Skocz do zawartości
IGNORED

DAC lub CD za ok 2 kzl

kamil_krotki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak jak w temacie, szukam dla siebie DAC'a cyfrowo-analogowego lub CD które mogłoby służyć jako DAC czyli które ma wejście cyfrowe. Co w tej cenie da mi lepszą jakość DAC czy CD? Wydaje mi się, że to pierwsze. Zależy mi na jak najlepszym źródle w tej cenie dlatego będę się rozglądał za sprzętem z drugiej ręki, czyli używanym.

Chciałbym aby grał jak najbardziej naturalnym, dynamicznym, pełnym kolorów dźwiękiem ze sporą głębią i sceną, a także sprawdzał się w każdym repertuarze. Słucham dużo i naprawdę różnej muzyki, począwszy od klasyki, jazzu poprzez pop, elektroniczną, a skończywszy na rocku, hard rocku, metalu i jego pochodnych, uwielbiam muzykę instrumentalną, utwory akustyczne i koncertowe.

Postaram się posłuchać polecane przez Was sprzęty!

Z góry dziękuje za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/42054-dac-lub-cd-za-ok-2-kzl/

Bardzo dobrze wnioskujesz. Nie słyszałem wielu DACów, ale taki Audionemesis DC-1 up-grade póki co rozjeżdża marantza SA7001 jak walec, i chociaż sposób grania nie jest stricte w moich gustach, to DC-1 up-grade niektóre rzeczy robi świetnie, np. budowanie głębi i ogólnie przestrzeni.

Za 2000zł to musiałbyś kupić podstawowego DC-1, który też był niegdyś chwalony, a kiedy doskładasz kasy i dopadnie Cię Upgraditis, to za 700zł polski dystrybutor wykonuje up-grade.

Dziękuje za propozycje i czekam na więcej! :) Dodam że 2000zł to nie jest maksimum, jeśli znajdzie się coś naprawdę interesującego za trochę więcej to też z przyjemnością rozwarzę ów propozycję! :)

dac petera daniela ( tyle ze ja sluchalem orginalu sklepowki firmowanej audio zone lub audio sector ale chyba to pierwsze ) jezeli dobrze wpasuje sie w system sygnatura jest fenomenalny - tyle ze trzeba miec transport jakis ( coprawda mozna cos taniego wybrac )

A co myślicie o?:

- C.E.C DX51

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Musical Fidelity DIGILOG DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kamil_krotki, 27 Kwi 2008, 00:59

>- C.E.C DX51

Na pewno wart rozpatrzenia, świetna konstrukcja, poza tym to byłby dla Ciebie bezpieczny zakup jeśli chodzi o system, w przeciwieństwie do nos-a PD.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Jeżeli już to ten cec - digilog to konstrukcja sprzed 100 lat.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

michelangelo, 26 Kwi 2008, 23:32

A jak Audionemesis DC-1 up-grade radzi sobie z większymi składami akustycznymi, orkiestrą, rockiem i mocniejszymi klimatami?

Z tego co wyczytyłem to podoba mi się że Audionemesis DC-1 jest bardzo muzykalny i ma analogowe brzmienie :)

• Redaktorzy

Jak widać, jest parę daców z prawdziwego zdarzenia za zbliżoną cenę. Kiedyś będę musiał przeprowadzić test porównawczy: Audio Nemesis, PD NOS i Benchmark. Jako napęd mój AA za 2700 zł sprawdza się akurat, nie musiałbym więc daleko szukać.

a jak jako DAC sprawdziłby sie legendarny DAT sony dtc 2000 es ??

taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>michelangelo, 26 Kwi 2008, 23:32

>

>A jak Audionemesis DC-1 up-grade radzi sobie z większymi składami akustycznymi, orkiestrą, rockiem i

>mocniejszymi klimatami?

Dla mnie on do rżnięcia jest zbyt miękki i powolny, ale z wielością instrumentów nie powinien mieć problemów. Nie słuchałem go z orkiestrami, więc nie wiem.

:) Dla mnie AN DC-1 (bez UP) nie jest zbyt miekki, a wolny nigdy - oczywiscie moim zdaniem. Przejrzystosć, przestrzeń, wybrzmienia, dynamika super plus wciagajaca muzykalność.Jak zwykle wszystko zalezy od reszty toru.

Wady? Pewnie - za tani (?) by go traktować poważnie :).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 28 Kwi 2008, 13:30

>:) Dla mnie AN DC-1 (bez UP) nie jest zbyt miekki, a wolny nigdy - oczywiscie moim zdaniem.

>Przejrzystosć, przestrzeń, wybrzmienia, dynamika super plus wciagajaca muzykalność.Jak zwykle

>wszystko zalezy od reszty toru.

>Wady? Pewnie - za tani (?) by go traktować poważnie :).

jeżeli mogę ci zasugerować to zrób sobie up-grade-różnica jak dla mnie powalająca.u mnie to najlepiej wydane 700zl na sprzęt audio.

Mam smaka, ale poczekam do czasu zmiany wzmaka. Mam nadzieję, że możliwość Upgradu będzie również za jakis czas.

Czy upgradu dokonuje Voxal ? Czy jest to zamiana gotowych urządzeń ?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

witam!

Upgrade'u dokonuje Voxal. Troche zmian w elektronice ale sadze, ze robia ta bardzo profesjonalnie. Na tylnej sciance umieszczaja dodatkowo naklejke z informacja o upgrade.

Na jesieni ma pojawic sie DC-1 mkII. Tu juz niestety upgrade z DC-1 do DC-1 mkII nie bedzie mozliwy - inna plytka.

pozdrawiam

jako szczęśliwy właściciel Benchmark od 3 lat może nie powinienem się wypowiadać, bo każda pliszka ..., ale jest naprawdę sporo lepszy od NAD 500i, który służy za transport; ja uważam że w rozsądnej cenie (vide kurs dołka) to świetna inwestycja - teraz ma gniazdo, które pozwala na podłączenie usb i odbieranie z net-u

Ukryta Zawartość

To ogłoszenie już trochę wisi ale zdecydowanie polecam z kompletu DACa.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Nie ma więcej propozycji DACów w tej cenie?

Czy ktoś słuchał Theta DS Pro Basic IIIa?

Narazie moim faworytem jest AudioNemesis DC-1, który wg przeczytanych wielu opinii odpowiada moim preferecjom i gustom brzmieniowym. Oczywiście jeszcze posłucham przed zakupem.

Czekam na propozycję, opinie...

Pozdrawiam!

c'mon bartek1 wystawil nos dac'a na allegro za 600 zl - nad czym sie zastanawiac ???? - 600 zl za tak grajacy dac - moze rzeczywiscie jakby niebylo schematow na forum i ten dac kosztowal 10 kzl z ladna obudowa to dopiero ludziom zaczol by sie podobac :( - pewnie jeszcze bardziej jakby kosztowal 20 kzl

Zarówno Theta DS Pro Basic IIIa, jak i Benchmark DAC 1, oferują zupełnie inny typ brzmienia niż poszukiwany przez autora watku. IMO proponowanie ich tutaj mija się więc z celem.

Co innego NOS DAC Petera Daniela. Jeżeli jest to ten oryginalny, na premium częściach a nie na polskich zamiennikach, to faktycznie może być ciekawy wybór. Przy tej cenie starczyło by jeszcze na jitter-killer Genesis Digital Lens.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na forach zachodnich jest porównanie Benchmarka do Thety III, nie ma się co oszukiwać, Benchmark to ciepłe kluchy i nie ta klasa. Bardzo rzetelnie opisał to jeden gostek, który porównywał osławionego Benchmarka do Thety. Opinie o tym, że Benchmark jest lepszy niż drogie DACi jest mocno przesadzona i głęboko marketingowa, podobnie transport z Playstation to prawdziwe cudo itp. Wszyscy by chcieli za półdarmo mieć zaje granie, ale prawda jest brutalna, tak się nie da. Jeżeli chce się uzyskać klasę i poziom dźwięku na wyższym poziomie to trzeba zapłacić, a tak pozostaje tylko dobre samopoczucie do czasu konfrontacji z dobrym sprzętem.

W mojej opinii Theta jest rzetelniejszym i klasowo lepszym urządzeniem niż Audionemesisy i Benchmarki, tylko kwestia czy ma się sprzęt, który potrzeba temperować (czytaj w jakiś sposób "ostry") - Benchmark, czy sprzęt, gdzie liczy się rzetelność.

lete, 4 Maj 2008, 11:23

>No dobrze, ale czym chcesz wzmacniac sygnal?

Narazie system taki jak w "o mnie". W przyszłości na pewno będzie zmiana wzmacniacza. Myślę nad Paradoxem w wersji Extrema, moim marzeniem jest Leben...

Czy mógłby ktoś opisać brzmienie tej Thety?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.