Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Do Dynaudio które posiadasz 100W to mało moim zdaniem. Wiesz głośniki to będą skakać i przy słabszych wzmacniaczach, ale czy o to chyba nie o to w tym chodzi. Nie od dziś wiadomo, że woofery Dynaudio potrzebują sporo prądu aby bas był dobrze kontrolowany. Lubią być złapane za mordę kolokwialnie mówiąc. Wówczas pokazują na co je stać. Zresztą wypożycz sobie kiedyś coś lepszego do tych kolumn z dużym prądem, a sam poczujesz o czym piszę.

To nie tak, że lubię mieć ostatnie słowo, bo jest mi to obojętne. Podrażniłeś nieco moje ego pisząc jak to x38 grają o dwa światy lepiej od Focusa, wręcz tak samo jak S3.4. A tu się okazuje, że pędzisz swoje kolumny "bidnym" Marantzem i sam nie masz nawet pojęcia jak fajnie mogą zagrać i wygłaszasz przy tym lekko mówiąc kontrowersyjne teorie. Nie obraź się, ale tak to z mojego punktu widzenia wyglądało. Tak się składa, że znam swoje i Twoje kolumny jak własną kieszeń, więc trafiła kosa na kamień :)

Ty może kamień (jak tak bronisz swojego poglądu na małe monitorki) ale ja nie kosa. zgodzę się nawet z Tobą, że lepszy wzmacniacz kable etc etc, poprawiłby dźwięki z x38. niestety poki co nie stać mnie na lepszy i zostanę przy swoim bidnym marantzu. jak czytam tutaj jak powinna brzmieć trąbka milesa davisa albo gitara toniego iomiego to pusty śmiech mnie ogarnia bo uważam, że w tej kwestii nie powinni wypowiadać się posiadacze takich czy szmakich głośników, wzmacniaczy czy innych hi endowych kabli tylko miles davis albo tony iommi. ewentualnie ludzie po skończonych studiach na odpowiedniej uczelni.

Ty może kamień (jak tak bronisz swojego poglądu na małe monitorki) ale ja nie kosa. zgodzę się nawet z Tobą, że lepszy wzmacniacz kable etc etc, poprawiłby dźwięki z x38. niestety poki co nie stać mnie na lepszy i zostanę przy swoim bidnym marantzu. jak czytam tutaj jak powinna brzmieć trąbka milesa davisa albo gitara toniego iomiego to pusty śmiech mnie ogarnia bo uważam, że w tej kwestii nie powinni wypowiadać się posiadacze takich czy szmakich głośników, wzmacniaczy czy innych hi endowych kabli tylko miles davis albo tony iommi. ewentualnie ludzie po skończonych studiach na odpowiedniej uczelni.

Poruszyles istotna kwestie-to dorabianie ideologii,doszukiwanie sie super brzmienia ,w tym przypadku trabki czy gitar Iommiego to tak naprawde farsa.W szczegolnosci ten drugi instrument-to byly poczatki przesterowanych brzmien-z perspektywy czasu wiele nagran stricte gitarowego grania nie trzyma proby.Ale co najwazniejsze wchodzac do studia muzycy -czesto od gorzaly czy cpania w roznej formie - starali sie nagrac cos co ,czesto do dzis sie slucha z przyjemnoscia.Mieli po prostu cos do przekazania.To my tzw audiofile doszukujemy sie czesto brzmien ,ktorych tak naprawde nie ma,a reszta to kwestia li tylko naszej wyobrazni.A juz prawdziwa masakra to te pseudo audiofilskie plyty,ktore daja ulude,ze sa ok.Owszem brzmia ale czesto zawartosc muzyczna to dopiero zgroza.Uf.

no właśnie. do studia wchodzili. pod jakimi środkami odurzajacymi to mniejsza z tym...legalnymi (wódka) czy nie legalnymi (narkotyki). chodzi mi o to, że do studia. jakich owe studio było rozmiarów to też mniejsza z tym. tylko, że my i recenzenci mówią o szerokości i głębi sceny. jak szerokie owo studio było i jak głębokie to można niby z głośników się dowiedzieć, ale po co? chyba, że chodzi o płyty koncertowe, ale tu znowu się dużo mówi o umiejscowieniu instrumentów na scenie, a gdzie to mamy perkusje a gdzie stoi gitara basowa a gdzie prowadząca. tylko, że koncert rockowy to z reguły ekspresja i z reguły ruch na scenie, więc umiejscawianie instrumentów zajmie nam cały czas trwania płyty a o słuchaniu zapomnimy. tak to się ma z hi endowymi zestawami. co do wydań płyt audiofilskich. owszem są nieco lepsze niż te zwykłe, czasem ciut więcej niż nieco, ale po co mi w przesłuchiwaniu płyty wiedzieć, który z muzyków miał katar i wyciąga chusteczke do nosa? ma to jakikolwiek sens? według mnie nie. pozdrawiam

no właśnie. do studia wchodzili. pod jakimi środkami odurzajacymi to mniejsza z tym...legalnymi (wódka) czy nie legalnymi (narkotyki). chodzi mi o to, że do studia. jakich owe studio było rozmiarów to też mniejsza z tym. tylko, że my i recenzenci mówią o szerokości i głębi sceny. jak szerokie owo studio było i jak głębokie to można niby z głośników się dowiedzieć, ale po co? chyba, że chodzi o płyty koncertowe, ale tu znowu się dużo mówi o umiejscowieniu instrumentów na scenie, a gdzie to mamy perkusje a gdzie stoi gitara basowa a gdzie prowadząca. tylko, że koncert rockowy to z reguły ekspresja i z reguły ruch na scenie, więc umiejscawianie instrumentów zajmie nam cały czas trwania płyty a o słuchaniu zapomnimy. tak to się ma z hi endowymi zestawami. co do wydań płyt audiofilskich. owszem są nieco lepsze niż te zwykłe, czasem ciut więcej niż nieco, ale po co mi w przesłuchiwaniu płyty wiedzieć, który z muzyków miał katar i wyciąga chusteczke do nosa? ma to jakikolwiek sens? według mnie nie. pozdrawiam

sugestywne, precyzyjne budowanie przestrzeni to przyjemna i ciekawa część dzwięku, nie wyobrażam sobie że mógłbym z tego zrezygnować.

umiejscawianie instrumentów zajmie nam cały czas trwania płyty a o słuchaniu zapomnimy
Jak to rozdzielasz w czasie ? Dla mnie to jedna całość analityczność i cała reszta. No chyba że przestrzeń jest budowana bardzo nieprecyzyjnie wówczas może trzeba się doszukiwać czegoś w plamach źródeł dzwięku, ale kiedy jest precyzja nie trzeba niczego szukać ani się domyślać jest sugestywna pewność płynąca z precyzji lokalizacji gdzie nie trzeba nawet poświęcać temu szczególnej uwagi.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

kolego whyduck...jest taka strona "excelia, chyba czeska, która bierze pod uwage prase niemiecką i tam jest ranking głośników i nie tylko. dynaudio exite38 94pkt focus 220 II i 260 94pkt i i seria countour S3,4 92 pkt. to albo oni się nie znają albo Ty gadasz bzdety.

Producent stworzył hierarchię wśród swoich produktów i tak flagowe Evidence potem Concequence,Confidence,Contour,Focus i dalej w dół.Nie sądzę,że producent gorsze czy słabsze umieścił niżej.

Poza tym wwyszły teraz Contour 3.4 LE.Dużo lepsze od zwykłej serii.

Miało być wyżej.

Producent stworzył hierarchię wśród swoich produktów i tak flagowe Evidence potem Concequence,Confidence,Contour,Focus i dalej w dół.Nie sądzę,że producent gorsze czy słabsze umieścił niżej.

Poza tym wwyszły teraz Contour 3.4 LE.Dużo lepsze od zwykłej serii.

Miało być wyżej.

Generalnie tak powinno być jak producent sobie to wyobraża ale prawdziwą hierarchię ustalają klienci kupując to co im bardziej przypadnie do gustu w relacji jakość/cena.. Może się więc trafić perełka w niższej serii, a także wpadka w wysokiej serii. Ponadto w ramach serii jest też spora rozpiętość czasem nawet w zastosowanych przetwornikach jak np. w serii Focus, gdzie w monitorach jest bodajże esotec, a w 380 esotar 2.

EMIL ty zawsze swoje.

Generalnie tak powinno być jak producent sobie to wyobraża ale prawdziwą hierarchię ustalają klienci kupując to co im bardziej przypadnie do gustu w relacji jakość/cena.. Może się więc trafić perełka w niższej serii, a także wpadka w wysokiej serii. Ponadto w ramach serii jest też spora rozpiętość czasem nawet w zastosowanych przetwornikach jak np. w serii Focus, gdzie w monitorach jest bodajże esotec, a w 380 esotar 2.

Tak,tak.BMW seri 3 jest lepsze od serii 5 bo klienci tak sobie ustalili.Większych bzdur nie czytałem.Esotek vs Esotar2 miałem i z tym i z tamtym kolumny Dynaudio i według mnie i widocznie producenta również,to aplikacja decyduje o zastosowaniu przetwornika a nie nazwa.Wedle niektórych teoretyków tego forum wystarczy kupić najlepsze(ocenione)przetworniki do kupy,wrzucić do skrzynki i będzie najlepszy dźwięk.

No i kolumny warte majątek.

Co za durnie siedzą w tej firmie a może i w większości?

Napisałem o przyczynie, elementy zwrotnicy (ich jakość) są ważne.

Są na tyle ważne na ile ustalili to inżynierowie firmy Dynaudio.

A może ci inżynierowie z Dynaudio to idioci?

Witam,

Panowie, proszę o opinię może ktoś z Was ma lub słyszał jak gra Vincent 237 w połączeniu z Focusami 160?

Panowie, ponawiam pytanie, czy ktoś może słyszał jak takie zestawienie gra?

Ja tam z BMW wybrałbym serię 3 w wersji M, najepiej z rzędową szóstką, a kolega Modrzew piątkę w dieslu 2.0.

Takie to porównania - pułapki.

Oczywiście kolega Modrzew ma rację, że wyższa seria jest generalnie lepsza, a ja tylko zasygnalizowałem, że mogą być wyjątki.

Ale jest wolność, każdy może mieć swoje zdanie.

Ja to rozumiem,jak najbardziej.Nie może być tak,że droższe i wyższe modele mogą być lepsze od tych które posiadamy.

To stwierdzenie ogólne i bez osobowe.Tak po prostu jest.

"Mówił dziad do obrazu....."

Po raz kolejny przypomnę, że pisałem o wyjątkach, a nie regule, która jest taka jak podałeś Ty i z którą się zgadzam.

http://www.sklep.megahz.com.pl/dynaudio-focus-380-autoryzowany-dealer-dostawa-i-gratis.html

http://www.sklep.megahz.com.pl/dynaudio-contour-s-r-5-lat-gwarancji.html

Które lepsze Twoim zdaniem?

PS. "bezosobowe" pisze się razem. Tak po prostu jest:)))

Edytowane przez audiofan01

http://www.dynaudio.com/home-audio/excite/x14/

http://www.dynaudio.com/discontinued-models/dm/26/

poza tweeterem to jakiś wielkich zmian chyba nie ma ?

Edytowane przez mirek_smok

Do mirek smok

Mialem przez tydzien dm 2/6 a teraz mam z 14. W tym przypadku decyduje to co chcesz uzyskac, uniwersalnosc to x 14 a jak czarowanie wokalami i lekko oslodzona gore to dm 2/6. Moim zdaniem dm 2/6 bardziej czaruja/podbarwiaja. Osobiscie nie potrafilbym wybrac i chcialbym deemy i x14. Moim zdaniem tu nie ma zwyciezcy, decyduja osobiste preferencje.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Mirek może napisz wątek w dziale hi fi o tym problemie bo tu chodzi bardziej o połączenie Twojej elektroniki która ma jakąś sygnaturę brzmienia, a monitorki z opinii forum grają różnie od siebie, więc trzeba wiedzieć czy nie będzie np czasem za jasno z excite czy też nie zrobi się kupa z dm. Chyba że ktoś w tym dziale miał doświadczenie z Twoją elektroniką to może Ci poradzi. Z tego co wyczytałem monitory x14 są łatwiejsze do napędzenia.

Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

jak czarowanie wokalami i lekko oslodzona gore to dm 2/6

I to mi pasuje w nich najbardziej , yamaha gra ciepło . A w która stronę skierować poszukiwania , maja grać tak samo ale klasę wyżej i w tym rozmiarze , więcej detali i głębszy wokal i jeszcze więcej cukru na górze :)

Prądu im nie zabraknie tam jest chyba 2x130 albo 2x100 .

Edytowane przez mirek_smok

To co podoba Ci sie w serii dm nie znajdziesz w excite. Wyzej sa focusy, teraz w dobrych cenach ale jak czytales ze wzmocnieniem trzeba bedzie sie "pobawic" i tez zaplacic. No ale o focusach to juz lepiej powiedza Ci Koledzy z klubu, ktorzy je posiadaja/posiadsli. Tam tez znajdziesz to co podoba Ci sie w deemach. acha i ten wzmacniacz nie jest wydajny...

Edytowane przez Adam 38

Keczup, a nie pomyślałeś, że ktoś kto kupuje 5-tkę chce podróżować bardziej komfortowo, ma większą rodzinę, ceni sobie bezpieczeństwo czy prozaicznie woli większe samochody niż mniejsze? A te kryteria lepiej spełnia piąta. Nie wszyscy mają potrzebę chwalenia się.

Znam gościa który pędzi tym wzmacniaczem Dynki S1.4 LE i według niego jest bardzo fajnie. Wcześniej słuchał x38, f160, ale w jego pomieszczeniu 18m najlepiej się sprawdziły właśnie 1.4 LE. Jak jesteś w Warszawy lub okolic to można się jakoś umówić na odsłuch, bo posiadam f160.

może kup autobus? i duża rodzina się pomieści i bagaż i komfortowo też będzie. nie skorzystam z oferty. nie jestem z warszawy, ale dziękuje, ale nie zrozumiałem...napędza je marantzem pm8003?

Użyłem Twojego przykładu, który oczywiście z powodu braku argumentów merytorycznych zmodyfikowałeś do swoje teorii.

Powtarzam jeszcze raz: chodzi o przypadki wyjątkowe. Takim uważam są moje Focusy 380, które są lepsze od kilku modeli z wyższych serii.

akurat tu się z Tobą zgadzam. focusy 380 są lepsze niż niektóre wyższe modele dynaudio i lepsze niż wile innych głośników droższych. nie opieram się na własnych odsłuchach ale w oparciu o uważne czytanie recenzji. myślisz , ze w tym mega hz szło by co jeszcze utargować?

Do mirek smok

Mialem przez tydzien dm 2/6 a teraz mam z 14. W tym przypadku decyduje to co chcesz uzyskac, uniwersalnosc to x 14 a jak czarowanie wokalami i lekko oslodzona gore to dm 2/6. Moim zdaniem dm 2/6 bardziej czaruja/podbarwiaja. Osobiscie nie potrafilbym wybrac i chcialbym deemy i x14. Moim zdaniem tu nie ma zwyciezcy, decyduja osobiste preferencje.

a te akurat słyszałem i dm2/6 i x14 i wydaje mi się, że większą kulturą grania wykazują się x14 (kultura grania to ulubiony zwrot tutaj) dm2/6 mają więcej basu ale jest on wg mnie jakby lekko przymulony. wybrałbym x14.

nie skorzystam z oferty. nie jestem z warszawy, ale dziękuje, ale nie zrozumiałem...napędza je marantzem pm8003?

Dalsza część mojego postu nie była adresowana do Ciebie. Czytaj uważnie to zrozumiesz.

, ze w tym mega hz szło by co jeszcze utargować?

Moje kupowane były gdzie indziej, 4 tys. taniej niż normalna cena.

Obecnie najlepsze ceny ma rtv max, tylko oni sprowadzają sami z pominięciem oficjalnego dystrybutora i nie ma polskiej gwarancji ale przy kolumnach to chyba nie problem.

Rozglądam się za wzmacniaczem do moich focusów 160 wpadł mi w oko Primare I21 czy to dobry wybór do Dynaudio ? Czytałem w recenzjach że gra dosyć jasno a nawet trochę sucho, dynaudio są ciepłe więc może to dobry kierunek. Tylko prosze nie piszcie że za słaby za tani i takie tam, chodzi mi tylko o brzmienie.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Ja wlasnie slucham najnowszej wersji wzmaka audio analogue crescendo z dyniami x14 i jest pozytywne zaskoczenie. Gora jest czysta jak krysztal, rozdzielcza i bardzo dzwieczna, robi piekny klimat. Wokale bardzo duze i mocno dociazone, bardzo plastyczne. Bas nie z tych mocarnych ale i nie za malo, blizej mu do miekkiego ale sie nie ciagnie i nie rozlewa. Z wszystkich wzmacniaczy jakie ostatnio mialem u siebie w przedziale cenowym od 4.000 do 6.000zl ten z dynaudio x 14 stworzyl najprzyjemniejszy duet. Wszystkim ktorzy maja x 14 i szukaja wzmacniacza do nich polecam najnowszego crescendo, bardzo przyjemne polaczenie (tu mysle o heed obelisk mk2, ktorego mialem ostatnio u siebie i ...tylko sie usmiecham, domyslacie sie dlaczego...).

Rozglądam się za wzmacniaczem do moich focusów 160 wpadł mi w oko Primare I21 czy to dobry wybór do Dynaudio ? Czytałem w recenzjach że gra dosyć jasno a nawet trochę sucho, dynaudio są ciepłe więc może to dobry kierunek. Tylko prosze nie piszcie że za słaby za tani i takie tam, chodzi mi tylko o brzmienie.

zapytaj whyducka, ma f160

Ja wlasnie slucham najnowszej wersji wzmaka audio analogue crescendo z dyniami x14 i jest pozytywne zaskoczenie. Gora jest czysta jak krysztal, rozdzielcza i bardzo dzwieczna, robi piekny klimat. Wokale bardzo duze i mocno dociazone, bardzo plastyczne. Bas nie z tych mocarnych ale i nie za malo, blizej mu do miekkiego ale sie nie ciagnie i nie rozlewa. Z wszystkich wzmacniaczy jakie ostatnio mialem u siebie w przedziale cenowym od 4.000 do 6.000zl ten z dynaudio x 14 stworzyl najprzyjemniejszy duet. Wszystkim ktorzy maja x 14 i szukaja wzmacniacza do nich polecam najnowszego crescendo, bardzo przyjemne polaczenie (tu mysle o heed obelisk mk2, ktorego mialem ostatnio u siebie i ...tylko sie usmiecham, domyslacie sie dlaczego...).

a te crescendo to jaka firma?

włoska?

z włoskich produktów to tylko ferrari

Tak i wzmaki skladane w slonecznej Itali. A jak juz przy tym jestesmy to wykonanie 10/10, spasowanie materialow perfekcyjne. I mowi to osoba, ktora ma zboczenie na tym punkcie.

Adam,

Audio Analogue do Dynek, zwłaszcza Excite to ponoć dobry trop. Sam mam zamiar posłuchać Fortissimo i Puccini Aniversary, zachęcany radą znajomego który testował te wzmacniacze z różnymi modelami Dynaudio. Podobno ten ostatni daje radę nawet ze Special 25. Posłuchamy, zobaczymy.

Marecki,

Umów się gdzieś na odsłuch I22 ze swoimi kolumnami i będziesz miał jasność. W moim odczuciu I21 jest nieco ciekawszy od nowszego modelu. Możesz spróbować też Cyrusa 8xx, który zgrywa się z Dynaudio bardzo dobrze. Jest do dostania w przedziale 1,5-3k na brytyjskim ebayu. Z Cyrusem będziesz miał barwę, dobrą średnicę, przestrzeń i fajną, rockową górę. Na dole nie będzie zbyt obficie z racji niedostatków mocy.

z włoskich produktów to tylko ferrari

Jest wiele zacnych włoskich firm wytwarzających dobry sprzęt audio oprócz Audio Analogue jak choćby Sonus Faber, Pathos, Unison Research...myślę, że byś nie pogardził :)

Edytowane przez Whyduck
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.