do dobrej normy. Mialem kiedys podobnie z jednym interstage amorficznym w gm70.

Jezeli wiec, staram sie tor ksztalowac tak aby dobrze fram przy okreslonychnpreferencjach muzycznych, okazalo sie, ze (ku wlasnemu zdziwieniu) ze w konkretnej konfiguracji lepeiej gra grafitowy GM. Mam kolege bujacego podbne rzeczy od lat i takze preferuje grafitowe gm. Z,eina czesto glosniki, ma kilka preampow,mwiele kabli itp. Grafitowy gm ma pewne cechy , ktore w okreslonej oonfiguracji graja dobrze.

Mimo, ze dulelundy sa swietne, czasem wole vcapy, choc wg wielu subiektywnie sa gorsze. U mnie jest to mieszanina komdensatorow w roznych miejscach toru.

Kiedys mialem w dacu dwa po sobie vcapy tftf i bylo tego za wiele. Z cala pewnoscia zlozenie ich z miedzinym gm byloby lpeszym rozwiazaniem niz grafitowy gm.

Kiedy mam jednak komponenty uwypuklajace srednice, nieco uromantyczniajace brzmienie, miedziny gm brzmi po prostu zbyt okraglo i grzecznie.

Edytowane przez MaciekP

Impedancja trafa to 11kom,co do soft startu to narazie jest dwa hebelki,z tym że jeden przepleciony przez przekaźnik by nie można było omyłkowo załączyć anodowego,docelowo będzie układ opóźniający co najmniej kilka minut gdyż tyle czasu ta lampa potrzebuje się żarzyć

Ile wacików z tego wyciągnąłeś ? Próbowałeś sterować tą lampę do klasy A2?

Ciekawy jestem jak GMka się wtedy zachowuje. Bo dostępne wykresy są cholernie mało precyzyjne.

@amplifon

Sterujac gm przez interstage na poczatku przygody z nia osiagnalem 48W wchodzac w A2. Wszystko odbywalo sie plynnie. Czy jest taka realna potrzebe? W moim przypadku nie. Nawet w 35m pokoju, zwykle nie przekraczam kilku W, ale to zasluga skutecznch glosnikow. Trzydziesci pare watow w A1 to naprawde zwykle wystarcza.

Nawet na harbeth ponizej 90db w A1 nigdy nie odczuwalem jakikolwiek brakow mocy

No niby masz rację tylko ja wychodzę z założenia że mocy jest nigdy za wiele:) to tak trochę w żartach bo bicie się o parę watów jest bez sensu. Inną natomiast sprawą jest to że też to trochę niespełnione ambicje zbudowałem integrę i z racji ograniczonego miejsca nie zrealizowałem tego co miałem pierwotnie w planach. Mam obecnie 40W i to wystarcza ale pozostaje niedosyt że da się lepiej.

Robie za jakis czas maly eksperyment i zamieniam sterowanie kondensatorem na interstage 1:1.5. Niewielki step-up, mozliwosc pracy w A2( choc step- down bylby lepszy do tego) a wszysto po to aby zwiekszyc nieco czulosc wejsciowa przy sterowaniu eml20B.

Tym razem nie rdzen amorficzny tylko finemet...zobaczymy jak to brzmi...

Troche jakby zamienic eml20b na 30A.

>MaciekP

Chciałbym zapytać gdzie można nabyć lampy 10Y?

Czy do 10Y pasuje podstawka od 300B?

Pozdrawiam,

jareks

>MaciekP

Chciałbym zapytać gdzie można nabyć lampy 10Y?

Czy do 10Y pasuje podstawka od 300B?

Pozdrawiam,

jareks

To taka sama podstawka do obu lamp

Pozdrawiam,

Rysio

strumieniowiec, lampy i tuby

Mam kilka. Odezwe sie po urlopie...lub na ebay.

Grzanie musi byc bardzo czyste 7.5V.

Ze wzgledu na duza przezroczystosc, aby bas byl dobry musi byc bardzo duze obciazenie anody, masa henrow w dlawiku lub aktywne ss lub lampowe.

Mam kilka. Odezwe sie po urlopie...lub na ebay.

Grzanie musi byc bardzo czyste 7.5V.

Ze wzgledu na duza przezroczystosc, aby bas byl dobry musi byc bardzo duze obciazenie anody, masa henrow w dlawiku lub aktywne ss lub lampowe.

Witam po feriach.

Kilka nowych wpisow, dzisiejszy o historii glośników w moim systemie. Moze kogos zainteresuja moje wynurzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tego co Andrzej mówił - jest skończony, a tutaj wątek o jego Gm-70:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Panowie,

Czy wzmacniacz Amplifona jest już gotowy? Mam lekka chrapkę na Gm70

Nie tylko jest skończony ale już złoił tyłki wielu drogim wzmacniaczom (nawet 10 razy droższym!). Pierwsze egzemplarze już grają u zadowolonych właścicieli.

Bez pilota? :)

Jak ktoś jest napalony to na pilota zaczeka, rączką przeca można pokręcić. Tym bardziej, że zastępczo działa każdy standardowy leniuch z najczęściej spotykanym kodem bodajże RC5. U mnie działał z pilotami od DCSa, uniwersalnym Logitechem a nawet starym leniuchem od kambodży :)

A to ok.

Sam z ciekawością czekam kiedy pojawi sie u kogos w Warszawie żeby posłuchać.

Przed odsłuchem lepiej mieć przygotowaną gotówkę, inaczej ból głowy murowany :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi