Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 1500AE VS CAMBRIDGE AUDIO 640V2

gumis

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać, zacytowałeś oficjalną dokumentację techniczną Denona, jeśli chodzi o wagę. OK.

Ja słuchałem obydwu i grają inaczej, starszy model jest cieplejszy, wolniejszy. Piszę to, co słyszę, a Ty udowadniasz, że umiesz tylko wyszukiwać informacje w necie - zdjęcia, parametry - każdy z innego, równie niewiarygodnego źródła. Ja miałem PMA2000AE w domu, starszego modelu słuchałem również w moim systemie, więc relacjonuję to, co z kolegą - właścicielem starszej wersji - słyszeliśmy. Tyle.

Poza tym wystarczy, że zastosowali inne tranzystory w końcówce w obydwu wersjach i już mamy wyjaśnienie różnicy w brzmieniu, a tego na oko raczej nie widać.

Jednym słowem, Twoja ekscytacja to wyraz szczytowej ignorancji - nie widać, różnicy to jej nie ma!

Nie wiem czy zauważyłeś ale "starszej" wersji było pięć modeli, w każdej z nich mogły być wspomniane przez ciebie inne tranzystory, a której wersji słuchałeś to pewnie sam nie wiesz

Pomijając ten fakt, czy ja napisałem że nie ma między nimi różnicy? Chyba nie.

Napisałem, że to dwie niemal identyczne konstrukcje(o brzmieniu nie wspominałem), w odpowiedzi na twój wpis, w którym rozgraniczyłeś te dwa wzmaki jakby nie miały ze sobą nic wspólnego.

Czytaj uważniej...

Poza tym to naprawdę trzeba być ignorentem żeby pisać taki głupoty co ty tu wypisujesz, nie wspomniałeś o odsłuchach tych wzmacniaczy, tylko odrazu walnąłeś że jeden to gniot a drugi to kompletnie inna klasa bez jakiego kolwiek uzasadnienia, a co do mojego wyszukiwania danych z internetu, było to spowodowane twoimi błędnymi wpisami.

Same tranzystory mocy nie decydują o brzmieniu, jednak całościowa konstrukcja tak. To że coś wygląda podobnie to jeszczenie dowód,że musi tak samo lub nawet podobnie brzmieć. Firmy stosują różne sposoby zdobywania klientów i jednym z nich może być zmiana brzmienia między następującymi po sobie modelami. Jeśli Roland je słuchał i zna różnice, to znaczy, że one występowały i nie należy siętemu dziwić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rolandsinger

17 Maj 2008, 15:33

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 649 / 1555 / 10

Jak widać, zacytowałeś oficjalną dokumentację techniczną Denona, jeśli chodzi o wagę. OK.

Ja słuchałem obydwu i grają inaczej, starszy model jest cieplejszy, wolniejszy. Piszę to, co słyszę, a Ty udowadniasz, że umiesz tylko wyszukiwać informacje w necie - zdjęcia, parametry - każdy z innego, równie niewiarygodnego źródła. Ja miałem PMA2000AE w domu, starszego modelu słuchałem również w moim systemie, więc relacjonuję to, co z kolegą - właścicielem starszej wersji - słyszeliśmy. Tyle.

Poza tym wystarczy, że zastosowali inne tranzystory w końcówce w obydwu wersjach i już mamy wyjaśnienie różnicy w brzmieniu, a tego na oko raczej nie widać.

Jednym słowem, Twoja ekscytacja to wyraz szczytowej ignorancji - nie widać, różnicy to jej nie ma!

Dokumentacje techniczna? A chwile wczesniej twierdziles ze jest jakies 5kg roznicy... Mysle ze to cieplo i powolnosc to reakcja Twojej percepcji na okreslenie "starszy". Tranzystory w koncowce maja akurat znikomy wsplyw na brzmienie.

@ disco

Z tą wagą to była ironia, a nie przyznanie racji. Kolega podał linki do dwóch różnych stron, a nie dane Denona, na podstawie których podałem te 5 kg, a jeśli idzie o ścisłość to 4,5kg.

Molibden to moja opinia prywatna ,nigdy mi Danon nie leżał ale lubię i polecam bardzo Arcama i co ty na to ???Denon zawsze miał słabe wzmacniacze i nic tego nie zmieni ....

ireknowak

>Denon zawsze miał słabe wzmacniacze i nic tego nie zmieni ....

Druga część zdania jest bez sensu!

Denon zawsze robił slabe wzmacniacze i irek tego nie zmieni

Druga część zdania ma sens.

michelangelo

Przedstawiłeś , moim zdaniem, najprawdziwszą recenzję Denona 1500AE.

I ponowię, za innymi, jedno pytanie.

Proszę podać konkurenta dla tego wzmacniacza w cenie 2 tysiące z ogonkiem.

Ale w kazdym aspekcie: dźwięk, wyposażenie, wykonanie.

Pozdrawiam i polecam.

YunnanTEA

YunnanTEA co zrobić a wystarczyło by żeby taki danon raz na jakiś czas poczytał sobie forum ,wiedziałby jakie ma braki .YunnanTEA ty masz takie inteligentne odloty po ,czy przed herbatką ,bo nie wiem czy mam się czuć obrażony ,czy darować ci ze względu na złą jakość surowca ???

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kerikawon

17 Maj 2008, 22:53

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1280 / 927 / 1

Molibden to moja opinia prywatna ,nigdy mi Danon nie leżał ale lubię i polecam bardzo Arcama i co ty na to ???Denon zawsze miał słabe wzmacniacze i nic tego nie zmieni ....

Jesli masz na mysli ostatnie kilkanascie lat to ciezko sie nie zgodzic. Jesli piszesz ze w ogole to znaczy ze pojecie o tym co produkowano i jak brzmialo masz srednie.

Odpowiem pokrótce

>Proszę podać konkurenta dla tego wzmacniacza w cenie 2 tysiące z ogonkiem.

>Ale w każdym aspekcie: dźwięk, wyposażenie, wykonanie.

Arcam A-90

Cambridge Audio Azur 740A

Xindak XA-6200(07)

Wystarczy ????

Każdy z tych wzmaków jest lepszy o niebo od Denona PMA-1500 cokolwiek ma oznaczać ten numerek

A teraz idę posłuchać muzyki bo nudzi mnie udowadnianie prawd oczywistych

Oczywiście mam na myśli ostatnie kilka lat ,kiedyś wszystko było lepsze ,i wino i kobiety .....

Sam zaczynałem od Denona PMA-350 jeśli ktokolwiek jeszcze pamięta ten model .....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kerikawon odpowiedz prosze jakie modele Denona miales na mysli? A moze Twoje twierdzenie dotyczylo wszystkich modeli tej marki? Dziwne byloby gdybys jako dystrybutor nie polecal Xindaka bo przeciez kazda sroka swoj ogon chwali wiec moze sfolguj z tym lobbingiem...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A to niestety masz racje. Akurat PMA 350 nie byl klockiem wysokich lotow ale np PMA 1520 czy wczesniej PMA 790 na pewno. Nie sluchalem PMA 900V ale podobno tez gral niezle.

To że kerikawon twierdzi że nie lubi denona to jego sprawa i jak dla mnie ma do tego prawo, to ja kilka postów wcześniej poprosiłem go o wypowiedzenie się jakie Xindaki poleciłby posłuchać i zrobiłem to z pełną świadomością że pracuje w Polpaku i dość dobrze osłuchał się z tym co sprzedaje. I nawet jeśli jego opinia jest stronnicza, to przecież nie trzeba biec do Polpaku i kupować xindaka, ale można pójść i go posłuchać a może się okaże że to jak grają xindaki przypadnie komuś do gustu, w końcu każdy chce kupić to co jemu się podoba a niekoniecznie musi być to co inni chwalą, no chyba że się mylę.

W każdym razie ja jak narazie szukam i opinia kerikawona na temat xindaków jest dla mnie istotna, bo wiem których modeli warto posłuchać, denona też słuchałem, i paru innych wzmaków też i sam zdecyduję co mi się bardziej spodoba i będzie to jak najbardziej subiektywne:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kerikawon trzeba miec po prostu osluchanie i orientacje jednak nie wszyscy preferuja uzywane klocki. Z nowych nie ma czego szukac jesli chodzi o Denona a polecany przez Ciebie Xindak gra zupelnie dobrze.

gelar,pamietaj ze napisałem tylko które Xindaki mi się podobają i są znakomicie wiecej warte niż cena za jaka są sprzedawane ,a to jest w pełni subiektywna moja osbista opinia

Ja jednak poleciłbym DCD 1500AE, uważam, ze to dobry CD w swojej cenie (jako nowy). Ktoś pisał wcześniej, że ostro, płasko gra itp. Takie wrazenie mozna mieć z absolutnie bez głowy dobraną resztą toru. Tak będzie z każdym źródłem z niskiej pólki i nie tylko.

Pierwotnie ten CD miałem jako źródło w zestawieniu jak w "o mnie" i w tym zestawieniu był lepszy moim zdaniem od przereklamowanego Naima CD5i, który był obiektywnie lepszy w prowadzeniu wyższego basu ale reszta aspektów brzmienia odstawało in minus i to dość sporo. Podobnie było z porównaniem z leciwym Sony XA30ES.

Porównanie niestety nie bezpośrednie z Cambriddge 640 ujawniło w stosunku do DCD 1500 AE o wiele gorsze nasycenie barw w całym paśmie (640), moim zdaniem nie ta pólka brzmieniowa.

Oczywiście mozna lepiej niż 1500-tka i tak też w moim przypadku sie stało podłączając zewnetrzny prztwornik...ale to juz inna bajka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Widzisz xniwax, autor tak sprytnie, a raczej niechlujnie sofrmułował pytanie w temacie wątku, że w zasadzie nie wiadomo, czy mamy rozmawiać o CDkach, czy o wzmacniaczach? Ja się zgadzam z tym, co napisałeś w kontekście, że opisujesz PMA-1500AE. :) DCD-1500AE nie słyszałem, więc się nie wypowiem.

Ja pisałem o wzmacniaczu, gdyż autor coś wspominał o Paradigmach, a wydaje mi się, że bardziej wzmacniacz dobiera się pod kolumny niż źródło. Nic z tego nie wiem, ale autor też może myśleć w tym kontekście inaczej, czyli że np. CDek powiniem pasować do kolumn. W ogóle to wszystko powinno do siebie pasować, więc jet OK. ;)

Wiem, że o wzm. ja odniosłem się do niektórych wypowiedzi z 16 maja. gdzie pisano o łaczeniu Denona w pary i krytykowano takie połaczenie zapominając o odpowiednim doborze głosników co jak w kazdym zestawieniu firmowym, czy "mieszanym" jest decydujace nie mówiac o odpowiednim przygotowaniu akustycznym pomieszczenia.

PMA1500AE nie rozwinie skrzydeł z firmowym cedekiem i tyle, podłączcie lepsze, gładsze źródło i jest bardzo dobrze. Z SACD na DCD1500AE też jest również bez zarzutu, ale ile macie takich płyt w kolekcji?

A w ogóle kupta se co chceta i nie zawracajta głowy.

Roland być moze masz rację, że to połączenie jest średnie. Ja wyraziłem opinię o CD Denona, które moim zdaniem jako niezalezne urzadzenie jest co najmniej dobre na CD. SACD mnie nie interesuje.

Jesli maiałbym wybierać PMA Denona 1500AE czy Kambodża 640V2 - wybrałbym ten trzeci: każdy inny lepszy wzmak (szczególnie z wyzszej pólki użwany)

Witam,

Jestem użytkownikiem PMA 1500AE od 2 lat. Słuchałem go w konfiguracjach z DCD 1500, Usherem CD1, Nad 521i oraz Linnem Genki i nie ukrywam że żadne z powyższych zestawień prócz Linna nie pokazało w pełni możliwości tego wzmacniacza, również zestawienie Linn + 1500AE zweryfikowało moje podejście do wpływu źródła na cały system - wg mnie jest ono znaczące.

Mam takie same odczucia. U mnie również CD (Marantz 15S1) jest najdroższym elementem systemu.

Nie mówię, że tak musi być, ale Denon 1500AE wart jest porządnego odtwarzacza. Natomiast kolumny do Denona, moim zdaniem, powinny grać "po ciemnej stronie księzyca" a to juz trzeba dobrać indywidualnie do swoich preferencji i co szczególnie ważne do warunkow odsłuchowych.

Moje DIY na SS9300 + 2 osiemnastki Vifa w 16m dobrze wytłumionych i jest super.

Ale ponieważ Denona mam jeż 2 lata, to jego czas jest policzony.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.