Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, andras napisał:

Tak, musi być minimum 50 cm wokół głośników, i to bez względu na markę. To dlatego w salonach audio zawsze mamy wrażenie, że gra lepiej niż w domu bo tam głośniki zazwyczaj stoją z metr od tylnej ściany. Jest głębia i dźwięk oderwany od głośników.

Tak tylko w domu nie da się zrobić w pokoju 15m studia u mnie 20 cm to max więcej nie da rady 😥

W dniu 10.12.2024 o 15:05, baran napisał:

Wg stereophile jest dość silny rezonans na bocznej ściance w okolicy 477Hz. Słyszalność tego to inna sprawa, ale jeśli porównamy z Contour 20 to widać, że obudowa tych drugich jest solidniejsza. Kolumny są o tyle porównywalne, że podobna skuteczność została zmierzona.

Absolutnie nie kłócę się z preferencjami. Sam przesiadłem się z Contour 30 na emit 10, więc nie mnie oceniać preferencje. Rozumiem, że komuś C1 mogą bardziej pasować od C20, tylko chciałbym zrozumieć podstawy, żeby nie pomylić indywidualnych preferencji z obiektywną jakością.

Jasne czytałem te dywagacje aptekarza tylko mnie pomiary nie interesują chce cieszyć się fajnym dźwiękiem  a nie patrzeć na wykresy . Sadzę że gdyby nie one mało kto by to usłyszał  z resztą sa autor wszystkiego i tak nie usłyszał 😜

51 minut temu, velchinaski napisał:

Jasne czytałem te dywagacje aptekarza tylko mnie pomiary nie interesują chce cieszyć się fajnym dźwiękiem  a nie patrzeć na wykresy . Sadzę że gdyby nie one mało kto by to usłyszał  z resztą sa autor wszystkiego i tak nie usłyszał 😜

Dokładnie

Z tym że Twój piecyk nie uciągnie C1, tam trzeba ninimum 200W na 4ohm

45 minut temu, velchinaski napisał:

Tak tylko w domu nie da się zrobić w pokoju 15m studia u mnie 20 cm to max więcej nie da rady 😥

Ja mam pokój 16 m, głośniki z tyłu mają 50 cm, po bokach 80 cm. 

Nasze hobby to ciągłe kompromisy dlatego ten mądry kto słucha muzyki a nie dźwięków 😏. Choć mi ostatnio też chodzi po głowie zmiana na SP40 lub Dali Rubikore 2.

Godzinę temu, velchinaski napisał:

Czyli kable słychać, ale rezonanse obudowy nie? Nie kumam tej logiki szczerze mówiąc. Ja usłyszałem i zapiekło. Jeżeli ktoś nie słyszy, no cóż. Różna czułość słuchu. Jeśli ktoś lubi te podbarwienia? To super, prawdopodobnie dlatego tak dynaudio zaprojektowało te kolumny.

1 minutę temu, baran napisał:

Czyli kable słychać, ale rezonanse obudowy nie?

A jak słychać te rezonanse ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, baran napisał:

Czyli kable słychać, ale rezonanse obudowy nie? Nie kumam tej logiki szczerze mówiąc. Ja usłyszałem i zapiekło. Jeżeli ktoś nie słyszy, no cóż. Różna czułość słuchu. Jeśli ktoś lubi te podbarwienia? To super, prawdopodobnie dlatego tak dynaudio zaprojektowało te kolumny.

Co usłyszałeś w C1? Ty ich w ogóle słuchałeś? Jaki rezonans obudowy? To są jedne z lepiej zrobionych Dynaudio

@Piopio, Bardzo wyraźnie. W SP40 nie wiem, ale w Contour 30 był to dla mnie problem, pomimo że są lepsze niż większość konkurencji (pozdro dla SF olympica nova)

W contour 30 objawia się to "dudnieniem" na męskim głosie (ale nie na basie, jeśli dobrze pamiętam wyszło mi ok. 400Hz, bodaj 370), które ustępuje w bliskim polu. Wiem, że są też rezonanse w wyższym zakresie, ale mnie nie bolały, a nawet podobały się. Co ciekawe...w Contour 20 ich nie słyszałem. Średnica Contour 20 wydaje mi się "czystsza" nic Contour 30.

W Emit 10 cały stand mi lata ale rezonans jest w trochę innym zakresie i nie przeszkadza tak bardzo. Choć jak włączę odpowiednią płytę to zaczyna przeszkadzać.

W SP40 nawet na stereophile zauważyli,  że te rezonanse są problemem. Podobnie zresztą Erin. Generalnie można mieć problem z usłyszeniem w sytuacji, gdy nie ma się "czystej" kolumny do porównania.

4 minuty temu, RCD napisał:

Co usłyszałeś w C1? Ty ich w ogóle słuchałeś? Jaki rezonans obudowy? To są jedne z lepiej zrobionych Dynaudio

Nie słuchałem. Ale fakt słuchania nie upoważnia nikogo do negowania faktów. Można jedynie stwierdzić "ja nie słyszę". Ale nie oznacza że ich nie ma. Z doświadczeń z innymi dynaudio - jest to słyszalne. Co do C1 nawet typ że stereophile ma wątpliwości co do tego... także problem nie jest wymyślony 🙂

Edytowane przez baran
6 minut temu, baran napisał:

Nie słuchałem. Ale fakt słuchania nie upoważnia nikogo do negowania faktów. Można jedynie stwierdzić "ja nie słyszę". Ale nie oznacza że ich nie ma. Z doświadczeń z innymi dynaudio - jest to słyszalne. Co do C1 nawet typ że stereophile ma wątpliwości co do tego... także problem nie jest wymyślony 🙂

Edytowane 1 minutę temu przez baran

Aha i wszystko jasne 

No to dodam że rezonans który go zaniepokoił był w standach które niczym nie były zasypane 

What alarmed me more was a fairly strong resonance just above 500Hz in the two tubular metal pillars that comprise the stand to which the speaker is bolted (fig.3). Though the Q of this resonance is very high, which will work against its being excited by music, the stand does offer a fairly large radiating area. This resonance could be heard with a stethoscope while the speaker was playing pink noise; though WP noted no untoward effects using the Dynaudio stands au naturel, I strongly suggest that they be filled with dry sand or cat litter once the owner has decided on permanent positions for the speakers.

No spoko, ale gdyby obudowa była solidniejsza - nie byłoby niepokojące. Contour 20 są pod tym kątem lepsze. To jest fakt.

Jeśli ktoś twierdzi, że tego nie słyszy? Good for him. Niestety niektórym to przeszkadza i takie dobre recenzje jak na stereophile pozwalają zebrać informacje potrzebne do podjęcia decyzji o następnym kroku. Dla mnie C1 były no go z tego i kilku innych powodów. Doświadczenie potwierdza, że była to dobra decyzja,  niemniej efektu nie doceniłem przy Contour 30 😞

Mówienie, że C20 są gorsze od C1 ciężko poprzeć inaczej niż "ja wolę C1". Ale to są preferencje, możliwe że preferencje większości populacji nawet.

Przeczytaj cały test, C1 niszczą S25 na średnicy, co potwiedzam bo miałem S25 i to wwersji najnowszej, są znacznie bardziej spójne,  w wielu aspektach są lepsze od Wilson Audio. 

Testujaćy podczas odsłuchów nic nie pisze że słyszy jakikolwiek rezonans, a ni słowa o tym a na niezasypanych standach usłyszeć rezonans nie jest niczym nadzwyczajnym, po za tym C1 należy przykręcić do standów.

Po za tym miał Stand 4 które zostały wycofane przez Dynaudio na rzecz Stand 6 w C1

Co to znaczy, że niszczy? To jest subiektywna opinia recenzenta i posiadaczy. Nawet jeśli większość tak uważa, to nie można powiedzieć że są lepsze bez albo skrupulatnych badań na ludziach, albo obiektywnych pomiarów. To pierwsze jest niedostępne, szczątki tego drugiego mamy w tej recenzji.

Sonus Faber Olympica Nova 3 też miały niszczyć. Zrobiłem głupio i nie sprawdziłem pomiarów i przez to zmarnowałem czas na te kolumny,  które przecież tanie nie są, a grają co najmniej słabo w moim odczuciu. Jestem dość wrażliwy na zniekształcenia, które wprowadzają.

Żeby było jasne, nie mówię,  że C1 są gorsze od C20 czy s25. Mówię, że nie ma dowodu na ich lepszość. Subiektywna opinia nie jest dowodem, bo jest... subiektywna. Znam ludzi mających kosę z S25. Przy wybieraniu internetowym dobrze jest zebrać najwięcej informacji jak to możliwe.  I tutaj mamy co następuje:

C1 subiektywnie podobają się dużej grupie osób, ale recenzje wykazują słabości tej konstrukcji. W związku z tym, przy wyborze trzeba mieć to na uwadze, bo np. Szczególne przypadki w pomieszczeniu mogą wzmocnić ich wady. Tutaj jest świetny przykład. Do C1 trzeba lepszych podstawek niż do C20. Czy to problem? Kupujący musi odpowiedzieć. Czy to problem, że blisko ściany C1 prawdopodobnie zagrają gorzej od C20? To też kupujący musi zdecydować. Kolumny to.kompromisy i trzeba wybrać te, na które się zgadzamy, a nie mówić o nieuzasadnionym niszczeniu. Niszczą to nowe radianty 🙂

Ps: To, że gość że stereophile ich nie usłyszał raczej świadczy o jego zdolności słuchania 😜 

Mam SP 40  od ściany tył 40 cm boki ponad metr są momenty że bas jest słyszalny ale są to wyjątkowo rzadko spotykane chwile...
Kolumny jak za tą cenę są świetnym zakupem a w porównaniu do moich wcześniejszych Xavianów duża różnica na korzyść SP

Są czule (razem z Accu) na zmianę przewodów wszelkiej maści (głosnikowe ,Rca)i co najważniejsze sprawiają przyjemność podczas słuchania ...to tak z mojej strony

Ps Lekki przechyl z neutralności w kierunku cieplejszym jakby miał je opisać ..

1 godzinę temu, asterix1 napisał:

Mam SP 40  od ściany tył 40 cm boki ponad metr są momenty że bas jest słyszalny ale są to wyjątkowo rzadko spotykane chwile...
Kolumny jak za tą cenę są świetnym zakupem a w porównaniu do moich wcześniejszych Xavianów duża różnica na korzyść SP

Są czule (razem z Accu) na zmianę przewodów wszelkiej maści (głosnikowe ,Rca)i co najważniejsze sprawiają przyjemność podczas słuchania ...to tak z mojej strony

Ps Lekki przechyl z neutralności w kierunku cieplejszym jakby miał je opisać ..

A jakiej muzyki słuchasz na nich ? 

9 godzin temu, velchinaski napisał:

A jakiej muzyki słuchasz na nich ? 

Elektroniczna ,pop,Flojdy Krall

16 minut temu, mcemsi napisał:

Czyli to dobrze czy źle?

Ani dobrze ani źle jest tego niewiele ...z drugiej strony wolę bardziej pasmo przesunięte niżej -idealnie nie jest ale czy są  kolumny które by spełniały wszystkie nasze wymagania ?

Można je zatkać dodanymi do kompletu gąbkami lub jak ja robiłem doświadczenie odsuwając dalej od ścian-przy tym ostatnim ostrzegam na finał pod postacią słów "Czyś ty zwariował "jak było u mnie🙂

6 godzin temu, velchinaski napisał:

Mam dylemat czy  kupić używki czy nowe ze sklepu różnica w cenie to 4600 zl 

Jak możesz, a w tym przypadku najlepiej móc, to kup używki osobiście z odsłuchem u sprzedającego. Ja tak zrobiłem, a za oszczędzoną kasę plus sprzedane kable, kupiłem bardzo dobre interkonekty i głośnikowe.

• 4 tygodnie później...

Kupilem nowe Dynki SP40 ze sklepu ale wysokie sa bardzo wycofane głośniki graja bardziej bassowo . Wiec mam pytanie czy po wygrzaniu charakterystyka ich ulegnie zmianie bo troche jestem w szoku ze tak graja na wstepie . Czytając recenzje i pochwaly to jak za taka kasę to powiem troche jestem rozczarowany 😞 

Trochę się otworzą,ale na rewolucję bym nie liczył. Graj 24 na dobę i zwróć po 150-200h.

Edytowane przez J4Z

.

8 godzin temu, velchinaski napisał:

Kupilem nowe Dynki SP40 ze sklepu ale wysokie sa bardzo wycofane głośniki graja bardziej bassowo . Wiec mam pytanie czy po wygrzaniu charakterystyka ich ulegnie zmianie bo troche jestem w szoku ze tak graja na wstepie . Czytając recenzje i pochwaly to jak za taka kasę to powiem troche jestem rozczarowany 😞 

Spokojnie poczekaj. Mam je już jakiś czas. Na początku też było nijak i chciałem je sprzedać. Po czasie wszystko zmieniło się na plus. Wysokie i średnie , choć nieco ocieplone, otworzyły się. Między czasie słuchałem u siebie różnych monitorów, ale S40 zawsze dawały mi dużo radości ze słuchania muzyki. Wiadomo szukam dalej jakichś perełek, ale dynaudio jak na razie zostają.

Jaki Masz wzmacniacz i w jakim pokoju grają?

8 godzin temu, velchinaski napisał:

Masz mikrofon? Możesz pomierzyć np. Z REW? Jak masz zaadaptowany pokój? Masz duże echo?

Dalej grasz z Haiku? Czy.jest szansa, że to kwestia Twoich preferencji? SP40 to dość jasne kolumny. Więc jeśli są wycofane, to ja strzelam w jedną z przyczyn (od najbardziej prawdopodobej):

1. Akustyka pokoju (potrafi zrobić że jasne kolumny grają ciemno, a ciemne - bardzo ciemno i odwrotnie)

2. Preferencje - jeśli dobrze pamiętam miałeś wcześniej B&W? SP40 są dużo lepiej zestrojone i mogą na początku brzmieć dziwnie, jeśli byłeś przyzwyczajony do kolumn źle zestrojonych. Może to być po prostu kwestia preferencji.

3. Wzmacniacz. Nie znam tego wzmacniacza i nie wiem jak.radzi sobie z impedancją. Dynaudio to kolumny 4 ohm i możliwe, że wzmacniacz zmienia brzmienie w zależności od obciążenia. Nie znalazłem pomiarów tego wzmaka.

2 godziny temu, baran napisał:

Masz mikrofon? Możesz pomierzyć np. Z REW? Jak masz zaadaptowany pokój? Masz duże echo?

Dalej grasz z Haiku? Czy.jest szansa, że to kwestia Twoich preferencji? SP40 to dość jasne kolumny. Więc jeśli są wycofane, to ja strzelam w jedną z przyczyn (od najbardziej prawdopodobej):

Nie mam mikrofonu pomiary robie tylko przez ipada z appka HouseCurve to mi wystarczy by wiedzieć o akustyce pomieszczenia oraz preferencjach głośników nie jestem aptekarzem  😊

Tak Haiku to moj ulubiony sprzęt i nie zamierzam zmieniać na inny bo to naprawdę wybitny wzmacniacz a te głośniki mimo opinii nie sa wybredne lepiej graja nawet na nisko watowych piecach .

sądzę ze tu mnie masz … preferencje… 40 lat na jednych głośnikach B&W 603 robi robotę zamykam oczy i wiem jak grają ☺️

Ale nie o tym chcę napisać bo robiłem porównanie krzywej SP40 i B&W w moim pokoju zamieszczam na dole 👇 wykres gdzie kolor zielony to SP40 brązowy to B&W

I tu widać na wykresie wyraźnie ze bass jest mega podbity w SP40 za to środek W B&W  i pewnie to jest ta moja różnica która słyszę i mnie irytuje . Ale też sama budowa kopułki ma różnice w dźwięku metalowa W B&W jest bardziej ostra co mnie zawsze irytowało gdy słychałem trąbek lub vocali bardziej wyciągniętych ku gorze . Ta materiałowa w SP40 ociepla gorę przynosząc miłą barwę blisko neutralnego dźwięku. Bass w SP40 na moje ucho jest dobrze kontrolowany wypełniony oraz fajny ma obrys W B&W  potrafi sie rozluźnić nie ma konturu . Polecam posłuchać kawałka Toma Jonesa- What Good Am I tam jest przepięknie grający w tle bęben na nim zawsze testuje bass . 
Czytając  recenzje tych głośników napisana przez Steve Huffa wszystko jest tak jak opisał , że głośniki zmienią charakterystykę z mocno basowych do szczupłych … ale to czas już pokaże 😊

Chciałem zapytać Was na jakich kablach glośnikowych gracie na nich ? Ja mam Qed Ruby Av Edyt. 

@baran Dziękuje Ci bardzo za bardzo pomocne wypowiedzi 👍🙏

IMG_0368.png

Ten pomiar, który zrobiłeś, może nie jest dokładny w absolutnej skali, ale dobrze wyjaśnia różnice, które słyszysz. Zwłaszcza różnice w środku pasma. Co ważniejsze, są tak duże, że nie wyglądają mi na wpływ impedancji. Widzę, że bas w sb40 jest sporo głębszy w twoim pokoju niż na B&W.  Ładnie

Oczywiście i to słychać bardzo wyraźnie choć tez widać dlaczego te glosniki  maja tak duży bass bo są przesterowane w tym kierunku sadze ze on ulegnie zmianie z czasem wygrzania ich  . Dziś drugi dzień a głośniki juz sie otworzyły w wysokich i średnicy … bardzo szybko zaczyna sie fajnie robic 😜😊

Pozdrawiam 

16 godzin temu, izapat napisał:

Spokojnie poczekaj. Mam je już jakiś czas. Na początku też było nijak i chciałem je sprzedać. Po czasie wszystko zmieniło się na plus. Wysokie i średnie , choć nieco ocieplone, otworzyły się. Między czasie słuchałem u siebie różnych monitorów, ale S40 zawsze dawały mi dużo radości ze słuchania muzyki. Wiadomo szukam dalej jakichś perełek, ale dynaudio jak na razie zostają.

Jaki Masz wzmacniacz i w jakim pokoju grają?

Pokój to 13 m wzmacniacz to Haiku Sol2 . A ty na jakim wzmaku grasz i jakie masz kable głośnikowe ?

18 minut temu, velchinaski napisał:

Pokój to 13 m wzmacniacz to Haiku Sol2 . A ty na jakim wzmaku grasz i jakie masz kable głośnikowe ?

Pokój podobny do mojego.  Accuphase 380. Kable  Acoustic zen satori.

W dniu 10.01.2025 o 00:20, velchinaski napisał:

Mam SP40 od roku i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej grałem na Focusach 160 i przejście na SP40 to było dla mnie pójście w kierunku neutralności 😂 Kluczowe okazało się dobranie kabli głośnikowych i interkonektów, co zabrało mi prawie pół roku, ale nie poddałem się i efekt jest super. W przypadku Dynaudio cierpliwość popłaca. Udanego słuchania 😀

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.