Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

... A co do rabatów u dystrybutorów w ogólności, to raczej jest nieciekawie. Dają albo mały rabat, albo wcale. Wolę kupować u dealerów.

Święta prawda

Nautilus za DM 2/7 proponował mi 2600pln, a standy 3 za 1100pln - tu i tu po 90pln rabatu - bo małe marże - ŻENADA

A "legalny" dealer w kraju z polecenia sprzedał mi DM 2/7 za 2000pln, bo miał jedną parę od jakiegoś czasu na stanie.

(Fakt, że cenę z nim ustaliłem 3 tygodnie przed zakupem i 3 dni przed podwyżką ;) )

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

No to teraz Whiter spodziewaj się bombardowania na skrzynkę pocztową pytaniami o ten sklep, w którym dają takie rabaty.

Wygrzewaj kolumny! A jak Ci się uspokoi góra całkowicie, to daj znać. Może spróbuję jeszcze raz z tymi kolumnami. Oczywiście w tym sklepie co Ty.

No to teraz Whiter spodziewaj się bombardowania na skrzynkę pocztową pytaniami o ten sklep, w którym dają takie rabaty.

Wygrzewaj kolumny! A jak Ci się uspokoi góra całkowicie, to daj znać. Może spróbuję jeszcze raz z tymi kolumnami. Oczywiście w tym sklepie co Ty.

Firma dostał jeszcze lepszy %, ja byłem wtedy liczony od ceny przed podwyżkowej 2390pln.

A co do góry, to jest coraz lepiej, nie słyszę już takiego posykiwania na górze, jak po wypożyczeniu :)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Mam swoje dynki 2/6 dość blisko narożników około 25cm.Czy przyklejenie maty

akustycznej piramidki da poprawę?Te 2/6 chyba nie muszą stać daleko od ściany?

Odległość jest rzeczywiście zdecydowanie za mała, poeksperymentuj z zatkanym BR lub z przytłumionym rulonikiem z filcu. Zwłaszcza to drugie rozwiązanie będzie ciekawe w tych konkretnych warunkach.

What Hi-Fi przy okazji testowania DM robiło testy z ustawieniem w swoim pomieszczeniu. Pisali na swoim forum, że wyszło im z tych testów, że są to kolumny łatwe do ustawienia i mogą stać blisko ścian. U mnie 2/7 stoją 20 cm od bocznej ściany, 30-40 cm od tylnej i jest OK. Jak odsunąłem bardziej od tylnej ściany to dźwięk już mi się tak nie podobał. Problem u mnie polega na tym, że mam wąski pokój, kolumny stoją mniej niż dwa metry od siebie i cierpi na tym scena :|

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Po miesiącu mozolnych poszukiwań melduję się w klubie z Dynkami DM 3/7. Ich dźwięk po prostu mnie oczarował. Na razie są w fazie wygrzewania ale mimo to bardzo przyjemnie się ich słucha. W starciu z dynkami odpadły MA RX8, Ikon 6 MKII, Cabasse Jersey i Elac FS 187.

Po miesiącu mozolnych poszukiwań melduję się w klubie z Dynkami DM 3/7. Ich dźwięk po prostu mnie oczarował. Na razie są w fazie wygrzewania ale mimo to bardzo przyjemnie się ich słucha. W starciu z dynkami odpadły MA RX8, Ikon 6 MKII, Cabasse Jersey i Elac FS 187.

Bardzo fajny wybór w tej cenie:)

Panowie czy kopułka o oznaczeniu D280 to jest esotec? Bo taka właśnie siedzi w DM 3/7 (test w najnowszym Audio). Z tego co udało mi się znaleźć w sieci, kopułka o oznaczeniu D280 siedzi również w focusach 110 i pewnie pozostałych modelach. Oznaczało by to, że w najtańszej serii DM mamy całkiem ciekawe przetworniki ;)

Edytowane przez peter250

Panowie czy kopułka o oznaczeniu D280 to jest esotec? Bo taka właśnie siedzi w DM 3/7 (test w najnowszym Audio). Z tego co udało mi się znaleźć w sieci, kopułka o oznaczeniu D280 siedzi również w focusach 110 i pewnie pozostałych modelach. Oznaczało by to, że w najtańszej serii DM mamy całkiem ciekawe przetworniki ;)

a jest jakiś odpowiednik wysokotonowca z focusa 260?

Focal + Naim

To jest prawdopodobnie jakaś forma esoteca, o ile oczywiście nie jest to głośnik wyglądający jak esotec a w rzeczywistości d28/2 w puszką wytłumiającą z esoteca.

Zakładając, że tweeter jest z focus 110 to komplet głośników w DM3/7 jest bardzo rasowy. Brzmienie zapewne popsuto elementami zwrotnicy/projektem by nie konkurować z droższym focusem 220II.

a jest jakiś odpowiednik wysokotonowca z focusa 260?

W nowym focusie 260 jest esotec z magnesem neodymowym. Neodym obecny był już w focusach 140 i 220. W focus 360 jest jeszcze lepszy esotar2.

W nowym esotecu zmieniono płytę czołową, pewnie by bardziej kontrolować zjawiska dyfrakcyjne i zmieniono substancję, którą nasącza się (w celu usztywnienia) membranę tweetera.

recenzja focus 340:

http://www.6moons.com/audioreviews/dynaudio5/1.html

http://www.highfidelity.pl/@main-889&lang=

słyszałem że jest troszkę lepszy od tego w 220

czy to prawda?

Z pewnością jest to trochę inny głośnik. Dynaudio zdaje się podążać drogą bardziej "neutralnego" grania niż stare modele.

Głośnik jaki by nie był różnie gra w zależności od wybranej częstotliwości podziału i stromości filtrowania. W excite to prosty drugi rząd, w focusie i wyżej zastosowano pierwszy rząd + przesuwacza fazy (głośniki dzięki temu na prostej ściance są połączone w polaryzacjach zgodnych), w sumie sygnał przechodzi przez 3 kondensatory i lasek cewek i najtańszych rezystorów.

W najnowszym Audio rozbebeszyli DM 3/7 i na wysokotonowcu jest oznaczenie D280, wizualnie moim zdaniem również wygląda identycznie jak ten z Focusów 110 (zarówno od frontu jak i od strony wewnętrznej), więc wiele wskazuje na to, że zaaplikowali naprawdę solidne przetworniki w skromniejszych obudowach. Swoją drogą będąc na odsłuchu dynek pierwsze co mnie uderzyło to jakość wysokich tonów - perkusja i blachy zabrzmiały jak na żywo. Jestem pod dużym wrażeniem co te kopułki wyprawiają, stąd też moja ciekawość o pochodzenie i rodzaj przetwornika ;)

W najnowszym Audio rozbebeszyli DM 3/7 i na wysokotonowcu jest oznaczenie D280, wizualnie moim zdaniem również wygląda identycznie jak ten z Focusów 110 (zarówno od frontu jak i od strony wewnętrznej), więc wiele wskazuje na to, że zaaplikowali naprawdę solidne przetworniki w skromniejszych obudowach. Swoją drogą będąc na odsłuchu dynek pierwsze co mnie uderzyło to jakość wysokich tonów - perkusja i blachy zabrzmiały jak na żywo. Jestem pod dużym wrażeniem co te kopułki wyprawiają, stąd też moja ciekawość o pochodzenie i rodzaj przetwornika ;)

Studio16Hertz pisał, że w serii DM tweetery wyglądające na esoteca są w rzeczywistości d28/2 z puszką wytłumiającą od esoteca. Dlatego pisałem o wysokim prawdopodobieństwie a nie pewności.

Najważniejsze, że podoba Ci się sposób grania DM3/7. To jedne z najciekawszych podłogówek w tej cenie.

Sprzedawca w Nautilusie powiedział mi, że wysokotonowce w serii DM to są dokładnie te z Audience 52 SE.

Podobno Dynaudio miało tego wielki zapas jeszcze po zakończeniu produkcji Audience.

Sprzedawca w Nautilusie powiedział mi, że wysokotonowce w serii DM to są dokładnie te z Audience 52 SE.

Podobno Dynaudio miało tego wielki zapas jeszcze po zakończeniu produkcji Audience.

A to ciekawa sprawa, bo w DM 3/7 montowany jest D-280 a w 52SE D-260. Jeśli są identyczne, to po co Dynaudio miałoby zmieniać naklejkę i oznaczenie?

Callisto III są niesamowicie grającymi monitorami i będę je wspominał z łezką w oku ale do 20m2 maks, musiałem zamienic je na większe mocniejsze podobnie elektronikę

Focal + Naim

tak 260 grają z caspianem , jak się wygrzeją to za jakiś czas umieszczę małą reckę,

caspian moim zdaniem nawet lekko swobodniej napędzał 260 niż naim xs o dziwo,

do tego lepiej schodzi z basem i jest jak dla mnie ciekawszy brzmieniowo gładszy ale też dynamiczny,

260 są troszkę łatwiejsze ponoć do napędzenia od 220 , myślę że faktycznie są szybsze

i ciut bardziej wyrafinowane, idą podwyżki tak mi się wydaje bo euro skoczyło z 4 na 4,6 zobaczymy jak się to odbije u nas cenowo

dlatego musiałem przyspieszyć budowę swojego systemu do większego pokoju,

pozdrawiam

Focal + Naim

caspian moim zdaniem nawet lekko swobodniej napędzał 260 niż naim xs o dziwo,

do tego lepiej schodzi z basem i jest jak dla mnie ciekawszy brzmieniowo gładszy ale też dynamiczny,

Roksan caspian ma poprostu niższy bas i tyle. Też to słyszałem na dynkach x16. Średnica również jest ciekawsza..

W sumie to jestem ciekawy czy wytrzymasz więcej niż pół roku bez zmiany wzmacniacza i/lub kolumn, szanse są niewielkie...hehe

Roksan caspian ma poprostu niższy bas i tyle. Też to słyszałem na dynkach x16. Średnica również jest ciekawsza..

W sumie to jestem ciekawy czy wytrzymasz więcej niż pół roku bez zmiany wzmacniacza i/lub kolumn, szanse są niewielkie...hehe

chłopaki nie na tym poziomie cenowym taki mocny nie jestem :)

a tak poważnie to wcześniej głośniki miałem na poziomie 1-2tys :) najdroższe to były rls i najlepsze :)

a heed też był najlepszy z tego co miałem ale poszedł w rozliczeniu przy zakupie dynek, bo sam nie popędził by 260

mimo że mały byczek to zasilacz by mu się przydał a to już poziom caspiego cenowo więc... :) sami rozumiecie

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

chłopaki nie na tym poziomie cenowym taki mocny nie jestem :)

a tak poważnie to wcześniej to głośniki miałem na poziomie 1-2tys :) najdroższe to były rls i najlepsze :)

a heed też był najlepszy z tego co miałem ale poszedł w rozliczeniu przy zakupie dynek, bo sam nie popędził by 260

mimo że mały byczek to zasilacz by mu się przydał a to już poziom caspiego cenowo więc... :) sami rozumiecie

Moje najszczersze gratulacje z powodu awansu !!!

Wcześniej kolumienki po około 2 kpln, pianocrafty, arcam solo...

A tu taki skok na Caspiana 2 i Focusy 260 ? :0

Kolego poradź, jak to zrobić, bo aż Ci zazdroszczę.

Spadek ? Lotto ?

Jeszcze raz szczerze gratuluję.

P.S. Jak Ci się znudzi Caspian, to daj znać ;)

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.