Skocz do zawartości
IGNORED

Bateryjne zasilanie dla Squeezebox'a v3

zephyr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem użytkownikiem tego małego grającego pudełeczka. Poza wszystkim zaletami ma ono jednak jedną poważną moim zadaniem wadę a mianowicie zasilacz. Jest to przetwornica 5V 2A tandetnej jakości. W związku z tym mam pytanie. Czy można by zasilić Squeezebox'a akumulatorem 6V o odpowiednio dużej pojemności i zastosować dodatkowo automatyczną ładowarkę? Obawiam się czy wewnętrzne stabilizatory poradzą sobie z 1V górką. Poza tym czy jest sens stosować poprawione zasilanie jeżeli korzystam w tej chwili z SB v3 jako transportu dla zewnętrznego DAC'a - Kustagon The First mkII?

https://www.audiostereo.pl/topic/42304-bateryjne-zasilanie-dla-squeezeboxa-v3/

nie ma mowy bez obniżenia. O ile pamiętam to 5.5V lub coś w okolicach jest granicą dla wielu przetworników na płytce SB (w tym 12V).

Obniżanie napięcia stabilizatorem low drop wchodzi w grę bo w porywach SB z WiFi ciągnie około 1.5A. Dużo mniej na ethernecie i wyłączonym (najlepiej wyjętej karcie) WiFi.

do tego ciągnie dość dużo wyświetlacz VFD.

Można to rozbebeszyć na składowe napięcia ale jest z tym sporo zamieszania. Nie ma dostępnego też schematu.

• 10 miesięcy później...

Pozwolicie, że odświeżę temat. Czy taki prosty układzik wchodzi w grę. Czy wniesie poprawę w stosunku do oryginalnego zasilacza impulsowego który dostajemy w zestawie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jeszcze pomęczę kota. Tym razem znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co o tym myślicie?

post-8167-100008354 1239050636_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Proszę o pomoc.

za rada kolegów ,chciałem poprawić zasilanie mojego Squeezeboxa Clasic.

Zakupiłem wczoraj za ok.80zł taki zasilacz.

I co się okazuje mimo zgodności parametrów i polaryzacji nie jest on w stanie zasilić Squeezeboxa ,ani np. bramki internetowej ,która ma taki sam zasilacz co S.C.

Nic nie jarzy, poszedłem dziś do sklepu ,że niby zepsuty ,mierzymy 7,5V ,pani wyciąga parę innych i to samo i żaden nie odpala S.C Zasilacz niby jest ok. ?

Co jest nie tak ? ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poć zasilanie przez zasilacz transformatorowy gra lepiej , a tu w ogóle nie chce grać ;-(

Ten zasilacz nie chce zasilać niczego , a nie jest zepsuty - 4 takie próbowałem ???

O co tu k.... chodzi - już mam dosyć !

A mierzyłeś napięcie na wyjściu zasilacza pod obciążeniem?Może spada po podłączeniu SC a jak mierzysz miernikiem bez obciążenia jest te 7,5V

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

marekzawa, 8 Lip 2010, 16:36

>A ta popierdółka to jest zasilaczcz transformatorowy ze stabilizacją 2A/5V ?

>Chyba żartujesz :)

marekzawa ma rację,na pewno nie jest to zasilacz transformatorowy tak wydajny czyli 2A.Chyba że to przetwornica napięcia .

Wczoraj kupiony, dziś byłem w sklepie z reklamacją, bo nie działa , ma parametry identyczne co dwa urządzenia u mnie w domku ,a nie chodzi na nim żadne , w sklepie 4 takie same i na żadnym nie poszedł S.C,a ponieważ wczoraj prze-lutowałem końcówkę to już nie mogłem oddać ;-(

I teraz zastanawiam się dlaczego nie chodzi S.C czy np. bramka voip ???

Musisz miec zasilacz stabilizowany 5V 2A a ten na zdjeciu jest niestabilizowany dlatego ma 7,5V bez obciazenia wiec co dziwnego jest w tym ze nie dziala??

Kup stabilizowany i po sprawie.

A jak chcesz wystabilizowac 6V z akumulatora to zrob stabilizator na LM1084, to taki sam scalak jak popularny LM317 tylko z wiekszym pradem i typu LDO, bedzie wymagal malego radiatorka.

gutekbull, 8 Lip 2010, 16:46

>To jest wielkości cegły , jakby spadło na stopę to złamana ;-)

E...nie przesadzaj,jakieś 10cmx10cm.Domu nigdy nie budowałeś;)

Tak to wygląda ,ale nie znam się i nie wiem co z tym zrobić ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stabilizowany oznacza ze jest tam stabilizator. a ty masz tam tylko mostek prostowniczy i kondek.

dodaj do tego stabilizator jak ci pisza ludzie. nie uzywaj wynalazkow tylko sprawdzone dobre staby (jak podany powyzej)

bez stabilizatora squeezebox dostaje napiecie zalezne od obciazenia a nie napiecie stabilizowane o wartosci 5V -------. Po zalozeniu stabilizatora napiecie bedzie bardziej przypominac linie ciagla (stabilizacja)

stabilizacja daje to ze bez wzgledu na wartosc obciazenia napiecie ma stala wartosc 5v

Skoro nie działa, to może wtyk jest nieodpowiedni? Squeezebox ma wewnętrzną średnicę wtyku 2,1mm, zasilacze dostępne w sklepach miewają większy otwór (2,5mm?). Ponieważ średnica zewnętrzna wtyczki jest identyczna, wtyk bedzie pasował, ale nie musi zapewniać kontaktu...

Marek=>

Wtyk przelutowałem ,właśnie dlatego nie mogę oddać zasilacza do sklepu ;-(

Jak kupowałem prosiłem o duży zasilacz ,transformatorowy i stabilizowany 5V na max 2A.

Po powrocie musiałem zmienić wtyczkę no i nie działa obojętnie z jakim urządzeniem,

np.bramka Linksysa voip ma taki sam zasilacz jak Squeezebox i tez nie działa z nowym zasilaczem ? ;-(

Gdzie musiałbym wlutować ten moduł stabilizatora - na zdjęciu ?

Czy poradzę sobie sam ?

Zakładam, że wtyczka została przylutowana z zachowaniem prawidłowej biegunowości...

Samo wlutowanie stabilizatora nie wystarczy, potrzebne są dodatkowe elementy, w zależności od zastosowanego układu. Nie jestem pewien, czy zmieszczą się w tej obudowie. Zapewne konieczny jest też radiator do regulatora.

gutekbull, 9 Lip 2010, 11:06

>Ok. Sam tego nie zrobię bo się nie znam. ;-)

Jak najszybciej odłóz ten zasilacz na bok i nic sam nie rób. Zakłdam,że masz troche sczęścia i Squeezebox jeszcze działa na oryginalnym zasilaczu.

Jezeli sie upierasz przy zasilaczu liniowym, to musi Ci go zrobic ktoś kto ma jakies pojecie i potrafi zaprojektować (TAK!), wykonać i obmierzyć zasilacz +5V/2000mA. Dla tego obiążenia nie jest to banalne, bo trzeba dobrac trafo (to kupione raczej sie nie nada), dobrać stabilizator (np LM350), radiator...ot solidne elektroniczne rzemiosło :-)

> gutekbull

tomek_j ma rację. Jeśli zmieniać zasilacz, to od razu na na zaprojektowany przez siebie lub kogoś innego konkretnie pod dane urządzenie. Ja na szybko zrobiłem testy (tylko) z 7809 - mam Dueta' z 9V zasilaniem. Trafo i jego wydajność jest bardzo ważna.

Ja zastosuję w 'All-In_One' trafo do druku INDEL'a: TSPZ30.

All-In-one:

Ukryta Zawartość

Pozdr

Beardini

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.