Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak wam ale mnie bardziej podobają się starsze modele Dynek. Modele z lat 90tych takie jak topowe podstawkowce Craft a potem Contour i Audience sa rewelacyjne.

Tak sobie myślę że focusy, przynajmniej 140 nie będą nigdy kultowe.

Większe szanse ma dopiero co wchodząca seria Exite.

Starsze konstrukcje były dopracowane i brzmiały świetnie, wszystkie Audience były w swoim przedziale cenowym godne polecenia a niektóre jak np. audience 52se stają się wręcz obiektem kultu.

I dobrze.

Widzisz, czy będą "kultowe" czy nie, czas pokaże. Dla mnie np w obecnej formie Excite nigdy nie będą kultowe. Odejście od brzmienia, które lubię (w przypadku X12, X16) jest nie do przyjęcia. Już wolę Focusy

Ale to takie osobiste rozważania

mamz, 2 Paź 2009, 15:44

>I w końcu się stało, mamy nowego dystrybutora na PL.

>Jasik stracił kolejną markę.

No to pewnie bedzie powolny koniec z rownoleglym importem tanich Dynek. P. Jasikowi nie chcialo sie scigac tzw. paralelnikow, dzieki ktorym mozna bylo kupic te kolumny taniej niz na jakimkolwiek innym rynku zachodnim.

Znajac skutecznosc promocyjna Nautilusa, wkrotce bedziemy mieli zalew testow i promocji prasowych.

Dynki X16 dotarły, dostawa sie troche opoznila z przyczyn ode mnie niezaleznych. W zasadzie to tydzien czasu bylem bez kolumn po sprzedazy uszatków wiec mialem strasznego "gloda" na nowe głosniki. A wiec po kolei.

Zaczne od ustrojow akustycznych, ktorych nie posiadalem majac poprzednie zestawy glosnikow w tym Dynaudio Focus 140 wiec porownania w opisie beda sporadyczne. Z ustrojow na razie dorobilem sie paneli "piramidek" umieszczonych za kolumnami i czesciowo pomiedzy nimi a takze powiesilem grube zasłony na oknach, efekt jest zadawalajacy. Salon 17mk2.

X16 wydaja sie wieksze, masywniejsze od Focusow 140, sa tez ciezsze. Słucham ich od wtorku wiec jestem w fazie wstepnego wygrzewania. Od pierwszych sekund grania wiedzialem ze mam doczynieia z midwooferem 18cm zwłaszcza po przesiadce z malenkich Usherów S-520 (kuponych na przetrzymanie kryzysu:) Dzwiek jest masywny, swietny, duzy wolumen jak zaznaczyl wczesniej kolega mamz. Juz od godz 9 mamy potezny dzwiek (u mnie w Sugdenie jest start od 6h). Kresu mozliwosci nie poznaja i nie zniosa moje uszy:)

Co na poczatek rzuca sie na słuch to swietna neutralnosc. Mam troche popsuty uszy po Usherach, ktore grały podbita wyzsza srednica. Tu zadne pasmo nie jest podkreslone, dzwiek wydaje sie dobrze zrownowazony. Wrecz spokojny, dostojny taki, ale gdy trzeba pokazuje pazura zaleznie od materiału.

Gora wrecz przyklejona do srednicy, ktos kto nie mial stycznosci wczesniej z dynkami, powie ze jest cofnieta. Ale tak to powinno grac, przyjemnosc i relaks podczas wielogodzinnych odsłuchow. Jest odpowiednio detaliczna, miekka nawet subtelna, w połaczeniu ze Sugdenem wrecz słodka, tak jak lubie. Troche jeszcze (moze to kwestia wygrzania) brakuje do magi jaka dawał mi Focus 140.

Srednica to klasa sama w sobie, zatesknilem za tym dzwiekiem po rocznym rozstaniu z ta marka. X16 sa bardzo muzykalne, wokale wyborne. Co ciekawe focusy wydawaly mi sie bardziej zamulone na srednicy ale to moze kwestia podpietej elektroniki. Jest zdecydowanie bardziej swierza, otwarta i lekka ale zarazem pełna i bogata. Zero sybilatów na wokalach.

Bas z kolei to mile zaskoczenie, jest kontrola, jest drive, stopa, masa jak z dobrej podłogowki. Tu absolutny plus w porownaniu do focusów z ktorymi mialem same problemy jesli chodzi o wlasciwe ustawienie, znowu zwale wine na wzmacniacz, moze z mocniejsza elektronika to by zagralo i przede wszystkim w duzo wiekszym pomieszczeniu!!

Podsumowujac uwazam nowa serie Excite za udana. Moze scena nie jest wybitnie szeroka ale co do głebi i przestrzeni nie mam zadnych zastrzerzen wrecz przeciwnie, ze Sugdenem gra to naprawde spektakularnie. Kolejny plus to łatwiejsze wysterowanie w przeciwienstwie do focus, to wlasnie jest ta nowa uniwersalnosc tej nowej serii ale uwazam to zdecydowanie "in plus". Seria X to tylko start w swiat Dynaudio, seria, ktora poczatkuje przygode z ta marka, czy kiedys zostanie okrzyknieta legenda jak 52SE? Czas pokaze...

JarlBjorn

W highfidelity.pl z 16 pazdziernika ma byc test supermonitora Confidence C1.

Czytalem ten test. Pacula wyraznie poszedl tutaj na skroty. Kiedys sie egzaltowal znacznie tanszymi prduktamia a tu monitory za 25000 opisuje jakby to byly Tannoyki M1. Nie ma porownan do innych super monitorow; moze i cos jest ale nie tego sie spodziewalem (nie sadze aby redaktor, ktory przerzucil juz duzo gratow nie moglby czegos konkretniejszego napisac). Nie wiadomo do jakiej wielkosci pomieszczenia pasuja. Osobiscie skorzystam tylko z akapitu dotyczacego porownania tweeteru z tym Seasa (sam mam ten tweeter i jestem pod jego ogromnym wrazeniem). Pan Pacula, zdaje sie, ze po prostu w tym przypadku nie mial zbyt wiele czasu.

>Czytalem ten test. Pacula wyraznie poszedl tutaj na skroty.

Mam podobne wrazenia po lekturze:) Wyraznie zabraklo odniesien do brzmienia innych monitorow Dynaudio oraz innych monitorow w ogole. Dosc beznamietny tekst.

Tak, beznamietny tekst. Dokladnie. Tutaj chyba chodzilo o to, azeby nie narazic sie nowemu dystrybutorowi i napisac latwa do przelkniecia papke dla kazdego. Tekst powstal jakby recenzent nie zyl w naszej Polsce tylko w jakims innym kraju. Producent tych kolumn adresuje je do klasy sredniej. Tyle, ze klasa srednia w Europie Zachodniej i USA to co innego niz u nas. U nas sa to ludzie, ktorzy zarabiaja okolo 5-15tys zl., miesiecznie... W USA to bedzie jakies $100-300tys rocznie. Roznica jest spora. W zasadzie miazdzaca. I nie sadze aby ktos kto zarabia te 15tys na miesiac powiedzial sobie: "Fajne monitorki, kupie je sobie". U nas to jest produkt luksusowy i tak powinien byc opisywany. Taki test w oderwaniu od naszej rzeczywistosci. Lubie Pacule ale ten test to zrobil na lapu-capu. A o ile sie nie myle to zarzekal sie, ze lubi monitory...

JarlBjorn,

W numerze High Fidelity z 16 października mamy opisy dwóch bardzo ciekawych monitorów : Dynaudio C1 i Harbeth 7ES. Opis Pacuły zupełnie nie oddaje brzmienia ani jednych ani drugich.

pozdr.

Arkadix

Zgadzam się,faktycznie Pacuła miał chyba gorszy czas. Więcej się spodziewałem po teście Dynek oraz Harbethów. Brak porównań, sugestii co z czym i jak, tak trochę na kolanie.

Ostatnio lubię czytać testy kolumn autorstwa Kisiela z Audio.

Wydaja się rzetelne a i wgląd do pomiarów może coś powiedzieć więcej.

Arkadix, odnośnie recenzji sprzętu - przyznać muszę, że lepszych od tych, które popełniłeś w swoim "monitorowym" wątku, nie czytałem od czasu "starego, dobrego" Magazynu Hi-fi.

Teksty Pacuły to dla mnie takie nie wiadomo co. Ni pies ni wydra. Poematy dygresyjne. Więcej podawanych danych odnośnie płyt niż rzeczowej recenzji.

Nie lubię jego stylu wyjątkowo. Na utworze X ładnie zagrała trąbka, a na utworze Y ładnie zagrało coś innego. I tak dalej. Brak jakiegoś konkretnego, syntetycznego ujęcia. Ja np. nigdy nie wiem, po recenzji redaktora Pacuły, jakim urządzeniem de facto jest "testowany" właśnie sprzęt.

Machina marketingowa Nautilusa rozkreca sie, w listopadowym "Audio-Video" ma byc test Focusa 220 Mk. II, do tej pory widzialem chyba tylko jeden test tej podlogowki:

http://whathifi.com/Review/Dynaudio-Focus-220-Mk-II/

Nb. czy nie wydaje sie wam z lekka absurdalne ze w naszych rodzimych testach audio opis budowy kolumn, zastosowanych glosnikow, zwrotnic, elektrolitow i innych rownie pasjonujacych rewelacji zajmuje nierzadko 2/3 tekstu a opis brzmienia niewielka reszte, a przeciez dla dzwieku sie kupuje glosniki a nie dla szczegolow konstrukcyjnych:)

Przykladem niech bedzie "Audio" chociaz gwoli scislosci przyznaje racje kol. Mamz, z opisu brzmienia Kisiela chocby krotkiego mozna dowiedziec sie prawie wszystko...)

>Przykladem niech bedzie "Audio" chociaz gwoli scislosci przyznaje racje kol. Mamz, z opisu brzmienia

>Kisiela chocby krotkiego mozna dowiedziec sie prawie wszystko...)

o konstrukcji - tu pełna zgoda. Z brzmieniem to różnie bywa. Weźmy np. opis monitorów Ushera Be z niedawnego numeru. Niby rzetelny i kompetentny test - tylko nie odpowiada na podstawowe pytanie - jak właściwie gra ten głośnik :). Nie za obszernie, ale i nie za wąsko. Nie jasno, ale i nie ciemno. Nie super dynamicznie, ale i nie za spokojnie. Czyli jak ?

A mnie bardzo interesuje dlaczego Dynaudio zmieniło dystrybutora ?

Czy to była decyzja Dynaudio ?

Czy może jakieś inne czynniki/układy ?

A może RJ wybiera się na emeryturę i zaczyna się pozbywać firm ?

A może po prostu Dynaudio się nie sprzedaje w Polsce ?

pozdr.

Arkadix

A propos pytań kol. Arkadixa. P. Jasik to bardzo sympatyczny czlowiek, z klasa I budzacym sympatie lekkim dystansem do tego zwariowanego audio, niemniej fakty sa takie jakie sa, w tej chwili np. w Wawie nie ma chyba sklepu gdzie moznaby posluchac Dynaudio... W Polsce wydaje sie ze firma osiągnęła pozycji jaka ma na znacznie ważniejszych rynkach i do jakiej może aspirowac z uwagi na jakość i uznana renomę.

Skądinąd znane są sympatie sprzedawców Nautilusa do Dynaudio, zachwalana była np. Synergia Dynaudio z flagowa marka Nautilusa tj. Accu. Sadze tez, ze w oparciu o nowego dystrybutora firma może pokusić się o atak na znacznie wyższa niż do tej pory polke na której ma przecież co postawić. Fakt ze promują w prasie C1 czy tez na Audioshow nowe Consequence wydaje się być znamienny.

Pewnie odpowiedź jest prosta - Dynaudio nie było zadowolone z poziomu sprzedaży w Polsce. O ile kiedyś ta marka była u nas bardzo widoczna, to przez ostatnie parę lat ani widu ani słychu. Testów w prasie jak na lekarstwo, a bez testów to się za wiele nie sprzeda.

Nautilus jest bardziej operatywny. Zaraz pojawi się kilka recenzji, z których myśl przewodnia pisana pod dystrybutora posłuży temu ostatniemu jako hasło dużej prasowej reklamy.

Ale może to i dobrze, z panem z salonu z Piaseczna idzie się dogadać, wyjątkowo miły człowiek. Nie będzie problemu z odsłuchem i dostępnością sprzętu.

JarlBjorn, 21 Paź 2009, 22:12

"...w tej chwili np. w Wawie nie ma chyba sklepu gdzie moznaby posluchac Dynaudio..."

16.10.2009. słuchałem Dynaudio Focus 110 w Audiopunkcie. Cholera... może miałem omamy?

Focusy Audiopunkcie to już raczej były od nowego dystrybutora.

Nigdy w "przedszkolu" nie widziałem dynek.

Jasik miał lepszy kontakt z klientami niż ze sklepami, wielu się nie mogło z nim dogadać.

Ale jak się przyjechało jako klient obsługa była miła, można było słuchać, przebierać, pożyczyć do domu, no problem. No i bardzo dobry akustycznie salon w Nieporęcie, chyba najlepszy z tych w których bywałem.

Trochę szkoda bo w Nautilusie to ja nie lubię niczego słuchać, no chyba że przez rok coś zmienili w tym koszmarnie przetłumionym lokalu w Piasecznie.

Filut, pojedyncze sztuki zawsze mozna bylo spotkac u roznych dealerow ja jednak nie przypominam sobie jak siegne pamiecia tych 4 lat wstecz, salonu w Wawie gdzie moznaby posluchac kolumn Dynaudio z roznych polek, od Audience do Confidence, zestawic, porownac, posluchac w porzadnych warunkach.

Do Nieporetu niby niedaleko, ale wiadomo jak tam wyglada plynnosc ruchu i w zasadzie trzeba rezerwowac weekend na normalny dojazd. Poza tym salon Hi-Fi Sound jest specyficzny, wszystko tam dobrze brzmi:), jest to ok. 45 m2 i nie kazdy ma porownywalny metraz.

No ale poczekamy, zobaczymy. Mi osobiscie umiarkowana popularnosc D. w Polsce za czasow p. Jasika w niczym nie przeszkadzala, w koncu masowosc to nie zawsze jest pozadana cecha:). Fakt ze cen nie mial najnizszych ale szanuje go tez za to ze nie mami ludzi mirazami cudow dzwiekowych drogich kabli czy sieciowek, przeciwnie, prosta zasada wkladasz firmowy kabel do gniazdka i ma grac:)

Wiadomość o zmianie dystrybutora na Nautilusa czyli p.R.SZ.nie musi być dla fanów Dynek pozytywna.

Nie można na pewno powiedzieć "Umarł król niech żyje król"na razie tylko tyle.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.