Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga ! Podrobione kable Cardasa.

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

broy, 4 Mar 2008, 13:27

>to chyba pomyliłeś zainteresowania.

>zamiast audio zajmij się elektroniką,

Nie widzę sprzeczności w zajmowaniu się audio i elektroniką, chociaż mogę zrozumieć twój punkt widzenia.

Zajrzyj do zakładki DIYa to spotkasz tam paru fajnych ludzi zajmujących się i audio i elektroniką.

zoltar7

Powiem tak. I masz rację i jej nie masz.

Kabel wpływa na dzwięk ale w o wiele mniejszym stopniu niż to się sądzi. 5% ceny całego systemu to górny zakres jeszcze akceptowalny. I nie więcej jak 150 zł/m.

Kable mają wpływ na dzwięk ale niczego nie polepszają co najwyżej psują. Ważne aby miały małą rezystancję (zbyt duża potrafi popsuć impuls, transienty zarówno w dolnych jak i wyższych rejestrach), koniecznie skrętka tak aby wyeliminować wpływ zakłóceń od pól zewnętrznych i parametry falowe takie na jakie projektowanych jest większość wzmacniaczy. Czyli impedancja falowa w zakresie 50-150 Ohm, pojemność w granicach 100 pF/m.

Ja mam trzy kable. Kimber Kable niebiesko-czarny, Kimber Kable szaro-czarny i Klotz. Pierwszy pewnie teraz po 100zł/m, drugi w granicach 50 zł/m, a trzeci 8 zł/m.

Różnica jest na korzyść Kimbera ale MINIMALNA I NA GRANICY PERCEPCJI (ja to wychwytuje w ślepym teście tylko na niektórych utworach).

Osobna sprawa, że technologicznie to ten przewód da się zrobić pewnie za 15 zł/m zamiast 100 i 50. Ale u Kimbera narzuty nie są przynajmniej kompletnie absurdalne tak jak u innych.

A jak ktoś chce ulepszaczy, zmieniaczy to czemu nie kortektor ?

A co myślicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I chyba ten sam jest tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz może o tym co POWINNO znajdować się w komplecie z kablami Cardasa. Są to:

- certyfikat autentyczności (wprowadzono go dopiero niedawno, więc starsze kable mogą go nie posiadać)

- broszura/kartka "Setting Up Speakers In A Rectangular Room"

- kartka z zaznaczona specyfikacją kabla - model, długość, typ terminacji

Kable nie mają pudełek - Cardas sprzedaje je w zwykłych foliowych torebkach.

Oczywiście wszystkie z tych elementów MOŻNA podrobić, aczkolwiek wymaga to dodatkowego zachodu. Najtrudniej podrobić certyfikat - nie dlatego, że ma zabezpieczenia (bo nie ma) tylko dlatego, że wybity na nim numer musi odpowiadać specyfikacji kabla w bazie Cardasa. W razie wątpliwości najlepiej do nich napisać - odpowiadają zazwyczaj tego samego dnia:

Colleen Cardas

[email protected]

Oczywiście, może zdarzyć się sytuacja - i tak będzie zapewne najczęściej - że kabel, mimo, że oryginalny, nie będzie maił tych wszystkich karteczek. Z doświadczenia wiem, że ludzie - szczególnie na zachodzie - nie przywiązują takiej wagi jak większość z nas do zachowania opakowania. Tym bardziej, że jest ono wyjątkowo liche. W takim wypadku pozostaje wzmożona czujność i zdrowy rozsądek.

Poniżej zdjęcia tego co powinno być w zestawie. Na certyfikacie celowo wstawiłem napis, aby komyś nie przyszło do głowy aby z tego zdjęcia go fabrykować.

Ukryta Zawartość

post-579-100008075 1204889609_thumb.jpg

post-579-100008076 1204889607_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Elberoth, 7 Mar 2008, 12:33

>A teraz może o tym co POWINNO znajdować się w komplecie z kablami Cardasa. Są to:

>

>- certyfikat autentyczności (wprowadzono go dopiero niedawno, więc starsze kable mogą go nie

>posiadać)

>- broszura/kartka "Setting Up Speakers In A Rectangular Room"

Miałem z jakies dwa lata temu 2 komplety kabli Cardasa Golden Ref/rca na sprzedaż oba mialy wlasnie taki certyfikat, ktory zreszta wyglada "mało powaznie" kartka jakby wycieta z jakiegos starego kartonu po tanich butach. No ale w sumie najwazniejszy jest ten numer. Mam nadzieje ze fotki ktore wkleiłeś nie sa z jakiegos kompletu (tylko jakies przykładowe) bo w przeciwnym wypadku numer widoczny na certyfikacie jest juz "spalony" - dla kogos kto podrabia taka informacja bylaby bardzo cenna.

• 2 miesiące później...

slvn: "Polecam lekture autorstwa czlowieka, ktory sie tym zajmuje od kilkunastu lat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Czyli w/g Bruce'a Brissona w tym artykule najlepszym kablem beda dwa druty oddalone maksymalnie od siebie. W sumie troche nie kumam czlowieka. Sam pisze przez kilkanascie stron tego artykulu o elementach pasozytniczych i zamiast zmniejszyc pojemnosc, to w swoich kablach cewki doklada.

sorki za offtopa - leze chory i nudzi mi sie :)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

nawiązując do podróbek i serwisów aukcyjnych, moze takie kary trochę dadzą im do myślenia. Ostatnio mam wrażenie, że np allegro to wielki jarmark podrób i "okazyjnych markowych" produktów sprowadzanych z tajemniczej "zagranicy", wszyscy o tym wiedzą i jakoś się kręci :-)

Ukryta Zawartość

Jakkolwiek jest rzeczą oczywistą, że należy walczyć z oszustawmi i podróbkami, to zastanawiam się jakie możliwości kontroli w tym zakresie ma eBay czy Allegro i szczerze mówiąc nie mam żadnego pomysłu. Czy pozostanie im zamknąć te działy, a perfumy wpisać na listę towarów zakazanych?

Witaj,

Bardzo dziękuję za zamieszczenie tego tekstu - przymierzałem się do zakupu kabelków w sieci, ale teraz mocno całą sprawę przemyślę ( zwłaszcza na ebayu). Myślę, że dobrze byłoby gdyby więcej forumowiczów postępowało podobnie - tj dzieliło się z innymi swoimi wpadkami.

Pozdrawiam

z tym, że to, iż nie kupisz ich w sieci, nie daje ci gwarancji, że będzie to oryginał ... takie czasy ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

ja miałem do czynienia z podrobionymi IC Air 1,

a opinię na ten temat otrzymałem od producenta ze Stanów, któremu przesłałem fotki kabelka,

proponuję zrobić to samo,

pozdr.

• 3 miesiące później...

Te ze zdjecia Golden Reference to oryginał czy podróba ?

Ukryta Zawartość

post-352-100002841 1224937405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na oko wyglądają koszernie. Trzeba by wziąć do ręki i pomacać. Oryginalny kabel Cardasa jest bardzo giętki - te podróby które ja kupiłem były sztywne i grubsze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miałem ten model w łapach. Szczegółow nie pomnę, ale raczej są w porządku. Zresztą....gdybyś robił podróby, kopiowałbys aktualny, najnowszy model, czy ten już nie produkowany, stary i cieszący się mniejszym powodzeniem na s/h?

Elb.

Nie możesz mieć pretensji do PAY PAL z prostego powodu PAY PAL nie macał kabelka i sam nie może stwierdzić co dostałeś bo być może otrzymałeś oryginał a w szufladzie masz podróbkę którą zamierzasz przedstawić do reklamacji a oryginał będziesz używał. Idąc dalej nawet odsyłając kabel do sprzedawcy znów on nie ma pewności co mu wysłałeś może podróbkę jego podróbki ? i tak w koło Macieju :)

Ja z PAY PAL-em nie mam problemu 3 razy otrzymałem zwrot za nie otrzymany przedmiot

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.