Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy c2 mozna wstawic do pokoju 18m-nie za mały?Czy wymiana s25 na c2 w tak niewielkim pokoju ma sens?

Witaj!

Ja gram z C2 w pokoju ok.21 m ale wysokość jest 3m ( ustawione na węższej ścianie) dość daleko wysunięte (115 cm od ściany tylniej do tylniej ścianki kolumny) i rozstawione na 225 cm. Jest fajnie, ale dopiero tak naprawdę z silnym piecem (Krell FBP 200c)Z ACCU 550 jednak nie było pełnej kontroli basu, rozmachu i tak budowanej głębi (ale jak grałem z Accu to wydawało mi się że jest wszystko w porządku) choc kolumny musiały stac jeszcze bardziej wysunięte ( a i tak rock czy tez symfonika jednak pozostawiały niedosyt) Pokój mam dość silnie wytłumiony i paradoksalnie zauważyłem, ze z C2, gdy zacząłem zmiejszac wytłumienie pokoju kolumny grają lepiej (rzeczywiście chyba te dynaudio lubia żywszą akustykę pomieszczenia, albo lepiej sie sprawdza system DDC?) Myslę,ze 18 m moze byc za mało a u mnie jest to minimum aby Dynaudio się "rozwinęły"

C-2 do pokoju 18m2 są za duże,one żeby się rozwinąć potrzebują minimum 25m2(ja gałem nimi w 60m2 i nie dawały odczuć,że pomieszczenie za duże) wtedy jak najbardziej.Akustycznie nie specjalnie wytłumione pomieszczenie,żywe raczej i 80cm od tylnej ściany wystarczy.Tak na marginesie,to co to za moda jest żeby tak duże kolumny,pakować do małych pomieszczeń?Dynaudio ma duży wybór,choćby C-1 o których wspomina

MarkN i ma racje do 18m2 jak znalazł.

Panowie czy c2 mozna wstawic do pokoju 18m-nie za mały?Czy wymiana s25 na c2 w tak niewielkim pokoju ma sens?

S-25 to już jest dużo do 18m2 a może raczej wystarczająco.

Pewien powazny człowiek z branzy,doradzal mi c2.

Dam sobie spokoj z c2, S25 to optimum dla mojego pokoju-tak mysle.Pewien powazny człowiek z branzy,doradzal mi c2.

Może spróbuj Evidence Master! W 18m2 powinno być w sam raz!

Pozdr, M.

Parker's Mood

Dam sobie spokoj z c2, S25 to optimum dla mojego pokoju-tak mysle.Pewien powazny człowiek z branzy,doradzal mi c2.

U mnie C2 grają w pokoju 25 metrów, a wcześniej grały S25. Nie wiem jak to będzie w 18 metrach, ale u mnie więcej problemów z basem miałem przy S25. Jak masz możliwość przetestować to chyba na pewno warto. Gdzieś na zagranicznych forach czytałem o C2 w 18 metrach.....tylko gdzie to już nie pamiętam.

Edytowane przez krzyżak

Może spróbuj Evidence Master! W 18m2 powinno być w sam raz!

Pozdr, M.

Zapomnialem o Evidence Master,to są odpowiednie kolumny do 18 m.ha ha Pozdrawiam

U mnie C2 grają w pokoju 25 metrów, a wcześniej grały S25. Nie wiem jak to będzie w 18 metrach, ale u mnie więcej problemów z basem miałem przy S25. Jak masz możliwość przetestować to chyba na pewno warto. Gdzieś na zagranicznych forach czytałem o C2 w 18 metrach.....tylko gdzie to już nie pamiętam.

Mozesz napisac kilka zdan na temat c2 vs S25

Pewien powazny człowiek z branzy,doradzal mi c2.

Ten poważny człowiek z branży,jest taki poważny........jak szympansy w cyrku.

U mnie C2 grają w pokoju 25 metrów,

Kiedyś miałem ochote sprawdzić te C-2 jak zagrają w dwudziestu metrach i przeniosłem zestaw do prawie 20m2 i nie zagrało,dźwięk zduszony,basu na puszcze raczej-do wystraszenia zwierzyny a o przestrzeni i lokalizacji źródeł,nawet nie wspomne.

Dźwigania i jeżdżenia po domu ze sprzętem tylko było,ale teraz przynajmniej wiem,że nie można.

Zapomnialem o Evidence Master,to są odpowiednie kolumny do 18 m.ha ha Pozdrawiam

Mozesz napisac kilka zdan na temat c2 vs S25

Właściwie C2 grają pod każdym względem lepiej. Przestrzeń i stereofonia, czym byłem

bardzo zdziwiony c2 mają jeszcze lepszą niż s25, świetnie oddają trójwymiarową scenę.

Bas w c2 jest dokładniejszy i co oczywiste niżej schodzi, choć w S25 jest go jakby więcej.

Wysokie w S25 są z najwyższej półki, mam wrażenie, że w c2 są jeszcze lepszej jakości.

Z S25 miałem więcej problemów z ustawieniem, być może, średnio wytłumiony pokój

bardziej sprzyja C2.

S25 to na prawdę super monitory, ale w moim pokoju C2 grają po prostu jeszcze lepiej.

Oczywiście nie jest to przepaść, ale różnica jest wyraźna.

Właściwie C2 grają pod każdym względem lepiej. Przestrzeń i stereofonia, czym byłem

bardzo zdziwiony c2 mają jeszcze lepszą niż s25, świetnie oddają trójwymiarową scenę.

Bas w c2 jest dokładniejszy i co oczywiste niżej schodzi, choć w S25 jest go jakby więcej.

Wysokie w S25 są z najwyższej półki, mam wrażenie, że w c2 są jeszcze lepszej jakości.

Z S25 miałem więcej problemów z ustawieniem, być może, średnio wytłumiony pokój

bardziej sprzyja C2.

S25 to na prawdę super monitory, ale w moim pokoju C2 grają po prostu jeszcze lepiej.

Oczywiście nie jest to przepaść, ale różnica jest wyraźna.

Dziekuje za opis.a z jaką elektroniką to grało?

Koledzy,

czy ktoś wie, o co chodzi z serią eXcite w nowym cenniku ?

http://nautilus.net.pl/cenniki/Dynaudio_08122011.pdf

napisali:

dynaudio eXcite X 16

stara cena 4 990 zł | nowa cena 3 690 zł

piano black & white - 5 190 zł

obniżka serii ?

jej końcówka ?

czy może poszli po rozum do głowy ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

to jest najmniej prawdopodobna opcja. Zmiany idą...

Pisz, co wiesz.

Bo ja właśnie po rozmowie z N jestem.

Według otrzymanych informacji, to mają być nowe katalogowe ceny serii.

Zatem, jeśli ktoś planował zakup jakichkolwiek Excitów, to może jeszcze chwilkę zaczekać ;)

Podobno to dzięki spadkowi cen Euro, podobno ...

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Z Focusami też wrócili do cen sprzed grudniowych podwyżek.

Może jednak rozum pobudzony spadkiem sprzedaży ?

I dobrze, oby tak jeszcze z miesiąc porządny zastój mieli, to nam nie zaszkodzi, a pomoże.

Witam,

Co sądzicie o tej aukcji? http://allegro.pl/monitory-dynaudio-focus-140-i2088752219.html

Sprzedawca mi napisał, że u niego grały ze wzmacniaczem NAD 355 i końcówką Pliniusa.

Ja mam CD i wzmacniacz NAD (wzmacniacz niższy model).

Jest sens kupić kolumny a potem wymienić elektronikę czy lepiej wymienić elektronikę przed zakupem lepszych kolumn? A może moja elektronika będzie pasowała do tych focusów na jakiś czas?

Pozdrawiam

Aukcja jak aukcja, kolumny poobijane, cena jak za niepoobijane.

Ten Twój wzmacniacz to takie chucherko, poczytaj co forumowicze podłączali do focusów 140 aby okiełznać bas.

Jeżeli jesteś gotowy za zakup adekwatnej elektroniki to czemu nie:)

Pisz, co wiesz.

Bo ja właśnie po rozmowie z N jestem.

Według otrzymanych informacji, to mają być nowe katalogowe ceny serii.

Zatem, jeśli ktoś planował zakup jakichkolwiek Excitów, to może jeszcze chwilkę zaczekać ;)

Podobno to dzięki spadkowi cen Euro, podobno ...

Jeżeli prawdą jest to co powiedzieli to excite muszą im słabo schodzić. Z tego co widać na forum i nie tylko, x16 są najpopularniejszym modelem z tej serii a % obniżka jest największa... Reasumując, trochę dziwne jest zachowanie naszego dystrybutora. Ważne, że jeszcze więcej osób będzie sobie mogła na nie pozwolić.

Edytowane przez EMiL

Dziękuje za odpowiedź. Wychodzi, że jednak nie stać mnie na te kolumny.

Pozdrawiam

Poszukaj na rynku wtórnym x16. Fajne kolumny:)

dobry moment na ogloszenie- 'modyfikacja kolumn dynaudio serii excite'- itpitd...:)

Rzeczywiście dobry:)

Od siebie dodam, że mam pełen schemat x16 i mogę podpowiedzieć co i jak.

Pewnie, że można więcej wycisnąć z focusów. Do wymiany są 3 kondensatory i rezystory w szeregu z tweeterem. Drugi etap to kable do tweetera.

Poczytaj:

http://www.tnt-audio.com/accessories/claritycap_e.html

EMiL Takim sposobem to pewnie w każdych kolumnach można coś poprawić.

Pewnie, że można więcej wycisnąć z focusów. Do wymiany są 3 kondensatory i rezystory w szeregu z tweeterem. Drugi etap to kable do tweetera.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.