Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Svawo napisał:

Naim jest spoko ale to drogi sprzęt bardzo drogi jeśli weźmiemy pod uwagę fakt że integry to tylko początek.  Też ich cenie ale uważam że są inne dobre wzmacniacze za mniejsze pieniądze.. tak mi się wydaje przynajmniej.

Jak gra chord wg Ciebie? Słyszałem opinie że dość bezpośrednio czyli że potrafi mocno przywalić i że nie jest zbyt łagodny.. potrafi czasem zmęczyć..  nie wiem czy to prawda..

wg mnie gra bardzo dobrze. Mnie nie męczy. U mnie zastąpił CD Naim 5X. Gram z Daphile.

W dniu 18.05.2022 o 21:42, KotD napisał:

Wow:) Dzięki bardzo za tak obszerny opis. Dynaudio nie jest dla mnie priorytetem. Szukam w wielu markach. Przed Dynaudio słuchałem b&w 603 s2 tylko, że w salonie i z NAD. Grało to bardzo fajne jak na najtańszy model tej firmy. Muszę chyba sprawdzić jak zagra Naim z tymi kolumnami. 

Jeśli nie upierasz się podłączać Dyniek do Supernaita (podobnie jak Guzeppe myślę, że byś się zanudził 🙂 ), a Supernait raczej nie cierpi na brak prądu, to myśląc o dynamicznym rocku i metalu, pierwsze co mi przychodzi do głowy, by sprawdzić z tym Naimem, to kolumny o obudowie zamkniętej ATC SCM 40 - powinieneś zmieścić się w zakładanym budżecie, a dynamika i kontrola basu zmiecie ze sceny wszystkie konstrukcje bass refleks w budżecie  15-30 tyś, a Naim powinien utemperować ich soprany.

W dniu 21.05.2022 o 14:31, witoldn napisał:

Jeśli nie upierasz się podłączać Dyniek do Supernaita (podobnie jak Guzeppe myślę, że byś się zanudził 🙂 ), a Supernait raczej nie cierpi na brak prądu, to myśląc o dynamicznym rocku i metalu, pierwsze co mi przychodzi do głowy, by sprawdzić z tym Naimem, to kolumny o obudowie zamkniętej ATC SCM 40 - powinieneś zmieścić się w zakładanym budżecie, a dynamika i kontrola basu zmiecie ze sceny wszystkie konstrukcje bass refleks w budżecie  15-30 tyś, a Naim powinien utemperować ich soprany.

Nie sądzę, żeby Supernait2 napędził te kolumny, ale na pewno ciekawa propozycja. 

Ale cicho nie zagrają, próbowałem jej na Leema Tucanie i grały dopiero na wyższych poziomach głośności. Ale przyznaję, że jakość basu kosmiczna, więc jak to nie przeszkadza to z pewnością do przetestowania

Mam Dynaudio Contour 3.3 . Bez problemu napędza je końcówka 2 x 225W/4ohm KECES S125. I jest super pod każdym względem, ale też uważam , że to kolumny dla tych którzy szukają detali , wybrzmień, naturalności , pięknej holograficznej sceny , wokali i powietrza wokół instrumentów . Do metalu moim zdaniem można wybrać dużo lepiej .

Ja poleciałbym JBL 25OTi .

W dniu 21.05.2022 o 14:31, witoldn napisał:

Wczoraj przekonałem się osobiście. O ile Supernait3 z Dynaudio Evoke 50 nie zagrał dobrze (prawdopodobnie wina zbyt małego pomieszczenia), z Emit 30 (to połączenie nie spełniło moich oczekiwań) ale za to z Evoke 30 to był prawdziwy koncert. Jeżeli ktoś wątpił w takie połączenie to proponuję posłuchać. Byłem bardzo zaskoczony pozytywnie takim graniem. Dla mnie super.

Dla mnie połączenie Dynaudio z SN3 gra za gęsto, za ciepło, średnica przygaszona, brak detalu. I oczywiście granie bez przestrzeni ale to już cecha Naim-ów a nie Dynaudio. Dobre realizacje duuużo tracą przy takim połączeniu. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Dla mnie połączenie Dynaudio z SN3 gra za gęsto, za ciepło, średnica przygaszona, brak detalu. I oczywiście granie bez przestrzeni ale to już cecha Naim-ów a nie Dynaudio. Dobre realizacje duuużo tracą przy takim połączeniu. 

Ogólnie dynaudio? Ja wczoraj słuchałem trzech modeli. Każdy zagrał inaczej. Słuchałem też  PMC 5.23. Wg mnie Evoke 30 zagrał najlepiej.

Ogólnie SN3 nie łączyłbym z charakterem głośników Dynaudio, ale to ja. U mnie pewnie dopiero  jakiś Focal Kanta No. 1 otworzyłby i przewietrzył brzmienie SN3. 

Edytowane przez Adam 38

Dokładnie jak mówisz. Każdy słyszy inaczej. Ja szukam dźwięku podobnego do Dynaudio. Miałem Kef, Spendor, pylon, Pmc, Klipsch  w połączeniu z Supernait2 i wszystkie zagrały u mnie za jasno. Słuchałem u mnie Dynaudio Emit 20 i było bardzo dobrze, tylko brakowało trochę dołu ponieważ grało to w pokoju ok 30m2. Po odsłuchu w salonie w podobnym metrażu mój faworyt to Evoke 30.

Edytowane przez KotD
3 godziny temu, KotD napisał:

Dokładnie jak mówisz. Każdy słyszy inaczej. Ja szukam dźwięku podobnego do Dynaudio. Miałem Kef, Spendor, pylon, Pmc, Klipsch  w połączeniu z Supernait2 i wszystkie zagrały u mnie za jasno. Słuchałem u mnie Dynaudio Emit 20 i było bardzo dobrze, tylko brakowało trochę dołu ponieważ grało to w pokoju ok 30m2. Po odsłuchu w salonie w podobnym metrażu mój faworyt to Evoke 30.

Posłuchaj Contour 3.3 ...wydasz połowę kasy ,a efekt będzie zaskakujący .

evoke to rozdzielcze kolumny z dobrą przestrzenią, to cechy to są jedne z szybciej rzucających się w oczy.... u mnie z nait 5si jest całkiem okej ...  fakt faktem słucham je częsciej na caspianie który jest jasniejszy i bardziej rozdzielczy, jakoś mi chyba bardziej to połaczenie podchodzi może dlatego że jest o klasę lub dwie lepszy od naita

Generalnie, oprócz kilku wyjątków, im nowsze serie Dynek, tym jaśniejsze granie, odejście od firmowego brzmienia Dynaudio, nastawionego na barwę średnicy, zaznaczony bas i gładką niemęczącą górę.

Najwięcej zalet i najmniej wad odnalazłem w seriach Contour między 1996 a 2010r.

np wcześniej wymieniane Contour 3.3 to z odpowiedniej klasy wzmacniaczem (czytaj: używanym, o wiele droższym od ceny używanych Contour) i w odpowiednio dużym i zaadoptowanym pomieszczeniu, to dźwiek wybitny. Do klasyki, rocka, wokali, instrumentów.

19 minut temu, rambo54 napisał:

Generalnie, oprócz kilku wyjątków, im nowsze serie Dynek, tym jaśniejsze granie, odejście od firmowego brzmienia Dynaudio, nastawionego na barwę średnicy, zaznaczony bas i gładką niemęczącą górę.

Najwięcej zalet i najmniej wad odnalazłem w seriach Contour między 1996 a 2010r.

np wcześniej wymieniane Contour 3.3 to z odpowiedniej klasy wzmacniaczem (czytaj: używanym, o wiele droższym od ceny używanych Contour) i w odpowiednio dużym i zaadoptowanym pomieszczeniu, to dźwiek wybitny. Do klasyki, rocka, wokali, instrumentów.

Potwierdzam w 100% .  Bardzo ważna akustyka pomieszczenia, wtedy bas jest dociążony, precyzyjny i tam gdzie ma być , nie dominuje . Średnica, wokale  i walory sceny są rewelacyjne + aksamitna nie kłująca w uszy góra . Mocny wzmak + lampowe pre i jest poezja . U mnie na 45m2 w rocku progresywnym są szczegóły , wybrzmienia gitar , głębia i dynamika kiedy trzeba . 

Edytowane przez carlos med

Dokładnie, a dwa że muzykę też się inaczej nagrywa, masteruje przed 2000r a po. Teraz wszystko co nie jest audiofilskie jest bardzo płaskie, jasne i głośne. Stonowane kolumny to uspokoją, jasne spotęgują.

19 minut temu, carlos med napisał:

Potwierdzam w 100% .  Bardzo ważna akustyka pomieszczenia, wtedy bas jest dociążony, precyzyjny i tam gdzie ma być , nie dominuje . Średnica, wokale  i walory sceny są rewelacyjne + aksamitna nie kłująca w uszy góra . Mocny wzmak + lampowe pre i jest poezja . U mnie na 45m2 w rocku progresywnym są szczegóły , wybrzmienia gitar , głębia i dynamika kiedy trzeba . 

W tej wypowiedzi mamy kilka warunków, których ja nie spełniam. Mniejsze pomieszczenie, słabszy wzmacniacz, akustyka średnia, dlatego celuję w mniejsze kolumny.

45 minut temu, KotD napisał:

W tej wypowiedzi mamy kilka warunków, których ja nie spełniam. Mniejsze pomieszczenie, słabszy wzmacniacz, akustyka średnia, dlatego celuję w mniejsze kolumny.

3.3 w 25-30m2 też zagrają bez problemu , a akustykę niezależnie od posiadanego sprzętu warto poprawić 

12 godzin temu, Svawo napisał:

evoke to rozdzielcze kolumny z dobrą przestrzenią, to cechy to są jedne z szybciej rzucających się w oczy.... u mnie z nait 5si jest całkiem okej ...  fakt faktem słucham je częsciej na caspianie który jest jasniejszy i bardziej rozdzielczy, jakoś mi chyba bardziej to połaczenie podchodzi może dlatego że jest o klasę lub dwie lepszy od naita

SuperNait 3 nie jest ani rozdzielczy ani rozjaśniony, średnica jest wyraźnie "przygaszona" a pierwsze skrzypce grają zawsze! wyeksponowane niskie tony. Nie znam Evoke 20 ale test w naszym magazynie Audio mówi sporo o ilości niskich tonów. W połączeniu z SN3 otrzymamy bardzo, bardzo "specyficzne" brzmienie, wątpię żeby kogoś ono zachwyciło. Caspian to całkowite przeciwieństwo Supernaita 3 i tu z Evoke 20 pewnie jest bardzo fajne granie. 

W dniu 24.05.2022 o 12:32, KotD napisał:

Ja wczoraj słuchałem trzech modeli. Każdy zagrał inaczej. Słuchałem też  PMC 5.23. Wg mnie Evoke 30 zagrał najlepiej.

Widzę, że jednak dyńki wciąż w kręgu zainteresowań :-). No w sumie gdyby wszyscy mieli jednakie upodobania nie byłoby takiej różnorodności oferty. 🙂

Swego czasu słuchałem Evoke 30, a potem Contour 20.  Po drodze Excity x34, ale to nie ta liga zdecydowanie. C20 w stosunku do Evoke wg mnie to inne granie, jakby mniej dynaudio w dynaudio wg stereotypu, jaśniejsze. Z Evoke 30 zapamiętałem fenomenalne stereo i gęstość. Po tych doświadczeniach wybrałem .... Focusy 260, które mnie oczarowały. Zagrały jakby zwiewniej i z większą ilością powietrza na scenie niż Evoke 30, bynajmniej nie chudo na basie (w sumie większa obudowa). Tyle, że ja celowałem w neutralny muzykalny i po jaśniejszej stronie mocy wzmacniacz i nie szukałem kolumn do ostrego rocka i metalu. Choć nie powiem Stonesów, czy Thin Lizzy słucha się na nich z ogromną przyjemnością. Tyle tylko, że Focusy te już nie do znalezienia na rynku pierwotnym i ciężko posłuchać, ale przy swojej cenie na rynku wtórnym to wg mnie rarytas. W zasadzie jedyne momenty, gdy kręcę nosem przed dynaudio, to akustyczne gitarowe solówki Nielsa Lofgrena, czy kawałki  Marcusa Milera, które nie świdruja trzewi tak jak na Focalach czy Monitorach Audio. Tego mi brak, ale cała reszta rekompensuje to z nawiązką.

Ps. Spróbuj może jednak tych Contourów C20 🙂

Edytowane przez witoldn
31 minut temu, Adam 38 napisał:

SuperNait 3 nie jest ani rozdzielczy ani rozjaśniony, średnica jest wyraźnie "przygaszona" a pierwsze skrzypce grają zawsze! wyeksponowane niskie tony. Nie znam Evoke 20 ale test w naszym magazynie Audio mówi sporo o ilości niskich tonów. W połączeniu z SN3 otrzymamy bardzo, bardzo "specyficzne" brzmienie, wątpię żeby kogoś ono zachwyciło. Caspian to całkowite przeciwieństwo Supernaita 3 i tu z Evoke 20 pewnie jest bardzo fajne granie. 

Rozmawiamy o Supernait 3 + Evoke 30 (mój wątek), lub Naim 5Si plus Evoke 20 (wątek kolegi Svawo). Evoke 20 może mają sporo niskich tonów. 30-tka to całkiem inna kolumna.

4 minuty temu, witoldn napisał:

Ps. Spróbuj może jednak tych Contourów C20 🙂

W tym przypadku wzmacniacz może nie ogarnąć. Supernait nie jest jakimś mocarzem.

30 minut temu, KotD napisał:

W tym przypadku wzmacniacz może nie ogarnąć. Supernait nie jest jakimś mocarzem.

Nowe Contoury z tego co opisują, to już nie te amperożerne dawne serie. Wziąć Naima pod pachę i do najbliższego Nautilusa na odsłuch. Mi podłączyli Octave 2x70W/4 ohm i słabowitości grania nie zauważyłem, wręcz przeciwnie. Niby to podstawkowe, ale objętość obudowy jak w evokach 30.

Edytowane przez witoldn
33 minuty temu, witoldn napisał:

Nowe Contoury z tego co opisują, to już nie te amperożerne dawne serie. Wziąć Naima pod pachę i do najbliższego Nautilusa na odsłuch. Mi podłączyli Octave 2x70W/4 ohm i słabowitości grania nie zauważyłem, wręcz przeciwnie. Niby to podstawkowe, ale objętość obudowy jak w evokach 30.

i plus następne 10 tys. pln😉

3 minuty temu, KotD napisał:

Moim zdaniem Supernait 3 spokojnie poradzi sobie z Contour 3.3 tym bardziej z Evoke 30.  Bez przesady to nie Infinity czy Thiel . Nawet Marantz PM 6005 słabszy on Supernait 3 dawał radę , choć mocniejsza końcówka napewno wydobywa więcej szczególnie kulturalnego basu. Tylko że 3.3 kupisz za połowę wartości Evoke 30 i moim zdaniem  będzie dużo lepiej , ale musisz zdecydować sam.

8 godzin temu, KotD napisał:

"bez problemu" nie sądzę. To są duże kolumny.

Duże , ale kulturalne , a nie bum cyk cyk . W pomieszczeniu 5x5 , 5x6m będzie dobrze , choć na 40-50m2 też sobie poradzą z dobrym wzmacniaczem.

8 godzin temu, KotD napisał:

Akurat w tym aspekcie masz szanse wydać tyle ile na Evoke 30, bo C20 jest spora oferta z drugiej ręki i pewnie większość z nich jeszcze na gwarancji. Między 12 a 14 tyś za parę jest w czym wybierać. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.05.2022 o 13:04, KotD napisał:

Nowych już nie kupisz ( używane ok.10K ) ale posłuchaj Totem Mani-2 ( na głośnikach Dynaudio+ Seas ) , tylko potrzebny mocny wzmacniacz 

Ilu ludzi tyle opinii

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.