Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Miał już ktoś okazje posłuchać Focusów XD ?

Tak słuchałem w piątek. Jednak dla mnie lepiej grają F260 czyli "normalne" Focusy.

Grało to z płyty CD. Odtwarzacz CD Ayon CD3s. Pomyślałem, że gdybym ten odtwarzacz podpiął do H160 i F260 to zagrałoby dużo lepiej. Na bezprzewodowe systemy trzeba jeszcze poczekać. Póki co "tradycyjne" wypadają lepiej.Super rozwiązanie jako drugi system np. do sypialni. Tylko dwie paczki, a reszta za ścianą.

Dzięki mikson za odpowiedź.

Od tylnej ściany będzie metr tylko od bocznych będzie jakieś 22-25 cm.Chociaż w przyszłości to się zmieni na jakieś pół metra od bocznych ścian ale to na razie pieśń przyszłości.No i początkowo będą stały w 10 m2.Ale i w jednym i w drugim przypadku odległości od tylnej ściany będą takie same czyli między 1 metr a 1,1 metra.

• 2 tygodnie później...

Witam. Najprawdopodobniej w weekend stanę się posiadaczem modelu DM 2/8, mimo paragonu karton gdzieś się niestety zawieruszył obecnemu właścicielowi. Co polecacie jako zamiennik dla oryginalnego kartonu? Jakieś pomysły?

Kilka metrów folii bąbelkowej do owinięcia kolumn i to wszystko włożone w ciut za duże kartony. Każda kolumna odzielnie. Luzy w środku dokładnie wypełnić pojedynczymi płatami kartonu odzyskanymi z innego opakowania. Później takie 2 paczki można włożyć już w jeden podłużny karton.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

witam serdecznie

jestem na początku drogi do mam nadzieje dobrego zestawu HI FI

obecnie posiadam kolumny Dynaudio 2/8 DM i poszukuje do nich wzmacniacza który wycisnął by z nich dużo więcej niz mój obecny klocek Marantz PM5003

muzyka jakiej słucham to blues, rock, szeroko rozumiany dance, pop.

w salonie audio w moim mieście sprzedawca strasznie zachwalał mi wzmak Creek evo50 oraz arcam bodajże fmj19

co sadzicie o tych propozycjach, niestety nie robiłem odsłuchów gdyz w salonie nie posiadaja moich kolumn a zanim wybiore sie z klamotami na weryfikacje chciałem podpytac was o opinie na temat tych wzmacniaczy

prosze równiez o propozycje

budżet to 3000 do 4000 PLN

w gre wchodza tez używki ale wolałbym cos sensownego w tych pieniadzach zdobyc nowego

pozdr

Witajcie koledzy. Posiadam na sprzedanie moje stare kolumny DYNAUDIO FACETTE i QUADRAL AMUN MK III z wysokotonowym wstęgowym. W razie zainteresowania proszę o kontakt. Zamienia je na PROAC RESPONSE.

Witajcie Koledzy. Szukam nowego domu dla DYNAUDIO FACETTE z lat 80-tych !

salonie audio w moim mieście sprzedawca strasznie zachwalał mi wzmak Creek evo50 oraz arcam bodajże fmj19

Za tą kasę to już lepiej Arcama A32 poszukać. To zupełnie inna półka niż A19, tym bym sobie nie zawracał głowy, szkoda Twoich pieniędzy.

Odwieczny dylemat - nówka z salonu czy używka z wyższej półki?

Ja w Twoim przypadku szukałbym używki, ale tylko z zaufanego/pewnego źródła, najlepiej z pierwszej ręki. Choćbyś miał zapłacić więcej.

Odpuść sobie natomiast kupowanie od handlarzy na Allegro i innych magików tego typu, co sprzedają reanimowane zwłoki.

Potrzebuje pomocy. Mój pokój odsłuchowy ma wymiary 4,30m na 2,55m w sumie ok. 11 m2. Wzmacniacz NAD C 356 bee i kolumny - właśnie - tu jest problem. Wybieram między Castle Knight 2 (bardzo podoba mi się barwa wokali w takim zestawieniu) lub Dynaudio dm 2/6 (nigdy ich niestety nie słuchałem).Kolumny stać będą na krótszej ścianie w odległości 50 cm od tylnej ściany i tyle samo od bocznej. A problem jest taki, że w moim pokoju z kolumn Castle Knight 2 mam bas tylko przy przeciwnej ścianie w samych rogach i to też nie niski a tak w całym pokoju jakby go ktoś wyłączył, natomiast jak otworzę drzwi do pokoju i stanę w odległości 5 m przez kolumną to w tym miejscu pojawia się piękny, potężny, niski, mięsisty bas, nawet przy bardzo cicho grających kolumnach. Pokój to cała podłoga w panelach i mały dywanik na środku oraz dwa małe obrazy na dwóch ścianach i dalej już na ścianach ani żadna szafa ani nic innego nie stoi, są gołe. Pytanie czy jak obłożę panele podłogowe większym dywanem będzie lepiej z basem i czy z małych monitorków z małą membraną jakimi są Dynauadio dm 2/6 uda mi się zatrzymać więcej basu w pokoju niż z duuużych monitorów Castle Knight 2 z 18 cm głośnikiem niskotonowym? Proszę podpowiedzcie czy warto zmieniać castle knigt 2 na mniejsze dynaudio 2/6, żeby pojawił się bas w pokoju czy to nic nie zmieni?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Potrzebuje pomocy. Mój pokój odsłuchowy ma wymiary 4,30m na 2,55m w sumie ok. 11 m2. Wzmacniacz NAD C 356 bee i kolumny - właśnie - tu jest problem. Wybieram między Castle Knight 2 (bardzo podoba mi się barwa wokali w takim zestawieniu) lub Dynaudio dm 2/6 (nigdy ich niestety nie słuchałem).Kolumny stać będą na krótszej ścianie w odległości 50 cm od tylnej ściany i tyle samo od bocznej. A problem jest taki, że w moim pokoju z kolumn Castle Knight 2 mam bas tylko przy przeciwnej ścianie w samych rogach i to też nie niski a tak w całym pokoju jakby go ktoś wyłączył, natomiast jak otworzę drzwi do pokoju i stanę w odległości 5 m przez kolumną to w tym miejscu pojawia się piękny, potężny, niski, mięsisty bas, nawet przy bardzo cicho grających kolumnach. Pokój to cała podłoga w panelach i mały dywanik na środku oraz dwa małe obrazy na dwóch ścianach i dalej już na ścianach ani żadna szafa ani nic innego nie stoi, są gołe. Pytanie czy jak obłożę panele podłogowe większym dywanem będzie lepiej z basem i czy z małych monitorków z małą membraną jakimi są Dynauadio dm 2/6 uda mi się zatrzymać więcej basu w pokoju niż z duuużych monitorów Castle Knight 2 z 18 cm głośnikiem niskotonowym? Proszę podpowiedzcie czy warto zmieniać castle knigt 2 na mniejsze dynaudio 2/6, żeby pojawił się bas w pokoju czy to nic nie zmieni?

Kształt pokoju i jego akustyka nie napawa optymizmem, w takim pomieszczeniu będzie ciężko uzyskac coś sensownego, napewno ilośc jak i jakosc elementów ,mebli oraz innych bambetli typu szafka na książki,sofa,dywan pozytywnie wpłyną na odsłuch, wskazane jest :gruby dywan, półki z książkami,sofa/fotel odsłuchowy, jeżeli to możliwe to panele akustyczne.

Słuchałem dm 2/7 (ustawione na krótkiej ścianie),nieco większe od 2/6 w wąskim pomieszczeniu ,ale tam było :za głośnikami książki( cała ściana), fotel dywan ,zasłony i było ok. Nie znam Castli ale dmy mogą w takim pomieszczeniu jak Twoje stac bliżej ścian bocznych ok. 20-30 cm i ok.50cm od tylnej.

Jednym słowem musisz w jakiś sposób ten pokoik zaaklimatyzowac akustycznie.

pozdr.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Witam.

Tu masz podstawy - pozwolą Ci to co słyszysz zrozumieć.

cytat :

"...Niski bas w małym pokoju

Ale co dzieje się poniżej częstotliwości najniższego rezonansu pomieszczenia? Otóż dźwięk rozchodzi się na zasadzie pneumatycznego sprężania powietrza w pokoju. Głośnik działa niczym tłok sprężający powietrze w komorze. Dla tych najniższych częstotliwości, głośnik także jest w stanie wywołać zmiany ciśnienia akustycznego w pomieszczeniu. I mogą one być słyszalne. Faktem jest jednak, że częstotliwości odtwarzane na zasadzie pneumatycznego sprężania usłyszeć jest trudniej. Równolegle działa bowiem kilka czynników. Zazwyczaj omawiane zjawiska zachodzą w zakresie kilkudziesięciu Hz, a w tym obszarze czułość ludzkiego słuchu maleje wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Pneumatyczny bas nie korzysta z rezonansowego uwypuklenia tak jak wyższe częstotliwości, jest więc cichszy. Regułą jest też, że w zakresie niskich tonów kolumny tym gorzej radzą sobie z wytworzeniem wyższych poziomów dźwięku, im niższe są częstotliwości. Przy szerokopasmowym sygnale muzycznym dodatkowo będzie też występować efekt maskowania - głośniejsze dźwięki o wyższych częstotliwościach będą maskować sąsiednie cichsze dźwięki o częstotliwościach niższych. A regułą jest, że w typowych sygnałach muzycznych poniżej 60-80Hz poziom natężenia dźwięku spada wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Stąd pewnie bierze się obiegowy pogląd, że pokoje mają swoje pasmo przenoszenia.

W rzeczywistości jest inaczej. Jeśli wstawimy duże kolumny z niskim basem do małego pokoju, to przy odtwarzaniu nagrań z energią skupioną w najniższych rejestrach bez problemu usłyszymy bas z zakresu poniżej najniższego rezonansu pomieszczenia. Nieco paradoksalnie, bas pneumatyczny jest nawet lepszej jakości aniżeli wyższe rejestry, ponieważ pomieszczenie nie podbarwia go w taki sam sposób. No i pamiętajmy też o słuchawkach, gdzie w małej komorze pneumatycznie odtwarzany jest bardzo szeroki zakres częstotliwości..."

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/niskibas.php

Moim zdaniem w takim pomieszczeniu nie będzie lepiej lecz inaczej.

Dużo stracisz na zamianie.

Lepiej zostaw tak jak masz ale widzę że masz dziurkę we wzmacniaczu.

Słuchawki za powiedzmy 300 - 500 zł.

I po kłopocie a i w nocy koncert możesz zrobić.

pozdrawiam.

Witam.

Tu masz podstawy - pozwolą Ci to co słyszysz zrozumieć.

cytat :

"...Niski bas w małym pokoju

Ale co dzieje się poniżej częstotliwości najniższego rezonansu pomieszczenia? Otóż dźwięk rozchodzi się na zasadzie pneumatycznego sprężania powietrza w pokoju. Głośnik działa niczym tłok sprężający powietrze w komorze. Dla tych najniższych częstotliwości, głośnik także jest w stanie wywołać zmiany ciśnienia akustycznego w pomieszczeniu. I mogą one być słyszalne. Faktem jest jednak, że częstotliwości odtwarzane na zasadzie pneumatycznego sprężania usłyszeć jest trudniej. Równolegle działa bowiem kilka czynników. Zazwyczaj omawiane zjawiska zachodzą w zakresie kilkudziesięciu Hz, a w tym obszarze czułość ludzkiego słuchu maleje wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Pneumatyczny bas nie korzysta z rezonansowego uwypuklenia tak jak wyższe częstotliwości, jest więc cichszy. Regułą jest też, że w zakresie niskich tonów kolumny tym gorzej radzą sobie z wytworzeniem wyższych poziomów dźwięku, im niższe są częstotliwości. Przy szerokopasmowym sygnale muzycznym dodatkowo będzie też występować efekt maskowania - głośniejsze dźwięki o wyższych częstotliwościach będą maskować sąsiednie cichsze dźwięki o częstotliwościach niższych. A regułą jest, że w typowych sygnałach muzycznych poniżej 60-80Hz poziom natężenia dźwięku spada wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Stąd pewnie bierze się obiegowy pogląd, że pokoje mają swoje pasmo przenoszenia.

W rzeczywistości jest inaczej. Jeśli wstawimy duże kolumny z niskim basem do małego pokoju, to przy odtwarzaniu nagrań z energią skupioną w najniższych rejestrach bez problemu usłyszymy bas z zakresu poniżej najniższego rezonansu pomieszczenia. Nieco paradoksalnie, bas pneumatyczny jest nawet lepszej jakości aniżeli wyższe rejestry, ponieważ pomieszczenie nie podbarwia go w taki sam sposób. No i pamiętajmy też o słuchawkach, gdzie w małej komorze pneumatycznie odtwarzany jest bardzo szeroki zakres częstotliwości..."

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/niskibas.php

Moim zdaniem w takim pomieszczeniu nie będzie lepiej lecz inaczej.

Dużo stracisz na zamianie.

Lepiej zostaw tak jak masz ale widzę że masz dziurkę we wzmacniaczu.

Słuchawki za powiedzmy 300 - 500 zł.

I po kłopocie a i w nocy koncert możesz zrobić.

pozdrawiam.

Na początku dzięki wszystkim za podpowiedzi. Chociaż to "kącik" miłośników Dynaudio rozumiem, że jednak doradzasz mi zostawić Knight 2? Rozumiem, że wiesz jak grają Dynki 2/6 i Knight 2, stąd moje jeszcze jedno pytanie - czy wokale w dynaudio 2/6 mają też taką ładną barwę jak w castlach (ładnie delikatnie ocieplone) czy dynaudio 2/6 gra bardziej neutralnie środkiem - nie ociepla tak wokali jak Castle Knight 2 co w połączeniu z neutralną barwą środka NAD-a 356 mogło by skutkować "bezbarwnymi", przepraszam za wyrażenie - do bólu technicznymi barwą wokalami ale bez tego lekkiego podbarwienia jakie dają Castle Knight 2 w połączeniu z NAD-em. I jeszcze jedno NAD w połączeniu z Castle Knight 2 gra wokalem mocno wycofanym,"cichszym" w porównaniu z resztą pasma, a u mnie w pokoju jeszcze ten efekt się chyba potęguje, bo silna góra jakby zagłusza mi wokal, muszę się wsłuchiwać,żeby usłyszeć wokalistów a to mnie wkur... irytuje, czy Dynaudio 2/6 bardziej eksponuje wokal, "wypycha go w stronę słuchacza" niż Castle, których wokal zostaje gdzieś z tyłu i jest delikatniutki - przynajmniej tak jest w połączeniu z wzmakiem NAD?

Na początku dzięki wszystkim za podpowiedzi. Chociaż to "kącik" miłośników Dynaudio rozumiem, że jednak doradzasz mi zostawić Knight 2? Rozumiem, że wiesz jak grają Dynki 2/6 i Knight 2, stąd moje jeszcze jedno pytanie - czy wokale w dynaudio 2/6 mają też taką ładną barwę jak w castlach (ładnie delikatnie ocieplone) czy dynaudio 2/6 gra bardziej neutralnie środkiem - nie ociepla tak wokali jak Castle Knight 2 co w połączeniu z neutralną barwą środka NAD-a 356 mogło by skutkować "bezbarwnymi", przepraszam za wyrażenie - do bólu technicznymi barwą wokalami ale bez tego lekkiego podbarwienia jakie dają Castle Knight 2 w połączeniu z NAD-em. I jeszcze jedno NAD w połączeniu z Castle Knight 2 gra wokalem mocno wycofanym,"cichszym" w porównaniu z resztą pasma, a u mnie w pokoju jeszcze ten efekt się chyba potęguje, bo silna góra jakby zagłusza mi wokal, muszę się wsłuchiwać,żeby usłyszeć wokalistów a to mnie wkur... irytuje, czy Dynaudio 2/6 bardziej eksponuje wokal, "wypycha go w stronę słuchacza" niż Castle, których wokal zostaje gdzieś z tyłu i jest delikatniutki - przynajmniej tak jest w połączeniu z wzmakiem NAD?

Ło matko! Po zdjęciu w av. myślałem, że jesteś 100 procentowym facetem ... hehe. A Ty jesteś kobietą, przepraszam za pomyłkę i czekam na odpowiedź, pozdrawiam.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Rozumiem, że wiesz jak grają Dynki 2/6 i Knight 2, stąd moje jeszcze jedno pytanie - czy wokale w dynaudio 2/6 mają też taką ładną barwę jak w castlach (ładnie delikatnie ocieplone) czy dynaudio 2/6 gra bardziej neutralnie środkiem - nie ociepla tak wokali jak Castle Knight 2 co w połączeniu z neutralną barwą środka NAD-a 356 mogło by skutkować "bezbarwnymi", przepraszam za wyrażenie - do bólu technicznymi barwą wokalami ale bez tego lekkiego podbarwienia jakie dają Castle Knight 2 w połączeniu z NAD-em.

Ciężko stwierdzić czy mają tak samo ładną dla Ciebie.

Ja osobiście wolę Dynaudio za soczystość , aksamit i dynamikę.

W swoich kolumnach masz woofer papierowy i fani tego materiału przeważnie się w nim zakochują i koniec.

Daje on swoją niepowtarzalną sygnaturę i nie wiem czy plastyk dynaudio Ci to wynagrodzi - zaoferuje więcej soku i wokal będzie większy podstawa basowa też ale odcień barwowy inny ...i tu jest problem który rozwiąże tylko odsłuch .

Ja zakochałem się w Castlach jak jeszcze kiedyś robili membrany na plastiku.

Dynaudio 2/6 bardziej eksponuje wokal, "wypycha go w stronę słuchacza" niż Castle

Raczej nie wypycha ale na pewno powiększa.

Ciężko stwierdzić czy mają tak samo ładną dla Ciebie.

Ja osobiście wolę Dynaudio za soczystość , aksamit i dynamikę.

W swoich kolumnach masz woofer papierowy i fani tego materiału przeważnie się w nim zakochują i koniec.

Daje on swoją niepowtarzalną sygnaturę i nie wiem czy plastyk dynaudio Ci to wynagrodzi - zaoferuje więcej soku i wokal będzie większy podstawa basowa też ale odcień barwowy inny ...i tu jest problem który rozwiąże tylko odsłuch .

Ja zakochałem się w Castlach jak jeszcze kiedyś robili membrany na plastiku.

Raczej nie wypycha ale na pewno powiększa.

No i dalej wiem, że nic nie wiem. Nic trzeba chyba wybrać się do Poznania i faktycznie pod wzmacniaczem NAD tego posłuchać. Wymieniłeś cechy,których szukam, aksamitna nieostra barwa, soczystość i wyraźne, nie ściśnięte wokale. Z brakiem choćby średniego zakresu basu w moim pokoju wielkości pudełka od zapałek już się pogodziłem, chociaż i tak przeczucie mówi mi, że będzie go więcej niż z duuużych skrzynek Castle. Tylko ten polipropylen... Miałem przez dwa tygodnie u siebie paradigm monitor 7 v 7 na polipropylenie i aluminium i był to niestety najgorszy barwą wokal jaki słyszałem - a fuj. No ale paradigm monitor to nie poziom dynaudio raczej, przynajmniej chcę w to wierzyć. Ja zawsze zaczynam ocenę kolumn od wokalu bo to jest dla mnie najważniejsze w muzyce i właśnie Castle w moim połączeniu z NAD-em i pokoju 11m2 mają go mało, a dodatkowo górny zakres jeszcze go "zagłusza" , ale jak już gra sam wokal to jego barwa jest dla mnie bardzo, bardzo ładna, chociaż faktycznie brakuje plastyki i szczegółów i to nie trzeba być mocno osłuchanym, żeby to usłyszeć. No ale też nie mogę zapominać ile kosztują te kolumny... Trzeba brać dzień wolny i jechać do Poznania. Dziękuję za odpowiedź.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

paradigm monitor 7 v 7

Jeżeli to było twoje doświadczenie z polipropylenem to gorzej nie mogłeś trafić - faktycznie musiało być traumatyczne przeżycie.

Teraz rozumie Twoje uprzedzenie do tego materiału.

Ale przynajmniej już wiem że musisz dyń koniecznie posłuchać.

ale jak już gra sam wokal to jego barwa jest dla mnie bardzo, bardzo ładna, chociaż faktycznie brakuje plastyki i szczegółów

PLASTYKA = DYNAUDIO

Nikt rozsądny nie zaryzykuje konfrontacji swojego doświadczenia z Twoim gustem...

Musisz wybrać sam - słuchając.

Edytowane przez Firewall 1

Witam panowie no i mnie naszła ochota na zmianę kabelków głośnikowych.Kto może polecić z używek oczywiście myśle do 1kpln. Ostatnio grałem na kimberach 4tc i szukam czegoś wyzej. Może coś z chorda lub ban den hula?

Edytowane przez tomek40
Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Witam panowie no i mnie naszła ochota na zmianę kabelków głośnikowych.Kto może polecić z używek oczywiście myśle do 1kpln. Ostatnio grałem na kimberach 4tc i szukam czegoś wyzej. Może coś z chorda lub ban den hula?

Ale co nie pasuje Ci w 4tc ?

Jak to określisz to ja postaram się odpowiedzieć czy jest szansa aby znależć to w VDH.

Wywal kawę na ławę i będzie łatwiej.

Zdecydowanie namawiam, na Dynaudio. Zachwyciła mnie głównie prezentacją wokali. A z dołem i górą jest tym lepiej im wyższy model. Jeśli jednak stawiasz głównie na wokal to znajdziesz go nawet w podstawowych modelach Dynaudio, a wyżej będzie już tylko lepiej.

Ale co nie pasuje Ci w 4tc ?

Jak to określisz to ja postaram się odpowiedzieć czy jest szansa aby znależć to w VDH.

Spuść z tonu proszę. Słuchałeś wszystkich VDH w stu różnych konfiguracjach, że tak piszesz?

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Spuść z tonu proszę. Słuchałeś wszystkich VDH w stu różnych konfiguracjach, że tak piszesz?

Interesują mnie cechy które są niemiłe dla kolegi w kimber 4tc a jakich oczekuje od VDH.

Ot co...

Wszystkich nie ale 122,wind,breeze,magnum,revelation -Tak.

Edytowane przez Firewall 1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.