Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha pianocraft e810 -co zamiast tego?

thomson14

Rekomendowane odpowiedzi

Uroda to on nie grzeszy ale zawsze chcialem sprobowac przygody z lampiakiem no i stalo sie. Nie kupilem MA ani Yaqina bo nie mam zaufania do zakupow z allegro, ebaya (tu niemile doswiadczenie mimo wieluwczesniej udanych transakcji),wole obejrzec dotknac i wtedy kupic(gwarancja w razie usterki realizowana bez problemu). Istotna byla takze cena a, ze ta byla w moim zasiegu to i stalem sie posiadaczem powyzszego urzadzenia. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. A dzis jeszcze Magnaty Quantum 903 w dobrej cenie. Brakuje tylko porzadnego zrodla ale i na nie przyjdzie czas.

>Pozdr

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Kicha, wiedz że Music Angel XD800 jest znacznie lepszy od tego Palcoma (i ładniejszy, ale to już marginalne). Miałem takiego w domu (tyle że z napisem Dynavox). Fakt, jest to lepsze od wiekszości tranzystorowców w tej cenie, ale pojęcia o brzmieniu dobrej lampy na jego podstawie nie należy sobie wyrabiać. Owszem, da się to zmodyfikować, i będzie duzo lepiej, ale zakres koniecznych modyfikacji jest duży (przebudowa) więc IMHO sensowniejszy jest zakup Music Angela i dokonanie w nim "nieinwazyjnego" tuningu.

@ kichanadeta

Przepraszam za to moje ogolnikowe planiecie na temat lampowcow, sam chce miec kiedys wzmak lampowy bo sa piekne, i maja dla mnie dusze:) Jednak to juz sa koszty wyzsze niz Piano(calosciowo), bo sama lampa bez glosnikow nie zagra;) A sluchasz w trybie triodowym czy pentodowym?? Tak z ciekawosci pytam, bo podobno lampy graja lepiej w trybie pentodowym.

Pozdrawiam

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

chłopcy lampowcy, Manta weszła też na to poletko;), tu link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kto z tym ustrojstwem wogóle miał kontakt? Chodzi o te "droższe" modele;)

Ukryta Zawartość

Moj wzmacniacz jest bardzo uproszczona budowa jest to w zaszadzie koncowka mocy z potencjometrem. Slucham w trybie triodowym poniewaz wzmak nie posiada przelacznika trioda- pentoda.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

"Topowa";) Manta V7 - model za ponad 1,5 kzł (co prawda z pierdziawkami) a instrukcja przypomina karteluszki dołączane do małych głośniczków komputerowych za 20 zł:

Ukryta Zawartość

czyli ... sama Manta;)

Ukryta Zawartość

Tez podwalm ten link w watku "Lampa atakuje..." moze ktos spawdzi wyglada ladnie.

Co do Manty V7 to na manta.info.pl w śmietniku jest tylko 1 wpis:

ogólnie badźewie. kupiłem w firmie tomsoft, przysłali wadliwy, straszne trzaski. Odeśle to g... Ale nie chcą zwrócić kasy, bo niby używany. No tak używany był do słuchania trzasków i nie wiadomo czego ale nie do słuchania muzyki, bo się niestety nie dało. Ale jest i plus, chociaż jedyny, - to obudowa. Można włożyć porządne części jak ktoś się zna na tym i będzie dobrze grał.

lol

• 2 lata później...

Witam.

Podepnę się odświeżając jednocześnie temat, który ewoluował do poszukiwania następcy i uzupełnienia Pianocrafta aby piąć się po schodkach systemów hi-fi.

Słucham obecnie na E-810. Ktoś kiedyś napisał, aby przeskoczyć z Piano na wyższy poziom trzeba dołożyć kilka tyś.zł. Więc czy i jakie trzeba poczynić zmiany aby odczuć znaczną różnicę.

W moim przypadku:

Pokój 17,5 m2, w muzyce w przewadze black metal i metal symfoniczny, bardzo często wersje z orkiestrą symfoniczną, np. klik->

. Natomiast wieczorami lubię spokojniej i ciszej posłuchać chillout i nu jazz.

Wybrałem mniejsze i tańsze podłogowe kolumny:

Tonsil Siesta – dynamiczne i dobrze zarysowany bas ale słaba góra

Magnat Quantum 605 – zachwalane w swoim przedziale cenowym, no i ten lakier fortepianowy

Audio Academy Phoebe II lub III czyli tańsza i droższa wersja – dynamicznie, przestrzennie, stereofonia

W grę wchodzą kolumny podłogowe, nie chcę już podstawkowych, a z powodu ograniczonego budżetu plan jest taki aby zmieniać system stopniowo. Stopniowe zmiany są też przyjemniejsze dla ucha:) Dopuszczam second hand jeżeli będzie z pewnego źródła.

I tu moje pytania: Czy wzmacniacz Piano uciągnie w miarę te kolumny czy lepiej od razu kupować przejściowy wzmacniacz+cd.

No i jaki docelowo cd i wzmacniacz/amplituner stereo zagra najlepiej przy mojej muzyce. Rotel, NAD, Harman Kardon?

Na HighFidelity do Phoebe polecany jest Xindak CD06 i lampa V10, więc może docelowo wymarzona lampa :)

Uciągnąć uciągnie, zmiana na wzmak(szczególnie lampa) i cd po prostu zmieni Ci brzmienie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dziękuje za propozycję, dla mnie Pianocraft gra pięknie, dlatego pytanie o zmianę było bardziej retoryczne i poruszające sam temat.

Osobiście ze zmianą się nie spieszę ale nastawiłem się na podłogówki i segment.

W najbliższym czasie wybieram się posłuchać i zobaczę co doradzą w salonach ale chciałbym wiedzieć czy mój tok myślenia i propozycje są właściwe.

Skoro Piano uciągnie podane kolumny więc zmianę zacząłbym właśnie od nich i dlatego podałem przykładowe nieduże podłogówki, których będę chciał posłuchać. Inne propozycje kolumn do słuchanej przeze mnie muzyki i do pokoju 17,5m też z chęcią przyjmę.

Muzyka słuchana przeze mnie podchodzi zarówno pod symfoniczną jak i metalową (przykład Therion z orkiestrą symfoniczną we wcześniejszym poście) a przy kameralnym słuchaniu system musi dać radę przy nu jazz.

Natomiast nie mam zielonego pojęcia na jakim wzmacniacz/amplituner i cd przeprowadzać odsłuch aby móc później iść też w tym kierunku brzmienia.

Z góry dzięki.

Mój Piano e810 ciągnie z powodzeniem dość duże 3-drożne podlogowki (Heybrook hb4) i brzmi to do tego stopnia dobrze, że przestałem szukać czegokolwiek innego :)

Luxmany i winyle 

Nie ma co sie oszukiwac - PC nie ma niskiego basu, i tego sie nie przeskoczy.

Jeśli mówimy o PC na fabrycznych monitorach, to zgoda, ale jesli podepniemy pod ampli odpowiednie kolumny, to... oj... daj Boże zdrowie !! Jeśli będziesz w okolicach Żagania, to zapraszam na odsłuch :) Na najnowszej płycie Yello bas czuć aż na "klacie" a takich zejść w dół to ja dawno nie słyszałem !!

Luxmany i winyle 

Zgadzam się z przedmówcą. Ja mam do swojego PianoCrafta E-410 podpięte Paradigm Monitor 3 (v1) - potrafi to zejść do dołu aż miło!!!

Chociaż ostatnio chodzi mi po głowie wymiana PC, na te nowe klocki Yamahy z serii S 300, bo zatęskniłem za pełnowymiarowym sprzętem (no i są piękne). Jednak nie wiem czy to też tak dobrze zagra, bo przecież trzysetki to najniższe modele z nowej serii S.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.