Skocz do zawartości
IGNORED

iPod Classic vs. budżetowe CD

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

>A jakiez to kolega ma akufazy i mekintosze ze tak z pogarda patrzy na budzetowke?? Ale co to tanoy?

>i rotel? huhuhu hi endowy audiofil sie znalazl:)

Patrze z pogarda na budzetowke, bo na niej slucham na codzien, takie mam zboczenie :-)

Jakbym mial akufazy i mekintosze to bym tak nie pisal zle o niej bo by mi wstyd bylo...

A poza tym sam wiem bez Twojego zwracania uwagi, ze troche przegialem, co wyjasnilem sobie pozniej z Rolandem.

• 11 miesięcy później...

Dla uzupełnienia tematu wklejam znalezione na forum mp3store interesujące wnioski holdegrona z porównania playera Sony S639 vs Marantz SA7001 :

''Czy S639 jest mało szczegółowy ? Nie powiedziałbym. Porównując dźwięk tego playera ze źródłem stacjonarnym (Marantz SA7001) nie odczuwam istotnego niedoboru informacji. Często szczegółowość jest wynikiem nadmiernej ekspozycji góry pasma, co niektórym słuchaczom odpowiada. Ja uważam (subiektywnie) że Soniak jest zrównoważony i analityczny w sposób "akuratny" do przyjemnego słuchania.''

''Rozumiem doskonale że taki Sony może być wspaniałym domowym grajkiem za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Pod warunkiem że zapakuje się tam przynajmniej większość ulubionych płyt.

Jeśli ktoś chce robić za purystę i słuchać WAV to pojemność jest zdecydowanie za mała.

Jeśli pliki stratne - OK. I nie czarujmy się że jakość dźwięku z MP3 czy WMA jest taka tragiczna.

Jestem pewny że w ślepym teście wielu złotouchych by padło...''

''Bez przesady - S639 z HD650 (też 300 Omów i niewygórowana efektywność) gra po prostu normalnie.

Jest wszystko, pełne pasmo, tyle że dużych poziomów głośności nie da rady...''

''Generalnie to właśnie słuchawki, abstrahując od różnie pojmowanej jakości dźwięku, dają nam największe możliwości dopasowania dźwięku "pod siebie". Sprzęt napędowy, źródła nie różnią się aż tak bardzo jak różnią się słuchawki.

Moim zdaniem player to 1/3 sukcesu.

Ja trafiłem na "swój" dźwięk - S639+EX500. W odwodzie Apple In-Ear (****ie na zimę).

Ale jeśli chcę się wsłuchać w muzę i tak używam Marantza i HD650.''

Hmm, jak myślicie, co zagra lepiej: Ipod Touch 3G, Iphone 3GS czy mój dotychczasowy cedek Denon DCD-960 :-) .

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czolgista778, 10 Sty 2010, 16:18

>Hmm, jak myślicie, co zagra lepiej: Ipod Touch 3G, Iphone 3GS czy mój dotychczasowy cedek Denon

>DCD-960 :-)

Nie jest ważne co kto myśli i jakie będzie miał argumenty ''na logikę'' ,to jaka będzie różnica można będzie się przekonać wyrównując poziomy między porównywanymi urządzeniami i przy wykorzystaniu rozdzielki z możliwością natychmiastowego przełączania się pomiędzy porównywanymi odtwarzaczami ,niezbędne będzie też jak najdokładniej jednoczesne uruchomienie tego samego testowego kawałka muzycznego na obu porównywanych playerach . Przy porównaniach różnych playerów na tych samych słuchawkach należy wziąć pod uwagę że ich reakcja na daną impedancję obciążenia może być różna ,dlatego należało by zmierzyć z jakim obciążeniem słuchawek będą one dopasowane.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Do porównań różnych playerów mp3 na tych samych słuchawkach będzie potrzeba nieco inna rozdzielka niż używana w przypadku porównań CD/wzmaków ,w switczu muszą być dwa wejścia do podpięcia ich w wyjścia słuchawkowe playerów mp3, oraz jedno wyjście (w switczu) , w które wetknięte będą słuchawki.

A wygląda to tak :

Ukryta Zawartość

Dla ustawienia jednakowej głośności porównywanych playerów należy nagrać na nie plik testowy 50 hz i na wyjście switcza zamiast słuchawek podpiąć woltomierz ,następnie odpalamy plik testowy 50 hz z pierwszego playera ,zapamiętujemy wskazania woltomierza i na drugim playerze włączamy ten sam plik 50 Hz i kręcimy głośność drugiego playera do maksymalnej zbieżności wskazań woltomierza.

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Znalazłem ciekawy wątek o teście ABX mp3 playerów , ale nie w tym jest rzecz, rzecz jest w tym że zostały wykonane nagrania z (z dokładnie równą głośnością) wyjść różnych playerów w tym high endowego Hifiman oraz jeden oryginalny plik .

Poniżej można je pobrać :

Ukryta Zawartość

Kolejność plików jest taka :

1 = Cowon V5

2 = Original File

3 = Hifiman HM-801

4 = Sansa Clip +

Odnośnie oryginalnego pliku, to ciekawe ile osób odróżni go z łatwością od pozostałych które są przepuszczone przez różne tory audio plaerów + ADC karty dźwiękowej służącej do nagrania ;).

Poniżej jest link do tego wątku o teście ABX playerów :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę dziwna ta rozmowa, czytam, czytam i nie mogę uwierzyć..... Porównujecie przenośne odtwarzacze do całkiem dobrych cd-ków (!) Wiem jak gra I Pod porównywałem go do low-endowego cd yamahy - cdx 497 i różnica jest wyraźna na korzyść yamahy. Oczywiście pamięci masowe to przyszłość i cd nie ma szans ( przynajmniej pod względem wygody, pojemności i ceny), ale nie tą drogą... Jak już to porządna karta muzyczna + dobry kabelek. O wiele bardziej sensowne było by rozważanie komputera z dobrą kartą niż jakiegoś badziewnego mptrójkacza.

jak dla mnie przenosny player w sensie HTC z WM gra gorzej od taniego DVD za 300zl z supermarketu wiec chcac sluchac mp3-ek na wzmacniaczu lepiej kupic za ta kase DVD (chocby uzywany markowy) mozna wybrac opcje z wejsciem USB zeby podlaczac karte pamieci, bedzie lepiej

ale inwestujac juz w denona DVD2xxx lub DVD3xxx z odtwarzaniem MP3 mamy pozamiatane gdyz bije to na glowe wszystkie playery przenosne i ma sekcje audio lepsza od sporej czesci playerow cd i biorac jeszcze pod uwage ze nie przekroczymy 500zl za uzywany taki sprzet...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.