Skocz do zawartości
IGNORED

Badania słuchu

farad

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ostatnio rozwaliłem sobie troche lewe ucho (pracuję w klubie jako prezenter), zacząłem uważać i zagłębiłem się bardzo mocno w temat anatomi uszu i rozmaitych badań. M.in. proponuję prosty test na charakterstykę częstotliwościową, link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęta charakterstyka po odwróceniu do góry nogami pokaże charakterystykę czułości ucha. Będzie to krzywa nieważona (ucho nie jest liniowe), tak więc naturalnie ukaże się spadek niskich i wysokich częstotliwości.

Przy badaniu należy zadbać o ciszę, dobre słuchawki i liniowo ustawiony tor. Wynik i tak będzie raczej poglądowy, niemniej jednak zachęcam do prób.

Jeśli będzie zainteresowanie tematem, rzucę linki do testów muzycznych na rozróżnianie dźwięków, rozdzielczość częstotliwościową i rytmikę.

post-6464-100004358 1209326691_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42074-badania-s%C5%82uchu/

Bardzo fajny test i ciekawe wyniki. Jeszcze słyszę 16 kHz :-) Ale suwaczek musi iść w górę :-(

Prosimy o więcej!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Słuchawki są zwykle bardzo nieliniowe ... i jeśli użyjemy "pchełek" to omijamy naturalny filtr małżowiny usznej - generalnie nie ma sensu robić coś takiego w domu nawet na droższych słuchawkach.

To już lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie tą stronkę miałem na myśli, są tam jeszcze testy muzyczne:

Ukryta Zawartość

i rytmiczne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do badań smaodzielnych na słuchawkach to zgoda, nie są zbyt dokładne ale pozwalają stwierdzić jak się słyszy. Mojemu koledze na przykład wyszlo ze ma więcej srednicy. Poza tym załączam swój wynik badania na sprzęcie lekarskim, tydzień po urazie. Też wnikła tam jakaś muka, jakbym podczas badania przygłuchł tymczasowo na 8Khz na prawym a przecież akurat prawego nie popsułem, może się rozproszyłem przy teście. Krzywa jest ważona według charakterystyki A, tak aby płaska linia odpowidała standardowemu słuchowi (w przeciwieństwie do testu z proponowanego linku). Pomijam fakt ze badania przeprowadzane są wlaściwie we wszystkiech placowkach tylko w pasmie 125..8000Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym paśmie to każdy zdrowy człowiek słyszy. To nie są jakieś niesamowite częstotliwości. W tym zakresie widać uzyskuje się najbardzioej liniową pracę słuchawek i ma to największe znaczenie diagnostyczne. To nie są badania na audiofilskie słyszenie - takich aparatów słuchowych się nie robi.

Ubytek słuchu można określić w przybliżeniu przez określenie górnej częstotliwości granicznej. Młodsze osoby, koło 20r. życia powinny słyszeć bez problemu pisk odchyalania telewizora (15625Hz), czyli słyszeć przynajmniej do 18kHz, osoby nieco starsze do ok. 16kHz, ale już tego nie słyszą.

Polecam wszystkim czasami przejść się do laryngologa i sprawdzić czy nie ma się korków z woskowiny. W moim przypadku wyszło na to, że mialem pozatykane uszy i z takimi robiłem sobie badania ;). Po czyszczeniu stwierdziłem znaczną poprawę pasma i selektywności. Możliwości adpatacyjne mózgu są ogromne, i przytkania uszu można samemu nie rozpoznać !

W ubiegłym tygodniu zrobiłem sobie badanie słuchu, wyszło nieżle ,ale laryngolog stwierdził

w jednym uchu "korek" .Zrobiłem dzisiaj w gabinecie płukanie ,woskowanie i powtórzyłem badania

i jest znacznie lepiej jak zauważył kolega farad.

Wyszły niestety "zimowe" baseny i sauny :-)

• 1 rok później...

Poniżej jest dobry program do przetestowania słuchu ,dla dokładnej regulacji najedź kursorem na suwak ,kliknij go i rób regulacje z klawiatury strzałkami lewo prawo bo regulacja suwakiem z myszy jest mało dokładna , należy też regulować balansem i jeżeli w jednym uchu będzie ciszej albo jakkolwiek inaczej to należy wtedy odwrócić słuchawki i wtedy się wyjaśni czy jest to wina słuchawek czy też naszych uszów :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, 28 Kwi 2008, 10:09

>Słuchawki są zwykle bardzo nieliniowe ... i jeśli użyjemy "pchełek" to omijamy naturalny filtr

>małżowiny usznej - generalnie nie ma sensu robić coś takiego w domu nawet na droższych słuchawkach.

>

>To już lepiej:

Ukryta Zawartość

o co w tym chodzi?zrobiłem ten test na głośnikach w monitorze.wypadło mi 28 miejsce wśród wszystkich testujących się. tylko czego to dowodzi?

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.