Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do klubowiczów. W których z niżej wymienionych kolumn jest najlepszy bas i schodzi bardzo nisko:

1. Dynaudio Contour 1.8 MK2

2. Dynaudio Contour 2.8

3. Dynaudio Contour 3

Ostatnio mam okazję słuchać Rotela RA-04 w moim zestawie zamiast Yamahy AX-497. Jaki jest Rotel? Troszkę lepiej, ale jeśli brać pod uwagę wersję z pilotem, która jest raz droższa od Yamahy - hmm 2 razy lepiej nie gra. Przestrzeń taka sama (czyli bardzo dobra), bas lepszy, bardziej konturowy, a wysokie tony - hmm trudno stwierdzić jak jest - wydaje się, że jest ich więcej - słychać znacznie więcej szczegółów, ale bez ostrości. Yamaha gra jednak trochę agresywniej - Rotela można słuchać znacznie głośniej. Ale z innymi kolumnami różnica nie byłaby tak duża. W każdym razie polecam ten zestaw wszystkim, którzy mają Dynaudio - bardzo muzykalne i szczegółowe brzmienie ze świetnym basem. A 397mk2 ma regulowane wyjście - nie trzeba co chwile podchodzić do wzmacniacza.

post-14160-100005624 1272800060_thumb.jpg

post-14160-100005625 1272800060_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Dynaudio zaleca aby głośniki wysokotonowe były na wys.100cm...

Sam mam Atacamy Nexus 7i do Audience 42...

Ich wysokość to 70cm,bardzo fajne i nie rujnujące budżetu standy...

Polecam ;)

daras66, 16 Maj 2010, 19:16

>Dynaudio zaleca aby głośniki wysokotonowe były na wys.100cm...

>Sam mam Atacamy Nexus 7i do Audience 42...

>Ich wysokość to 70cm,bardzo fajne i nie rujnujące budżetu standy...

>Polecam ;)

Zgadza się ja do Audience 50 posiadam Nexus 6. Podstawki są bardzo solidnie wykonane a i wyglądają całkiem przyzwoicie. ;)

Focus 110. Albo poszukaj używanych Contourów. Na giełdzie hifi ktoś sprzedaje Contoury 1.3 SE z podstawami. Oczywiście musisz się z tym liczyć, że im wyższy model tym bardziej wymagający co do wzmacniacza.

unique, 16 Maj 2010, 23:01

>Witam.

>Ktora seria jest wyraznie lepsza dzwiekowo: DM,Exite czy Focus? Chodzi o podstawkowce.Pomieszczenie

>18m2,ktory model wybrac?

Z tych co wymieniłeś to Focus

Jeżeli chcesz focusy 140 to posłuchaj ich najpierw u siebie. Na 18 metrach mogą dudnić.

IMHO excite x16 są dużo bezpieczniejszą opcją a i wybór wzmacniacza będzie łatwiejszy.

Witam.

Posiadam zestaw Xindaka A-06/C-06 i biorę pod uwagę połączenie tego z podstawkami Dynaudio Excite X12 lub X16 ewentualnie DM 2/6 , 2/7 lub 2/8.. Celuję raczej w serię Excite, gdyż wszędzie słyszę, że mają mniejsze wymagania prądowe co do wzmacniacza..

Czy mógłby mi ktoś doradzić co z tego mogłoby by być najlepsze do rocka (głównie niezależne kapele ze Stanów.. Sonic Youth, Dinosaur Jr, Flaming Lips itp..) i popu..

Zależy mi na zdecydowanym uderzeniu basu, dobrej dynamice..

Pokój nie za duży..niecałe 13 m2.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki..

a jak to wygląda od strony charakteru brzmienia?

czy w x12 jest więcej góry czy jest zdecydowanie lepsza rozdzielcza

więcej subtelności itd

rozumiem że bas jest porównywalny w ilości i jakości?

i jak jest z wysterowaniem posiadam sypialniany klocek arcam solo mini

przy 8omach ma 2x45W a przy 4 2x55W mierzone nie katalogowe

czy da radę to napędzić? ponoć te konstrukcje nowe są zdecydowanie łatwiejsze do napędzenia

czy tak faktycznie jest??

Focal + Naim

aster,

do 13 metrów, o ile uda Ci się na tej przestrzeni swobodnie ustawić kolumny, to celuj już w x16.

Nie wiem jak one zagrają z xindakiem, u mnie jest b. rytmicznie i ze świetnym basem. Flaming lips i dinosaur jr brzmią świetnie.

miałem wcześniej piano i porównywałem bezpośrednio solo mini z e410

to basu było wyższego mniej ale kontrola , faktura i zróżnicowanie basu ciekawszy w solo mini

i o dziwo niższego było więcej , bardziej równo gra , niby pomierzone w okolicach 2x50W realnie

piano 2x60W z tym że zasilacz mam wydajniejszy prądowo

toroidalny o maks mocy 250W nie pamiętam ile maks wat było w piano ale chyba ok 150W

więc jeżeli piano napędziło dynki x16 to chyba x12 solo też powinno

co możecie od siebie napisać?

Focal + Naim

Nie byłbym taki pewny, że solo mini ma lepszy zasilacz od pianocrafta.

Toroid jest niewielki, mniej więcej taki jak w cd arcama.

Inna inszość, że Japończycy zaniżają pobór mocy tzn. nie podają max jak Angole tylko średni. Więc nie ma nadinterpretować tego co jest napisane z tyłu obudowy;)

Z tego co pamiętam Twój solo mini dał sobie radę z monitorami B&W więc z x12 też sobie poradzi:)

A to, że z lepszym wzmacniaczem x12 zagrają jeszcze lepiej przekonasz się gdy na takowy się przesiądziesz:)

Racja. Mikson, Kolega ciągle szuka jakiś super-dobrych-wspaniałych głośników do Arcama Mini Solo. A ta rzecz, niestety jest trudna do realizacji. Łatwiej wymienić Arcama Mini i spróbować pozwolić "zagrać" poszczególnym Kolegi głosnikom (hipotetycznie, historycznie) z innym wzmacniaczem. Te opisywane przez Kolegę Dynki są kapitalne, ale czy sprawdzą się z ASM - śmiem wątpić. Kolegi teza jest nieco blędna z założenia, czyli szukanie optymalnych/rewelacyjnych głośników dla malucha Arcama - bo takich, zdaje się, nie ma. Trzeba dla dobra dźwięku, emocji w przekazie/wyrazie zmienić amplifikację. Tak to widzę.

Dynaudio DM 2/10 zagrają świetnie, ale z czymś mocniejszym, lepiej narzucającym ton niż AMS. Choć oczywiście to jest wspaniałe urządzenie, lecz i z pewnymi ograniczeniami, których nigdy techologicznie się nie przeskoczy/pominie. AMS ma swoje przymioty/zalety/wady/ograniczenie, które trzeba wziąć pod uwagę i tyle.

Dynaudio DM 2/10 pasuje mi do co najmniej Rotela RA-04.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

zgadzam się że więcej emocji dostarczy wzmacniacz o większej dynamice niż mały solo mini

ale w muzyce też ważne są subtelne strony brzmienia nie tylko dynamit jak rotel a moim zdaniem solo mini posiada jednak troszkę kultury w brzmieniu i nie zamierzam go zmieniać bo uważam że gra jak dla mnie bardzo dobrze :) tak samo można spojrzeć na problem z drugiej strony ktoś ma swoje ulubione kolumny i szuka do nich wzmaka co wymaga pewnej cierpliwości w poszukiwaniu i określenia pewnych cech

obecnie moje rx1 grają z nim całkiem dynamicznie i góra też jest delikatna nawet ciekawsza niż w b&w 686 ale brakuje mi minimalnie nasycenia w średnicy i lekkiego pogrubienia w basie a z ego co czytałem dynki właśnie taki charakter oferują

co do wydajności prądowej to moim zdaniem solo mini jest mocniejszy od piano znaczy

potrafi wysterować przy trudniejsze impedancyjnie monitory bez wprowadzania większych zniekształceń

akurat co do zasialcza w solo mini to uczciwsze jest podejście angoli bo katalogowo podają mu 2x25W ( pomiarowo ok 2x50W) przy 250W poboru z sieci maks a w piano jest 2x60W przy dokładnie 130W :)

jak pisałem rx1 dały w połączeniu prawie 90% tego co chciałem poza troszkę gęstszą średnicą i bardziej tłustym basem, dlatego ciekawi mnie połączenie z dynkami

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.