Skocz do zawartości
IGNORED

KRELL by Pinkmouse 2005

novy2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już sygnalizowalem jest klka płytek do krella ksa 50 zaprojektowanych przez Pinkmousa.

Układ sprawdzony przez forumowiczów z DIY audio i wygląda całkiem przystępnie no i działa.

Sama magia nazwy spowodowała aż ponad 7500 postów!To przebogate doświadczenie postanowiłem wykożystać

w budowie własnego K.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41782-krell-by-pinkmouse-2005/

>mam zaświadczenie o dysleksji.

>moRZe masz coś ciekawszego do powiedzenia czy wiedzy nie starcza?

Jak już to dysgrafii. Poza tym jak się nie ma pewności, to lepiej sprawdzić w słowniku, a nie pisac jak popadnie.

----------------

Dysleksja rozwojowa czyli specyficzne trudności w nauce czytania i pisania

Dysgrafia (agrafia) – częściowa lub całkowita utrata umiejętności pisania, spowodowana mikrouszkodzeniami ośrodkowego układu nerwowego lub zaburzeniami ośrodkowych funkcji wzrokowych i słuchowych. Występuje w przypadkach uszkodzenia tylnych części drugiego lub trzeciego zakrętu czołowego półkuli lewej lub zakrętu nadbrzeżnego

novy2, to tym bardziej cię nie tłumaczy, wiesz że jesteś "chory" i masz w d**pie innych, jak i nasz ojczysty język... czy jak kanar cię złapie to też wyjmujesz papierek i tłumaczysz się, że nie umiałem przeczytać, że należy bilet kupić?

Po prostu lesteś leniwy! Są w necie darmowe słowniki, co za problem przed każdym postem copy/paste i sprawdzić ortografię?

Tak jakbym miał papierek ze nie widzę kolorów, to znaczy, że co mogę przejeżdzac przez ulicę na czerwonym świele i mnie przepisy nie dotyczą?

Jak nie mam jednej nogi to znaczy, że wszystcy muszą mnie nosić na plecach? Nie, kupuję protezę i chodzę o kulach, albo na wózku.

Zrozum, że niektórzy są wzrokowcami i jak widzą błąd ich przekręca na drugą stronę, tak jakbyś zobaczył świeży mózg rozmazany na asfalcie.

Mam lepszy przykład:

Gdybym miał problemy ze zwieraczem (i oficjalny papierek z pełnym opisem), to czy upoważniało by mnie to do sikania gdzie popadnie, na chodniku, czy w autobusie?

Nie, wtedy używałbym pieluch, tak więc i ty używaj słownika!

Życzę udanych projektów DIY! Koniec i przepraszam za OT.

>nowy2

Bardzo fajne pcb. Pomyśl o zrobieniu takiej pcb jak ma np: Accuphase E210 (inne modele również) - żeby wszystko było na jednej pcb, którą później można przykręcić do radiatora.

I nie przejmuj się takimi wpisami. Polskie fora niestety są takie są. Proponuję przenieść się na diyaudio.com. Tam kultura techniczna jest przede wszystkim, nie ma miejsca na pyskówki.

dzieki,tak łatwo sie nie zniechęcam .Miałem sporo maili od osób które chętnie pobawią sie w tym temacie.może uda się uruchomić wspólnymi siłami ten klocek? Bo fakt,gawędziarzy u nas pod dostatkiem a jeśli chodzi o dorobek to niespecjalnie.

• 3 tygodnie później...

weekend majowy sprzyja .złożone,uruchomione.2-3 dni i bedzie można zrobić jakieś wstępne pomiary.

Ukryta Zawartość

post-11863-100003988 1209659095_thumb.jpg

post-11863-100003989 1209659095_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Test temperatury.Zasilanie +/- 31V bias ok 0.45A na tranzystor.Podłączony jeden kanał.Po 20 minutach DC na wyjsciu i temperatura radiatora. Po 2 godzinach doszła do 68 stopni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

novy2

Witam

Podziwiam, dobre przyśpieszenie. Niedawno były gołe płytki.

Czy zamierzasz ewentualnie opublikować jakieś wstępne pomiary np. moc, THD, pasmo, może odpowiedź na impuls prostokątny itd. Ciekawi mnie w jakim rzędzie wartości to się ustawiło.

Jak zamierzasz tego typa chłodzić?

Pozdrawiam.

Bardzo wstępne pomiary to:

dla zasilania +/-31V moc wyjsciowa na 8 omach 40W.Pasmo praktycznie od DC do 100KHz płaskie.

Co do prostokąta to walcze-

Kondensator oznaczany jako C105/106 jest bardzo krytyczny.Podawane wartości to 22-360p.

Jego wieksze wartosci wygladzaja prostokąt ale znacznie zmieniają kształt i czas narastania odpowiedzi dla wyższych częstotliwości.

Całość dziś chłodze wentylatorem od zasilacza komputerowego i temperatura jest dość stała-55 stopni

ten dolny przebieg to 10khz i zwiekszony kondensator C105 do 360p

górny -kondensatory 100p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1khz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Istotnie novy2 nad wzmakiem trzeba by jeszcze trochę popracować.

Przyjęłeś dość ryzykowną metodę uruchamiania prawie on-line co napewno będzie skutkować tego typu spostrzeżeniami np. popatrz ta krzywa kreska pokazana na wykresie jest krzywa, wręcz eureka.

Nie zrażaj się. Jeżeli mogę zasugerować coś na podstawie już załączonych oscylogramów, to dolna granica przenoszenia bliska kilkanaście Hz oraz zwiększone zniekształcenia fazowe w tym zakresie, oscylacje niezbyt duże na poziomym kawałka przebiegu są częste w wzmakach, być może sprawa pasożytniczych sprzężeń. Jakie stosujesz obciążenie podczas pomiaru, czysto rezystancyjne, czy dopinasz równolegle pojemność. Jakim posługujesz się schematem, czy wprowadzałeś tam jakieś własnę modyfikacje?

mrelektronik

Uważam, ze novy2 wykazał się godną pochwały odwagą pokazując jak zachowuje się wzmacniacz. Niestety na oscylogramach widać prawie wszystko co potrafi sprzęt (fakty, a nie poetyckie teksty typu: "tłusty bas, soczysta średnica, śpiewająca góra"). Każdy z naszych wzmacniaczy powinien być solidnie pomierzony (ja, niestety, nie dysponuje odpowiednim generatorem).

Mam nadzieję, że z pomocą doświadczonych forumowiczów uda Ci się doszlifować wzmacniacz ;)

Pozdrawiam

----------------

dzieki za wsparcie,walcze dalej. to NOWE 20Hz.czy teraz lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.