Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofon cyfrowy DAT

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, dzięki za wskazówkę. Niestety to jest możliwe tylko po całkowitym rozebraniu mechanizmu. Przymierzę się do tego, bardziej już nie popsuję...

W.

Wojtek

Rozebranie i złożenie nie jest trudne, trzeba tylko uważać, żeby czegoś nie zgubić i ustawić mechanizm (listwy zębate i tryby z ramionami rolek prowadzących taśmę) w pozycji wyjściowej, gdy mechanizm jest bez kasety (jak na zdjęciu z internetu).sony2.jpg

Nagrywam na kasetce Imation DAT72, w trybie LONG. Trwa to już ponad 5h i wygląda na to, że może dojść do 6h. Jaka jest długość tej taśmy ? W opisie nic nie mogę znaleźć poza tym, że pojemność to 72 GB. Jakość nagrania jest b. dobra.

Wojtek

?

Napisano 23.01.2016 - 22:44Co byście polecili?

ONKYO Integra R1 Model No. DT-901 '' DAT '' -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy

Sony DAT Recorder DTC-59 ES -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Witam.

Altker, czy możesz podać adres do linka gdzie znalazłeś to zdjęcie ?

W.

Strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , niestety z tego, co widzę, jest chyba nieaktywna. Można jednak znaleźć więcej zdjęć tego mechanizmu w internecie - służę pomocą, gdyby coś.

Ja bym brał Sony - gdyby coś padło, to można znaleźć dawcę - niekoniecznie ten sam model.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez altker

Denon DTR-2000, jak ustawić częstotliwość w trakcie nagrywania sygnału audio ? Czy jest możliwe nagrywanie w trybie long-play, z prędkością 4.075 mm/s ?

Szukam w instrukcji i wygląda na to, że jest tylko jedna prędkość taśmy. A jak z tą częstotliwością ?

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

W instrukcji nic o tym nie ma, tylko w opisie wyświetlacza " pokazywana jest częstotliwość w trakcie odczytu i zapisu"; widzę, że może być 32, 44 lub 48 kHz. Przy odczycie to zależy od tego co jest na taśmie ale przy zapisie trzeba jakoś ustawić, tylko jak ?

W.

Wojtek

Właśnie zakończyłem nagrywanie kasety Imation DAT72 o długości 170m na Denonie DTR-2000, częstotliwość próbkowania 48kH (przynajmniej taka była sygnalizowana w trakcie nagrywania) i całkowity czas wynosi około 6 h. Źródło analogowe. Z jaką prędkością przesuwa się taśma ? To mi wygląda na nagranie w trybie "long" ale w tej maszynie nie ma takiego ustawienia.

W.

Wojtek

przy kasetach typu dat72 czy dds, literka "m" oznacza długość. Dla przykładu 90m to przelicznik na minuty w DAT około 186minut czyli 3 godzin z haczykiem. 120m to 4 godziny z hakiem a dokładnie 253minuty , dlatego też przy dat72 170m wyszło Ci 6 godzin :) , oczywiście mówię o trybie EP bo w LP byłoby więcej minut :) Ja maksymalnie stosuje dds2 120m ponieważ taśma i tak jest już zbyt cienka , co zapewne w dużym stopniu wpłynie na żywotność zarówno mechanizmu jak i samej taśmy.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Chyba z powodzeniem przeszczepiłem z zakupionego jako niesprawny DTC-670 cały mechanizm do mojego. Jak na razie nagrywa i odtwarza. W wolnej chwili spróbuję poskładać niesprawny mechanizm, ale obserwując jak w tych magnetofonach prowadzona jest taśma i przyglądając się zniekształceniom na rolkach przed, a szczególnie za głowicą muszę poszukać czegoś bardziej niezawodnego. Zwłaszcza, że mam trochę dłuższych taśm czyli cieńszych. Jakie mechanizmy polecicie ? Dokładniej jakie modele, oczywiście z tych raczej dostępnych.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Witam.

Do wyboru, do koloru

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Swoją drogą - mechanizmy w każdym takim magnetofonie są praktycznie identyczne, różnią się jedynie szczegółami, jak napęd rolek napędowych taśmy czy sposób napędu zakładania taśmy na głowicę... Tor prowadzenia wszędzie praktycznie ten sam.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

U mnie od jakiegoś czasu pracują na zmianę Sony DTC-59ES i Tascam DA-20MKII. Porównanie nie wskazuję większych różnic, może Sony ma więcej funkcji albo są łatwiej dostępne. Brzmieniowo podobnie i podobnie obydwa kiepsko radzą sobie z taśmami powyżej 90m. Nadal poszukuję odtwarzacza z dobrym mechanizmem który radzi sobie z cienkimi taśmami.

W.

Wojtek

Po co zajeżdżać te DATy długimi taśmami ?

Producent do DTC-57ES zaleca max 120min i stosuję 124 to jest kupa nagrań .

A później mechanizmy padają itd .

Pytanie jest proste - czy taśmy DAT powyżej 90m, czyli 180 min. są poza możliwościami obecnie dostępnych DAT'ów ?

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Sprawdź w instrukcji swojego DATa a to czy uciągnie dłuższą zależy od jego stanu technicznego bo przecież to nie są nowe urządzenia były różne używane a i czas robi swoje.

Ja posiadam sharp rx-100 ,który bez problemu radzi sobie z dds2 120m. Większość taśm mam o tej długości.Testowałem tez dds3 125 i też nie było problemu. Jedyny drobny problem tego data polega na tym , że licznik całkowitego czasu taśmy jest do 200minut. Po 199 minucie licznik przechodzi od 0, ale pewnie mało kto używa całkowity licznik taśmy, więc to nieistotny szczegół.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak na razie Denon DTR-2000 wypada najlepiej z cienkimi taśmami, niestety nie obsługuje wolniejszej prędkości.

W.

Bardzo przyzwoite i niedoceniane urządzenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi