Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies 210V z zasilacza moge wyciagnac. Jakie byloby optimum zasilania dla ukladu SRPP na 6n1p? Chyba ze zmienie z SRPP na WK-WA? Mam jeszcze e88cc i 6n6p wiec tez raczej na wyzsze napiecia.

Czy taka lampizacja posiada opóźnione załączanie napięcia anodowego? Jak odbywa się mutowanie wyjścia?, czy jest to zrobione na przekaźniku?.

Gdzie można kupić takie fajne pcb do lampizacji?

Haltron nigdy nie produkował lamp, tylko kupował i rebrandował. Dlatego też pod tą marką równie dobrze możesz trafić np. na Brimara (genialne!) jak i na NRDowskie RFT czy sowieckie 6N23P (dobre, ale warte ~8-15zł/szt). Pokaż foty tych Haltronów, oceni się.

McGyver

wrzucilem e88cc jak radziles, zmienilem tylko rezystory w grzaniu. Napiecie na anodzie spadlo z 193v na jakies 167v a prad sie podnosl z 6,3mA do ok 9mA. Co do dzwieku to mam wrazenie ze na 6n1p jest lepiej. Na e88cc scena jakas pomieszana i troche ostre wysokie. Jakie stosujecie punkty pracy dla e88cc? Moze cos tu jest pomieszane

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Troszkę obok tematu .Zlampizowałem Philipsa CD371 na CDM2,TDA1541i SAA7220P/A .Przy okazji zbocznikowałem kondensatorki SMD przy decouplig-u przetwornika i przestawiłem w tryb no oversampling - prowadzac kabelki tak jak na załączonym zdjęciu . No i ciekawostka - pojawił się ciche wycie a czasem coś ,,strzela " , jakby gwałtowne rozładowanie kondensatora . Na dodatek filtr SAA7220P/A robi sie gorący . Czy to dopuszczalne aby sie grzał ? Może gdzieć popełniłem błąd .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Wielcy znawcy elektroniki ,kieruje do was zapytanie!!! Jakie trafo kupic by dobrze zagralo z przetwornikiem pcm 1791a. a oto datascheed

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam wszystkich zacnych elektronikow apelujac o zgode i porozumienie a co za tym idzie BRAK KLOTNI.he

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

McGyver, 2 Lut 2010, 22:46

Kolejny cedek, tym razem stary Nakamichi CD Player 4.

mógłbyś podać schemat tego układu na lampach za parę dni będę miał daca na ad 1865 bez analogówki czyli coś podobnego ,chciałbym spróbować coś sklecić takiego na lampach co prawda mam PCC88 trochę inne żarzenie bodajże 7,3v ale chciałbym spróbować ,żarzenie robisz dc czy zmienne?

• 2 tygodnie później...

witam wszystkich.

Proszę o pomoc w naprawie tego oto osobnika: CARY 308T.

Prawdopodobnie "padły" dwie kości :

- DA 192

- DSP 6

Bardzo proszę o podpowiedź gdzie mozna kupic powyższe lub naprawic CDP.

Objawy: sygnał na wyjściu cyfrowym jest natomiast na wyjściu analogowym dźwięku nie ma. (przyczyna - do wnetrza dostało sie kilkanaście kropel wody z doniczki kwiatka). W słuchawkach słychac tylko szum (podobny jak w starych telewizorach kineskopowych kiedy nie było programów - na ekranie widoczny był tylko śnieg).

Czekam z niecierpliwościa na wszelkie informacje, podpowedzi, wskazówki.

Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie Valhalla

Ukryta Zawartość

post-14134-100007649 1270798706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z szanownych kolegów wykorzystywał do lampizacji i ewentualnie z jakim skutkiem pentody z rodziny E*F ( w trybie triody ) np E180F, E810F ?

• 4 tygodnie później...

Ponieważ ten wątek jest po to, aby dzielić się wrażeniami na temat zlampizowanych odtwarzaczy, napiszę parę słów o swoich doświadczeniach. Przede wszystkim są to doświadczenia bardzo świeże, bo dopiero od wczoraj gra u mnie taki odtwarzacz. Zastąpił CA 640C. Myśl o wstawieniu lamp do CA 640C chodziła mi po głowie od kilku miesięcy. Skontaktowałem się w tej sprawie z McGyverem, a on doradził mi zmianę odtwarzacza na Denona DCD 655, twierdząc, że po wstawieniu lamp gra on ładniej niż CA z lampami. Posłuchałem go i od wczoraj cieszę się dźwiękiem, o jakim dotąd marzyłem.

Denon jest podpięty do wzmaka CA 640A v2 i do Kolumn ProAc Studio 125. Co się zmieniło? Dźwięk złagodniał, tzn. zniknęły ostre szelesty z wysokich, bas jest równie niski jak był, ale teraz bas GRA, a nie dudni. Wszystkie zakresy są bardziej szczegółowe, delikatniej podane, z dużo większą kulturą. Słyszę pobrzmienia, odgłosy, których dotąd poprzedni odtwarzacz najwyraźniej nie odczytywał z płyt. Najbardziej się cieszę z przestrzeni, która się pojawiła. Poprzednio scena była dość szeroka, ale płaska. Teraz nabrała głębi, dźwięk mnie otacza.

Chciałbym w przyszłości jeszcze zmienić wzmacniacz na lampowy, jednak już teraz poprawa jest tak olbrzymia, że nie potrafię się oderwać od słuchania. Brzmieniem lampowym zachwyciłem się słuchając pożyczonego wzmacniacza słuchawkowego Skorpion. Dziś mam własny wzmak wg projektu Kamyka i z moimi Sennheiserami HD650 jest cudnie. Takie brzmienie chciałem osiągnąć na kolumnach. No i chyba osiągnąłem. Piszę "chyba" z racji specyfiki odsłuchu słuchawkowego. Kolumny dają przestrzeń, słuchawki niezrównaną szczegółowość. Ale brzmienie, melodyjność są właściwie takie same.

McGyver wykonał przeróbkę bardzo porządnie, a poza tym osobiście się przekonałem, że mogę ufać jego uszom!

• Pokaż nowe odpowiedzi