Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil upadnie

tkirmuc

Rekomendowane odpowiedzi

Na szczęście Redakcja nie omieszka dokopać Tonsilowi, jak powyżej. Taniocha, badziewie, gra dobrze jak na Tonsil i wszelakie inne podobne "skróty myślowe" bez żadnego wydźwięku oczywiście.

Nie chcę być źle odebrany, ale jeśli Pan Redakcja jest administratorem forum, dobrze byłoby w tego rodzaju sporach (nie tylko mam na mysli ten wątek) nie opowiadać się za żadną ze stron - moim zdaniem w takiej roli im oszczędniej, tym lepiej

darkul, 12 Maj 2008, 12:37

>No sorry bardzo ale...

>

>Peerles 8" wciąga nosem 30 Tonsila.

>To jest zupełnie inna klasa dźwięku.

Możesz to rozwinąć? Co ma SLS czego brakuje Tonsilowi? Że rozciągnięcia to się zgodzę, le wymyśl cos jeszcze...

>Skoro twierdzisz że podróbka Ushera jest kiepska to naprawdę nie mamy o czym dyskutować.

Gdzie ja napisałem że kiepska? Napisałem że podróbka, a to samo w sobie jest przypłem. Kupuj chińskie podróbki to chińczycy zjedzą Tonsil na drugie danie, a twoje Q-audio na deser. Ja nie kupuję kradzionej myśli technicznej. Gdyby Tonsil skopiował ScanSpeak to by było wielkie laarum, że nie potrafi nic stworzyć, a jak Chińczyk bezczelnie zerżnie to jest wszystko OK, wszyscy kupują i się cieszą ze tanio.

>

>Prawda o tym co dany głośnik jest wart wychodzi w aplikacji systemu aktywnego.

>Wszystko wtedy wiadomo.

To mi przypomina twierdzenia ś.p. Senicza, wiedziałem że prędzej czy później znajdzie się godny następca, ale nie przypuszczałem że w twojej osobie. Są systemy aktywne i pasywne, jak ktoś ma pokój 20 m2 i chce mieć zwykłe stereo z 3 drożnymi kolumnami to powiesz mu że nie, że niech sobie kupi jakieś pół-zabawkowe 2 drożniaki i subwoofer? No proszę cię... Potrzebne są takie i takie głośniki, a w pasywnym zestawie SLS to bardzo ciężki temat, tak samo jak Tonsil jest jak twierdzisz (bo ja nie sprawdzłem) jest ciężkim tematem w ukłdzie aktywnym. Ósemkę jeszcze da się zrobić, zeby była szybka i nie była trudna do napędzenia, ale pozostałe subwooferowce Peerlessa się do tego nie nadają.

>

>Szkoda czasu na kocopały....

>

>Miłych lepianek i innych takich po 100, 300 i więcej Zł.

Tja, tylko hi-end, tylko najlepsze, tylko najwybitniejsze. Bardzo fajnie, prywatnie też tak sądzę, ale nie każdego na to stać. A Tonsil Siesta to jedna z najlepszych tanich kolumn, zaś głośnik którym mowa to bardzo dobr propozycja dla niezmożnych konstruktorów, a kto twierdzi inaczej to na pewno nie widział ani nie słyszał głosnika o którym mowa. Bardzo dobrze, że jeden z kolegów wkleił zdjęcie, może na sam widok co niektórym rura zmięknie, bo pewnie myśleli że to nadal jest kruszejąca pianka i tandetna blaszka. Zresztą nawet te stare głośniki z piankowym zawieszeniem nie byłyby złe gdyby nie ich trwałość. I nawet widzę zastosowanie dla tych dużych wooferów Tonsila, bo ja akurat mam u siebie i słucham na codzień kolummn na SLS8, ale to dopiero "żyje" jak na środku gra jakaś 17stka albo większy głośnik, mocno ewentualnie może być jakaś nisko schodząca 15stka, ale już o typowych średniotonówkach to zapomnij, nie skleisz tego. No tak, ale pewnie nie uznajesz takich zestawów, tylko aktywne...

darkul, 12 Maj 2008, 13:00

>tja... domowe przedszkole... Stasie Krzykalsie...

>To takie Polskie , rodzime , cudne.

>>Gagacek

>.... ty już wiesz co.

Nie wiem. Z powodzi bełkotu jakiś sens poproszę.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>To też mógłby być rodzaj marketingu, tylko raczej nieodpowiedni w przypadku tanich wyrobów, które

>muszą być sprzedawane masowo, zeby przynieść zysk producentowi.

Sęk w tym, że Pro-Tonsil własnie ewoluuje w kierunku bardziej wyszukanych - nie masowych wyrobów. Spróbuj kupić gdzieś sme przetworniki tonsila, albo zdzwoń i zapytaj się ile sztuk trzeba zamówić, żeby zrobili wersję OEM. To juz nie jest dawne masówkowe podejście, a co z tym firma zrobi dalej to już trudno przewidzieć. Zresztą macie kontakt z Sound Artem, miałem okazję z jednym z właścicieli wymienić kilka zdań na temat Tonsilu, również uważają, że dział badawczo-rozwojowy stworzył wiele ciekawych rzeczy. Jeśli Tonsil postawi na nowoczesne konstrukcje to przetrwa i to bez żadnego holowania przez prasę i bez zalewania towarem supermarketów. Są w stanie stworzyć wartościowy produkt i Siesta być moze jest zapowiedzią tego, że idzie nowe.

>

>Szkoda czasu na kocopały....

>

>Miłych lepianek i innych takich po 100, 300 i więcej Zł.

A tak swoją drogą jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniała. Jakis to "lepiankowy" producent od sprzętów po 100 i 300 złotych tuningował kiedyś DVD firmy Manta za astronomiczną kwotę 200 PLN? No jakoś nie mogę sobie przypomnieć, niech ktoś mnie oświeci... No przecież niemożliwe żeby ten sam który teraz obśmiewa wszystko co tanie...

Darkul.

Dziwię się Tobie, że po tylu perypetiach natury hmmmm... finansowej które zdarzyły się Tobie na tym Forum (przy uczestnicwie niektórych jego uczestników) masz jeszcze czelność się wypowiadać z miną takiego wielkiego znawcy.

Darkul, co my byśmy zrobili gdybyśmy dostał 10 000 to nie wiem, ale to że ty byś nawet nie zdjął obudowy to już od dawna wiadomo. To nie nas ścigali na tym forum o kasę ciebie już kilka razy. Pobrałeś zaliczki a sprzętu nie było, kontaktu z tobą też nie było. A ja głupi jeszcze stawałem w twojej obronie, bo w głowie nie mieściło mi się, że można ludzi aż tak rolować, niszcząc sobie całą reputację, ale to co teraz wyprawiasz to też przechodzi moje pojęcie, obrażasz wszystkich którzy mają troszkę inne zdanie i nie wiedzieć czemu koniecznie chcesz nagrabić Tonsilowi. Pilnuj swojego nosa, bo w tej materii masz co robić, a jak już wyprostujesz relacje z klientami to moze zrób jakieś kolumny i zademonstruj, pokaż co można zrobić za 1600 PLN, albo nawet za 10 000 PLN. I nie odkręcaj koto ogonem, że to my zrzędzimy, to tobie się Tonsil nie podoba, mimo że wszystko wskazuje n to, że nie słuchałeś kolumn o których tutaj mowa.

To,że zawiódł jeden z elementów kanału dystrybucji, nie musi oznaczać upadku producenta. Poza tym Protonsil pozycjonuje Siesty jako głośniki do systemu kina domowego, a w tym wypadku odsłuch jest zbędny - cokolwiek podłączymy do wzm. KD efekt jest taki sam, czyli kiespski. Trudno powiedzieć czy jest to błąd w sztuce marketingowej, ale z pewnoscia działanie odbiegające od standardów. Znaminite firmy, swoje najlepsze zestawy kolumnowe nie pakują w zestawy KD.

>marc,

To jeszcze o niczym nie świadczy, np. taki Mission swoje produkty (serie E, M, 7, Pilastro) również przedstawia jako KD a mimo to ich główne kolumny grające w układzie stereo zbierają pozytywne opinie użytkowników i prasy.

Widać, że seria Siesta (nie chcąc używać słowa ekskluzywnym) jest porządnym zestawem do KD z predyspozycją kolumn głównych również do poprawnego grania w stereo - czy to jest ujma?

Darku7l poco toczysz bój. Jesteś taki wielki bo opracowałeś śmieszny wzmacniaczyk na opie i 2 mosfecikach? Nic tylko zrobić ukłon. Niestety Seba (i nie tylko on) ma w 100% rację.

Ps. Oszczędź słów na zbluzganie mnie - to i tak nic nie da :)

• Redaktorzy

"Nie chcę być źle odebrany, ale jeśli Pan Redakcja jest administratorem forum, dobrze byłoby w tego rodzaju sporach (nie tylko mam na mysli ten wątek) nie opowiadać się za żadną ze stron - moim zdaniem w takiej roli im oszczędniej, tym lepiej"

Nie widzę tutaj szczególnego sporu, ani nie przyłączam się do żadnej ze stron, zresztą, jakich niby stron? Widzę tu dyskusję na temat wyrobów i przyszłości dużej firmy głośnikowej. Jeśli jest dyskusja, to nie znaczy, że trzeba się zaraz o coś kłócić, kumać, spiskować i dzielić na stronnictwa. A co do bycia administratorem, to jestem redaktorem naczelnym serwisu poświęconego sprawom audio (przy okazji odpowiadam w skutek tego również za forum, to fakt), a więc taka tematyka leży bezpośrednio w zakresie moich zainteresowań.

"Jak ktoś chce to mogę zrobić na indywidualne zamówienie segment lub moduł audio. Celem zabezpieczenia formy ustnej umowy chętnie ustalę warunki w formie pisemnej.

Celem uniknięcia potencjalnych nieporozumień" - coś podobnego :))))))

Wrócę na chwilę do tytułu tego tematu.

Stwierdzam, że Tonsil raczej padnie bo widać to po niezmiennym sposobie wytwarzania np. nabiegunnika górnego w modelu GDN 17/100 i faktem, że nikt na forach DIY nie przedstawił żadnego projektu dotyczącego jego jakiej kolwiek aplikacji.

Natomiast dziwną rzeczą jest fakt iż głośnik Gdn z kolumn Siesta jest... z zupełnie innego świata a został przynajmniej tak mi się wydaje stworzony wcześniej niż Gdn 17/100 i nie ma zawartej w swojej budowie technologii z przed 40 lat!

Mam podejrzenia!

Alton,

Tak naprawdę Pan Kulesza, nie opracował żadnej drakuli, tylko zerżnął opracowanie umieszczone parę ładnych lat temu na headwize. Do tego nie zrozumiał idei autora bo jego poprawione wersje symetryzowały sygnał na wyjściowych tranach, co było gorszym znacznie pomysłem. Nie będę rozwijał tematu tzw. drakuli bo jest to żałosne.

Pomysły pana Kuleszy to praktycznie podstawowe znane każdemu, kto nie jest laikiem aplikacje standardowych elementów, a tu niektórzy koledzy dostają prawie orgazmu mówiąc o "opracowaniach" Darkula. Smieszne.

Nie odzywam się od paru lat na tym forum, bo poziom kultury osobistej niektórych Panów mnie osobiście brzydzi. Nie mniej kolegom, którzy być może są tu od niedawna lub zapomnieli, proponuję użyć wyszukiwarki, aby mogli sobie poczytać o kolejnych przewałach Pana K. Po każdej takiej akcji kulił on ogon, i kilka miesięcy forum było wolne od tego Pana. Później, gdy kończyła się kaska od naiwnych a afera przyschła wracał.

Popatrzcie koledzy jaki to mądrala. Wszystko wie najlepiej. Każdego zbluzga za byle co. Czyżby koledzy bili w szkole, a na ulicy boimy się własnego cienia Panie Darku, i w związku z tym pokazujemy jaki jesteśmy macho w wirtualnej rzeczywistości.

Wiem, że zaraz nastąpi bluzg Pana K., bo tylko tak potrafi poczuć się ważniejszy. Ale cóż ludzie dzielą się na ludzi honoru (i tylko od tacy mogą obrazić) i na ludzi pozbawionych tej cechy. Czy Pan K. ma honor, myślę że po poczytaniu dawnych wątków każdy będzie miał wyrobione swoje zdania.

Pozdrawiam

Maciej Wroński

Tja....

Całe życie z fajnymi fachowcami...

Słonka pierwszy Drakula wyszedł pod inną nazwą jeszcze na początku lat 90.

W Sound Project były tylko dalsze wersje.

Demaskujecie towarzysze tylko swoją niewiedzę popartą tępą złośliwością.

Poza tym co ma Drakula do w.w. wątku ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.