Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest klei który klei aluminium ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest klei który klei aluminium ?

Musze skleić 2 płaskie kawałki. Estetyka nieistotna.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

oczywiście - najlepszy jest chyba distal - żywica epoksudowa dwuskładnikowa - wystarczy tylko odtłuścić, zmatowić, poczekać 24h do urwardzenia (jak będzie ciepło to szybciej) a potem zapomnij że mialeś dwa kawałki albo że je rozdzielisz i co jeszcze - dość dobrze ciepło przewodzi

epoksydowe, dwuskładnikowe byle NIE rapid.

mozna jeż "spawać". googlaj -> AlumWeld

np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli ma byc naprawde dobry i mocny to polecam kleje "specjalistyczne" np takie do klejenia blokow silnikow. po utwardzeniu mozna szlifowac. ciac. gwintowac itd. tzw spawanie na zimno. czasem drogie ale naprawde mocne.

pozdr

Nie wiem czy Distal do sklejenia aluminium się nada, tzn. kleiłem kiedyś elementy aluminiowe przy jego pomocy, ale to nie było(nie tylko było) łączenie na styk.

Elementy były posmarowane i w miejscu styku i "na około", a na to szła (zwój przy zwoju) warstwa (nasmarowanej distalem) nici poliamidowej, a na to jeszcze trochę distalu (żeby dodatkowo "przesycić" nic i uzyskać gładką powierzchnię), elementy aluminiowe były przed klejeniem zmatowane ("zwykły" Distal słabo się trzyma gładkich powierzchni, wersja szybkoschnąca trochę lepiej - ale ta jest takim samym badziewiem jak Poxipol, tzn. do niczego się nie nadaje...).

z ciekawosci ... czym odtluszczone ?? bo jak benzyna ekstrakcyjna to napewno bedzie fe.. sprawdzone empirycznie. chyba poxipol wchodzi w jakas reakcje i gorzej sie trzma a nawet nie uzyskuje pelnej twardosci... aceton lepiej sie sprawdzal z tego co pamietam

Wszystko zależy od powierzchni skleić można i klejami cianoakrylowymi a i lutować można nawet na cynę , tylko trzeba użyć odpowiedniego topnika . Do kupienia w sklepach dla chłodnictwa co prawda nie jest tani lesz pozwala na lutowanie cyny , a nawet potrafi pomóc w lutowaniu stali kwasowej. Cały pic polega na usunięciu tlenków i nie dopuszczeniu powietrza.

>Elberoth.

Jeżeli zakres pracy jest w zakresie -40>+120*C to żywica dwuskładnikowa.

Na tym trzymają się formy wtryskowe.

Tylko pamiętaj o docisku i min.24 h wiązania stosunek mieszadła 1utw/ 2....3 żywica.

Dzięki za info !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Można by z którymś z epidianów spróbować (choć bez owijki/siatki też trochę tak dziwnie - no może że masz dużą pow. klejoną), tyle że nikt kto ma choć odrobinę instynktu samozachowawczego nie zastosuje ich w czymś co ma być używane w pomieszczeniu zamkniętym (a jeśli miałby to być element pracujący w podwyższonej temp., to bałbym się nawet małej ilości tych żywic...).

ps. a co do odtłuszczania, to aceton jest miodzio, ale nie gorsze są klasyczne rozpuszczalniki jak "tetra" czy choćby "tri" (niestety zapasy się mi pokonczyły, a coś po sklepach/hurtowniach nie mogę znaleźć :( ).

>klasyczne rozpuszczalniki jak "tetra" czy choćby "tri" (niestety zapasy się mi pokonczyły, a coś po sklepach/hurtowniach nie mogę znaleźć :(

Poniższy cytat z Wikipedii tłumaczy pewnie braki w sklepach:

"Obecnie użycie tetrachlorometanu jest zredukowane do absolutnego minimum, a jego obrót w handlu jest ściśle reglamentowany. Wynika to z faktu, że uważa się, że jest on niebezpieczny dla środowiska naturalnego. Działa toksycznie przez drogi oddechowe, w kontakcie ze skórą i po połknięciu. Stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia w następstwie długotrwałego narażenia. Istnieją ograniczone dowody działania rakotwórczego. Działa szkodliwie na organizmy wodne. Może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym. Podejrzewa się, że stwarza zagrożenie dla warstwy ozonowej (tzw. dziura ozonowa)."

Jeszcze raz dzięki za info. I za pomysł z acetonem ! Odtłuściłem, skleiłem distalem i trzyma że hej.

uważał bym z distalem - kleje dwuskładnikowe stosuję na co dzień -po paru latach ulegają polimeryzacji i puszczają - ( przy rozklejani się słychać głuchy trzask )u mnie to wychodzi po 3 do 5 lat od sklejenia a stosuję różne kleje i jest to wada wszystkich klejów na bazie epoksydu - distal uhu itd.

W 2000 roku skleiłem distalem stopien kamienny na zewnątrz domu ktory trzyma do tej pory. Wczesniej nie trzymał i co jakis czas odpadał :-))

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Elberoth,

Klej MULTIBOND 31(poliuretanowy) będzie najlepszy. Słuzy do klejenia płyt warstwowych.

Ja kleiłem płyty aluminium z aluminium,PCV,MDF. Efekt gwarantowany.

Wejdź na stronę

Ukryta Zawartość

i pobierz kartę katalogową.

:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.