Skocz do zawartości
IGNORED

Nie za drogi, nie zamulający interkorekt

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakies interkorekta ktory zepnie mi Cd Denona z Ampem Denona (niedlugo wzmacniaczem), ale rownizez denona. Gra to kolumnami Magnata. To dosc ostra mieszanka. Teraz mam Klotz'a ale juz mam go troche dosc, bo jakby to napisac dosc mocno ogranicza moc calego zestawu. Czasami bas jest troche za "rozlazly" jeśli mogę tak napisać, a średnie wlasmie dosc ograniczone. Szukam czegos tak do max 150zl z wysylka.

Co powiecie o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub cos innego? Moze byc uzywany oczywiście.

Ukryta Zawartość

?👈

Mam ten kabelek w wersji XLR /jako rezerwowy w systemie/ i moje zdanie jest takie : lekko wycofana

góra i złagodzony tzw. "atak" ,reszta w porzadku.

Na Twoim miejscu "zapolował" bym na jakiś kabelek z" drugiej ręki" ze srebra np. Sonus Oliva lub Argentum.

Ukryta Zawartość

i zapomnij o interkonektach do 1000zł ;)

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

-> rafal735r

"Teraz mam Klotz'a ale juz mam go troche dosc, bo jakby to napisac dosc mocno ogranicza moc calego zestawu. Czasami bas jest troche za "rozlazly" jeśli mogę tak napisać, a średnie wlasmie dosc ograniczone."

A skąd u Ciebie przekonanie, że winny jest kabelek? Słuchałeś w swoich systemie (oczywiście w Twoim pomieszczeniu) innych kabli?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzieki za odpowiedzi.

Wystarczy ze podepne zwyklego druciaka za 5zl i wszystko sie odmula. Jakby nabiera oddechu, ale wlasnie z tym kablem za 5zl jest taka sprawa ze cala srednica i gora sie zlewa, jest starsznie, a bas jest podbity i dudniący. Szukam wlasnie czegos co jakos "przefiltruje" te srednie i wysokie lecz nie pozbawi jednoczesnie mocy. Lubie agresywne brzmienie. Choc przydalo by sie troche poskromic gore w tych magnatach, czasami jest za wredna.

Dawid > to jest to?

Ukryta Zawartość

Jakos nie bardzo mi podchodzi. Jakies wtyki Klotza jak moje...

Ukryta Zawartość

?👈

"Jakos nie bardzo mi podchodzi. Jakies wtyki Klotza jak moje..."

Klotz chyba nie robi wtyków. To, co widać na zdjęciu to Neutrik.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Napisalem ze CD Denona, aktualnie DCD-560, ale chce zmienic na jakies 1460, a potem amp DRA-735R na jakis PMA-980R lub PMA-860. Nie chodzi o spodziewanie sie cudow, tylko inny charakter brzmienia, a charakter mozna zmienic w systemie wartym nawet i 500zl. Za okolo 2 miesiace wszystko bedzie zmienione. Tak zakladam.

?👈

-> rafal735r

"Wlasnie na takich wtykach mam GY107."

No to się ciesz. Bardzo solidne i dobrze wykonane wtyczki bez audiofilskich teorii i voodoo.

Belkin Synapse Coaxial jako IC załatwi sprawę.

Świetna równowaga tonalna, zwarty, szybki bas, dźwięczna góra.

W swojej cenie nie do pobicia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ten Pan oferuje 3 rozne brzmieniowo kable, wtyki to tylko koncowka kabla(sa one bardzo dobrej jakosc swoja droga). Poczytaj troche, ja wybralem sommera i nie zamienil bym go na zaden inny:)

Ps. Sommer bardzo dobrze gra z kablami realcable, klotz(twinaxxy), ale z procabami tez sie sprawadza(nader dobrze) :))

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>rafal735r

Z kablami bywa różnie. Z moich (skromnych zresztą) obserwacji wynika, że dany kabel nie w każdym systemie zrobi dokładnie to, czego od niego oczekujesz bazując na informacjach o jego "nominalnych właściwościach". Nie wiem czy masz gdzieś stosunkowo niedaleko jakiś salon audio. Najlepiej byłoby wypożyczyć za kaucją i popróbować. Jeden nie spasuje, zwrot i w to miejsce testowanie następnego. Wydaje mi się że sprawdzanie kabli bezpośrednio w swoim systemie "na własne ucho" to podstawowa sprawa.

rafal735r:

Nie chodzi o spodziewanie sie cudow, tylko inny charakter brzmienia, a

>charakter mozna zmienic w systemie wartym nawet i 500zl.

Zmiana charakteru brzmienia kabelkiem? To właśnie nazywa się "oczekiwaniem cudów".

>Teo

>Zmiana charakteru brzmienia kabelkiem? To właśnie nazywa się "oczekiwaniem cudów".

Rafal, Teo ma rację. Dlatego też poradziłem ci najsensowniejszą rzecz jakąmożna zrobić - sprawdzić działanie danego kabla "nausznie".

Mi się zmiany samego charakteru brzmienia systemu nie udało dokonać (zresztą nie oczekiwałem tego, ale nawet "tak przypadkiem" niczego takiego nie zauważyłem). Kabel może przynieść jakieś zmiany na charakterystyce (można np przytemperować lub nieco "rozjaśnić" system), znaczącym zmianom może ulec przestrzeń itp ale charakter brzmienia niestety chyba pozostanie.

Dodam, że kable wielu rzeczy nie dadzą rady niestety "wyprostować". Jak masz np taki sprzęt, który nie jest w stanie wygenerować potencjalnie przestrzeni to żadne kable nic tu nie zmienią. Ale jak sytuacja jest przeciwna i sprzęt potencjalnie może zagrać przestrzennie to nieodpowiednimi kablami możesz mu w tym skutecznie przeszkodzić.

I jeszcze jedna sprawa - jest sprzęt bardziej i mniej wrażliwy na okablowanie. JEst teżtaki, w którym okablowanie wogóle nie wywołuje jakichś słyszalnych różnic.

Dlatego nie ma rady, jak nie chcesz wydawać kasy "w ciemno" na druty to musisz wypożyczyć i posłuchać sam.

Wypozyczanie wychodzi z gry bo w promieniu 100km nic u mnie nie ma, zadnego sklepu. Ale z tego co slyszalem to wlasnie ten klot'z starsznie zamula wiec chyba jaki bym kabel nie kupil to i tak bedzie lepszy :)

?👈

>rafal735

Nie wiem jak w przypadku tańszych Denonów. Ty masz jakieśnowe cd i ampli? Ja miałem jeszcze jakiś czas temu taki mini-system Denona F101 (dwa klocki - cd to chyba przepakowane DCD-485, a ampli to pewnie też przekładka z okrojeniem z większego modelu, dodany toroid aby wszystko weszło w mniejszą obudowę, teraz zastąpiło to bez większych chyba zmian F102).

Kablami za cholerę nic specjalnie nie dało się w tym ustrojstwie zmienić nawet podłączając kolumny Elaca. Dodam, że na innym sprzęcie z tymi samymi Elacami to kable wnoszą olbrzymie różnice.

>rafal

Wg mnie kabelek jaki by nie był to zbyt dużej zmiany tutaj nie wprowadzi. Z zasady amplitunery grają tak jak grają, że basu dużo ale niekoniecznie dobrze kontrolowanego. Sam tego doświadczyłem gdy w moim systemie źródłem wzmocnienia była Yamaha RX-V393 - jakbym nie kombinował to bassu było dużo i to takiego rozlazłego i nosowego. Zmiana na wzmacniacz Kenwood KA-7090R spowodowała ogromną zmianę w dźwięku - np. bas stał się punktowy i detaliczny oraz pojawiły się dotąd niesłyszalne szczegóły w tym paśmie. Kabelek mam Klotz'a LaGrange GY107 i nie powiem, że zamula system - wręcz przeciwnie, wg. mojego "ucha" gra bardzo równo w pełnym paśmie bez jakiegokolwiek kolorowania zakresów.

Ale RX-V393 to amp wielokanalowy wiec nie ma co sie dziwic ze gral wiele slabiej od wzmaka. Ja mam amp tylko 2 kanalowy wiec roznica pomiedzy nim, a jakims wzmakiem stereo nie jest duza.

?👈

>rafal735r

osobiście szukałbym przyczyny takiego brzmienia w sprzęcie niż okablowaniu bo w tym ostatnim zmiany są raczej subiektywne niż porażająco różne (ale co ja tam wiem... :) )

podmienić cd-ki, może inne kolumny włączyć system i sprawdzić czy wciąż jest tak samo... droga długa do osiągnięcia kompromisu

CD to bedzie pewnie DCD-1460 za miesiac lub za 2. Bo za miesiac chce zmienic albo wzmak albo Cd lub na odwrot i za 2 miechy reszte. Procz kolumn narazie.

?👈

clo2, 2 Mar 2008, 09:47

>>rafal735r

>

>Z kablami bywa różnie. Z moich (skromnych zresztą) obserwacji wynika, że dany kabel nie w każdym

>systemie zrobi dokładnie to, czego od niego oczekujesz

clo2 a tak z ciekawości to co miasz na myśli pisząc "nie w każdym systemi"... to znaczy ile ty masz systemów? ;-)

Wiesz to, czy tak sądzisz.

>zoltar

Miałem ostatnio niespodziankę z głośnikowym Sonic linkiem. Zrobił i robi to, czego się po nim nie spodziewałem.

I konekt Audioquesta w połączeniu z różnym sprzętem - końcowy efekt był różny, wiele zależy od "wrażliwości" sprzętu na okablowanie.

A systemy - 4 a do tego kilka urządzeń wcześniej donoszonych do istniejących systemów "na próbę".

Ale w tej chwili tylko jeden;)

>zoltar7

Ale myślę, że z wcześniejszym posłuchaniem kabli dobrze koledze radzę. Dopóki nie wepnie w system i nie posłucha to teraz trochę takie "wróżenie z fusów" co z tego wyjdzie w konkretnej konfiguracji. Może się okazać, że wydał np 300zł a efekt wyjdzie na tyle mało interesujący, że lepiej pieniądze dołożyć do sprzętu.

>rafal735r

Nie wiem jak z dostępnością i jak te kable wyglądają na tle tych proponowanych wyżej, ale może Audioquest Copperhead? Można z "drugiej ręki" a najlepiej jakbyś kupił ze szpuli i osobno wtyki. Były te kable kiedyś na metry na Allegro i tanie jak barszcz.

Wspominam o Copperhaeadzie, bo sam mam Audioquesta Sidewinder (kosztował kiedyś jakieś 170zł z oryginalną konfekcją w sklepie) ale ponoć Copperhead jest wg różnych opinii lepszy niż Sidewinder (ale ponoć bardzo podobny).

Kiedyś miałem podobne refleksje do twoich z kablami dodawanymi w karton do sprzętu, też dźwięk był jakby wyostrzony. Sidewinder to był pierwszy mój interkonekt jaki kupiłem i grał u mnie długo (mam go zresztą w szufladzie do tej pory).

W stosunku do zwykłego drutu za 4-5 zł dawał pełniejszy dźwięk ale bez utraty czytelności. Kiedyś przed zakupem tego Audioquesta wypożyczałem też w salonie jakieś najtańsze XLO. Kabel ten "rozmydlał" brzmienie. Szczególnie wyraźnie było to słychać w partiach klawesynu w basso continuo, bo w rocku możnaby tego rozmydlania tak wyraźnie nie wychwycić.

Tylko jakoś zerknąłem teraz na Allegro za Copperheadem ze szpuli i nie widzę ofert. Może w jakimś salonie mają?

Gdybyś tanio dostał Audioquesta to raczej bezpieczny zakup.

clo2

ale mieszasz rafal735r w glowie ...

wystarczy kupić Belkin Synapse Coaxial - to sprawdzony i genialny w swojej cenie kabel - w pełni neutralny, bez wyostrzeń, bas świetnie kontrolowany.

Nie trzeba nic sprawdzać, porównywać. Wystarczy kupić.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.