Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumienie kolumn

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety na razie nie stać mnie na kupno nowych kolumn więc postanowiłem poprawić brzmienie moich Altusów 300 poprzez wymianę kabli wewnątrz teraz myślę o wytłumieniu ich środka,niedawno wytłumiałem ściany i zostało mi kilka arkuszów wełny mineralnej (rozmiar 50) czy zda ona egzamin przy wytłumieniu wnętrza Altusów.

https://www.audiostereo.pl/topic/4286-wyt%C5%82umienie-kolumn/
  • 6 lat później...

Najlepszym rozwiązaniem to wyklejenie środka matą bitumiczną. Koszt niewielki a efekt najlepszy z możliwych do zastosowania. Wiem co piszę bo po wyklejeniu wewnątrz kolumn zagrały o dwie klasy wyżej.

Zatkaj basreflexy i wypełnij wnetrze wełną,gdzies czytałem że zrobienie z nich obudowy zamknietej poprawia brzmienie.Dawno temu intensywnie przerabiałem Mildtony i niewiele dobrego z tego wynikło ale podejrzewam że dodatkowe wytłumienie ścianek jak kolega sugeruje to jest dobry pomysł.

Zatkaj basreflexy i wypełnij wnetrze wełną,gdzies czytałem że zrobienie z nich obudowy zamknietej poprawia brzmienie.Dawno temu intensywnie przerabiałem Mildtony i niewiele dobrego z tego wynikło ale podejrzewam że dodatkowe wytłumienie ścianek jak kolega sugeruje to jest dobry pomysł.

Jak wiadoma Altusy zbudowane są ze zwykłego paździerzaka, ich ściany nie mają praktycznie żadnej sztywności, pierwszy krok to usztywnić tą konstrukcję, dlatego proponowane wcześniej wyklejenie matą bitumiczną to bardzo dobre posunięcie, ma ona właściwości usztywniające

Maty bitumiczne, wełna, kable... spodziewałbym się wydatków równych wartości kolumn i raczej mizernych efektów tej całej zabawy.

Owszem ma to sens, nie mówię że nie, ale akurat w przypadku Altusów, to gra nie warta świeczki, tym bardziej że za materiały i robotę nikt Ci nie zapłaci (w przypadku odsprzedaży tych kolumn) także podsumowując temat w dwóch słowach - finansowy bezsens.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Niestety na razie nie stać mnie na kupno nowych kolumn więc postanowiłem poprawić brzmienie moich Altusów 300 poprzez wymianę kabli wewnątrz teraz myślę o wytłumieniu ich środka,niedawno wytłumiałem ściany i zostało mi kilka arkuszów wełny mineralnej (rozmiar 50) czy zda ona egzamin przy wytłumieniu wnętrza Altusów.

na mój gust za gruba, po drugie wg mnie litraż skrzyni za duzy do mocy/srednicy basu- co uniemozliwi kontrole wpasionego konca mocy nad membraną, o ile taki sie posiada. drewno ma byc elastyczne i ma grac, jakie by ono nie było wlasnie dlatego drewno nie plastik ani beczka. szczelne zatkanie obudowy bassreflex? czy bas wyciek? konieczne. pozatym zredukuje nielubiane czesto "buczenie"- nadmiar wysokiego basu. pozatym moja taktyka- ale mniejszy litraz- polega nie na wyłozeniu scian tylko na rownoleglym do membrany -czyli ukosnym ułozeniu tlumienia, sciany to sie ociepla , a nie tłumi. powtarzam wielki litraz trudniejszy do opanowania. zaryzykowalbym wyłozenie gornej połowy wnerza scian korkiem max 0,5 cm, experyment poparty tylko teorią.ja w wielokrotnie powtarzanych konstrukcjach ukladam tlumienie > wlasnie tak. tłumienie pod kątem prostym do fali mechanicznej. co tez lekko zmniejsza (teor) pojemnosc. ale kazdy mowi ze moje kolumny jakby wiecej mocy miały i nisko schodzą. nie wiem jaki kondziolek jest w altysach na tweeterach ale na moje ucho nie wiecej niz 2mikroF ja bym dal 3 i zmienil cewki z celuliodowych na chocby syntetyczne, ale bardziej miekkie.koniecznie .ten aspekt to najwieksza wada altusów. wymiana kabli wewnątrz nie ma sensu. dławik -co innego. na koniec całkowita wymiana sredniego tonu- przyprawia mnie on o ból uszu , a moj ultrahighend zupełnie se z tym nie radzi i nie mam sposobu tego wysterowac. podejżewam ze przyczyną jest wytłumienie membrany od środka watą szklaną. ale najlepiej je sprzedac w piguły i kupic cos innego- takie jest moje zdanie.

ja tam lubie szerokie pasmo i to zdublowane- ładnie śpiewa. a co do tych bitumicznych to substancje o takiej nazwie wylewają zamiast naturalnego asfaltu na polskie drogi... wątpie zeby to dźwięczało. korek to najlepiej tłumiący materiał jaki istnieje i zupełnie naturalny, zresztą pochodzi z drzewa. acha, polecam głośniki tesla bo tanie i dobre. jeszcze jedem materiał mi swita: guma mikroporowa taki sam materiał jak zew resor membrany. ale juz raczej żadko stosowany- mam na mysli resory. powiedziałbym ze nie masz wyjscia : nie obedzie sie bez prób i błedów. acha zezłomuj korektor graficzny jak masz, minimum dziesiec stopni wzmocnienia szumów o różnych paramatrach... o ile nie więcej.

• Użytkownicy+

Dobrym sposobem na usztywnienie obudowy jest wklejenie listew (o ile już ich niema). Można też spróbować z wełną jeśli już ją masz, zawsze można ją wyciągnąć. Ja położyłbym też coś ciężkiego na górze kolumny, co spowoduje większą jej stabilność. Jeśli jest miejsce na dole wewnątrz obudowy, spróbowałbym włożyć tam worek z piaskiem. Dociąży to kolumnę oraz zmniejszy nieco jej objętość, co łącznie powinno wpłynąć na skrócenie basu.

Podałem sposoby które nie wymagają wkładu finansowego.

Można by też wymienić elementy zwrotnicy na takie same, ale (nieco) wyższej klasy.

Klipi

Napisz jeszcze raz to samo tylko o połowę krócej, w jakimś porządku i kolejności bo w ogóle nie wiadomo o co Ci chodzi.

Jeśli chodzi o przewody to proponuję albo zwykły miedziany przewód z Zurtu tylko 2,5mmkw albo wręcz przewód instalacyjny DY 2,5mm2. Więcej nie ma sensu inwestować.

Koledzy tu mądrze piszą, ja to tylko zbiorę do kupy - 3 ważne sprawy:

1. usztywnienie przez jakąś np deskę wciśniętą (i wklejoną) w poprzek między boczne ścianki ale tak żeby nie oddzielała za bardzo górnej połowy od dolnej. Najlepiej tez nieco na ukos i nie idealnie w połowie wysokości - to wyeliminuje sporą część niepotrzebnych drgań obudowy. (patrz rysunek)

2. mata bitumiczna wewnątrz na ścianki boczne i pozostałe, jak się uda to też na przednią (wcześniej dobrze odkurzyć i wilgotną szmatką przetrzeć wnętrze.

3. Filc taki jak na Allegro gruby na 1,5cm -wpisz "filc tłum*" i będziesz wiedział o co chodzi. Wwyłożyć to na wszystkie ścianki przyklejając do tych mat bitumicznych np taśmą klejącą dwustronną. Nie musi idealnie przylegać. On nie tłumi drgań samej ścianki. Stare wytłumienie to pewnie jakaś gąbka - można częściowo to dołożyć.

Dodatkowo

-możesz próbować wydłużyć jakoś rurę bassrefleksu o jakieś 20-30% (proszę o korektę kolegów ale przypuszczam, że jest krótka i strojenie jest wysokie)

-sprawdź czy pod głośnikami są uszczelki

-obejrzy zwrotnicę i zczytaj wartości kondensatorów i rezystorów - to można tanio wymienić, cewki są już droższe no i raczej nie doczytasz się na nich oznaczeń. Zapodaj te informacje na forum a koledzy biegli w temacie powiedzą Ci co z tym zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyklej matą bitumiczną wymień okablowanie wewnętrzne na dobrej jakości kabelki, wydłóż rury basrefleksu i masz nowe głośniki.

pozdro Grzegorz

Wyklej matą bitumiczną wymień okablowanie wewnętrzne na dobrej jakości kabelki, wydłóż rury basrefleksu i masz nowe głośniki.

pozdro Grzegorz

Do wytłumienia kolumn polecam Ci tą matę:

Ukryta Zawartość

Super sprawa, łatwa i szybka w zastosowaniu. A co najważniejsze idealna do takich zastosowań.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Wbijajac sie w temat. Ktoś ma doświadczenie w wytłumianiu kolumn matami do caraudio? Ktoś próbował? Nie mówię o najtańszych matach bitumicznych, ale o tych z wyższej półki. Np. dynamat extreme ma takie parametry:

Appearance:

Black butyl based core with 4 mil aluminum constrain layer, craft paper release liner

Thickness:

0.067" (1.7mm)

Mass:

0.45lb./ft2 (2.20kg/m2)

Acoustic Loss Factor @ Temperature (Using ASTM method E756@ 200 Hz):

0.417 @ +68F (+20C)

0.259 @ +86F (+30C)

W przypadku samochodów różnica jest znaczna, zastanawiam się czy jest sens bawić się w wyklejanie tym kolumn. Oczywoscie można spróbować i stwierdzić czy jest lepiej od filcowej czy nie. Ale przy koszcie ~100 za mate na monitorki trzeba będzie jakieś 300 wydać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.