Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Widocznie nie gramotny jestem bo w dalszym ciągu nie wiem o jaki link chodzi. Możesz go po prostu napisać ?

Mam równiez wątpliwość/pytanie, czy jesteś pewien tej grubości 0.05 mm ? czy też chodzi o 0.5 mm ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grubosc blachy 0.05mm, 5 setek

Ukryta Zawartość

Jakim sposobem wychodziło Ci, że miałeś dodatkową ilość zwojów w stosunku do rdzeni tradycyjnych skoro przenikalność rdzeni amorficznych jest co najmniej kilkakrotnie wyższa a indukcyjność nasycenia na podobnym poziomie ?

Ja brałem pod uwagę rdzenie z serii AMCC (najłatwiej dostępne) tam jest max 1.56T ale uwaga przy natężeniu pola magnetycznego aż ~1800A/m

link do wykresu to ten na 1 stronie

typowy dobry materiał FeSi ma około 1,7 ale przy natężeniu 800A/m. Przy takim natężeniu ten amorfik ma tylko ~1,25T różnica zatem spora

poniżej link do wykresów tych rdzeni ze stałą AL ws. szczelina powietrzna

Ukryta Zawartość

i opierając się na tych wykresach oraz swoich pomiarach standardowych rdzeni wychodziły mi spore różnice w ilości zwojów.

Co ciekawe, przy interstage lepiej zachowuje sie na gornej granicy pasma przenoszenie zalego toru i jest plasko do 20khz na gm70. Przy kondensatorze na siatce gm70, mimo ze sama separacja siega bardzo wysoko ( mierzone za kondensatorem przed gm), to jednak caly uklad daje ok -1.5db@20khz.

Dziwne to jest, ale mam wrazenie ze interstage lepiej radzi sobie ze sterowaniem siatki gma niz kondensator. Moze jednak pojawia sie pobor pradu w A1 lub chodxi o pokonanie pojemnosci na wejsciu gma.

Też trudno mi to wytłumaczyć ale według mnie wytłumaczone jest tylko i wyłącznie jakimś współdziałaniem siatki z indukcyjnością innego wytłumaczenia nie mam czyli jakimś rezonansem.

Pytałem o interstega bo myślę o preampie i chodzi mi coś na trafie po głowie. Tylko jak zwykle brak czasu nie pozwala na eksperymenty.

Ukryta Zawartość

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Rzeczywiście z pobieżnych obliczeń dla tego materiału rdzenia wynika, że ilości zwojów potrzebne aby osiągnąć indukcyjność uzwojenia pierwotnego rzędu 40H są kosmiczne tz. około 6300 zwojów dla rdzenia rozmiaru AMCC-100 przy szczelinie 0.5 mm.

Ja już w tej chwili nie pamiętam który rdzeń brałem pod uwagę ale skutecznie mnie to zniechęciło do dalszych prób. Zresztą w przypadku trafa do GM miałem i tak trudne zadanie bo trafo jest na 14k.

14k to......hmm....trudne zadanie.

Sa jeszcze wysokie czestotliwosci przy takiej ilosci zwojow? Jestem ciekaw jakie pasmo udalo sie uzyskac i czy " wysokie" maja " powietrze" i swobodne wybrzmiewanie. Zdecydowanie wole nieco gorsza kontrole z powodu nizszej impoedancji/ indukcyjnosci niz nadmierna twardosc brzmienia traf wysokoimpedancyjnych....

Spokojnie wysokie są i są niesamowicie precyzyjne. Ale fakt nie łatwo było. Ja się uparłem na taka impedancję ze względu na najwyższą możliwą do uzyskania moc wyjściową w A1. Obecnie trafo ma pasmo 43-44 kHz a rezonans własny 57-58 kHz. (mierzone w gotowym układzie)

tak -3dB przy 20 kHz około -0,5dB

W tym tygodniu uruchomię na stole wzmacniacz na 833A zobaczymy jak wyszło trafo pod tą lampę. Na generatorze wychodzi super bo pomimo olbrzymich rozmiarów (planowana moc pow 130W) to jest na sporo niższej impedancji i ma pasmo 52kHz. W pomiary na generatorze jednak nie wierzę bo zawsze się one różniły od tych realną lampą.

A i tu kolejna niespodzianka bo jest takie samo w pełnym zakresie mocy. Sam się temu trochę dziwiłem bo zazwyczaj tak nie jest. Co prawda w "realu" nikomu pełna moc przy 40kHz nie jest potrzebna ale na pomiarach to ładnie wygląda.

Samo pasmo w sumie nie było takim problemem jak to żeby było takie samo na odczepach 4 i 8 Ohm i tak naprawdę to mogło by być jeszcze wyższe gdyby trafa były tylko na jedną impedancję.

Edytowane przez amplifon

Na jakim rdzeniu te trafo? Konstrukcja własnoręczna czy zlecana w zewnętrznej firmie?

Bardzo ładny wynik z tym pasmem przenoszenia... i to przy pełnej mocy i w dodatku w układzie SE...

W życiu piękne są tylko chwile...

I tak i nie. W audio raczej nie, choc akurat przy LF rdzienie nie z fesi zbyt szybko sie nasycajs i potrzeba wiekszego rdzenia. Jak go nie ma to przy pelnej mocy moze byc ograniczenie w basie przy zachowani pewnego normalnego poziomu znieksztalcen. Widzialem to takze w interstage, stad zawsze w specyfikacji podaje minimalny voltage swing na danej niskiej czestotliwosci.

Poza audio na fesi sa za duze straty przy bardzo wysokich czestotliwosciach i nawet blachy 0.05mm tylko troche pomagajs, wiec rdzen ogranicza czestotliwosc.

Ja miałem na myśli tylko audio. A w audio mamy do czynienia z transformatorem szeroko pasmowym i indukcyjność własna uzwojeń (bez rdzenia) jest na tyle duża że wpływ rdzenia nie ma znaczenia powyżej pewnej częstotliwości. Co do rdzenni amorficznych to ich zalety dopiero widać w zastosowaniach w zasilaczach impulsowych. Sam robiłem trafo na rdzeniu amorficznym do zasilacza o mocy 6kW a trafo było nawinięte na rdzeniu toroidalnym 75x45x25mm całość ważyła może 0,5kg a na przy pierwotnym napięciu 500V było tylko 14 zwojów!!! A trafo przy max mocy było ledwo ciepłe.

Trudno obliczyć lub pomierzyć straty ale wydzielało się na nim klika co najwyżej kilkanaście watów. Zatem sprawność nie do pobicia żaden inny materiał.

Edytowane przez amplifon
  • 2 miesiące później...

Cos ostatnio temat umarl. Rozumiem ze budowac tego typu wzmacniacza to dlugi i zmudny okres. Moze nie koniecznie to GM70 ale podziele sie swoja konstukcja ktora jest w budowie. Schemat wzmacniacza made by Father_Pio , dobor elementow, zasilania itd to juz moja dzialka. Zalozenie jest taki, Wzmacniacz SE bazujacy na lampach QB2/250 Philipsa, 6N30P i E86C.

-osobno wzmacniacz, osobno transformatory zasilajace czyli zasilacz

-calkowidzie rozdizelone zasilanie na kanaly, jak i na poszczegolne lampy

-rozdizelone anodowe dla lampy mocy , dokladnie 4 lampy rteciowe 866a, dlawik 20H, kondensator foliowy 270uf, dlawik 10H, kondensator foliowy 270uf, do tego 2x kond foliowy 50uf, wszytsko na jeden kanal

-male banki zasilone osobnymi trafami i zasilaczami, tutaj dopiero beda po 2 kondy 400uf firmy JJ na klanal, do tego stabilizacja na zasilaczach salas HV ver2.

- zarzenie lamp mocy to 200va toroid, dwa osobne zasilacze z dlawikiem i na koncu modul DHT Roda Colemana.

-opoznienie anodowego lamp mocy i malych baniek

-stabilizacja z powolnym startem zarzenia dla malych baniek

- drabinka rezystorowa khozmo

-ogromne transformatory glosnikowe ogonowskiego

Konstrukcje buduje juz prawie rok, jeszcze wiele pracy brakuje, wiele elementow, niektore elementy dalem zwykle zeby moc wzmacniacz uruchomic i porobic pomiary, Dopier oz biegiem czasu zostana one wymienione na cos ciekawszego. Wzmak ma pracowac w trybie triody i dawac okolo 30 wat mocy na kanal.

Ukryta Zawartość

post-30149-0-97318000-1422458009_thumb.jpg

post-30149-0-89987500-1422458022_thumb.jpg

post-30149-0-10937300-1422458036_thumb.jpg

post-30149-0-18037900-1422458050_thumb.jpg

post-30149-0-19604100-1422458057_thumb.jpg

post-30149-0-78714300-1422458063_thumb.jpg

post-30149-0-10045700-1422458071_thumb.jpg

post-30149-0-29378900-1422458079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lekki off-top, ale może zainteresuje.

Klimaty raczej podobne:

A tak w ogóle to pytanie (retoryczne):

Czy wzmacniacz mocy może się składać wyłącznie z końcówki mocy, z pominięciem driver'a oraz stopnia wejściowego ?

:)

A już tak zupełnie poważnie: macie jakieś pomysły gdzie w rozsądnej cenie można kupić kondensatory na 1500V lub 1600V ?

Chodzi o jakieś foliowce, o mikrofarady, i to raczej sporo tych mikrofaradów. Mogłyby być jakieś powojskowe, zabytkowe ruskie lub Telpod'y, ciężkie, to akurat nie gra roli.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Schemat wzmacniacza made by Father_Pio

PiO. O. OOOOOOOOOOOOOOO.

Czy wzmacniacz mocy może się składać wyłącznie z końcówki mocy

Pass takie zrobił i działają. Wzmacniacz jednostopniowy nie jest żadnym kuriozum. I tak "oszukujesz", bo masz 2 lampy, a są wzmaki jednolampowe.

I tak "oszukujesz", bo masz 2 lampy, a są wzmaki jednolampowe.

Witaj. No ale wiesz, "o co chodzi". To są lampki w dwóch gałęziach push-pull, niejako w przeciw-fazie, acz "równolegle".

Sygnał się rozwidla na dwie fazy, ale jako "stopień" w sensie ścieżki sygnału ... hmmm ... pojedynczy ?

Zależy jak to się liczy.

No wiem paper in oil :) Co do kondensatorow to koszt 4 kondow folwiowych 50uf 1500v oscyluje w okolicach 600zl. Na te napiecie to ciezko. Potem idzie kupic za okolo 200zl na 1200v 270uf.

Doprawdy nie rozumiem po co w ogóle bawić się w olejaki dławiki i inne dziwne wynalazki. Jest 21 wiek są naprawdę świetne rozwiązania i nowoczesne elementy.

A jak już chcesz foliówki to w dacpolu mieli kiedyś kondy foliowe o sporych pojemnościach i nap. Kupowałem kiedyś takie do zasilaczy impulsowych.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Doprawdy nie rozumiem po co w ogóle bawić się w olejaki dławiki i inne dziwne wynalazki.

Wydaje mi się, że dla brzmienia, ale mogę się mylić.

w olejaki dławiki i inne dziwne wynalazki. Jest 21 wiek są naprawdę świetne rozwiązania i nowoczesne elementy.

oświeć maluczkich...tylko żeby jeszcze brzmieniowo to jakoś się broniło oczywiście, bo z tym wiemy, że jest różnie, a przecież to są w założeniu wzmacniacze audio, słuzą do słuchania muzyki, a nie tylko na oscyloszkopie mają dobrze wychodzić....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Lekki off-top, ale może zainteresuje.

Klimaty raczej podobne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle to pytanie (retoryczne):

Czy wzmacniacz mocy może się składać wyłącznie z końcówki mocy, z pominięciem driver'a oraz stopnia wejściowego ?

A już tak zupełnie poważnie: macie jakieś pomysły gdzie w rozsądnej cenie można kupić kondensatory na 1500V lub 1600V ?

Chodzi o jakieś foliowce, o mikrofarady, i to raczej sporo tych mikrofaradów. Mogłyby być jakieś powojskowe, zabytkowe ruskie lub Telpod'y, ciężkie, to akurat nie gra roli.

Ukryta Zawartość

takie miałem w swoim gm70

solen_51uf_1500vdc.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcin-utopia
  • Pokaż nowe odpowiedzi