Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię najbardziej - acz mam gust ciepły, basowy - Audience 42 prosto z podłogi. Tam jest najmniej wysokich i najwięcej basu. Na stojakach graja jaśniej i lżej. Ale tak czy inaczej są OK - a największa zaletą Audience 42 jest ich zdolnośc do wybijania szybkiego rytmu, w tym aspekcie biją Audiecne 52 na głowę.

sittek-nie,że zadyma tylko zwróciłem na siebie uwagę...

pośpiech był spowodowany możliwością nabycia tych Atacam po bardzo korzystnej cenie...

audiofilem nie śmiem się nazywać,raczej muzykolubem ;)

Opis oczywiście dotyczy kompletu:Dyńki + Nexus...

Co do średnicy,to jestem pewien na 90% ,że to wzmak(nie jest zły,ale nie ta charakterystyka

dżwięku)...

Co do "ciepełka"...

Wiesz co,to chyba naprawdę jest,bo mimo tej lekkiej suchości Yamaszki,ten dżwięk naprawdę urzeka...

W nagraniach Gustavsena czy Bottiego (ogólnie jazz) wręcz otula aksamitnością...

Jest miekko i uroczo...

Więcej dam znać po kilku dniach jak ochłonę ;)

Pozdrawiam

>JarlBjorn S3.4 to basreflex czy zamknięta

No, niestety, to bass-reflex z wylotem z tyłu a więc, tak jak napisałem, bez odpowiedniego odstawienia od ścian się raczej nie obejdzie.

Jakew, bezpośredniego zestawienia S 3.4 z Contourem S 1.4 nie robiłem ale użytkuję ten głośnik od ponad roku więc bez problemu mogę pokusić się o jakieś porównanie. Tak jak napisałem, w metrażu powiedzmy do jakichś 30 m2 kolumny te mogą konkurować ze sobą. Największa różnica w sygnaturze dźwięku jest taka że w monitorze, o dziwo!, balans tonalny wydaje się bardziej przesunięty w stronę niskich częstotliwości. Wg niektórych opinii S 1.4 jest z lekka przebasowany, i coś w tym pewnie jest. Mnie to nie przeszkadza, przeciwnie. Z kolei Contour S 3.4 wydaje się bardziej zrównoważony, bas jest w dalszym ciągu wyrazisty ale nie dominuje tak jak w przypadku monitora. To wszystko oczywiście odnosi się do prawidłowego pomieszczenia odsłuchowego bo jak wstawimy Contoura 3.4 do dajmy na to 19 m2 to też stwierdzimy że niskich jest za dużo. O dziwo nr 2, monitor S1.4 wydaje się trochę bardziej kapryśny jeśli chodzi o ustawienie (chociaż przy podłogówce też trzeba pokombinować). Natomiast jeśli już uporamy się z ustawieniem Contoura S1.4, kolumna ta łatwiej „zniknie” z pomieszczenia. Poza tym w budowie sceny dźwiękowej jakichś większych różnic nie stwierdziłem, zarówno S1.4 jak i S3.4 sytuują wydarzenia muzyczne w bezpiecznym dystansie do słuchacza, bardziej wgłąb niż w przód, z holograficzną niemal gradacją planów.

Co do ceny, teoretycznie Contour 1.4 jest tańszy o połowę od Contoura 3.4. W praktyce różnica jest jednak mniejsza bo ten monitor, z uwagi na swoją budowę, może być używany wyłącznie z firmowymi podstawkami Stend 2/4, a to oznacza dodatkowy koszt ok. 1200-1600 zł. Na rynku amerykańskim S 1.4 to ok. 65% ceny podłogówki S 3.4 i to jest pewnie prawidłowa proporcja. Różnica w cenie jest nieunikniona, weźmy sam wkład materiałowy, Contour 1.4 waży ok. 14 kg, podłogówka S 3.4 aż 44 kg (!), oprócz masywnej obudowy dochodzi tam jeszcze podest zapewniający stabilność, etc. Szczerze, to przy metrażu do powiedzmy 30 m2 zastanowiłbym się mocno nad wyborem jednak Contoura S1.4 m.in. ze względu na nieco łatwiejsze napędzenie monitora. Np. mój Krell 400 bez problemu daje radę S 1.4, słuchając go jednak z S 3.4 odniosłem wrażenie że proszą się o wydajniejszy wzmak. Zestawienie z dzielonym Passem X-250.5, to dopiero było to!

Przepraszam poprawiam się to były Confidence 5. Dla mnie na razie obiekt mażeń. Ale taka podłogówka, zamknięta obudowa, bas nie niski w miarę punktowy ale jaka jakość! Wysokie tony z TEJ kopułki, nienachalna ale holograficzna przestrzeń.

Przepraszam nie potrafię być obiektywny. Słyszałem je chyba z 8 lat temu, ze trzy lata po tym jak kupiłem pierwsze Dynki dla siebie i chciałbym je jeszcze kiedyś usłyszeć.

Pozdrawiam wszystkich.

Dzięki Jarlbjorn za jak zwykle b.fachową wypowiedź!

Przypuszczam że Contour 1.4 znacznie przerasta znakomite skądinąd 52SE skoro te drugie wciąż trzymasz w opakowaniu;)

A ja godzinkę temu studiując zagadnienie Usher BE-718 (jak bardzo podobne do Sonus Faber z wyglądu) w jednej z recenzji przeczytałem ni mnie nie więcej że prawie tak dobrze się recenzentowi spisywały jak Dynaudio Confidence C1 - proszę to traktować jako ciekawostkę, nie radę:).

Jakew, ja trzymam 52SE pod katem budowy systemu nr 2. Gdzie ja bym znalazl lepsze glosniki:)?

Oto informacja ws. wznowienia produkcji modelu Special Twenty-Five, to ma byc krotka seria w wylacznie jedny wybarwieniu:

http://soundcinemaintegration.com/sound-cinema-integration/audio/dynaudio-set-to-reissue-the-special-25/

>A ja godzinkę temu studiując zagadnienie Usher BE-718 (jak bardzo podobne do Sonus Faber z wyglądu)

>w jednej z recenzji przeczytałem ni mnie nie więcej że prawie tak dobrze się recenzentowi spisywały

>jak Dynaudio Confidence C1 - proszę to traktować jako ciekawostkę, nie radę:).

Miałem ushery x719 , miałem okazje kupić tanio be-718 powystawowe nawet słuchałem i jak dla mnie to słabe brzmieniowo kolumny a wygląd (zalatuje efekciarską tandetą )w stosunku do sonus faber.iac

marcinoss26, 24 Mar 2010, 13:03

>Dynaudio DM 2/7...

fajna plazma, ale może jednak cos więcej słowem pisanym o samych dynkach? :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam na plazmę nie narzekam a jeśli chodzi o kolumny to sprzedałem nie spisały się w mocniejszym repertuarze typu Deep Purple itp. nawet Pink Floyd brzmiało jakoś bez polotu żadnych emocji być może to wina elektroniki, po części pewnie tak ale w sumie charakteru kolumienek nie można zmienić. Powiem szczerze, że zgadzam sie z tym co napisali a w AV o wyższym modelu DM2/8 że to kolumny o brzmieniu relaksacyjnym ia od siebie dodam iż nie nadają się do cichego słuchania. Pozdrawiam

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

>Miałem ushery x719 , miałem okazje kupić tanio be-718 powystawowe nawet słuchałem i jak dla mnie to

>słabe brzmieniowo kolumny a wygląd (zalatuje efekciarską tandetą )w stosunku do sonus faber.iac

A czym goniłeś te BE-718 bo jeśli lampą to chyba wiem dlaczego tak piszesz? Podpinałem 3 wzmacniacze lampowe do BE-718 z wszystkimi było co najmniej słabo. Zupełnie co innego z dobrym mocnym tranzystorem. O dziwo Usher-y V-601 czy V-602 pracują z lampami świetnie. Ostatnio miałem okazję puścić V-601 klientowi, który do nas przyszedł kupić wzmacniacz z własnymi Focusami 140 i wybrał Primalune PL One a własnie z tym wzmacniaczem V-601 gra świetnie i po odpieciu Focusów podpiąłem na szybko Usher-y szykując kolejny odsłuch a klient stwierdził, że przepłacił za Dynaudio :-) bo niestety w tej konfiguracji Ushery zagrały lepiej od Focusów, no ale przecież to niemożliwe, żeby "chińszczyzna" była taka dobra więc nie musicie w to wierzyć :-). Primalune wybrał po odsłuchach z Naim XS i Creek Destiny.

BE-718 słuchałem ze wzmacniaczem accuphase , x719 miałem z amplifonem wt40 i w obydwu przypadkach mnie się nie podobało tzn nie grało to zle z racji przestrzeni , basu , kreowania sceny ale nie było to granie wciągające , dla mnie za mało muzykalne.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

BE-718 tez słuchałem z Accuphase, ale tylko z E-250 i DP-400 podczas takiej wewnętrznej prezentacji Nautilusa w naszym salonie. Najpierw do Accu zostały podpięte Focusy 140, które zagrały tragicznie bez życia, płasko i nudno a później wpieliśmy BE-718 i mimo, że nie było to jeszcze to co te monitorki potrafią to jednak było niezaprzeczalnie lepiej od Focusów 140 co potwierdził z grymasem również gość z Nautilusa. Niestety Accu nie potrafił z tych kolumn jeszcze wyciągnąć w pełni basu i trochę za mało odważnie zagrała góra. Na obronę Dynaudio Focus 140 dodam, ze chwile później słuchaliśmy ich na Heed Obelisk Si i zagrały o wiele lepiej niż z Accu. Widocznie połączenie z tym modelem Accuphase nie jest zbyt szczęśliwe. Same Focusy 140 nie są moimi faworytami chociaż wiem, że takie brzmienie wielu osobom się podoba to jednak mi zdecydowanie przeszkadza podbicie basu, które czuć wyraźnie nawet w tak sporawej salce jaką dysponujemy czyli 26m2. W sumie bardzo przyjemne i niemeczące brzmienie a i te podbicie dla wielu będzie zaletą. Wielką niespodzianką natomiast jest dla mnie DM 2/6, to maleństwo również ma podbicie basu:), ale biorąc poprawkę na cenę 1990zl i na wielkość tych mini monitorów to już w tym przypadku duża zaleta. Grają z rozmachem godnym podziwu i je szczerze polecam każdemu kto chce małe monitorki nie koniecznie do małego pomieszczenia bo wg mnie sprawdzą się nawet pokojach od 12-13m2 do nawet 25m2. W sumie otrzymujemy wyrafinowane duże brzmienie z małych monitorków w cenie w której większość konstrukcji podłogowych niestety gra jeszcze dużo gorzej.

Dynaudio grają specyficznie , jest dużo basu i czasami ma się wrażenie że jest podbity (ale nie na tej zasadzie jakbyśmy podkrecili pokrętło basu we wzmacniaczu) tylko cześć tego pasma jest jakby uwypuklona. Ja osobiście usherów nigdy więcej nie kupie. Miałem kiedyś esy continuum , oddałem kumplowi kupiłem w ciemno x719 podłączyłem i potem o mało nie osiwiałem z nerwów , wygrzewanie miesięczne nic nie dało - sprzedałem kupiłem Ap Spark 5 i dopiero one zaczeły grać , potem dopiero miałem lepsze kolumny virgo 2 i akustyki rr2 . Teraz mam dynki i choć nie ma takich fajerwerków jak z rr2 akustyka to nie mam zamiarów ich sprzedać.

>Dynaudio grają specyficznie , jest dużo basu i czasami ma się wrażenie że jest podbity

Faktycznie nie znam kolumn Dynaudio które miałby szybki i dobrze kontrolowany bas, ale z drugiej strony ciągle trzeba przypominać, że Dynaudio potrzebują odpowiedniego wzmacniacza. Przykładowo słuchałem monitorów Special 25 ze wzmacniaczem Accuphase 550 w pokoju około 30m2 i było słabo. Potem wymieniłem wzmacniacz na końcówkę Brystona 2x300w i bas zabrzmiał zupełnie inaczej.

TUX

TUX, 1 Kwi 2010, 12:08

>Faktycznie nie znam kolumn Dynaudio które miałby szybki i dobrze kontrolowany bas, ale z drugiej

>strony ciągle trzeba przypominać, że Dynaudio potrzebują odpowiedniego wzmacniacza.

Panowie, błagam o nieuogólnianie, bo po przeczytaniu tego wszystkiego potencjalny nabywca Dynaudio zgłupieje. Dynki, nawet w rodzinie Audience, dość wyraźnie się od siebie różnią, co dopiero w porównaniu do droższych serii.

>Przykładowo

>słuchałem monitorów Special 25 ze wzmacniaczem Accuphase 550 w pokoju około 30m2 i było słabo. Potem

>wymieniłem wzmacniacz na końcówkę Brystona 2x300w i bas zabrzmiał zupełnie inaczej.

No tak, tylko czy to jest dowód na powyższe dość ogólne stwierdzenie? Jak dla mnie jest to dowód na:

1. To konkretne Accuphase gra słabo ;) (jest wolny na basie, czego nie słychać na innych zestawach)

albo, co bardziej prawdopodobne

2. takie zestawienie gra słabo, a to już całkiem, całkiem możliwe.

Bez odsłuchu wszystkich Dynek, bałbym się tak jednoznacznie określić ich sygnaturę. Nawet jedwab z Esoteca na Audience 72SE gra inaczej niż na monitorach (jaśniej, bardziej neutralnie)...a głośnik niby ten sam.

Pozdrawiam

Bezpośrednie porównanie A52SE do A72SE prowadzi do takich wniosków. Nic ponad to.

Miałem okazję porównać jeszcze Focusy 140 z wymienionymi wcześniej i 72SE jest bliżej właśnie takiego brzmienia jakie prezentują Focusy. Owszem to, iż są to kopułki tekstylne słychać od razu, ale bynajmniej nie jest to ciemna strona mocy;)

Pozdrawiam

Mialbym taka hipoteze ze w konstrukcjach dwoglosnikowych (contra trzygl.) starania producenta o zapewnienie dostatku basu powoduja czesto pewne zdominowanie przekazu przez bas, pewne nalozenie sie basu na wyzsze czestotliwosci - no ale Focus 140 ma i dwa glosniki, i duzy bas, wiec hipoteza sie jakby sypie a przynajmniej nie znajduje potwierdzenia. Pozdrawiam:)

Inaczej odbiera się dzwięk kolumny z pełną kompensacją baffle step a inaczej z niepełną.

Monitory mają przeważnie niepełną. Jeszcze inaczej "gra" gdy bas jest podbity poprzez wysokie strojenie obudowy bass refleks jak to miejsce w focusach 140 (bardziej) czy 52se (mniej).

A może rozwiązanie jest prostsze:

Focus 140 - cięte na zwrotnicy 2400Hz

A52SE - 2700Hz

A72SE - 2600Hz

Z tego co wiem wysokotonowce grają we własnych komorach, czy może to ktoś potwierdzić?

Ja też po przesłuchaniu kilkudziesięciu różnych kolumn słyszę że 52SE są nieco za mocno zaokrąglone na górze, niestety, aluminium jak w Paradigmie to to nie jest i czasem brakuje tego charakterystycznego metalicznego cyknięcia, szczególnie jak się słucha talerzy perkusji :] Owszem, jeśli płyta jest jazgotliwa to słucha się bardziej znośnie, ale ja jednak lubię nieco jaśniejszy dźwięk. Tak czytam że chyba 72SE to byłoby to o co mi chodzi, albo może po prostu doskładam na jakieś podobnie muzykalne paczki ale z aluminiowym tweeterem, np. Herbethy.

I love the sound of crashing guitars

BECO, 2 Kwi 2010, 13:55

>Bezpośrednie porównanie A52SE do A72SE prowadzi do takich wniosków. Nic ponad to.

>Miałem okazję porównać jeszcze Focusy 140 z wymienionymi wcześniej i 72SE jest bliżej właśnie

>takiego brzmienia jakie prezentują Focusy.

A może A52SE które kolega słuchał były po prostu nie wygrzane? Podczas wygrzewania swoich kolumn zauważyłem że z czasem zaczynają grać tak jak piszesz: "jaśniej, bardziej neutralnie"

Tak przy okazji to ośmielę się zapisać do klubu ze swoimi Contour S3.4 :)

Witam

mam pytanie do posiadaczy lub tych co mieli okazje posluchac Dynaudio 2/10 czy to dobry wybor do sluchania rocka

zalezy mi zeby w kolumnach bas byl szybki, mocny konturowy, bardziej twardy niz miekki, zeby nie byl rozlazly a raczej punktowy i oddawal dobrze rytm i tempo, a przy tym zeby gora nie byla natarczywa, kolumny te w koncu maja glosnik niskosredniotonowy 240mm a to juz malo ktore podlogowe maja, wiec moze to dobry wybor?

prosze o Wasze opinnie i sugestie i z jaka ew elektronika zagraloby to najlepiez w przedziale wzmacniacz do 8tys

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.