Skocz do zawartości
IGNORED

SZPULOWIEC grundig TK 141 - pomocy!

vinylpiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomniałem sobie o tym magnetofonie, który od dłuższego czasu leżałw szafie. Pragnę go przywrócić do użytku.

podstawowym problemem są lużne paski- kłopoty z przewijaniem. Czy może któryś z Was wie gdzie to można zdobyć??

(porównywałem z polskim ZK 120 i paski są nieco inne)

Czy może ktoś mógłby mi pomóc w zdobyciu schematu i manuala ???

np. PDF, SKAN , LINK, ksero

zastanawiam się zad wymontowaniem trafo poza obudowę, a także nad jakimś ekranem dla głowicy.

za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny, Pozdrawiam! gorąco miłośników szpul!

https://www.audiostereo.pl/topic/43229-szpulowiec-grundig-tk-141-pomocy/

Ma to sens tylko jeśli chcesz się po prostu pobawić. A jeśli naprawdę chcesz posłuchać i ponagrywać używając taśm, to kup na allegro za grosze coś chociaż odrobinę lepszego. Już jakieś M2405, Arie, Damy Pik mogą zagrać całkiem ładnie, szczególnie jak się je dopieści.

I szczerze polecam zabawę ze szpulami, to wspaniała przygoda :)

W moich archiwach mam ,tylko instrukcje do TK-146.TK- 141 jest tak nisko ,że nie chciało się nikomu skanowac instrukcji.Jak chcesz miec za małe pieniadze naprawde dobry sprzęt to zwróć uwage na Philipsa N-7150 z allegro.Nikt nie licytuje,a cena wynosi 350 zł.Sam mam dwa philipsy i inne znacznie droższe magnetofony,lecz dzwiek z philipsa zupełnie nie ustepuje tym drozszym.N-7150 jest ostatnim szpulowym magnetofonem tej firmy.Posiada trzy głowice{naprawde dobre},trzy silniki i trzy predkości.Wejscia cinch,więc problemów z podłaczeniem nie będzie.Są też dostępne do niego wszelkie instrukcje.Jak byś nie mógł znaleśc,to ci pomoge.

sprzęt jest dość niskiej klasy.. fakt, chciałem jednak się nim pobawić, poeksperymentaować

w odróżnieniu od starszych wersji posiada wyjście do zewnętrznego wzmacniacza, oprósz wyjścia z własnego wzmacniacza na zewnętrzny głośnik

w przyszłości chyba kupię jakiś hi-fi deck unitry

mam jeszcze pytanie czy decki hi fi unitry (aria, dama pik) mają możliwość monofonicznego nagrywania i

odtwarzania jednej lub 2óch ścieżek???

ten efekt jest dość pożądany, szczególnie gdy magnetofon służyć ma głównie do experymentów i zabaw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.