Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy, mam prośbę o pomoc, otóż chodzi mi po głowie zastąpienie moich Vienna Acoustics Haydn monitorem Dynaudio Focus 160, pytanie jest takie, czy ktoś z Was słuchał ich w połączeniu z Naimem Supernait2?  Czy takie zestawienie będzie udane?

Źródłem jest Exposure 3010s. pomieszczenie 22 m2, muzyka głównie jazz i jego okolice,  trochę rocka i nowych brzmień. Pozdro,Arek.

W dniu 16.07.2022 o 00:32, shiver07 napisał:

Czy ktoś posiada serie evoke i może coś napisać na ich temat.

Mam Evoke 30, które grają z Naim Supernait 2. Bardzo dobre połączenie, uniwersalne granie, grają wszystko na dobrym poziomie. Najlepiej samemu posłuchać.

W dniu 16.07.2022 o 00:32, shiver07 napisał:

Czy ktoś posiada serie evoke i może coś napisać na ich temat.

Mam Evoke 20. Podzielam konkluzję z ostatniego zdania wpisu poprzednika, ale dodam ...we własnym domu/mieszkaniu.

Monitory zagrały z moją elektroniką - rotel rcd-1570/ra-1520 - w stosunku do posiadanych poprzednio DM2/7 zjawiskowo, ale to było w salonie w zaadoptowanym akustycznie pomieszczeniu.

W mieszkaniu z betonu bas na cięższym roku (Tool, koncerty King Crimson z lat 70-tych) i muzyce techno z lat 90-tych ubiegłego wieku (np. Amon Tobin) zwyczajnie dudni.

Pomaga albo redukcja basów gałką zmiany barwy we wzmacniaczu (wystarczy w ra-1520 przekręcić gałkę regulacji basów na godz. 10-tą), albo zatkanie otworów bass reflex firmowymi piankami.

Zastosowałem to drugie rozwiązanie, ale mam wrażenie, że do tej jakości dźwięku jaką słyszałem w salonie dużo teraz brakuje...

Edytowane przez jantor
13 minut temu, jantor napisał:

zwyczajnie dudni.

Pomaga albo redukcja basów gałką zmiany barwy we wzmacniaczu

Pomyśl o DSP. U mnie sprawdził się Rme Adi do korekty basu. Zatkanie bass refkex niestety trochę psuje charakterystykę. Zacząłbym od pomiarów Umik1

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zastanawiam się nad evoke 10 do sypialni 10m/2,ale jak mi ma dudnić to chyba zrezygnuję. Głośniki stały by blisko ściany jakieś 10 cm. Nie chcę ich zatykać bo to inne granie. 

2 minuty temu, shiver07 napisał:

Zastanawiam się nad evoke 10 do sypialni 10m/2,ale jak mi ma dudnić to chyba zrezygnuję. Głośniki stały by blisko ściany jakieś 10 cm. Nie chcę ich zatykać bo to inne granie. 

Osmielam sie zaryzykowac stwierdzenie, ze zadne Dynaudio nie zagraja dobrze 10cm od sciany i kazde beda dudnic lub przeciagac bas, a zatykanie br zwyczajnie zmienia charakterystyke i to juz inne brzmienie, niestety... 

3 minuty temu, shiver07 napisał:

Dlatego muszę iść inną drogą niż pasywne głośniki. 

To nie do konca tak, sproboj czegos co jest mniej wrazliwe na ustawienie, w Twoim wypadku Neat Iota moga byc strzalem w 10!

Dynaudio z Naimem nie dudni. Sprawdzone kilka modeli. Oczywiście kolumny muszą mieścić się dźwiękiem w pomieszczeniu. Gdy wstawimy np. Evoke 50 do 20 m2 to może być problem.

1 godzinę temu, KotD napisał:

Dynaudio z Naimem nie dudni. Sprawdzone kilka modeli. Oczywiście kolumny muszą mieścić się dźwiękiem w pomieszczeniu. Gdy wstawimy np. Evoke 50 do 20 m2 to może być problem.

O rany!

A z czym Dynaudio dudni ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

7 minut temu, shiver07 napisał:

Za ścianą dudni hehe a nie z ścianą. 

Nie, nie pomylilem sie. Moze nie dosc jasno, ale chodzilo mi o to, ze bez wzgledu na sprzet towarzyszacy, Dynaudio ustawione zbyt blisko tylnej sciany beda dudnic i zaden wzmacniacz tego nie ogarnie 😜

W dniu 21.07.2022 o 14:37, shiver07 napisał:

Wypożycz Usher S-520 idealne według mnie do sypialni.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• 3 tygodnie później...

Rozumiem, znam temat z autopsji 😉

Mimo wszystko, mam ochote przetestowac jeszcze u siebie male Focusy 110. Tez mam malo miejsca za plecami monitorow, ale moze male 110 nie beda dmuchac tak mocno, a gore pasma w Dyniach bardzo lubie. 

Edytowane przez stach_s
22 minuty temu, Feedback9 napisał:

jeszcze nie zastąpiło. szukam czegoś, co pozwoli na postawienie bliżej ścian

Moja propozycja:

https://planetadzwieku.com/guru-audio-q10-white.html

Jesli chcialbys posluchac, to u mnie graja te same przetworniki ale w mniejszych skrzynkach:

https://planetadzwieku.com/manufacturer/guru/guru-audio-junior-okleina-naturalna-dab.html

Zapraszam do Tarnowskich Gor 😉

17 godzin temu, Feedback9 napisał:

jeszcze nie zastąpiło. szukam czegoś, co pozwoli na postawienie bliżej ścian

Cześć,

a z jaką elektroniką i w jakim pomieszczeniu?

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

10 minut temu, Feedback9 napisał:

Nuprime ida-16, 25mkw, nieregularne

Jakie granie lubisz?

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

3 godziny temu, seba3002 napisał:

Tu chyba chodziło o coś innego niż gatunki. Jaki dźwięk lubisz? 

To, co większość miłośników dynek czyli dźwięk plastyczny, nasycony i z nienatarczywą górą 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.