Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, velchinaski napisał:

czy używany będzie grać lepiej od nowych C20i

Tak.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam jeszcze pytanie odnośnie C20i Bo nie wiem czy warto się w nie pakować moje stare B&W 603 po odnowieniu kondensatorów na Mundorf mcap evo oil bardzo dobrze graja jedyna troszkę irytująca rzeczą jest bass . Ale ponoć Dynaudio nie maja takich wysokich jak w B&W i boję się że wydam kasę i głośniki mi nie spasują . Niechciałbym się zaskoczyć  i nagle by się okazało  ze stare glosniki graja dużo lepiej od nowych . Co sadzicie ?

12 minut temu, velchinaski napisał:

Mam jeszcze pytanie odnośnie C20i Bo nie wiem czy warto się w nie pakować moje stare B&W 603 po odnowieniu kondensatorów na Mundorf mcap evo oil bardzo dobrze graja jedyna troszkę irytująca rzeczą jest bass . Ale ponoć Dynaudio nie maja takich wysokich jak w B&W i boję się że wydam kasę i głośniki mi nie spasują . Niechciałbym się zaskoczyć  i nagle by się okazało  ze stare glosniki graja dużo lepiej od nowych . Co sadzicie ?

Nowe contour są raczej ciemnawymi kolumnami, a charakterystyka wysokich tonów jest zupełnie inna. Obiektywnie Contour moim zdaniem (wg informacji, które ja posiadam) będą lepsze, ale nie zawsze co obiektywnie lepsze się bardziej podoba 😉

Edytowane przez baran
10 minut temu, velchinaski napisał:

Co sadzicie ?

Mała szansa, to duzo lepsze paki. Ale mogą Ci się zwyczajnie nie spodobać. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, baran napisał:

Na jakiej podstawie?

Ja słuchałem C20 i C30, C1 są lepsze bez dwóch zdań, pod jakim względem, w C1 wszystko podane jest lepiej 

Edytowane przez RCD
22 minuty temu, baran napisał:

Nowe contour są raczej ciemnawymi kolumnami, a charakterystyka wysokich tonów jest zupełnie inna. Obiektywnie Contour moim zdaniem (wg informacji, które ja posiadam) będą lepsze, ale nie zawsze co obiektywnie lepsze się bardziej podoba 😉

Ciemnawymi w jakim sensie ? O jakiej charakterystyce mówisz  możesz opisać to ? Z tego co piszesz wszystko wskazuje że będą gorsze wiec skąd mają  być lepsze pod jakimi względami ?

23 minuty temu, velchinaski napisał:

Ciemnawymi w jakim sensie ? O jakiej charakterystyce mówisz  możesz opisać to ? Z tego co piszesz wszystko wskazuje że będą gorsze wiec skąd mają  być lepsze pod jakimi względami ?

A Altusy nie byłyby najlepsze? bo jaśniejsze nawet od B&W

30 minut temu, velchinaski napisał:

Z tego co piszesz wszystko wskazuje że będą gorsze

Czy Ty wiesz jakie kolumny porównujesz ??? A może to żart ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

40 minut temu, RCD napisał:

Ja słuchałem C20 i C30, C1 są lepsze bez dwóch zdań, pod jakim względem, w C1 wszystko podane jest lepiej 

Jest szansa, że to są jedynie Twoje preferencje? Patrząc jednak po stereophile to ciężko mówić o lepszości. Dość mocno drgająca obudowa, świszczący BR. Dodatkowo, są przekombinowane i podział jest zbyt nisko a dodatkowo ch-ki kierunkowe są takie sobie. No generalnie rozumiem, że mogą się podobać, ale lepszymi od Contour 20 bym ich nie nazwał. Contour 20 to pierwsze dynaudio, które mi z głowy nie mogły wyjść, bo zrobiły dobre wrażenie. Wszystkie inne dynaudio jakie słuchałem robiły wrażenie "ło! Jakie fajne!", a Contour 20 zrobiło wrażenie "meh, jest ok, szału nie ma", ale jak szukałem kolumn to szybko stały się dla mnie referencją. Może mało popularna opinia, ale w oparciu o moje doświadczenia z dynaudio ja jednak bym wybrał (zresztą wybrałem...) Contour zamiast starych confidence. W sumie pomiary stereophile też to trochę wspierają.

38 minut temu, velchinaski napisał:

Pasmowo wycofane wysokie tony (np. W okolicach 3KhZ). Niektórzy lubią, inni nie. Dodatkowo ze względu na budowę dość szybko opada Góra pasma w ch-kach kątowych, więc w pokoju mogą sprawiać wrażenie bardzo ciemnych. Nawet ktoś tutaj wspominał, że wstawił do pokoju i bardzo przygaszone się zrobiły. Ja mam to samo doświadczenie, naprawiłem adaptacją akustyczną. 

Nie miałem wprawdzie Contour 20i, ale contour 30 i przynajmniej u mnie grały dokładnie tak jak wskazywałyby pomiary Contour 20 ze stereophile 🙂

B&W to bardzo specyficznie strojone kolumny. Generalnie bardzo często w nich obudowa lata (olbrzymie rezonanse obudowy), ch-ka częstotliwościowa jest pokrzywiona, Porty BR świszczą. No generalnie z punktu technicznego często są po prostu kiepskie i to słychać. Niemniej, niektórym się podoba i przesiadka na co innego może być ciężka. Zależy od preferencji:-) 

Gdybym miał opisać jednym słowem - Contoury są dość dojrzałymi kolumnami. Kompromisy w nich zawarte nie mają na celu przykuć uwagi w sklepie. Obiektywnie, bardzo dobra kolumna. Niemniej, nie każdemu spodoba się tak stonowyany dźwięk.

7 minut temu, Piopio napisał:

Czy Ty wiesz jakie kolumny porównujesz ??? A może to żart ?

Bardzo dobrze robi, że porównuje. Inaczej może po prostu poczytać foldery reklamowe producentów i kupić wg tego. 

Edytowane przez baran
1 godzinę temu, velchinaski napisał:

Uzupełnienie. Myślałeś o Radiant Acoustics clarity 6.2? Kolumny o.absurdalnych parametrach, unikalnym... wyglądzie, a powinny być sporo jaśniejsze od Contour. Nie wiem, czy są w budżecie, ale dla mnie są to jedyne kolumny podstawkowe, które warto kupić w tych cenach.

Edytowane przez baran
30 minut temu, baran napisał:

a Contour 20 zrobiło wrażenie "meh, jest ok, szału nie ma", ale jak szukałem kolumn to szybko stały się dla mnie referencją.

Jest szansa, że to są jedynie Twoje preferencje?

3 minuty temu, RCD napisał:

Jest szansa, że to są jedynie Twoje preferencje?

Jest.  Dlatego wspieram się tym co da się znaleźć o tych kolumnach. Drgająca obudowa w C1 to nie opinia, to.fakt 😉

Edytowane przez baran
4 minuty temu, baran napisał:

Jest.  Dlatego wspieram się tym co da się znaleźć o tych kolumnach. Drgająca obudowa w C1 to nie opinia, to.fakt 😉

Co to znaczy drgająca obudowa? Mam te kolumny od kilku lat, nic nie dra, a wykosiły u mnie z wielkim hukiem S25, EA1, czy wspomniane C20, niech będzie rzecz gustu.

Wg stereophile jest dość silny rezonans na bocznej ściance w okolicy 477Hz. Słyszalność tego to inna sprawa, ale jeśli porównamy z Contour 20 to widać, że obudowa tych drugich jest solidniejsza. Kolumny są o tyle porównywalne, że podobna skuteczność została zmierzona.

Absolutnie nie kłócę się z preferencjami. Sam przesiadłem się z Contour 30 na emit 10, więc nie mnie oceniać preferencje. Rozumiem, że komuś C1 mogą bardziej pasować od C20, tylko chciałbym zrozumieć podstawy, żeby nie pomylić indywidualnych preferencji z obiektywną jakością.

Edytowane przez baran
4 godziny temu, baran napisał:

Uzupełnienie. Myślałeś o Radiant Acoustics clarity 6.2? Kolumny o.absurdalnych parametrach, unikalnym... wyglądzie, a powinny być sporo jaśniejsze od Contour. Nie wiem, czy są w budżecie, ale dla mnie są to jedyne kolumny podstawkowe, które warto kupić w tych cenach.

Nie ale odpadaja ze względu na boczne głośniki mam blisko szafkę no i chyba w pl tego nie kupi bo brak dostępu 

Da się kupić, nawet wypożyczyć na 30 dni 🙂

rozumiem, że boczki będą konkretnie zasłonięte? A od tyłu? Jest miejsce? Może aktywne Buchardt? Też na podobnym basowcu. Albo jeszcze ciekawiej... Dynaudio Focus 10 aktywne? 

Polecam aktywne,  bo łatwiej dostosować do preferencji i jak nie słuchasz głośno, to zaskakująco nisko schodzą. 

10 godzin temu, velchinaski napisał:

Poczytałem forum i tak myślałem by może SP40 spróbować zamiast C20i . Moze z moim Haiku Sol2 dobrze by się spasowały ?

U mnie s40 wygrały z c20 i c20i i ze względu na mały pokój s40 pogoniły heritage. Uniwersalny głośnik. Haiku też miałem, ładna barwa , ale nie wiem czy wysteruje Dynaudio. Trzeba posłuchać.

Godzinę temu, izapat napisał:

U mnie s40 wygrały z c20 i c20i i ze względu na mały pokój s40 pogoniły heritage. Uniwersalny głośnik. Haiku też miałem, ładna barwa , ale nie wiem czy wysteruje Dynaudio. Trzeba posłuchać.

No właśnie ja mam mały pokój . Haiku uwielbiam ten wzmacniacz ale nie da rady maleństwu ? Moc 50w na 8 om na 4 ma 90W . Uważasz ze nie da rady ? 

Special 40 są ciekawymi kolumnami pełnymi sprzeczności. Z jednej strony, głośniki oferują bardzo dobre charakterystyki i mogą grać zaskakująco głośno, jednak niestety obudowa dość mocno rezonuje. Wciśnięcie blisko ścian (tylne, boczne) może sprawić, że rezonanse obudowy będą uciążliwe. Niemniej, jeśli charakter tych rezonansów nie przeszkadza, to istotnie, special 40 będą sporo jaśniejsze od Contour 20. Mają trochę bardziej wypchnięty midbas, więc niektórym mogą się bardziej podobać. Jeżeli tylko masz gdzie postawić, to nie przejmowałbym się rozmiarem kolumny. Nie do końca rozumiem skąd ten mit pochodzi. Generalnie in mniejszy pokój tym mody będą bardziej dokuczliwe na coraz wyższych częstotliwościach i tym bardziej kolumny będą stały na ścianie. Niemniej te efekty przeszkadzają na >50Hz, a dzisiaj prawie każde monitory schodzą do 50Hz.

Edit: special 40 nie są jakimś trudnym obciążeniem. Uczciwe 50W powinno pozwolić pograć dość głośno.

Edytowane przez baran
57 minut temu, baran napisał:

Special 40 są ciekawymi kolumnami pełnymi sprzeczności. Z jednej strony, głośniki oferują bardzo dobre charakterystyki i mogą grać zaskakująco głośno, jednak niestety obudowa dość mocno rezonuje. Wciśnięcie blisko ścian (tylne, boczne) może sprawić, że rezonanse obudowy będą uciążliwe. Niemniej, jeśli charakter tych rezonansów nie przeszkadza, to istotnie, special 40 będą sporo jaśniejsze od Contour 20. Mają trochę bardziej wypchnięty midbas, więc niektórym mogą się bardziej podobać. Jeżeli tylko masz gdzie postawić, to nie przejmowałbym się rozmiarem kolumny. Nie do końca rozumiem skąd ten mit pochodzi. Generalnie in mniejszy pokój tym mody będą bardziej dokuczliwe na coraz wyższych częstotliwościach i tym bardziej kolumny będą stały na ścianie. Niemniej te efekty przeszkadzają na >50Hz, a dzisiaj prawie każde monitory schodzą do 50Hz.

Edit: special 40 nie są jakimś trudnym obciążeniem. Uczciwe 50W powinno pozwolić pograć dość głośno.

A jak jest minimalna odległość od ściany lub mebli ?  

Szedł bym wg wytycznych dynaudio (z manuala danych kolumn dostępnego na stronie). W moich emit 10 jest ten sam problem i od bocznych muszę mieć około 50cm żeby było ok. Jeśli się zbliżę do ściany zbytnio, to zaczyna być  to słychać. I to bardzo.

Można też gąbkami obłożyć, też próbowałem i już 20cm od ściany daje radę. Choć może to placebo.

Edytowane przez baran
9 godzin temu, velchinaski napisał:

A jak jest minimalna odległość od ściany lub mebli ?  

Ja trzymam się zaleceń Dynaudio, czyli minimum 50cm od ściany z tyłu i boku. W pomieszczeniach 15-20m pokażą magię, w większych zagrają, ale trzeba podkręcić głośność i może to być męczące. Parametry SP40 nie są dramatycznie wymagające, ale co wielokrotnie słyszałem od ludzi z branży, im więcej prądu tym lepiej zagrają. U mnie grają z mocną hybrydą Coplanda i jest super, chociaż nie było tak na początku bo sporo się męczyłem z dobraniem okablowania. Nie słuchałem ich z lampą więc nie wypowiem się, ale jeżeli masz możliwość sprawdzić, szczerze je polecam.

Tak, musi być minimum 50 cm wokół głośników, i to bez względu na markę. To dlatego w salonach audio zawsze mamy wrażenie, że gra lepiej niż w domu bo tam głośniki zazwyczaj stoją z metr od tylnej ściany. Jest głębia i dźwięk oderwany od głośników.

50 to jest nic jeśli chodzi o scenę. Wystawcie na 150.

W dniu 11.12.2024 o 11:11, baran napisał:

Choć może to placebo.

Co znaczy obłożyć? Jeśli chodzi Ci o zatkanie bas refleksu to nie placebo.

Edytowane przez J4Z

.

19 minut temu, J4Z napisał:

50 to jest nic jeśli chodzi o scenę. Wystawcie na 150.

Co znaczy obłożyć? Jeśli chodzi Ci o zatkanie bas refleksu to nie placebo.

Nie do końca o to mi chodziło tutaj. W contour 30 i w moich emit 10 zauważyłem, że wciśnięcie w kąt mocno uwydatnia rezonanse obudowy - zakładam, że dźwięk emitowany przez tył i boki obudowy ma szansę się szybciej odbić od ściany trafić w ucho. Obłożenie ściany absorberami wydaje mi się, że mocno zredukowało ten efekt. Chodzi mi tu o częstotliwości >>300Hz, czyli absolutnie nie bas.

Edytowane przez baran
24 minuty temu, andras napisał:

Tak, musi być minimum 50 cm wokół głośników, i to bez względu na markę. To dlatego w salonach audio zawsze mamy wrażenie, że gra lepiej niż w domu bo tam głośniki zazwyczaj stoją z metr od tylnej ściany. Jest głębia i dźwięk oderwany od głośników.

W małych <40m2 w ten sposób też dość mocno narażasz się na efekt SBIR, więc jest to jakiś kompromis.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.