Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Leser już słabiuśki. Typowe zachowanie. Tam siedzi KSS-213C. One sa tanie jak barszcz. Mozesz tez tego jeszcze podkecić to ci troche pochodzi, a jak sie zużyje do końca wymienić na nowy.

Ogolnie to z kulturą pracy tych mechanizmów jest średnio, są dość głośne. Nasmarowanie wszystkiego poprawi trochę sytuację. Ja swoj zakonserwowałem i jest sporo cichszy, ale i tak głośniejszy niż w wyższych modelach.

Dzięki za odpowiedź. Czytałem gdzieś na forum, że po wymianie sprzęt nie gra tak jak przed wymianą oraz, że te dostępne lasery to jakieś chińskie badziewie. Wymianę też rozważam, ale zastanawia mnie czy go nie zwrócić, skoro laser jest słaby. Użytkuję swojego PD-207 już dość długo i tak się nie zachowuje. A jeśli wymiana to jak go regulować po wymianie? Brzmieniowo jest ok. Myślę, że gra lepiej niż PD-207. Nowe DCD-720AE nie będzie aż tak dużo lepszy (za 1200 PLN).

Po wymianie nic nie bedzie. Bedzie gral jak wcześniej oraz nie trzeba go regulować. Fakt ze te zamienniki to troche badziewie, ale za ta kase to zaden minus. 5 lat pochodzi bez problemu. Zreanimuj sobie tego, wyczysc go, przesmaruj a jak trzeba to troche podkrec i bedzie jeszcze chodził. To nic trudnego. Kupisz inny egzemplarz i tez nie wiesz na co trafisz.

?👈

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Czytałem gdzieś na forum, że po wymianie sprzęt nie gra tak jak przed wymianą oraz, że te dostępne lasery to jakieś chińskie badziewie

Trzeba uwazac na te lasery. Wiadomosc co do nie działajacej chinszczyzny mam z pierwszej reki czyli serwisów. Dzwoniłem do jednego z serwisów i mówili mi o przypadkach gdy klienci przychodzą z róznymi laserami na wymianę a one juz od razu okazują się nie działajace. Po za tym pełno na temat chinskich laserów jest na Elektrodzie, przypadki ze laser po wymianie chodzi pare tygodni. Na audiostereo tez były takie przypadki

Po wymianie nic nie bedzie. Bedzie gral jak wcześniej oraz nie trzeba go regulować. Fakt ze te zamienniki to troche badziewie, ale za ta kase to zaden minus. 5 lat pochodzi bez problemu. Zreanimuj sobie tego, wyczysc go, przesmaruj a jak trzeba to troche podkrec i bedzie jeszcze chodził. To nic trudnego. Kupisz inny egzemplarz i tez nie wiesz na co trafisz.

5 lat? Jak trafi na podróbkę chinską to moze pochodzi 2 tygodnie

w sklepie impelshop dają pół roku gwarancji ale chyba tylko na te co pisze że oryginalne.

ja bym pochopnie nie zwracał jak jesteś zadowolony, jak się znudzi to odsprzedasz, to poprzednik modelu dcd-700ae, w miarę więc nowy, może leżał długo nieużywany i wystarczy laser przeczyscic, zresztą czyta dobrze pisałeś, więc żaden problem.

Kupiłeś bez pilota za tyle?

w sklepie impelshop dają pół roku gwarancji ale chyba tylko na te co pisze że oryginalne.

ja bym pochopnie nie zwracał jak jesteś zadowolony, jak się znudzi to odsprzedasz, to poprzednik modelu dcd-700ae, w miarę więc nowy, może leżał długo nieużywany i wystarczy laser przeczyscic, zresztą czyta dobrze pisałeś, więc żaden problem.

Kupiłeś bez pilota za tyle?

Dziękuję wszystkim za rady. To w takim razie zostawię. Kupię ze dwa lasery na zapas. Tak, zapłaciłem 254 PLN z przesyłką od sprzedającego audiolajt (sprzęt był bardzo dobrze zapakowany). Wygląd bardzo mi się podoba, dosłownie żadnej ryski. Dlatego szkoda mi go zwracać. Tym bardziej, że jak na razie odczytuje wszystko, jeszcze CDRW sprawdzę. Jak pociągnie to znaczy, że da jeszcze radę. Generalnie denerwuje mnie to, że dłużej odczytuje płytę aby załadować listę utworów. Jedzie chyba do samego końca a potem wraca i odczytuje listę utworów. Trochę przy tym popiskuje (PD-207 nie wydaje żadnych dźwięków i robi to sporo szybciej).

Raczej nie. Index powinien wczytac bez jeżdzenia.

A jednak ten odczyt indeksu najwięcej czasu mu zajmuje. Potem jest już dobrze. Wszystko co widziałem na YT (CD Denon) wczytuje bez jęczenia i bez innych dziwnych objawów.

teraz zwilzyc wodą wacik i czyszczenie soczewki :) potem osuszamy suszarką :)

Muszę zaczekać, ponieważ mam 14 dni gwarancji rozruchowej. Pisałem sprzedającemu, że jak wytrzyma 14 dni grania non-stop to go zostawię (z uwagi na wygląd panelu). Jak po wymianie lasera pogra 5 lat to byłoby dobrze, bo i tak pewnie zmienię CD po tym czasie. Ale jest jedna dziwna rzecz: mam nowiutki PMA-720AE i do tego pilot systemowy. Niestety nie działa na niego polecenie Play/Pause ani Power. Reszta jest prawie OK. Nawet ściemnia wyświetlacz. Trochę to zaskakujące. Kusi mnie nowy DCD-720 (jakby ten jednak nie wypalił), ale nie oferuje powalająco lepszych parametrów. Ma może MP3, ale nie po to kupuje się dobre CD żeby słuchać na nim MP3, a jego cena sięga 1300 PLN. Pamiętam czasy, kiedy kupowałem swojego Kenwooda DPF-1030 (słaby CD). Wtedy była moda na DVD itp. Pamiętam, że nie mogłem sobie pozwolić na Pioneera wyższy model Pioneera (chyba z serii 6XX albo 507 z pilotem) bo był 200 PLN droższy od słabiutkiego Kenwooda i kosztował 600 PLN a to wtedy było dla mnie sporo pieniędzy. Podoba mi się ten Denon i szkoda mi go zwracać. Cholera co za pech.

A teraz trochę o PMA-720. Nie jest to bardzo mocny wzmacniacz. Tu gdzie Denon kapituluje mój Pioneer A-777 dopiero się rozgrzewa. Niestety, widać oko księgowego i montaż w ChRL jeśli chodzi o wykonanie. Brzmi wg mnie dobrze do pewnego poziomu głośności. Potem średnica trochę jest podbarwiana, mam wrażenie lekkiego zapiaszczenia. To już nie ta liga co A-777. Jednak to tylko budżetowy sprzęt. Najśmieszniejsze, że dla przeciętnego zachodnioeuropejskiego melomana taki PMA-1520AE to 1/3 może 1/2 pensji i żaden szał tylko normalność. U nas jest kompletnie inaczej. Nawet PMA-720 to sporo dyskusji z zarządcą finansowym. Do niezbyt głośnego grania PMA-720 się nadaje, to zresztą przeważa w codziennym użytkowaniu. Przy 4 omach jest trochę więcej, ale też bez rewelacji. Szkoda, że nie zamontowali mocniejszego zasilania.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Kusi mnie nowy DCD-720 (jakby ten jednak nie wypalił), ale nie oferuje powalająco lepszych parametrów.

Ale ma jeden bardzo wazny parametr: naprawisz go w serwisie jesli kupisz na gwarancji a jesli nawet nie na gwarancji to jest to nowy model z pełnym serwisem :) nie martwisz się podrabianymi laserami

Tak. Racja, wymiana lasera, w swoim elektronicznym cudeńku, na jakiś chłam zawsze pozostawia rysę na sercu. Muszę przyznać, że stylistyka DCD-685 jest fajna. Szkoda, że Denon wszedł w te zaokrąglenia. Taki Pioneer, Onkyo czy Yamaha mają prostokątną i surową linię. To wygląda wg mnie dużo lepiej. Tak samo jak kiedyś Pioneer wszedł w zaokrąglenia (np 602R i jemu podobne) teraz Denon. Mnie osobiście bardziej przypadają do gustu wzmacniacze bez zaokrągleń. Rozważałem też Yamahę A-S501, ale cena trochę wysoka. Zresztą Yamahy nie miałem gdzie posłuchać...

jak sprzedawca się nie zgodzi na rozplombowanie celem wyczyszczenia lasera ja bym zwrócił, ponieważ jest usterka to chyba na koszt sprzedającego (?). Jest mnóstwo niskich modeli cd na rynku wtormym, coś dobierzesz.

jak sprzedawca się nie zgodzi na rozplombowanie celem wyczyszczenia lasera ja bym zwrócił, ponieważ jest usterka to chyba na koszt sprzedającego (?). Jest mnóstwo niskich modeli cd na rynku wtormym, coś dobierzesz.

Właśnie na popularnym serwisie aukcyjnym CD w takim stanie trafia się niezwykle rzadko. I to jest problem. To CD na prawdę wygląda jak wyjęte z pudełka. Nie ma żadnej ryski na panelu przednim!!! To jest to co strasznie męczy. Bo jak wyglądałby jak po powrocie z budowy to nie byłoby bólu. Zresztą, pewnie bym go nie kupił. Nie dowierzam w to, że tak można zadbać o sprzęt, że się nie zniszczył. Wygląda cudnie, jak bym go z moim PMA-720 przytargał ze sklepu. Wiesz, że decyzja nie jest w takim przypadku łatwa. Może nie powinno się zwracać uwagi na wygląd, ale każdy się zgodzi, że jak coś ładnie wygląda to i automatycznie też trochę "lepiej" gra.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Muszę przyznać, że stylistyka DCD-685 jest fajna. Szkoda, że Denon wszedł w te zaokrąglenia. Taki Pioneer, Onkyo czy Yamaha mają prostokątną i surową linię. To wygląda wg mnie dużo lepiej. Tak samo jak kiedyś Pioneer wszedł w zaokrąglenia (np 602R i jemu podobne) teraz Denon. Mnie osobiście bardziej przypadają do gustu wzmacniacze bez zaokrągleń. Rozważałem też Yamahę A-S501, ale cena trochę wysoka. Zresztą Yamahy nie miałem gdzie posłuchać...

Miałem Denona 1500 DCD ae i te zaokraglenia nawet mi się podobały ale obecny design Yamahy która mam rzeczywiscie jest jeszcze fajniejszy

Kusi mnie nowy DCD-720

Miałem ten odtwarzacz . Oddaj starego klamota i kup sobie ten odtwarzacz . Idzie go nawet dostać na 10 rat 0%

Gra bardzo dobrze jak na 1200zł a na pewno lepiej niż większość złomu z allegro w tej cenie . Jedyne co ma kiepskie to słabo wyraźny wyświetlacz .

Jednak jak możesz dołożyć to warto wejść w PD50 Pioneera . To już naprawdę porządny odtwarzacz .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jednak jak możesz dołożyć to warto wejść w PD50 Pioneera .

Tu popieram mudę. Pioneer PD 50 ma porządna budowę: podwójne trafo, podwójny DAC. W razie czego gwarancja...Warto dozbierac no chyba że thornlab jest zagorzałym fanem Denona

Tu popieram mudę. Pioneer PD 50 ma porządna budowę: podwójne trafo, podwójny DAC. W razie czego gwarancja...Warto dozbierac no chyba że thornlab jest zagorzałym fanem Denona

Nie jestem zagorzałym fanem Denona, ale po prostu kupiłem sobie PMA-720 i chciałem mieć wszystko z jednej marki. Do tej pory słuchałem tylko urządzeń Pioneera (A-616MKII, A-777, SA-608, PD-S504, PD-207, F-449), Kenwooda (KA-4040R, DPF-1030) i zapragnąłem nowego sprzętu. Z CD tak mnie nie goni, bo mam poza tym Denonem jeszcze dwa (PD-207 i DPF-1030). Chcę sobie kupić kolumny Magnat 673 (dobre opinie) do mojego pomieszczenia o powierzchni 12 m2 (i chyba je kupię). Co do PD-50 lub PD-30 to mi się ta opcja również podoba (zwłaszcza, że mają SACD) a DCD-720 tego nie ma. Jednak taki napęd to sporo pieniędzy. Jednak nie rozumiem dlaczego Pioneer wszedł w cyfrowe wzmacniacze. Szkoda, bo ich design jest bardzo udany.

Edytowane przez thornlab
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Co do PD-50 lub PD-30 to mi się ta opcja również podoba (zwłaszcza, że mają SACD) a DCD-720 tego nie ma. Jednak taki napęd to sporo pieniędzy.

Z pioneerami PD 50 i PD 10 były tu problemy na forum. Sypały sie napędy. Jednak jeden kolega oddał do serwisu swojego PD 50 i od tamtej pory gra mu ok. Trochę awaryjne są ale ceny kuszące.

Tuning niektórych modeli odtwarzaczy:

http://audiohobby.pl/index.php?topic=1022.0

(Molibden, post z 12.07.2008 godz. 17.02)

osobiście nie zrozumiałem ale może warto spróbować:

[cytat]

"Nie są zamienne [lasery-przyp. mój]. Z trzycyfrowych to jeszcze te z serii AR, np 685, 755 i inne na PCM1702, np 655 ale to już większy wydatek, od 450zł. Do tego 725, 6357/35, 890, 895, 980.

Najlepiej wymienić opampy i podnieść im nap. zasilania, ceramiki z IV i LPF oraz w cz. analogowej zmienić na foliowce.

Do konwersji IC użyć AD797 i od razu na wyjście, chyba że ktoś chce zostawić filtr LPF, ale mi przeszkadzał, z drugiej strony może być bez niego nieco za jasno.

Konwersję robić na osobnym rezystorze, a nie tym z DACa.

Polecane są też OPA 604 w tym miejscu lub jesli bez przeróbek to OPA2604, dwa ostatnie rekomendowane w datasheet do aktywnej konwersji I/V.

Dopiero jak wstawiłem AD797 to PCM61 pokazał co to za doskonały DAC, w tym przypadku ze sprzętem na poziomie 2-4kzł chyba może spokojnie zawalczyć.

Mankamentem w tych CD jest nap. zasilania opampó2 +/-5V - To trzeba zmienić! *

Uwaga tylko by nie podać tego napięcia na cz. cyfrową, tylko na same opampy!!

OPA 604 i OPA2604 są teraz śmiesznie tanie, po 7 i 12zł na Allegro."

[koniec cytatu]

*[pomysłodawca rozbudowy nie podał na jakie - przyp. mój]

PS. Skoro pisze się o zasłużonych składnikach systemu to niniejszym się wtrącę.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ot jaki problem. Laser za 25zł i 3 strony biadolenia jakby to było milion dolarów.

W DCD-720 siedzi prawie taki sam chinski napęd jak w 685 czy 755, 655 etc. Widać małe zmiany zewnętrzne, nie chce mi sie szukać, ale nie zdziwilbym się jakby siedziała tam ta sama głowica co w tych sprzed 15lat. Jeszcze nie tak dawno w modelach 500AE,510AE siedziały identyczne napędy jak we wszystkich podstawowych Denonach, Marantzach czy Yamahah. Nawet tymi z mp3. Mozna było je sobie zamienić miejscami jak chcesz i wszędzie chodziły, zero zmian. To ten sam szajs w innym opakowaniu, podstawowe modele, ktore wyginaja się pod własnym ciężarem. Jakbym mial wydac na takiego gniota jak 720AE 1200zl to chyba musiałbym ciężko upaść na głowe.

?👈

Ot jaki problem. Laser za 25zł i 3 strony biadolenia jakby to było milion dolarów.

W DCD-720 siedzi prawie taki sam chinski napęd jak w 685 czy 755, 655 etc. Widać małe zmiany zewnętrzne, nie chce mi sie szukać, ale nie zdziwilbym się jakby siedziała tam ta sama głowica co w tych sprzed 15lat. Jeszcze nie tak dawno w modelach 500AE,510AE siedziały identyczne napędy jak we wszystkich podstawowych Denonach, Marantzach czy Yamahah. Nawet tymi z mp3. Mozna było je sobie zamienić miejscami jak chcesz i wszędzie chodziły, zero zmian. To ten sam szajs w innym opakowaniu, podstawowe modele, ktore wyginaja się pod własnym ciężarem. Jakbym mial wydac na takiego gniota jak 720AE 1200zl to chyba musiałbym ciężko upaść na głowe.

Dlatego jednak zrobię jak radzisz. Wymienię laser i koniec biadolenia. Faktycznie, te nowe CD to fajnie opakowany marketing. Ale biznes musi się kręcić. U nas to 1200 - 1300 PLN za DCD. W Niemczech to tylko 300 Euro czyli raczej niewielka część ich zarobków. Czy kupując laser do DCD-685 powinienem się czymś kierować, czy brać z całym mechanizmem czy tylko sam laser? Czy wymieniając mogę coś popsuć. Lutownicę mam, ale raczej SMD się nią nie polutuje. rafał735r dzięki za rzeczową, twardą i konkretną poradę. Zresztą, jak padnie to mam jeszcze PD-207 i DPF-1030, więc się świat nie zawali ;)

Edytowane przez thornlab

Nie jestem zagorzałym fanem Denona, ale po prostu kupiłem sobie PMA-720 i chciałem mieć wszystko z jednej marki. Do tej pory słuchałem tylko urządzeń Pioneera (A-616MKII, A-777, SA-608, PD-S504, PD-207, F-449), Kenwooda (KA-4040R, DPF-1030) i zapragnąłem nowego sprzętu. Z CD tak mnie nie goni, bo mam poza tym Denonem jeszcze dwa (PD-207 i DPF-1030). Chcę sobie kupić kolumny Magnat 673 (dobre opinie) do mojego pomieszczenia o powierzchni 12 m2 (i chyba je kupię). Co do PD-50 lub PD-30 to mi się ta opcja również podoba (zwłaszcza, że mają SACD) a DCD-720 tego nie ma. Jednak taki napęd to sporo pieniędzy. Jednak nie rozumiem dlaczego Pioneer wszedł w cyfrowe wzmacniacze. Szkoda, bo ich design jest bardzo udany.

Też byłem x lat temu zagorzałym fanem Denona kupując jego 'całą wieże' - dobrze że głośników nie robił i musiałem kupić ALR :)

Amp z serii SE i cd 6** coś tam. I co, z powodu zastania napędu (normalka) poszedł do pobliskiego serwisu na podrasowanie napięć.

W tym samym czasie trafił się okazyjnie Marantz CD63se. I co, i cd Denona poszedł od razu do żyda! Kolega łyknął jak świeży boczek i jest do dzisiaj zadowolony (ostrzejszy rock).

Podłączając Marantza do 'wierzy denona' - amp, dopiero usłyszałem muzykę, średnicę, itd.

Od tamtej pory zakup każdego elementu przemyślany :)

Tobie radzę jak już kupiłeś denona to naprawiaj/apgrejduj i ciesz się słuchaniem. Jak nie i będziesz znowu kupował to nie patrz na markę! tylko na brzmienie :)

ciągłe zmiany ...

Dlatego jednak zrobię jak radzisz. Wymienię laser i koniec biadolenia. Faktycznie, te nowe CD to fajnie opakowany marketing. Ale biznes musi się kręcić. U nas to 1200 - 1300 PLN za DCD. W Niemczech to tylko 300 Euro czyli raczej niewielka część ich zarobków. Czy kupując laser do DCD-685 powinienem się czymś kierować, czy brać z całym mechanizmem czy tylko sam laser? Czy wymieniając mogę coś popsuć. Lutownicę mam, ale raczej SMD się nią nie polutuje. rafał735r dzięki za rzeczową, twardą i konkretną poradę. Zresztą, jak padnie to mam jeszcze PD-207 i DPF-1030, więc się świat nie zawali ;)

Stare Denony z serii 6 czy 7 są cieniutkie . Ładne ale cieniutkie . DCD720AE gra przyzwoicie i jak pisałem lepiej od niejednego szrota z allegro w tej cenie .

Masz sprzęt NOWY z GWARANCJĄ i nawet jak napęd jest tani to jest NOWY i pogra parę lat bezproblemowo .

Na rafał735r bierz poprawkę bo handluje tymi tanimi Denonami a resztę sobie sam dopowiedz .

Zanim taki DCD 700AE dogoni stare DCD 6...7 .... 1015,1290,1500,czy 1560 dużo wody upłynie w Odrze,a kolega po roku i 10 miesiącach gwarancji będzie sie kulał po usługach rtv i naprawiał 700 AE .

Pisałem o DCD720AE . Wiem jak gra i jak grają te ruchle z aukcji .

Prawda jest taka że coraz mniej jest starych i wartych zakupu odtwarzaczy a to co się pojawia to w większości już przebrany szrot .

Jak kolega chce lepsze granie to też już zostało napisane PD50 Pioneera którego można już spotkać po 1400zł z gwarancją .

Sam jako transport używam PD 9700 Pioneera i uważam że DCD720AE po RCA gra lepiej niż PD9700 tez po RCA .

Edytowane przez muda44
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.