Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Miałeś ten model, co o nim ciekawego napiszesz, na pewno na kolana nie rzuci ale chyba lepszy od tych wszystkich staruszków typu 1290, 1460, a z nowych to na poziomie 1500ae? Powinien dobrze zagrać z dedykowanymi wzmakami serii 1500.

aha, i czy sporo lepszy od 1450ar ( o tuningu nie myślę)?

Ponowię pytanie kolegi Slavi7 sprzed kilku postów, bo niestety pomimo przewertowania wątku nie znalazłem jasnej odpowiedzi.

Czy PMA 2020AE jest brzmieniowo lepszy od PMA 2000AE, a jeśli tak, to czy to istotna (wyraźnie słyszalna) różnica i w czym się przejawia? Pomijam kwestię budowy, na której się nie znam i parametrów, które mogę na papierze porównać. Czy porównywał ktoś bezpośrednio jeden i drugi model? W podtekście jest oczywiście pytanie, czy zmiana starego modelu, który mam w komplecie z odtwarzaczem cd (reszta systemu w moim profilu), na nowszy, pomijając ewentualnie młodszy wiek sprzętu, ma sens, czy to nie będzie tylko przysłowiowa kosmetyka?

A może jest jakiś posiadacz PMA 2020AE w okolicy Olsztyna?

Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

nie słuchałem ale wg mnie dopłacanie sporego szmalu aby mieć najnowszy model nie ma sensu, po prostu nie wierzę w cuda że zaszła tu jakaś rewolucja, raczej kosmetyczne poprawki i marketing że nowe jest lepsze więc ludziska kupujcie.

Wręcz wizualnie to bardziej mi się podobają stare serie 2000R i 1500R niż nowsze -AE, nie mówiąc już o zamianie koloru szampanskiego na srebrny :(

Jakiś czas temu szukałem takich odpowiedzi gdzie się dało i nie znalazłem .

Dowiedziałem się jedynie że 2020AE jest wyraźnie lepszy od A100 i 2010AE które grają nieco technicznie .

Nie sądzę też żeby przy tak zawrotnym rozwoju sprzętu innych producentów Denon chcąc istnieć na rynku by zaspał i przepakowywał jedynie obudowy .

Jedyna dobra odpowiedź to osobiste porównanie ale wzmacniacz musi być wygrzany .

Gdyby znowu te starsze modele były wyraźnie lepsze od nowych to już dawno by były w sieci takie informacje a stare modele by kosztowały dużo więcej .

Niech przykładem będzie stary krell KAV300 a nowy S300i . Masa opinii i ceny używanych mówią same za siebie .

Jedno jest pewne nowa moda na srebrne chłodne klocki to niewypał jakich mało, Szampańskie były dużo bardziej urokliwe, to dotyczy nie tylko denona, lecz pozostałych Yamah, Sony, Luxmanów...najwyraźniej jakaś zmowa za tym stoi. Spisek żarówkowy:-) Trzeba napisac do nowego ministra niech powoła komisję śledczą w tej sprawie bo przegięcie to jest i basta.

muda44, zostaleś branżą? :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Trzeba napisac do nowego ministra niech powoła komisję śledczą w tej sprawie bo przegięcie to jest i basta.

Lepiej nie, bo teraz to jedynie słuszną marką będzie reaktywowana Unitra (sic!)

Jedno jest pewne nowa moda na srebrne chłodne klocki to niewypał jakich mało, Szampańskie były dużo bardziej urokliwe, to dotyczy nie tylko denona, lecz pozostałych Yamah, Sony, Luxmanów...najwyraźniej jakaś zmowa za tym stoi. Spisek żarówkowy:-) Trzeba napisac do nowego ministra niech powoła komisję śledczą w tej sprawie bo przegięcie to jest i basta.

Ależ 2020AE ma złotą poświatę ;)

muda44, zostaleś branżą? :-)

Ano nie brakuje życzliwych .

Ale kij ma dwa końce i teraz bez skrupułów mogę polecać to co uważam za słuszne ;)

nie słuchałem ale wg mnie dopłacanie sporego szmalu aby mieć najnowszy model nie ma sensu, po prostu nie wierzę w cuda że zaszła tu jakaś rewolucja, raczej kosmetyczne poprawki i marketing że nowe jest lepsze więc ludziska kupujcie.

Wręcz wizualnie to bardziej mi się podobają stare serie 2000R i 1500R niż nowsze -AE, nie mówiąc już o zamianie koloru szampanskiego na srebrny :(

Pewnie jest troche lepszych elementów etc, ale czy to az tak przeklada sie na brzmienie to trzeba by sprawdzic, moze zmiany sa subtelne, moze wieksze. To tez zalezy od czlowieka, trzeba wziac tez roznice w cenie pare tysięcy. To nie mało. Wszystkie od czasu PMA-2000R sa budowane podobnie.

?👈

wiadomo że w przypadku popularnego sprzętu agd/rtv coraz nowsze modele mają może i lepsze parametry ale żywotność takiego sprzętu drastycznie spadła na przestrzeni ostatnich powiedzmy 10-15 lat.

Ciekaw jestem zatem czy współczesne drogie klocki audio made in japan mimo że z niby nowoczesniejszych komponentów pociągną te 20-30 lat co ich pradziadkowie.

no bo zastanawiam się czy nie sprzedać nowego 1520ae i wrócić do starego 1500r skoro ten go może i przeżyje :D Tym bardziej że starczy na ponad 2 sztuki.:-)

Żartuję oczywiście ale może jakieś ziarno prawdy w tym jest.

Costa brava i muda 44 - dziękuję za odpowiedzi. Czułem, że to niełatwe pytanie i w sumie dalej nie wiem jak jest, ale może jeszcze ktoś coś poradzi.

Costa brava i muda 44 - dziękuję za odpowiedzi. Czułem, że to niełatwe pytanie i w sumie dalej nie wiem jak jest, ale może jeszcze ktoś coś poradzi.

Mialem podobny dylemat - do 1500 AE dokupilem okazyjnie 1500 R.Roznica de facto prawie zadna.No chyba ,ze na sile ale to bardziej moje urojenia.ahoj

papajazz

A jak ten Asus się sprawuje? Ostatnio zacząłem się rozglądać za jakimś DACiem do mojego 1055R.

Ano sprawuje się całkiem, całkiem; wiadomo to nie żaden hi end. Jednak, gdy podłączyłem go na kńcówkę PMA 1500AE poczuło się jeszcze różnicę na plus, głębszy soczysty, bardziej zwarty bas, środek i góra bardziej czytelne - więcej szczegółów -bez ostrości, płynnie, i lekkie ciepełko. Dodatkowo gałkę wzmocnienia w dacu wystarczy teraz odkręcić na godz. 9-tą i jest wystarczająco głośno w pokoju 20m kwadratowych

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Panowie pytanie ze zupełnie innej beczki:)

Kto miał z Was styczność z niskimi modelami amplitunerów stereo. Typu DRA335,350 etc. Chodzi mi o taki niższy model amplitunerka, aby u siebie w firmie na warsztacie grało nam coś w tle do rozmów i kotleta.. Może ktoś miał okazje słuchać używać etc.

ja miałem do czynienia, polecam dra-335r, 345r, 435r, 545rd, 565rd (oba z rdsem), różnią się mocą, ponoć grają lepiej niż niskie modele wzmakow z tamtych lat, nie wiem bo nie miałem, ale te amplitunery grają bardzo dobrze jak na budżetowe stereo, o ile jeszcze nie są w stanie agonalnym. dra-350 sobie podaruj, jak masz watpliwosci pytaj.

super wygląda zwłaszcza złoty ale gra... tak samo jak te stare niskie klamoty :) nic dziwnego, po zdjęciu pokrywy ukazało się przed oczami duuuzo pustej przestrzeni :) model 1999-2004, najwyższy, ale gdzie mu tam do starych poczciwych 735r czy 825r...tego ostatniego miałem, może bym i zostawił bo grał rewelacja, ale zniechęcił mnie ten kurz i stechlizna wewnątrz obudowy :)

Czy PMA 2020AE jest brzmieniowo lepszy od PMA 2000AE

Denon to nie jakis egzotyczny wzmacniacz po prostu ustaw sobie odsluch w jakims audio salonie i zabierz swoj na porownanie...

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Denon to nie jakis egzotyczny wzmacniacz po prostu ustaw sobie odsluch w jakims audio salonie i zabierz swoj na porownanie...

Słuchałem, w salonie, tam każdy , nawet dobry wzmacniacz brzmi słabo, jedyna opcja - pożyczyć wzmak za kaucją i posłuchać w domu, we własnych warunkach.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

super wygląda zwłaszcza złoty ale gra... tak samo jak te stare niskie klamoty :)

Ale zawsze jest świeższy, a do słuchania radia, tym bardziej w pracy gdzie bedzie długo chodził lepiej wziac nowszego.

?👈

Nowsza wersja strumieniowca DNP-730AEx

https://pl.horn.eu/pl/PL/MARKI/DENON/HI-FI_-_NETWORK_PLAYER/DNP-730AEx?s1=1

Nie wiem jakie zmiany ale poprzednik nie miał chyba DSD..

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.