Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Moje kable powstały z poszukiwań i pasji nie dla zarobku a reklama mnie nie interesuje , nie jestem z branży.

Gwoli ścisłości.

U mnie od paru lat chodzą kable kolegi Arek_45 pomiędzy wzmacniaczem i CD i jestem z nich bardzo zadowolony.

Dynaudio Audience 50 też je lubią.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witajcie

Są tu zapewne uzytkownicy/miłosnicy Dynaudio 25. Bardzo proszę by ktoś wskazał mi róznicę czym sie róznią pod względem technicznym Dynaudio Special 25 z 2002 roku od Dynaudio Special 25 SE z 2010/11 ?

Ponoc jeden z elementow zwrotnicy, juz nie produkowany, zostal zastapiony innym o identycznych parametrach. Wplyw na dzwiek zapewne pomijalny:)

modrzew47

z ciekawości vdh taką też wersję winda wypuścił

http://www.hifiklubben.dk/produkter/kabel/hojttalerkabel/van-den-hul_the-wind-anniversary-edition_kabel_3-meter.htm

ciekawe czy tylko koszulką się różni

Miałem Winda kilka razy na przestrzeni 15 lat ale takiego,nie znam.

Czyżby podróba?

Wtyczki sygnowane...dziwne.

Ponoc jeden z elementow zwrotnicy, juz nie produkowany, zostal zastapiony innym o identycznych parametrach. Wplyw na dzwiek zapewne pomijalny:)

Na necie są zdjęcia obu zwrotnic i widocznych zmian nie ma, kolejny marketingowy tekst dynaudio:)

Jedynie mogli rezystory pozmieniać, ale skoro nowsze grają tak samo to jest to mało prawdopodobne.

Rezystory w special 25 są przyklejone do aluminiowej płyty służącej za radiator - dystrybutor musiałby być wyjątkowo wnikliwy;)

We wszystkich dynkach, z najdroższymi włącznie, stosowane są zwykłe rezystory drutowe. Żadna egzotyka, tekst o nieprodukowanym elemencie to bajeczka.

Rezystory w special 25 są przyklejone do aluminiowej płyty służącej za radiator - dystrybutor musiałby być wyjątkowo wnikliwy;)

We wszystkich dynkach, z najdroższymi włącznie, stosowane są zwykłe rezystory drutowe. Żadna egzotyka, tekst o nieprodukowanym elemencie to bajeczka.

drutowe posiadają pewną indukcyjność, szkoda że nie pokusili się o metalizowane

Focal + Naim

mikson,

widzę, że rozwijasz swoje zainteresowania audio o stronę techniczną:)

BTW rezystory metalizowane, na tle cen dobrych kondensatorów, są b.tanie.

wiesz kończyłem technikum elektroniczne ;)

Focal + Naim

A jaka specjalizacja?

ogólna , tewe kończyłem 18lat temu :)

http://www.dynaudio.com/int/launch/index.php

jeszcze troszkę i zobaczymy czy nas zaskoczą :)

Focal + Naim

Ja teletransmisję. Ale jedyne co pamiętam z technikum to to, aby urządzenie elektryczne najpierw dotknąć wierzchem dłoni. Że niby jak porazi prądem, to nie zacisnę na nim ręki, tylko mi ją odrzuci.

Nie jest to wiele jak na 5 lat nauki...

BtW: dzisiaj w Albatrosie w Gdańsku słuchałem linna ds majik chyba (integra ze strumieniowym przetwarzaniem plików)z dynaudio serii DM. Spodobało mi się, chyba linn i dynaudio to jednak nie jest taki zupełny mezalians :)

Edytowane przez Staszek_s

Pytałem tylko z czystej ciekawości, bo sam też kończyłem takie technikum, ale 300 lat temu. Specjalizacja - radio i telewizja. Moje pierwsze zajęcia w ramach pracowni elektronicznej i warsztatów opierały się o radioodbiornik Pionier ;)

- nie mylić z Pioneer'em ;). W kwestii przedmiotu 'telewizja' zaczynaliśmy na słynnym hajendowym tv Libra.

Pozdr, M.

Parker's Mood

no i mf m6 jednak zostaje z focusami- mialem czas kilka dni spokojnie posluchac i jest wiecej jak dobrze aby dalej szukac nowego wzmacniacza..

porzadna elektrownia ponad 300W przy 4ohm, producent nawet wiecej podaje, zgrywa sie z dyniami podlogowymi dajac dzwiek miesisty do dlugiego sluchania..

pozdr

no i mf m6 jednak zostaje z focusami- mialem czas kilka dni spokojnie posluchac i jest wiecej jak dobrze aby dalej szukac nowego wzmacniacza..

porzadna elektrownia ponad 300W przy 4ohm, producent nawet wiecej podaje, zgrywa sie z dyniami podlogowymi dajac dzwiek miesisty do dlugiego sluchania..

pozdr

no to super! gratulacje

a za 30min dynaudio pokazuje swoje specjalite X :)

ale rozczarowanie .......

Focal + Naim

Seria excite aktywna. Konkretniej x12 i x32.

i to z wbudowanymi DACami. Ciekawy pomysł i całkiem nowatorski.

czyli wzmak też mają w sobie? są to aktywne wersje?

bo jak tak to slogan marketingowy zero kabli m się nijak bo sieciówki trzeba w coś wpiąć

Due in March, the Xeo 3 is set to cost 1300 euros/pair, Xeo 5 2700 euros and Xeo Transmitter 250 euros. UK prices are yet to be confirmed.

http://www.whathifi.com/news/ces-2012-exclusive-dynaudio-launches-xeo-wireless-multiroom-speaker-systems

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

...

kurcze tyle czekania ;)

to co robimy zakłady?

1. nowe contury

2. nowe excite

3. nowe 2.1 hifi ;)

.

ja z uporem maniaka stawiam na COŚ z serii eXcite

A skoro ...

Seria excite aktywna. Konkretniej x12 i x32.

...

... to ile wygrałem ? ;)

...

i to z wbudowanymi DACami. Ciekawy pomysł i całkiem nowatorski.

Ja chyba jednak bym się na takie bezprzewodowe granie nie skusił, bo zabrakłoby jednego elementu z toru - grających kabli głośnikowych ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

oczywiście można zaliczyć że kto stawiał na excite ten wygrał główną nagrodę wąsy i brodę :)

dla mnie troszkę dziwny ten produkt i jego wypozycjonowanie powyżej excite,,, przecież z dobrym wzmakiem pewnie pasywne zagrają ciekawiej niż aktywne czyż nie?

dodatkowo produkt określany mianem HIFI a tu ograniczenie co do przyjmowania gęstych plików/strumieni co troszkę dziwne na wstępie ograniczenia tego DAC i transmitera,

potem ok bezprzewodowe wysyłanie fajne, ale gdzie wzmak? w kolumnie pewnie klasa D jak w subie pewnie, czy dobrze mniemam?

moim zdaniem jakąś kichę strzelili nie mówię że od razu to będzie źle grało ale coś dziwnego dzieje się w tej firmie, jeżeli robią taki produkt i tyle marketingowego bełkotu zaczyna wokół tego latać to gdzieś zaczyna ten prawdziwy smak starej firmy się zacierać,,,, co o tym sądzicie?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

jego wypozycjonowanie powyżej excite,

po czym wnosisz, że nowa seria jest pozycjonowana wyżej od excite skoro to produkt o innej funkcjonalności?

... to ile wygrałem ? ;)

niestety nic;) te modele nie zastąpią obecnych excite.

po czym wnosisz, że nowa seria jest pozycjonowana wyżej od excite skoro to produkt o innej funkcjonalności?

niestety nic;) te modele nie zastąpią obecnych excite.

tak został wypozycjonowany na stronie dynaudio

Focal + Naim

oczywiście można zaliczyć że kto stawiał na excite ten wygrał główną nagrodę wąsy i brodę :)

dla mnie troszkę dziwny ten produkt i jego wypozycjonowanie powyżej excite,,, przecież z dobrym wzmakiem pewnie pasywne zagrają ciekawiej niż aktywne czyż nie?

Niekoniecznie ... a nawet wątpię. Poczytaj o zwrotnicach aktywne vs. pasywne. W telegraficznym skrócie wzmacniacz przy rozwiązaniu pasywnym musi ciągnąć zwykle kilka głośników, zwrotnicę, i całe pasmo od kilka Hz do ponad 100 Khz, natomiast przy podziale aktywnym wzmacniacz ciągnie tylko jeden głośnik, a pasmo jest przyciete przed nim np. do 30Hz-3Khz i nic poza tym. To zupełnie inne obciążenie i lepiej zwykle (by nie powiedzieć zawsze) wypadają rozwiązania aktywne (jeden model kolumn i porównanie wersji pasywnej z aktywną - ADAM Audio ma takie modele).

potem ok bezprzewodowe wysyłanie fajne, ale gdzie wzmak? w kolumnie pewnie klasa D jak w subie pewnie,

Niekoniecznie.

Jedynie co mnie niepokoi to transmisja bezprzewodowa.

tak został wypozycjonowany na stronie dynaudio

no i co z tego? Jak to mawiał mój znakomity kolega z pracy: "jak można porównywać gruszki do jabłek?":)

Trochę szkoda, że wysyła tylko do 24/48... poza tym bardzo fajne produkty dla młodych użytkowników.

Xeo5 można rozpatrywać jako kolejny cud dynaudio, model oparty o x32 a pomimo wbudowanej elektroniki lżejszy. Obudowa musi być podobną wydmuszką co w focusach 110A.

To zupełnie inne obciążenie i lepiej zwykle (by nie powiedzieć zawsze) wypadają rozwiązania aktywne (jeden model kolumn i porównanie wersji pasywnej z aktywną - ADAM Audio ma takie modele).

W teorii aktywne rzeczywiście są lepsze, w praktyce to może być różnie. Pismakom za bardzo nie wierzę, ale Adamy Compact z recenzji AV lepiej wypadły pasywne (test porównujący oba modele).

W nowych dynkach są wzmacniacze w klasie D.

Edytowane przez EMiL

W nowych dynkach są wzmacniacze w klasie D.

Swoją drogą mało mocy dali w tych dynkach. 50W+50W (z info na które się natknąłem) ... dla porównania Dynaudio AIR 6 mają 200W+200W albo Dynaudio BM 6A Mk II 100W+50W.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.