Skocz do zawartości
IGNORED

PRZEKAźNIKI: trwałosc/jakosc/konserwacja

Rekomendowane odpowiedzi

trudno powiedziec w obu trzeba przekazniki przeczyscic.

a co do nada300 - sprobuj czyszczenia a jak to nie pomoze-to wina potencjometra.

Potencjometr to niebieski Alps 10kAx2 , zastanawiałem się czy aby go wymienic nalezy kupić potencjometr z silniczkiem czy sam potencjometr?

jak sadzisz?

Zaobserwowałem w jednej z moich Yamaha B-2 bardo podobny efekt do już tu opisywanych. Mianowicie w trakcie grania lewy kanał wzmacniacza gra z czasem coraz ciszej i jakby sucho. Po kilkukrotnym wyłączeniu i włączeniu przełącznika Speaker On/Off wszystko wraca do normy, czasami na parę godzin.

Zamierzam zabrać się za przełączniki, mam nadzieję, że są rozbieralne i nie będę musiał szukać zamienników.

Gdzie mogę kupić wodny papier ścierny, w Obi? Sorry za infantylne pytanie...

U mnie przekaźniki zostały sprawdzone i wszystko jest w porządku, teraz chyba czas obejrzeć potencjometr. U mnie jest ALPS niebieski 10kAx2.

pozdro

Witam czasami sie okazuje jak w moim wzmacniczu SU-V670 po tuningu stopnia mocy w orginalnym przekazniku styki sie wypaliły (podobnej wielkości styki są w przekaznikach telekomunikacyjnych z PRL -MTD12),wymiana na R15 z stykami na 20A załatwiła sprawe (różnica w powierzchni styku jak głowka od szpilki kontra ziarno grochu).

• 3 miesiące później...

-> denon.dcd.2560

"trzecia sprawa: czym jest czarny osad powstający na złoconych stykach zamknietych w szczelnym przekaźniku?"

może to rtęć, kiedyś w fabrykach gdzie w produkcji wykorzystywało się rtęć, wieszano złote blaszki, gdy zabarwiały się na ciemno był to sygnał że gdzieś wydostają się opary rtęci, więc może gdzieś we wzmacniaczach jakieś elementy zawierają śladowe ilości rtęci, która dobrze reaguje ze złotem, hmm

u mnie też jest problem z przekaźnikiem, kanał traci dźwięk, po "restarcie" odzyskuje, po konsultacji z producentem zasugerował wymianę przekaźnika OMRON G2R-2 48VDC na FINDER 40.52S

trochę się na tym nie znam, i miałem zamówić przekaźnik u niego, ale doczytałem się że forumowicz nabył findera za 10 zł, gdzie ewentualnie mogę popytać wymieniony wyżej model ?

• 6 miesięcy później...

APEL !!!

SKROBCIE PRZEKAŹNIKI W KAZDYM SPRŻECIE POWYZEJ 10 LAT !!!.

kolejne doswiadczenia. marantz pm-50 grał, bo grał. marnie, bezbarwnie, przede wszystkicm strasznie matowo i bez detali. wylutowałem przekaźniki. otwarłem, wyczysciłem papierem, i co?? nie wiedziałem ze po pm-30 i pm-40 marantz zrobił taki skok jakosciowy. dzwiek sie otwarł, nabrał powietrza i co wazne, szczegółow. kazdje spokojnej muzyki słucham z przyjemnoscią. nie jest to pm-80, ale słychac, ze to dokładnie ta sama szkoła brzmienia tylk ow nieco słabszym wydaniu. sie nie dziwie ze niektóre stare wzmacniacze się nie podobają. bo jesli przekaznik jest tak okopcony ze prawie niema juz styku, to jak to moze grac? dbamy o kable, jakosc zrodła, ba, jakosc nagrania na cd, a zapominamy, ze w pewnym momencie jedynym przewodnikiem stają się dwie małe blaszki o powierzchni styku 0,5mm x0,5mm. i jak to ma grac jezeli są one kiepskie?

Co za bzdury tu wypisujecie.Nie dziwne,że można ludziom sprzedac wszystko i łykają.

Ludzie ,przekazniki włączają nie wyjscie głosnikowe,tylko zasilanie końcówek mocy.Nie mają więc żadnego wpływu na poziom i jakośc sygnału.Jeśli coś jest zle,to układ zabezpieczający nie włączy końcówek mocy,Tylko tyle.

Są co prawda w niektórych wzmakach dodatkowe przekazniki załaczające głośniki,ale nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem,aby styki na nich uległy uszkodzeniu.Nawet jeśli juz się coś takiego zdarzy,to najwyżej efektem jest obniżenie poziomu sygnału w jednym kanale.Na barwę dzwięku nie może to wpływać.Jeśli się po naprawie coś zmieniło,to na skutek poruszenia innych elementów,podgrzania punktów lutowniczych itp.Proszę zwrócić uwagę ,jaki zapas prądowy posiadają przekazniki,a jak mały prąd tam płynie.Zastanówcie się ile czasu wasz sprzęt pracował na pełnej mocy,a i wtedy wykorzystuje tylko kilka procent mocy styków.Normalnie słucha sie z mocą kilku watt.

Marek-41, 22 Lip 2009, 11:51

>>>>>Co za bzdury tu wypisujecie.>>>>

skoro kolega wcześniej napisał, że po naprawach ma widoczna poprawę w działaniu oraz w jakości dźwięku ?......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Marek-41, 22 Lip 2009, 12:13

>Ja wprowadzam ludzi w błąd.Sprawdz sobie w dowolnym schemacie.

Mógłbym wkleić 100-ki schematów :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17951-100009654 1248260011_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skoro wypisuje bzdury-zapraszam. wygrzebie jakis 30letni sprzet dopiero co kupiony. posłuchasz sobie. potem posłuchasz sobie teog samego sprzetu gdy przeczyszcze mu przekaźnik/i.

inna sprawa. piszesz ze przekaźniki sa tylko od zasilania koncówki mocy wiec nie moga miec wpływu na dzwiek. idąc tą drogą, to po co w sprzecie firmowe kondensatory. powstawiamy sobie w zasilaczu teapo albo inny syf, co tam, przeciez one idąc tą droga tez nie mają wpływu na dzwiek. idąc dalej-w sprzecie hiend dba sie o jakosc sieciowek, co wiecej stosuje sie kondycjonery. po co? zeby prąd jaki idzie do sprżetu był jak najlepszy. jak wiec rozumuję-jezeli przekaxnik przewodzacy prąd do koncówki ma kiepskie styki, pogorszeniu ulega przepływ prądu do koncówek. "niedowartosciowana" koncówka nie wygeneruje takiego dzwieku jak koncówka z bezproblemowym przepływem prądu zasilającego. zle mysle?

kolejne pytanie: dlaczego w wielu :audiofilskich" markach, np cambridge czy rotel, nie uzywa sie przekaxników? bo wg producenta m.in pogarszają jakosc sygnału. co ty na to?

Ca ja na to.Po prostu system propagandy osiagnął już tak wysoki poziom,ze mozna ludziom wcisnąć kazdy kit.Dzięki temu robi się obecnie kasę z powietrza.Panika CO2.Wierzycie,że jak sprzęt ma mniej elementów ,to powinien byc droższy.To jest dopiero marketing.

Marek

Grubo się mylisz z tymi przekażnikami i niepotrzebnie wprowadzasz ludzi w błąd.Twoja wypowiedż jednocześnie świadczy że jesteś zielony w tym temacie i na przyszszłość pomyśl dwa razy zanim się publicznie wypowiesz.

denon.dcd.2560, 22 Lip 2009, 14:24

>kolejne pytanie: dlaczego w wielu :audiofilskich" markach, np cambridge czy rotel, nie uzywa sie

>przekaxników? bo wg producenta m.in pogarszają jakosc sygnału. co ty na to?

Kolego nie denerwuj się. Marek sobie tylko tak klepnął.... każdy sprzęt ma duszę a nie tylko schemat :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tak jestem zielony.Widać prawa fizyki w audio nie występują.Według was dwie stykające sie blaszki mogą coś zmienić oprócz poziomu napiecia?Ciekawe jak.Może wnoszą pojemność ,lub indukcyjność.

Na tym forum wszystko jest możliwe.

Indukcyjność napewno ale są to nieistotne wartości dla sygnału audio..natomiast niedalej jak rok temu podałem sygnał 2,7MHz na przekaźnik RM94 i byłem zszokowany jego przenikaniem..oscyloskop wykrywał go na kazdym z niezałaczonych styków nawet na cewce..

Przekaźniki na wyjściu wzmacniacza załączają głośniki dopiero po zaniknięciu stanów nieustalonych po załączeniu zasilania i tuz po wyłączeniu i przed zanikiem zasilania. Taka jest ich rola. Czasami układy przeciążenia, monitorowania (choćby napięć stałych na wyjściu) również wyłączają poprzez te przekaźniki podłączone głośniki.

W swojej praktyce spotykałem się z wadliwym działaniem takich przekaźników. Zawsze były problemy z kontaktem obwód drukowany-wyprowadzenia przekaźnika. Przekaźnik przy włączeniach/wyłączeniach drga i te drgania po jakimś czasie powodują stan niestabilny w miejscu jego lutowania. Zawsze poprawa następowała po „przylutowaniu” lutów lub wymianie przekaźnika. Nie kwestionuję, że na samych stykach są problemy; ja zwyczajnie wymieniałem „zbyt” szwankujące elementy.

Co do unikania przekaźników. Jak najbardziej! Miałem już konstrukcje (DIY), które załączały napięcia symetrycznie narastająco (całość trwa kilkadziesiąt do kilkuset ms). Podpowiem dla wnikliwych również o sprzężeniu DC servo. Takie konstrukcje są droższe od konwencjonalnych mimo uproszczenia toru sygnałowego.

To tyle co chciałem w tym temacie przedstawić.

Grzegorz,wiec potwierdzasz,że mogą wystapić problemy z kontaktem,choć mi się to nie zdarzyło.I przy naprawie przekaznika i jego ponownym lutowaniu ,niejako przy okazji likwiduje się problem.Ale to skutkuje najwyżej obniżeniem poziomu sygnału,lub trzaskami a w ostateczności całkowitym zanikiem.Nigdy zmianą barwy dzwięku.A co do podłączania do przekaznika sygnału 2,7 MHZ,to nawet tego nie bedę komentował.

sittek

nie denerwuje sie, wiem ze mam racje ( i uszy) :)

ciekawa dyskusja sie wywiązała. szkoda ze nie ma jak tego udowodnic. jakby ktos kiedys chciał-mam duzo

nastoletniego budzetu, a najbardziej słychac to zjawisko w klasykach; niedawno przerabiałem to w pionku sa-7500. niedetaliczny suchy dzwiek-> detale, mięsko, barwa. czyli przed i po. podobny wynik w pm-50.

Marku:

Znacie moje zdanie na temat modyfikacji brzmienia przez różne wynalazki.

Nie mogę jednak wykluczyć uszkodzenia (zużycia) styków powodującego tak znaczny wzrost rezystancji, iż może to skutkować efektami opisanymi przez Kolegów.

Musimy zrozumieć, że przekaźnik to dwa metale ledwie do siebie dociśnięte ;). A tymczasem zaciskami głośnikowymi na fest ściskamy grubą linkę, albo wciskamy w nie „wrzynające się” ciężko bolce bananowe.

Ja miałem złe doświadczenia raczej z „lutami”. Rzeczywiście bardziej trzeszczało, przerywało, milkło. Acz niczego innego nie wykluczam.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

W tym temacie chyba nie padły jeszcze żadne bzdury.

Styki po latach się zwyczajnie utleniają, poza tym styk ma swoją żywotność i określone prądy jakie mogą przez niego płynąć. Im gorsze przewodzenie tym większe spadki napięć na styku. Ale to chyba większość piszących tutaj wie.

I świętą prawdą jest, że w wiekowym sprzęcie szwankują. A efekty są takie jak opisuje autor wątku.

No i z reguły w każdym budżetowym wzmacniaczu przekaźniki stoją w torze sygnałowym na wyjściu.

V-savage, 23 Lip 2009, 00:21

>W tym temacie chyba nie padły jeszcze żadne bzdury.

Owszem padły. O przekaźnikach , które podobno nie załączają kolumn.

Marek-41 może odniesiesz się do schematów , które wkleiłem?

• Pokaż nowe odpowiedzi