Skocz do zawartości
IGNORED

Żywotność CDR ?

Bastian

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio spotykam się z problemem z CDR-ami nagranymi kilka lat temu. Odtwarzacz po prostu przestaje je czytać, a na niektórych jakby spada jakość dźwięku (to nie tylko moje spostrzeżenie). Dotyczy to CDR-ów różnych firm i odtwarzania w różnych odtwarzaczach więc problem zdecydowanie dotyczy samych płyt. Nigdy nie zdarzyło mi się to nawet z najstarszymi płytami CD. Czy macie jakieś spostrzeżenia w tym względzie. Czy sposób zapisu dźwięku na płycie CDR może mieć wpływ na czas jej użycia ?

https://www.audiostereo.pl/topic/41829-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-cdr/

Z tego co mi wiadomo to tez duzy wplyw ma farba ktora jest pokryta plyta. Podobno na ,,ruskich'' plytach farba dosc mocno umiala wejsc w reakcje z zawartoscia muzyczna - co niestety ,,slychac'' w glosnikach.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tyle ze polecam lekture

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bastian, 15 Kwi 2008, 11:44

>Ostatnio spotykam się z problemem z CDR-ami nagranymi kilka lat temu. Odtwarzacz po prostu

>przestaje je czytać, a na niektórych jakby spada jakość dźwięku (to nie tylko moje spostrzeżenie).

>Dotyczy to CDR-ów różnych firm i odtwarzania w różnych odtwarzaczach więc problem zdecydowanie

>dotyczy samych płyt. Nigdy nie zdarzyło mi się to nawet z najstarszymi płytami CD.

mam te same spostrzeżenia, nie wiem co można przeciw temu zaradzić?

sa w sprzedaży CDRy specjalne super-hiper po 5 czy 10 złotych do archiwizacji, ale sadzę, że wcale nie sa lepsze,

jak producenci robią nas w "ch..a" widać po hasłach reklamowych; trwałość 100 albo 300 lat,

hheheh, a to 5 lat nie może wytrzymać.

Moja rada - wypalać ponownie :-))))

Płyty tłoczone kilkadziesiąt lat potrafią wytrzymać (albo i dłużej ;P )

Płyty nagrywane - to już zależy od użytych materiałów i prędkości nagrywania ("ostrość"/dokładność pitów i landów)

Generalnie radzę kupować nośniki dobrych firm (osobiście uznaję TDK i Verbatim - innych nie znam ... SONY mimo że firma niby znana to już szajs). Płyty HAWK itp. mogą być nie do odczytania nawet po roku podczas gdy TDK czytają się dobrze po 10 latach. Jeśli chodzi o prędkość nagrywania - aby zwiększyć szansę odczytania płyty radzę nie nagrywać przy max prędkości (pity i landy nie są przy dużych prędkościach precyzyjne - co prawda wiele zależy od nagrywarki ale generalnie na max prędkości nie jest dobrze). Odradzam też nagrywanie przy najniższych prędkościach (1-2 ... 4x podczas gdy mamy nagrywarkę i nośniki "max 40" - może dojść do zmian farby na sąsiednich ścieżkach.

Normalka wśród CDR-ów że po czasie zaczynają źle brzmieć. Poprostu utleniają się (farby, nośnik).

U mnie na różnych nośnikach równiez na TDK po czasie pojawiają sie nie pożadane dzieki a raczej anty dzwięki typu jakies piszczenie, cykanie (najczęściej), zmatowienie wysokich, charczące niskie.

Pozostaje jedno: Wypalać od nowa a najlepiej kupić oryginał który jest tłoczony.

Ja wywaliłem wszystkie wypalaki i teraz powoli kupuje oryginały (brzmią dużo lepiej niż wypalanka).

pozdro

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Z moich obserwacji wynika, że tak zmieniły się procesy produkcyjne i materiały z których wytwarza się płyty, by obniżyć cenę, że trudno cokolwiek teraz polecić.

Kupując niby te same płyty w odcinkach czasowych tygodnia, dwóch poza tym samym opakowaniem w środku znajduję różne nośniki (serie), to dwa.

Ja już nie patrzę na markę tylko na jakość łączenia warstw, i lakieru, na tyle na ile można to wizualnie ocenić, płyty kupuję tylko w pojedynczych opakowań typu jewel-case.

Ukryta Zawartość

cyt.

"

Verbatim cd-r Vinyl gold nośnik najwyższej jakości pochodzi z najlepszej na świecie fabryki Mitsubishi Chemical Corporation. Dzięki unikalnej techologii Super Azo, żywotność tego nośnika wynosi 100 lat. Płyta ta jako jedyna na rynku posiada aż pięc warstw chroniących oraz zabezpieczających nośnik przed działaniem czynników zawnętrznych: Protective layer, Extra Azo Recording Layer, Reflective Layer, Super Azo Recording Layer i Polycarbon Substrate Layer. Jako jedyna płyta na rynku posiada niebieski kolor nośnika który jest najlepiej czytany przez stacjonarne odtwarzane CD, także przez te starsze wybredne.

"

Ukryta Zawartość

Ja już przestałem nagrywać bo to po prostu nie ma sensu.CD-R produkowane kila lat temu do dziś trzymają dane a współczesne są do niczego.Żałuje ,że kupiłem nagrywarkę audio za 2000 zł, trzeba było nabyć za te pieniądze oryginały i bym miał spokój i pewność, że to mi zagra zawsze tak samo!Tak więc producenci zrobili nas na szaro tnąc koszty gdzie popadnie.Może złote płyty są lepsze, ale też w to wątpię.Teraz wszystko jest tanie i do niczego.To znak naszych czasów!

Trwałość płyt używanych przeze mnie szacuję na ok. 6 lat. - zaczęły się na nich pojawiać uszkodzenia wpływające na jakość dźwięku:

- trzaski - przypominające dźwiękiem rysę (pomimo że na płycie nie widać uszkodzenia);

- cyknięcia - cykliczne np. w rytm jakiegoś instrumentu (oczywiście oryginał nie posiada tego typu usterek - spradzone).

Opisuję płyty ze średniego pułapu cenowego, pakowane pojedynczo (chyba f-ma EAGLE). Nie posiadam płyt tzw. drogich specjalnie do nagrań AUDIO.

Są firmy i wykonawcy, którzy wydają płyty tylko na CDR. Kosztują tak samo co normalne tłoczone płyty. Rozumiem, że to również zwykłe CDR-y i w związku z tym lepiej takie wydawnictwa omijać z daleka. Za parę lat może się okazać, że takie wydawnictwo będzie się nadawało tylko do puszczania kaczek na wodzie :-)

CD-Ry ktore nagrywalem 10 lat temu dalej funkcjonuja bez problemu.

Do nagrywarki audio za 2000zl polecam Ultradisc Mobile Fidelity z trwaloscia 300lat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HYBRYD, 15 Kwi 2008, 14:34

>

Ukryta Zawartość

>

>cyt.

>"

>Verbatim cd-r Vinyl gold nośnik najwyższej jakości pochodzi z najlepszej na świecie fabryki

>Mitsubishi Chemical Corporation. Dzięki unikalnej techologii Super Azo, żywotność tego nośnika

>wynosi 100 lat. Płyta ta jako jedyna na rynku posiada aż pięc warstw chroniących oraz

>zabezpieczających nośnik przed działaniem czynników zawnętrznych: Protective layer, Extra Azo

>Recording Layer, Reflective Layer, Super Azo Recording Layer i Polycarbon Substrate Layer. Jako

>jedyna płyta na rynku posiada niebieski kolor nośnika który jest najlepiej czytany przez stacjonarne

>odtwarzane CD, także przez te starsze wybredne.

>"

KOLEJNY PRZYKŁAD BEŁKOTU PRODUCENTóW

Ukryta Zawartość

TDK CDR74 Reflex X,nagrywane około 10 lat temu na nagrywarce Samsunga z prędkością x2 (chyba najwyższą możliwą wtedy)-do tej pory odtwarzają materiał na nich zapisany.Jakość nagrań także pierwszorzędna.

l'enfant sauvage

Niedawno miałem założyć podobny wątek, ponieważ również zauważyłem, że jakość CDR-ów jest skandaliczna :/ "W miarę" trzymają jakość i dają się po okresie max 2 lat, odczytywać płyty TDK i Verbatima. Są płyty, których nawet nie zdążę włożyć do CD, a już przeskakują i tną, np. Benq o innym dziadowstwie nie wspominając... Jakie płyty polecacie do nagrywania muzyki? Tak, żeby nie kosztowały tylko 10zł sztuka...

A POTEM MAILE DO PIOTRKA608 ...KUPIŁEM ROK TEMU CD MARKI XYZ...I LASER MI PRZESTAJE OSTANIO CZYTAC CDRY...A dla tego lasera czytanie takiego shitu to praktycznie droga przez mękę..soczewka lata jak szalona układ korekcji i focusa podaje sprzeczne komunikaty..wszystko sie rozjeżdża..silniczki się zacierają..koszmar..

Radzę w miare możliwości stosować solidne płytki lub poprostu kupować orginały.

polecam w Lidlu sa MAXELLE cd-r 80 dobrze sie przechowują, pakowane po 10szt w slimach za jakies 13zł

kupuje dośc regularnie, jak do tej poryna 200sztuk, żadna jeszcze nie miała problemów z nagraniem a tym bardziej odtwarzaniem( dodam,że nie dbam szczególnie o cd-ry)

dzisiaj dorwałem VERBATIM cd-r EXTRA PROTECTION, jak na razie jestem zadowolony, cena 1,8zł...czekam aż trochę sie porysują i zobaczę jak długo pogra...

Osobiście spotkałem się tylko raz z problemem nagranego materiału na CDR, dawniej firma Basf obecnie Emtec czy jakoś tak. Płyty moje stare basf oraz te pod nowym logo produkowane po prostu straciły dane, niektóre jeszcze trzeszczą w odtwarzaczu ale żadna nagrywarka komputerowa nawet nie potrafi tego WCZYTAĆ nie wspominając już o zrobieniu kopii. Problem nie tylko u mnie wystąpił ale u każdego znajomego który miał cokolwiek nagrane na tym nośniku. Na żadnym innym CDR nie napotkałem ŻADNYCH problemów z odczytem po latach.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

I dlatego IHMO warto mieć music server. Nie trzeba się wtedy martwić o płyty.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 15 Kwi 2008, 20:57

>I dlatego IHMO warto mieć music server. Nie trzeba się wtedy martwić o płyty.

Z tym właśnie związany jest duży problem.

Dyski umierają.

Nie tylko w czasie pracy.

Dane na dysku bezpiecznie schowanym w szafie też potrafią zniknąć.

> Ryszard1

"podobno trwalsze/lepsze/wygodnejsze od C-Row sa pamieci Flash, czyli Pedrive,"

Owszem. Tylko... ile kosztuje pamięć flash o pojemności zbliżonej do płyty CD-R?

Janusz z Torunia

Gość Przemski

(Konto usunięte)

żywotność to dość kontrowersyjny temat, blisko skrajności, gdzie będziemy robić 2 kopie każdej rzeczy na najlepszych możliwych nośnikach, jeden trzymać w sejfie w odpowiedniej temperaturze i wilgotności i jeszcze trzecią na dysku twardym, no ale ten w każdej chwili może paść, w takim razie na bezpiecznej macierzy RAID składającej się z ośmiu dysków, każdy z dedykowanym aktywnym i pasywnym odprowadzaniem ciepła; ja się przełamałem gdy straciłem część swojej kolekcji z przed lat, niektórych rzeczy ani wtedy ani teraz nie da się kupić u nas w sklepach, a w tej chwili już nawet ściągnąć z sieci

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.