Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

"Bas mam ustawiony na -1, ponieważ w tak pustym pomieszczeniu niestety potrafi przydudnić na niektórych utworach. Z basem jest o tyle dziwnie, że np kontrabas gra pięknie, zwartym, płynnym, zróżnicowanym dźwiękiem, natomiast gitara basowa w utworach rockowych potrafi już przeciągnąć. A dudnienie pojawia się przy niektórych uderzeniach perkusji. Generalnie mam jakby dwa basy, w zależności od utworu: przyjemny i kontrolowany i niemiłosiernie zabarwiony basrefleksem."

Potwierdzają się i moje obserwacje odnośnie basu.Nie słucham co prawda rocka ale i w dynamicznych kawałkach jazzowych też Classikowi się zdarzy przeciągnąć tak jak to nazwałeś.Nie udało mi się wyeliminować tego efektu w poprzedniej wersji Classika/K.Jedynie w połączeniu z kolumnami Linn Tukan też efekt był praktycznie niezauważalny.Tukany miały dość oszczędny bas a połączone z Classikiem kablem Linna K20 grały czystą,otwarta średnicą ,rozdzielcza górą jednak wymagały wsparcia ścian (najlepiej grały na półce 20cm od ściany).

"Linn nie ma jeszcze dynamika, ale mimo wszystko to zupełnie inny zasilacz niż w starszych wersjach."

Można dokonać upgreadu aplikując w tym Classiku zasilacz Dynamik.Poprawiam mikrodynamikę i precyzję dołu właśnie.

"Sputt - przytulny kojarzy mi się raczej z pluszami, kotarami itp, ale ważne jest, że mi dobrze w tak zagospodarowanej przestrzeni"

Napisałem przytulny bo ta miła kanapka zachęca do dłuższego spoczęcia i....posłuchania dobrej muzyki.

Trochę kosztuje ten upgrade... Ale kto wie, na razie raczej chodzi mi p ogłowie coś skutecznego i ozdobnego na ścianę za kanapą, bo jak siadę na niej prosto, dudnienia wyraźnie mniej. Czyli wzmacnia...

Spróbuj też może przytłumienia (ilość gąbki lub filcu dobrać eksperymentalnie) rury bass refleks, dudnić będzie mniej.

Z drugiej strony niższe strojenie do otrzymania "szybkości" na basie wymaga lepiej kontrolującego bas wzmacniacza... Spróbować jednak można:)

Zobacz jak realizacja tej koncepcji wygląda w praktyce, wykres charakterystyki przenoszenia:

http://audio.com.pl/testy/bandw-805-diamond:1

Pozdro

Emil, to nie jest tak, że na wszystkim i zawsze dudni. Jest tak jak pisałem wcześniej i generalnie to dudnienie nie występowało tylko w tej konfiguracji, ale także w innych posiadanych (w obecnym ustawieniu), wg mnie to ewidentnie i przede wszystkim problem pomieszczenia. Co do przytkania basrefleksu, mam te firmowe zatyczki, ale wolę jednak po prostu skorzystać z regulacji barwy, mniej ingeruje w całosć odczuwanego brzmnienia.

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam

Staszek,

zatyczka dostarczana przez producenta tworzy obudowę zamkniętą. To coś zupełnie innego.

Linka podałem Ci, abyś zobaczył że częściowe wytłumienie rury działa jak niżej strojony bass refleks - ograniczenie nadmiaru dudnienia. Warto spróbować, wg mnie regulacja barwy powinna być ostatecznością.

Pomieszczenie z pewnością nie jest bez winy, jednakże solidniejszym wzmacniaczem można ten aspekt poprawić.

cytat z tej recki F160:

"Daj im partnerów, na jakich zasługują.

Każdy głośnik w tej cenie musi mieć przyzwoitą elektronikę. Sprzętem partnerskim powinien być w standardzie XS Naim jest lub Roksan Caspian w M2, jeśli chcesz uzyskać prawdziwy obraz tego, co te kolumny potrafią."

M2, czy M1 - bez znaczenia raczej.

hmm...

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Oczywistym jest, że zestaw caspian będzie dobrym połączeniem:)

Zastanów się tylko jak bardzo różne muszą być nowe focusy od 140, żeby nie buczały Ci w pokoju?

W przyszłym tygodniu może w końcu wypożyczę X16, jak mi czas pozwoli, a potem, jak będzie okazja, to posłucham F160 - to będzie lepsze od zastanawiania się :)

Podobno F160 mają dużo kulturalniejszy i lepiej trzymany za mordę bas od 140.

Tylko ta różnica cenowa ?

Czy nawet przy ładnym rabacie F160 i ok. 6500 pln do zapłaty pobiją X16 z ok. 4000 do zapłaty (z uwzględnieniem różnicy cen) ?

Się usłyszy, się policzy, się zobaczy :))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

jak F260 sa bardziej jasne i otwarte od poprzednich to ja juz wole F220II chociaz nie sluchalem tych pierwszych;d

dla mnie 220mk2 są za ciężkie w brzmieniu i trudniejsze w wysterowaniu, mają gorszą fakturę basu są bardziej brutalne :)

Focal + Naim

bas maja uniwersalny i do stereo i do kina- od kiedy mam F220II to sub przeszedl na emeryture- mniej gratow po prostu;d

ja też absolutnie nie widzę sensu posiadania suba przy 260 :)

Focal + Naim

Co wy z tym basem?Podłączyłem X16 w 60m2 i basu jest dość a żeby potwierdzić sobie to co słysze,to dla porównania podpiąłem trzydrożne

kolumny Audesa(kolegi)i co?Wio X16 górą,lepsza rozdzielczość i przejrzystość,gładsze wysokie i......głębszy bas.Monitory grają spójniejszym,bardziej płynnym dźwiękiem od trzydrożnej,dużej(26cm bas)kolumny.

to poslysz podglowce- pisze o dyniach a na pewno o focusach- ze swoim zejsciem zawstydza nie jeden sub kolego;d;]

ilosc i zejscie jak w kinie fajna sprawa..

*podlogowce

X16 miałem u siebie na 22,0m2 ,musiałem "podpierać" się subem SUB-250 Dynaudio ,został tylko sub ,kupiłem kolumny podłogowe co mają prawdziwy bas ,oczywiście chodzi o ampli KD Arcam AVR400.

Pomieszczenie jest zaadaptowane akustycznie.

"..z Kabaretu DUDEK

"Ucz się Jasiu”

K (Klient): Proszę Pana, ale woda mi się leje!

M (Majster): I musi się lać! Dana woda podlegająca ciśnieniu napotykając na otwór, czyli szczelinę, wypływa. Praw fizyki Pan nie zmienisz, nie bądź Pan głąb. [Do Jasia] Głąb, zapisałeś?

===============================================

J (Jasiu): Nie-bądź-Pan-głąb.

M: Teraz uważaj, będzie się stawiał!

K: Proszę Pana, ale ja muszę Pana uprzedzić, że ja mam gwarancję na naprawę tej rurki.

M: O, to zmienia postać rzeczy. Masz Pan tu książkę życzeń i zażaleń i pisz Pan, że Pan majster odmawia wykonania naprawy gwarancyjnej.

K: Będzie Pan miał nieprzyjemności.

M: Kochany, wiesz co oni mogą mi zrobić? [histeryczny śmiech] Jasiu, powiedz Panu.

J: Oni mogą Panu majstrowi skoczyć. Tak?

M: Tak jest. Mogą mnie skoczyć.

K: A gdzie mogą Panu skoczyć?

M: [Zniesmaczony ignorancją klienta] No Jasiu, powiedz Panu.

J: Oni mogą Panu majstrowi skoczyć tam, gdzie Pan może Pana majstra w dupę pocałować. Dobrze?

M: Tak jest. Z tym że, Jasiu, jeżeli używasz zwrotu: „Pan może Pana majstra ... pocałować”, zawsze zostawiaj takie niedomówienie. Więcej inteligientnie. [Do klienta] No pisz Pan to zażalenie i nie bądź Pan rura.

K: Jak to, ja mam nie być rura...

M: No, nie bądź Pan rura i nie pękaj Pan [śmiech].

J: Wężykiem?

M: Wężykiem, wężykiem."

Hehehe dobre EMiL.

C-2 na razie są nie do zastąpienia...czekam na następców.

Miałem cichą nadzieje,że to nastąpi już teraz ale stało się inaczej...niestety.

Dynie sie licza...najbardziej.

Swoją drogą to nie wiem jak można zastąpić C-2 X-16...nie da się.

Nie chodzi o zastąpienie a o przeżycie bez Dyń.....chwilowe.

Podobno F160 mają dużo kulturalniejszy i lepiej trzymany za mordę bas od 140.

Czy Focus 140 gra ″niekulturalnie″ w dole pasma względem Focusa 160? Nie słyszałem tych głośników w bezpośrednim starciu, niemniej to co usłyszałem skłania mnie do twierdzenia, że to prawdopodobnie głośniki zbliżonej klasy i o uznaniu który lepszy/gorszy może zadecydować indywidualny gust, plus oczywiście zgranie w systemie i w pomieszczeniu. Generalnie wydaje się, że Focus 160 jest głośnikiem bezpieczeniejszym, gra w bardziej spójny sposób, bez tego podkręconego niskiego basu, pewnie łatwiej wpasuje się w pomieszczenie. Z kolei F140 to taki kameleon, jest bardziej kapryśny, może łatwo udusić się w niewielkim pomieszczeniu i zagrać kiepsko, ale potrafi też zagrać naprawdę genialnie, gdy znajdzie się w optymalnym pomieszczeniu zasilony klasową elektroniką.

Jeśli chodzi o design – to wg mnie F140 jest jednym z najładniejszym monitorów wszechczasów ludzkiego przedziału cenowego. Nie wiem czemu w nowych Focusach zrezygnowano z ″cherry″, np. na rodzimym fla firmy rynku niemieckim jest to zdaje się jedno z najpopularniejszych wybawień.

″cherry″

Ja na przykład,nie cierpie tego wybarwienia.Opatrzony na maxa i używany do niedawna wszędzie,gdzie tylko się dało.Stoły,krzesła,szafy,podłogi i obudowy,dosłownie wszystko i może dlatego właśnie starczy tej czereśni.

To sprawa gustu,projektu wnętrza i kasy,bo lakierowane są zawsze droższe od fornirowanych a na dodatek mamy rózne inne wybarwienia

i do tego własne(europejskie)gatunki takie jak choćby Jesion,Dąb,Klon,Brzoza itd no i jeszcze te wszystkie rodzime forniry też są barwione,bielone itd.Jeśli ja musiałbym wybierac tylko w fornirach,to wolę już Orzechy...różne od Amerykańskich do Włoskich.

Modrzew47 C2 mają się dobrze.....faktycznie może Ci ich brakować....

A co tak się cieszysz krzyżaku?Poczekaj jak wyjdą nowe modele C-2 to pogadamy.

Jak sprzedasz coś dobrego,to brakuje go zawsze do czasu nabycia czegoś lepszego...tylko.

Ja na przykład,nie cierpie tego wybarwienia.Opatrzony na maxa i używany do niedawna wszędzie,gdzie tylko się dało.Stoły,krzesła,szafy,podłogi i obudowy,dosłownie wszystko i może dlatego właśnie starczy tej czereśni.

Każdy ma własny gust. De gustibus non disputantum est... dla mnie wybarwienie "cherry jest optymalne i nie chcę żadnego innego. Opatrzone czy nieopatrzone, nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Podłoga "dąb naturalny" też jest opatrzona od paru setek lat, a mimo wszystko cieszy oko i cieszy się, i pewnie cieszyć będzie, niesłabnącym zainteresowaniem.

Natomiast co mnie dziwi to to, że tak popularne wybarwienie jest ot tak wycofane z popularnej serii głośników i firma nie daje klientowi możliwości wyboru. Nie powiem żeby to było działanie fair.

Na marginesie, seria Contour też na początku była dostępna w Polsce tylko w dwóch kolorach - "rosewood" i "maple", inne kolory trzeba było ściągać, za dopłatą:).

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.