Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś znał kogoś, kto szuka tańszych dyń, to ...

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podstawkowe/dynaudio-dm-26-os86324.html

... zapraszam, bo i ponegocjować można :)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

>moreno1973, w jak dużej powierzchni grały u Ciebie Focus 160?

na weekend biorę 160'tki do domu, to zobaczę jak w moich trudnych 18mkw się sprawdzą.

U mnie grały na 17 metrach i nic nie buczało. Krell je idealnie wysterował. Bardzo dobry bas.

Moreno, skoro tak odpowiada Ci estetyka brzmieniowa serii Audience, jako ewentualny upgrade mógłbyś rozważyć raczej zakup COntoura 1.3 Mk. II lub 1.3 SE.

Masz rację. Oba modele są dla mnie idealne. Odpowiada mi wielkość tych kolumn i zapewne ich dźwięk też będzie tym czego szukam. Jest tylko jeden problem nikt ich w IDEALNYM stanie nie sprzedaje. Jeśli znasz kogoś takiego to proszę daj znać;-) Jedyne kolumny z obecnej oferty jakie zrobiły n mnie duże wrażenie to Dynaudio 25... kłopot z tym że są wizualnie za duże do mojego pokoju... a ja sam nie żyję i muszę brać pod uwagę zdanie innych osób... poza tym sam się przyzwyczaiłem do małych kolumn. Więc Contoura 1.3 SE byłby idealny...

Użytkowałem przez kilka lat audience 50 i byłem bardzo zadowolony ale posiadając w tej chwili F140 za każdym włączeniem sprzętu mam uśmiech od ucha do ucha. ;) Nawet moja druga połowa zauważyła sporą różnice dźwięku in plus a więc zarazem uniknąłem narzekań odnośnie zmiany kolumn. Niestety na focus'ach wyraźniej słychać kiepsko zrealizowany materiał.

Cieszę się Twoim szczęściem...mi jednak ta szkoła dźwięku nie podpasowała, tak samo jak C1... natomiast chylę czoła przed 25... monitor na całe życie...

Panowie! Wie ktoś może jak podpięte są wysokotonówki w DM2/7 - w fazie czy w przeciwfazie (plus do plusa czy minus do plusa)? wymieniłem druty w środku i nie zrobiłem zdjęć jak to było połączone, teraz męczy mnie niepewność. Lookną by ktoś do środka jak ma.

znalazlem w sieci schemat. nie umiem wkleić:(

Edytowane przez nick

Panowie! Wie ktoś może jak podpięte są wysokotonówki w DM2/7 - w fazie czy w przeciwfazie (plus do plusa czy minus do plusa)? wymieniłem druty w środku i nie zrobiłem zdjęć jak to było połączone, teraz męczy mnie niepewność. Lookną by ktoś do środka jak ma.

W fazie, nie widziałem aby dynaudio odwracało fazę w 2way, czyli kolorowy kabelek do miejsca gdzie naklejka jest czerwona.

tak podłączyłem. dzięki.

Wymiana konda i rezystora w szeregu z tweeterem przynosi bez porównania większą poprawę niż kable wewnątrz - mam nadzieję, że to wiesz.

kondensator wsadziłem BOSCH MP papier/olej, rezystor dalej jest cermetowy.

jak Ci się podoba zastosowanie boscha (jest o niebo lepiej niż z oryginalnym Vishay'em), może masz inny pomysł? potrzeba 8,2 uF. Jakie kable zastosowałeś w swoich ex?

kondensator wsadziłem BOSCH MP papier/olej, rezystor dalej jest cermetowy.

jak Ci się podoba zastosowanie boscha (jest o niebo lepiej niż z oryginalnym Vishay'em), może masz inny pomysł? potrzeba 8,2 uF. Jakie kable zastosowałeś w swoich ex?

Ten vishay to pewnie MKT?

Nie wiem jak brzmieniowo wypada Bosch, ale z pewnością zabiera dużo objętości, wolałbym clarity cap SA i maty bitumiczne w strategicznych miejscach.

Rezystory daj bezindukcyjne - superes lub mills.

Kable wewnątrz dla tweetera u mnie to jantzen solid core 6N 2 x 0,5mm2 dla + i -.

o poradę proszę: używam obecnie B&W 602 napędzanych amplitunerem yamahy rxv-800 (bo to część zestawu 5.1) ale coraz bardziej idę w stronę odsłuchu muzyki (klasyczny rock) i ten zestaw mi nie wystarcza. Dlatego już od jakiegoś czasu przymierzam się do dynek 50 albo 52 i w końcu je kupię.

teraz pozostaje kwestia wzmaka, bo wszyscy piszecie że potrzebny jest mocny sprzęt, dlatego widzę tu (jako początkujący mimo wszystko) dwie opcje:

1. kupić wzmacniacz integrę - słyszę o rotelach RA 980 itp

2. kupić końcówkę mocy którą mógłbym wpiąć za amplitunerem i z niej zasilać dynki, a resztę zestawu 5.1 zasilać z amplitunera. Tylko czy zna ktoś końcówkę, która mi da pożądaną jakość muzyki? w cenie ~1500 używka?

dodam tylko, że słucham muzyki raczej cicho, kiedy dziecko śpi - to chyba nawet dodatkowo utrudnia uzyskanie dobrej jakości dźwięku?

za wszelkie sugestię dziękuję,

Paweł.

Celowalbym w Linna LK280.

a ile taka maszynka może kosztować? obecnie na allegro jest kilka Linn'ów, tylko jeden z nich w normalnej cenie, reszta to kosmos.

Dynaudio z nowymi focusami najwyraźniej chce zapoczątkować niezły wzrost cen, 2-drożne 260 za 13k to bardzo dużo względem wspaniałych focusów 360 za 16k. Natomiast nowe focusy 380, też na esotarze kosztują już 25k (!) a to cena bardzo bliska s5.4... Wychodzi na to, że 360 jest teraz jednym z "best buy" na rynku.

mikson,

360 to szczytowy model z poprzedniej linii focus, model wprowadzony jako ostatni, głośniki te same co w s5.4.

Po co pokazujesz pdf z nowymi focusami?;)

mikson,

360 to szczytowy model z poprzedniej linii focus, model wprowadzony jako ostatni, głośniki te same co w s5.4.

Po co pokazujesz pdf z nowymi focusami?;)

haha sorki bo tam szukałem 360 :)

Focal + Naim

No rzeczywiscie, wymiotlo je z allegro, a u dystrybutora tez cena poleciala w gore, juz na 10,9 tys...

Na marginesie, na allegro sa teraz Contoury 1.8 mk II w na oko przyzwoitym stanie.

Zauważcie szalony wzrost cen: 16k za focus 360 vs 25k za focus 380.

Focus 360 bardzo mi się podoba, cena też jest rozsądna skalkulowana za tę konstrukcję.

Mając do wyboru focus 380 praktycznie w cenie s5.4 wybór jest b. prosty:)

tak chłopaki skalkulowali co zrobić :)

kursy walut marże te sprawy

"Chłopaki" czyli polski dystrybutor?

Z fabryki nowe focusy wychodzą w takiej cenie... Nie chodziło mi o wysoki poziom cen focusów, tylko o ich relację do contour.

będą nowe conturki w następnym roku będzie nowa wyższa cena,

spokojnie teraz jest dobry moment na kupowanie starej serii focus

może będzie promocja na conturki jeszcze

Focal + Naim

Panowie jestem na etapie poszukiwań wzmacniacza oraz odtwarzacza CD do moich dynek DM 3/7 (podłogowe).

Co możecie polecić w cenie około 4000-4500zł za zestaw? (używki wchodzą w grę)

Słuchałem na razie z music hall a25.2 + cd z tej serii i brzmiało bardzo fajnie (dźwięk żywy, soczysty z bardzo ładną górą pasma) ale może jest coś ciekawszego w tej cenie? Myślałem jeszcze o Rotelu ra-06SE i Xindaku 6200 (wygląda na mocny piec). Miał ktoś okazję łączyć te klocki z dynkami? Wiem, że najważniejszy odsłuch ale chcę dokonać wstępnej selekcji.

Edytowane przez peter250

naim 5i? heed obelisk si? micromega?

mikson,

żartowniś z Ciebie z tymi cherlakami. W dm3/7 są te same woofery co w 220II...

Panowie jestem na etapie poszukiwań wzmacniacza oraz odtwarzacza CD do moich dynek DM 3/7 (podłogowe).

Co możecie polecić w cenie około 4000-4500zł za zestaw? (używki wchodzą w grę)

Słuchałem na razie z music hall a25.2 + cd z tej serii i brzmiało bardzo fajnie (dźwięk żywy, soczysty z bardzo ładną górą pasma) ale może jest coś ciekawszego w tej cenie? Myślałem jeszcze o Rotelu ra-06SE i Xindaku 6200 (wygląda na mocny piec). Miał ktoś okazję łączyć te klocki z dynkami? Wiem, że najważniejszy odsłuch ale chcę dokonać wstępnej selekcji.

Xindak z SH to dobry pomysł, zostanie więcej środków na kombinowanie ze źródłem.

Mogę polecić 6950v, musisz tylko sprawdzić czy nie będzie mułowato na basie i czy trafa nie buczą a potencjometr jest równy od niskich poziomów głośności.

Edytowane przez EMiL

mikson,

żartowniś z Ciebie z tymi cherlakami. W dm3/7 są te same woofery co w 220II...

wg nautiliusa heed nie ma problemu z napędzeniem 3/7 spytaj się ich :)

osobiście znam heeda i byłbym w stanie zaryzykować podobne stwierdzenie ale po dodaniu zasilacza

co do midbasów to bym polemizował czy to są z focusów,

masz jakieś informacje konkretne na ten temat

bo to bardzo ciekawa sprawa jest :)

wg tego testu http://www.goodsound.com/index.php?option=com_content&view=article&id=266:dynaudio-dm-37-loudspeakers&catid=56:equipment-reviews&Itemid=37

są łatwe w prowadzeniu :) nad 50W je napędził

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

wg nautiliusa heed nie ma problemu z napędzeniem 3/7 spytaj się ich :)

osobiście znam heeda i byłbym w stanie zaryzykować podobne stwierdzenie ale po dodaniu zasilacza

co do midbasów to bym polemizował czy to są z focusów,

masz jakieś informacje konkretne na ten temat

bo to bardzo ciekawa sprawa jest :)

wg tego testu http://www.goodsound.com/index.php?option=com_content&view=article&id=266:dynaudio-dm-37-loudspeakers&catid=56:equipment-reviews&Itemid=37

są łatwe w prowadzeniu :) nad 50W je napędził

Po zakupie zasilacza do heeda wiesz jaka cena się robi i co można kupić... to, że dystrybutor poleca co sprzedaje też mnie nie dziwi.

Co do pochodzenia woofera to sprawa jest prosta - to ten sam co w focus 220II, dla bliżej zainteresowanych polecam wyszukać 17w75 LQ esotec:

http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

Wielokrotnie pisałem, że głośniki to nie wszystko. Brzmienie tworzy konkretna kombinacja głośników, zwrotnicy (projekt i jakość elementów + kable) i obudowy (litraż, strojenie bass refleks i wytłumienie).

Pianocraft pewnie też by je "napędził" tylko, że można lepiej:)

Edytowane przez EMiL
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.