Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>niektórzy wolą przebierać w przyniesionym wiaderku zamiast w jeziorz

Niestety to prawda:(

Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie! I wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Wszystkim!

Dla biednego mbl też!

gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Rambo, 30 Gru 2008, 13:53

>mlb- wersja podstawowa z kością Sabre8 kosztuje znacznie mniej a stopień wyjściowy + zasilacz można

>zrobić samemu i chyba nawet znacznie lepsze. Najważniejsza jest ultra wysokiej jakości kość z

>dobrze wykonanym PCB, w którym kontrolowano nawet impedancje poszczególnych ścieżek.

Rambo - poczytałem troche na temat tego daca - rzeczywiście wart uwagi. Myślę że na razie ceny są trochę wyssane z palca, ale jak zejdą do przyzwoitego poziomu to spróbuję go kupić i uruchomić - poczekam trochę, zobaczymy. Dzięki za informację.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dla takich gostków jest predestynowany ES9006, kosztuje ~6,5$. To jak widać ma wielki sens, niech tak zostanie;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>wątpię aby ten byczek staniał

Jak pojawi się coś lepszego to może trochę spadnie :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

w necie jest bardzo dużo opisów osób, które złożyły ten dak. Wiem, że to może mało wiarygodne ale zawsze. Nawet hi-endowi guru z uznaniem wypowiadają się na temat rozwiązań technicznych nowej kości... więc na pewno jest to warte uwagi.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>To możeby założyć osobny wątek o Bufallo, bo się bajzel zrobi?

Za. Kto pierwszy kupi niech założy nowy wątek.

-> mlb, 30 Gru 2008, 23:06

>No i gut. Ja co prawda wykorzystuję oryginalną płytkę lampucerowego zasilacza, ale kondy i staby są

>wymienione. Napięcie na opampach za radą marosika podniosłem do 15V, lepiej grają.

Kondy i staby wymieniasz na jakie? Jak podnieść napięcie na opampach do 15V? Proszę o wytłumaczenie dla laika jak to zrobić..

Zastanawiam się nad zamówieniem toroida 20VA w wersji audio od Lachowskiego. Może to dać słyszalną poprawę względem zwykłego trafa na rdzeniu?

>Zastanawiam się nad zamówieniem toroida 20VA w wersji audio od Lachowskiego. Może to dać słyszalną

>poprawę względem zwykłego trafa na rdzeniu?

Jeśli już zamawiasz trafo, to daj dodatkowe uzwojenie np. 7-8V AC i z tego zasilają oddzielny stabilizowany (najlepiej dobry) zasilacz 5V - na oryginalnej płytce wylutuj zworę lub perełkę ferrytową, która podaje napięcie dodatnie po mostku - chińczyki bez sensu biorą +5V z zasilania +12V do opampa - grzeje się przez to niepotrzebnie stab 5V, powoduje niesymetrię zasilania +-12V, no i cyfra nie jest odseparowana od analogu.

Jeśli chcesz lecieć na oryginalnym zasilaczu, to daj dodatkowy mostek na zaciskach uzwojenia 7-8 V AC i podaj plus na wejście stabilizatora +5V (może być w miejscu odcięcia zworki). Na pewno będzie lepiej.

artPaw, to są pobożne życzenia. Dowaliłem super kondki na wszystkie zasilania, poprawa spora, tylko że jak wyjaśnisz zmianę po przesiadce na transformator toroidalny? Stabilizator przy swojej szybkości to d... a nie firewall.

Tak, wymienić staby na +/- 15V i po sprawie. Co do kondków - tu wedle gustu, wstawić to co u Ciebie lepiej gra. Jeśli nowy, trzeba wygrzać, poczekać... nie ma lekko ;)

>moim zdaniem wszystko jedno, stab to jest firewall, nie puszcza nic, dopiero za nim ważne są kondy.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Staby słyszalnie "przepuszczają". M.in. eksperymentowałem ze stabem 3.3V na płytce lampucery. Zmieniał się dźwięk w zależności od tego jakie kondki wstawiłem PRZED stabem.

Panowie ..... www.acoustica.org.uk (using 3- pin regulators) po co tu filozofia i ucho... jest pomiar, dane datasheet i wszystko jasne !

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

U mnie to chodzi na dwóch opa134

Rambo, fajny ten zasilacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe czy 30mA wystarczyłoby dla lampucerki.

Ukryta Zawartość

Mnie się coś wydaje, że ta zmiana przy przesiadce z +-12V na +-15V wynikła po prostu z przejścia na inny stabilizator w sensie układu lub technologii (producenta).

>Mnie się coś wydaje, że ta zmiana przy przesiadce z +-12V na +-15V wynikła po prostu z przejścia na

>inny stabilizator w sensie układu lub technologii (producenta).

Może też był jakiś wpływ. Ale też +/-15V jest podane jako typowe dla tych układów, stąd można wnioskować że to napięcie dla optymalnego punkt pracy.

nie wiem ile pobiera lampucera ale do lampucery proponuję jednak zasilacz ALW. sam konstruktor zasilacza Flea w swoim Naimie używa AWL ze względu na większą wydajność. Flea była skonstruowana tylko do generatora.

O to najwyższe osiągniecie domowej obudowy diy. Z robione na biurku przy użyciu brzeszczota, pilnika, wiertła stożkowego, wiertarki akumulatorowej, papieru ściernego, złotej farby w aerozolu i oczywiście laminatu dwustronnego. Nie jest to szczyt marzeń ale do lampucery w finalnej wersji 1.0 może się sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi