Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczyna grać naprawdę fajnie. Koledzy Muda44' i Iceman007' mieli rację. Cierpliwość to podstawa.

Spoko ;)

Każdy by się obawiał słuchając go nowego ( teraz wiesz co można sądzić o opiniach o nim pisanych przez ludzi słuchających go w sklepie ) i wydając jakby nie patrzeć sporą sumkę .

Jak jeszcze brakuje muzykalności to kabelki MIT albo XLO z wysokich serii i będzie wtedy tak jak trzeba (stracimy trochę rozdzielczości).

Albo VDH Orchid . Bedzie muzykalnie i nie straci rozdzielczości .

W salonie na odsluchach bardzo mi się podobał, szczególnie w porównaniu z niższym modelem zagrał dużo lepiej.

Myślę, że czas pomyśleć nad sensownym źródłem. Czy CA SM 6 będzie ok?

srebrny kolor SM6 pasuje to Denona? Czy zupełnie inne odcienie?

Denon ma złota poświatę a CA srebrną .

W salonie na odsluchach bardzo mi się podobał, szczególnie w porównaniu z niższym modelem zagrał dużo lepiej.

OK , ale jak sam widzisz teraz gra " dużo " inaczej

Panowie, w tzw. wygrzewanie się sprzętu to ja wierzę, bo sam tego doświadczyłem, mój 1500R choć kupiony jako używany dopiero po jakimś czasie GRANIA U MNIE zagrał zadawalająco, kolumny kupione jako nowe wydawało mi się że grają przyzwoicie, ale dopiero gdzieś po... roku doznałem olśnienia, stwierdziłem, że to już jakby inna półka, raj dla uszu. Tak, że kolego Tomter, prawdziwe olśnienie tym wzmakiem prawdopodobnie dopiero przed Tobą.

Ale za Chiny nie mogę uwierzyć że zwykły kabel coś da takiego co usłyszę. Biorąc taki np. 2x4mm2 z czystej miedzi po powiedzmy 5-10 zł za metr a taki sam tylko po 100 zł za metr... Rozkład impedancji względem częstotliwości powinien być taki sam, więc... ? Że za 10 lat ten droższy mniej się utleni ? :)

Idąc dalej, interkonektory CD-TUNER-AMP także nic nie wnoszą, ważne aby były z dobrej miedzi i dobrze ekranowane i wykonane, ale takie też można kupić za parę złotych...

Więc gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu, a może czegoś nie wiem ? :)

Ale za Chiny nie mogę uwierzyć że zwykły kabel coś da takiego co usłyszę

Tu nie chodzi o wiarę ale o fakty ale było już tyle o tym że zostawmy to w spokoju .

. Biorąc taki np. 2x4mm2 z czystej miedzi po powiedzmy 5-10 zł za metr a taki sam tylko po 100 zł za metr... Rozkład impedancji względem częstotliwości powinien być taki sam, więc... ? Że za 10 lat ten droższy mniej się utleni ? :)

Tanie kable potrafią czernieć po kilku miesiącach a po kilku latach prawie rozsypywać się w palcach .

Tanie - te po kilka PLN

Więc gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu, a może czegoś nie wiem ? :)

Niskiej klasy sprzęt , akustyka , słaba wrażliwość słuchu , spostrzegawczość , niskiej klasy kable .

Tanie kable potrafią czernieć po kilku miesiącach a po kilku latach prawie rozsypywać się w palcach .

Tanie - te po kilka PLN

A co drogi nie zczernieje jak go zostawisz odizolowanego luzem?

Ja próbuję sobie "wygrzewanie" sprzętu wyjaśnić inaczej.

Poprzez przyzwyczajenie do dźwięku...

Zresztą wystarczy prosty eksperyment, dlaczego zawsze po dłuższych odpoczynkach od naszych ulubieńców (np. po wyjazdach wakacyjnych, delegacjach) sprzęt zawsze gra lepiej? :)

Jeżeli słuchacie codziennie, wady zawsze wychodzą na wierzch. Natomiast jak zrobicie kilka dni przerwy, słucha się całkiem przyjemnie.

Zresztą pisałem o tym strone wcześniej.

Zresztą wystarczy prosty eksperyment, dlaczego zawsze po dłuższych odpoczynkach od naszych ulubieńców (np. po wyjazdach wakacyjnych, delegacjach) sprzęt zawsze gra lepiej? :)

Jeżeli słuchacie codziennie, wady zawsze wychodzą na wierzch. Natomiast jak zrobicie kilka dni przerwy, słucha się całkiem przyjemnie.

Dokladnie tak jest

A u mnie jakoś odwrotnie. Wzmak pozostawiony bez włączania przez kilka dni/tygodni musi chwilę popracować aby osiągnąć pułap swych możliwości, na początku jest właśnie tak sobie.

Włączam codziennie - mam dźwięk do którego jestem przyzwyczajony, fakt, ale jak najbardziej zadowolony.

Nie wiem czy mówisz o rozgrzaniu sprzętu, czy wygrzaniu.

Bo niektóre wzmacniacze "na zimno" faktycznie grają inaczej.

Warto zapewnić im 40minut~ na dojście do siebie. Np. moja koncówka Cambridge'a gra zupełnie inaczej po rozgrzaniu, a żeby potwierdzić to "na papierze" to i pobór watów z gniazdka znacznie się zmniejsza z czasem rozgrzania (potwierdzone watomierzem).

Ja próbuję sobie "wygrzewanie" sprzętu wyjaśnić inaczej.

Poprzez przyzwyczajenie do dźwięku...

Przeciez to normalka. Nie sluchamy jakis czas swego sprzetu to po pewnym czasie wydaje nam ma sie super ekstra. Sam nie raz tego doswiadczylem (niektorzy nazywaja to "lepszym pradem w nocy"

:) jaja jak berety - to zaden wymysl, wystarczy poczytac forum). Podobnie wygrzewanie - do tego starych wzmakow. Smiac mi sie chce jak to czytam. Mozna wygrzac nowe, sztywne membrany nowych kolumn. Ale stare wzmaki, kable?? Przeciez to zwykle VooDoo. Zwykly belkot nie majacy zadnego sensownego uzasadnienia. Oczywiscie zaraz podniasa sie glosy ELYTY - przeciez to slychac, trzeba byc gluchym i klasyczne zona z kuchni slyszala.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Jedynie nowe elektrolity potrzebuja czasu na uformowanie, wygrzewanie glosnikow to tak jak wspomnial Rafal rozruszanie zawieszen glosnika, jesli chdozi o to po jakim czasie wzmacniacz zaczyna grac w pelni mozliwosci to zalezy konkretnie od ukladu, ale wiekszosc wzmacniaczy osiaga stabilne punkty pracy po ok 5-10min, czytalem ze niektorzy zcekaja 40 min, godzine, ja bym taki wzmacniacz chyba przez okno wyrzucil ;p

Edytowane przez Bumpalump

Ja swoje "40minut" na dojście do gry, określiłem typowo orientacyjnie. Sprzęt faktycznie zaraz po odpaleniu pobiera mordercze 320watów, by w ciągu 2-3 minut spaść do granic 220, a w przeciągu następnych kilku minut do stabilnych znamionowych 160watów (bez sygnału). Dziwne zjawisko, ale tak jest na prawdę.

Cale audio to po części voodoo. ..wiele zależy od samopoczucia, nastroju i innych sytuacji życiowych. Dlatego słuchamy różnej muzy w zależności od nastroju. Nie wiem o co chodzi z tym wygrzewanie ale faktycznie utwory, które brzmiały wręcz jazgotliwie i nie szlo ich słuchać teraz brzmią ciepło i naturalnie.

A co drogi nie zczernieje jak go zostawisz odizolowanego luzem?

Prawdziwe OFC nie . Mam od 1997r kawałek odizolowanego druta z kabla Kimber 4VS . Leży od lat w piwnicy w niesprzyjających warunkach i jedynie przez te lata delikatnie ściemniał . Nie jest błyszczący ale lekko matowy . Nie czarny

Smiac mi sie chce jak to czytam. Mozna wygrzac nowe, sztywne membrany nowych kolumn. Ale stare wzmaki, kable?? Przeciez to zwykle VooDoo. Zwykly belkot nie majacy zadnego sensownego uzasadnienia

Polecam zapoznać się z budową i zasadą działania kondensatora elektrolitycznego oraz procesów jakie w nim zachodzą podczas pracy jako nowy i podczas pracy po tym jak kiedyś pracował a następnie latami nie był używany .

Niestety będę już się żegnał z marką Denon. PMA-2020 był tylko na przeczekanie choć i tak miło zaskoczył. Jakby ktoś był chętny zakupem to więcej info na priv.

Dodatkowy atut? - wygrzany!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Tak wygrzany. Wiedziałem, że będę mógł liczyć na takie komentarze :-) Zapytam się tylko u kogo z Was PMA-2020 gra w systemie za ponad 100 000zł jak u mnie ? :-) Dlatego to był wzmacniacz na przeczekanie a następca już zamówiony i nowe kolumny też droższe od PMA-2020 tylko 6x. To chyba rozwiewa już wątpliwości ?

Edytowane przez Iceman007

Ależ spokojnie, weź to na luz, nie rzucaj kwotami, nie musisz nic nikomu udowadniać, słuchaj, kupuj, cokolwiek chcesz :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Napisałem bo zaraz tworzą się spiskowe teorie. Tak chwalił i sprzedaje. Teraz będzie jasność. Kupiłem go tymczasowo na kolumny które zamówiłem czeka się kilka miesięcy i na dniach je dostanę. Do tego szybko znalazł się kupiec na mój poprzedni wzmacniacz więc żeby mieć na czym grać przez 2 miesiące nabyłem PMA-2020 jako niedrogi a bardzo rozsądnie zrobiony i grający wzmacniacz na którym po 2 miesiącach niewiele stracę a lubię sobie też sprzęt potestować i nie tylko drogi sprzęt. Dużo frajdy daje mi tani klocek który świetnie gra.

Edytowane przez Iceman007

Nie bądź zakładnikiem zakładki, można dzisiaj kupić i jutro sprzedać, człowiek jest wolny, tyle.

Wątek zamiast być merytorycznym, stal się emocjonalnym.

Oh moderacja zadziałał ,muda już poskarzyl się ,nie jest po jego myśli albo ktoś się nie zgadza z myślami jego to już źle , ciebie muda powinni zbanowac za reklamowanie i podniecanie się czego to nie kupisz ,zachwalanie to zenitu

Niby wolny kraj a cenzura :))))

Idąć Twoim tokiem rozumowania to Tobie żal dupę ściska, że kogoś stać nowe kupić a nie musi z wystawek ściągać. Tak stać mnie i dlatego nie jeżdżę wypierdzianym przez niemca samochodem ani nie gram na sprzęcie z wystawki. Nie cierpię z tego powodu, że jakiś szrot może grać lepiej bo leję na te szroty najnormalniej. Lubię wiedzieć co mam, rozpakować oryginalnie zapakowany produkt a to czy stracę na nim czy nie jak sprzedam za rok 30 czy 50% mam w dupie bo zakup sprzętu nie traktuje jak inwestycję życia a hobby musi kosztować. Denon jest u mnie tańszy od każdego kabla który jest pod niego podpięty a niedługo będzie grał z kolumnami jeszcze droższymi niż obecne Harpie Monk oczywiście nowymi i nie dlatego, że mnie nie stać na droższy tylko to tak dobry wzmacniacz, że póki co nie muszę go zmieniać i nawet jakby rozdawali starego 2000r za darmo to bym go nie chciał i kupił PMA-2020 i musisz to zrozumieć, że ktoś może myśleć innymi kategoriami niż Ty a nie że kupuje nowe bo jest frajerem.

Tu coś innego pisałeś ?? Że nie będziesz zmieniał ze taki dobry ? Co się stało od tego czasu ?

:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.