Skocz do zawartości
IGNORED

prototypowe monobloki Ancient Audio

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie do "zasłużonych" (z racji stażu)forumowiczów, czy nie czuli dyskomfortu w odsłuchiwaniu tych klocków w towarzystwie skompromitowanych osób na tym forum? Myślę, ze nie ma potrzeby dokładnie wymieniać kogo mam na myśli - wszyscy zapewne wiedza o kogo chodzi.

Wiadomo, ze akustyka pomieszczenia, samopoczucie, itd. - po prostu rożne czynniki maja wpływ na nasza psychikę. Uważam, ze jest to jednoznaczne z "pojmowaniem" dźwięków dochodzących do naszych uszów. Pytanie skierowane do Arka67 i Papamka.

• Redaktorzy

Slav, jeśli to akurat jest problemem, który ci się nasunął w związku z monoblokami, to załóż na ten temat oddzielny wątek, ale w miarę możności konkretnie, a nie aluzyjnie, w tym może natomiast nie offtopikuj, jeśli można?

Czyzby nowy tandem? Zydelek&darkul nie wyszlo, niech zyje Redakcja&darkul... nowy ma wiesza sile przebicia :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Przybyłem pierwszy i wybyłem pierwszy z piątkowego odsłuchu a raczej spotkania towarzyskiego, bo tak chyba należało traktować jego pierwszą część :-) Na pizzę też się nie załapałem ale to już akurat dobrze się złożyło, bo śmietnik mam niczego sobie :-)

Zestawienia znacie już z wcześniejszych opisów, tak samo jak kolejność odsłuchiwanych urządzeń, więc naprędce kilka słów.

Ostatnimi czasy interesuję się przede wszystkim zestawami z lampą w torze, dlatego głównie ciekawy byłem jak zagrają głośniki Zu i to zdawało się w nie byle jakim towarzystwie, czyli monoblokami sławnej AA.

Nie zagrało, aż dziw przy takich parametrach głośników ale jednak. Wygląd kolumn a raczej zastosowanych driverów sugerował całkiem inne doznania. Lekko ostre, metaliczne kolumny, w których gwizdek przypominał jak to słusznie zauważył arek67, wysokotonowca Triangli oraz lampa na diabełkach, wydawało się że będzie spasowanie.

Zu, wychwalane za aspekty dynamiczne, żywiołowość a przede wszystkim bas, zagrały cofniętą średnicą, dźwiękiem wyraźnie spowolnionym no i słabym, niezróżnicowanym dołem. Takie relaksacyjne, zbyt relaksacyjne jak dla mnie brzmienie. Ciężko ostatecznie wyrokować czy to naprawdę tylko przeciętne głośniki, trochę winą obarczyłbym preamp, chociaż próby zamiany pre na urządzenie Darka Kuleszy już nie usłyszałem. Co by jednak nie pisać, moim zdaniem głośniki, jeśli byłyby choć w połowie dobre tak jak je opisują to zagrałyby z każdą dobrą i nawet słabowitą lampą a co dopiero z diabełkami po 15W na kanał. Tu dynamika czy też jakaś podstawa basowa powinna już dać znać o sobie. No i dała, ale dopiero z VA Beethoven.

Odnośnie samych monobloków AA nie mam zdania. Po pierwsze to prototyp i nie jestem przekonany czy wszystko z zasilaniem było ok. a po drugie, trzeba by je jednak przetestować w kilku dedykowanych zestawieniach pre i głośników, bo wierzę, że mogą zagrać dobrze, chociaż ogólnie nie gustuję w filozofii dźwięku wyznawanej przez AA. Jak na nasze warunki 30kz to już duża suma i nawet jeśli ma być to budżet sound AA to jednak do czegoś już zobowiązuje.

Zastanawiam się kto jest nabywcą tych lampowych wynalazków manty...dvd..rozumiem zapełnili niszę...chociaż po zmodyfikowaniu softu i markowe odtwarzacze gryzą niemal wszystkie płyty ( mój Pioneer dv-400 czyta wszystko, moge zmieniać czcionki napisów, wioelkosc itp itd) a jakość obrazu zapewne znacznie lepsza. Ale lampa od Manty :|??!!...zwykle jak ktoś wie o co chodzi w lampach to będzie takie ustrojstwo omijał łukiem...a przeciętnemu obywatelowi bardziej się spodobają produkty powiedzmy markowe czyli wieżyczki sony, philips itp...Rozumiem Magnat że wszedł w lampy ale Manta z zerowym doświadczeniem w dziedzinie audio :|

>Redakcjo

nawet jak wszyscy bogowie napisza ze jakis singiel 300b albo inny diabelek gra z takimi kolumnami jak Beethoveny i tak tylko sie usmiechne :-)) bo co sie bedzie dzialo jak podlaczymy cos typowo dla lampy, zreszta podobno podlaczyliscie na samym poczatku... o czyms to swiadczy?

"Tu dynamika czy też jakaś podstawa basowa powinna już dać znać o sobie. No i dała, ale dopiero z VA Beethoven."

jakies dziwne te Beethoveny, nic nie zwolnilo?, i jak gora, bo sporo piachu potrafia posypac?? czy az tak mocno sa przewalone na basie? ;-))

ta sa bardzo fajne kolumny ale z wydajnym tranzystorem, grajacym czysto a gorze, ktory bedzie stabilny i pusci spory prad.

Tyle tylko, ze te Manty ponoć zajebiste - był test w Auio Video i recenzent był w szoku, trza dorwać w Realu i posłuchać :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ABs, Avalony zagrały z 11W lampą a Beethoveny z 15W już nie mogą? ;-) Nikt nie pisał, że było to rewelacyjne połączenie ale dało się tego słuchać w porównaniu do głośników niby dedykowanych lampie (104dB).

• Redaktorzy

Rochu, nie mów mi, że nie znasz starego poczciwego Sukiyaki! Oczywiście że będzie tuningował, a na razie to on (a nie krasnoludki) sprawia, że mleko się zsiada. Wszechstronny gość, ma talent.

Czy Oszukiwaaki Fullwypaasai to jakiś daleki krewny z Polski Hiroyasu Kondo?

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

ABs, 26 Maj 2008, 19:10

>jakies dziwne te Beethoveny, nic nie zwolnilo?, i jak gora, bo sporo piachu potrafia posypac?? czy

>az tak mocno sa przewalone na basie? ;-))

No niestety to prawda - Zu Druid nie grały z tymi monoblokami.

Byłem we czwartek, wrzuciłem do CD jakąś ostatnią płytę Prince'a w momencie, gdy grały Druidy i było fatalnie.

Chaos, brak basu, jakiejkolwiek przestrzeni - słuchałem godzinę wcześniej w domu i po powrocie ze spotkania (budżetowy-grzebany RCD 951 + Krell 300iL) i grało lepiej.

Co prawda za pre służył (być może) niedopasowany do reszty Jazz-owy pre - jednak później przy porównaniach z VA było znacznie lepiej - fakt, że piachu trochę było na górze.

Pomijam lampki wymienione przez Marcina - one bardzo poprawiły kulturę grania, ale generalnie za każdym razem VA brzmiały lepiej.

Apropos lampek - przez całe spotkanie katowaliśmy winyl z dziwnie nagranymi talerzami - przed wymianą talerze brzmiały jak jakaś mała pompka płasko i jednostajnie - po "upgradzie" AA pojawiły sie jakieś wybrzmienia, "kolory" itp.

Generalnie - Pan Waszczyszyn przesadził chyba nieco z tym "budżetowaniem" swojego produktu - mam nadzieję, że końcowy efekt będzie bardziej zasługiwał na taką wycenę jak proponowana.

Spotkanie wszelako było bardzo miłe i ciekawe :) - Koteczek namówił mnie chyba na eksperymenty z konstrukcjami na EL84 (o ile się nie mylę)

Pozdrowienia dla jozwy i reszty towarzyszy odsłuchu.

Ale straszycie ... zobaczymy jak zagrają u mnie z dobrym pre. Do porównania mam swoje ARC Ref 110 i Passa X-250.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

No. Monobloki powędrowały do Elberotha. Krótki odsłuch (jeszcze na zimno) pokazał, ze jest dużo lepiej. Ale tam jest preamplifikacja ARC Ref. Ciekaw jestem, jak dalej będzie.

Na razie zdążyłem tylko rzucić uchem przez 5 minut. Nie jest źle. Dłużej posłucham wieczorem.

SET na diabełkach robi m.in. Lamm, model ML2.1, i podobno jest to jeden z lepszych wzmacniaczy jakie można kupić. Sam mam na niego ochotę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.