Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

McGyver masz rację! :) Czytałem wątek, ale ja chyba potrzebuję bardziej łopatologicznego podejścia tzn. co kupić, gdzie podłączyć w moim konkretnym przypadku. Taką instrukcję krok, po kroku.

Gość

(Konto usunięte)

McGyver czytam to wszystko i czytam, ale nigdzie dla mnie nie jest jasno napisane jaki dokładnie transformator mam kupić, jak go podłączyć, itp. Tuningować lampucery na razie nie będę, chyba, że okaże się totalną kichą. Czy moglibyście mi napisać jakie dokładnie trafo potrzebuję? (toroid?) Parametry? No przepraszam Was, ale sobie nie radzę...

OBOJĘTNE czy trafo będzie toroidalne czy "kwadratowe". Ma dawać odpowiednie napięcia i prądy. Żeby zasilić oryginalną lampucerę potrzebujesz 12-0-12V i tak z 200-300mA. Ale oryginalny zasilacz jest do dupy, bo jest tylko jeden mostek prostowniczy i napięcie dla cyfry jest ciągnięte z dodatniej połówki napięcia dla analogu. Lepiej byłoby dodać drugi mostek i to oddzielić. Wtedy potrzebowałbyś trafa 12-0-12V/200-300mA + 7-9V ok.200mA.

Jedno trafo z odpowiednimi napięciami.

Ja w ogóle wywalam te oryginalne zasilacze bo mi się tego nie chce przerabiać. Robię nowe zasilanie po swojemu, na płytkach z AVT. Używam diod soft recovery, kondów low ESR i niskoszumnych stabilizatorów.

Tomek<

Nie bujaj się sam z tym tematem. Ja coś tam liznąłem z wiedzy ale jak mam uwalić taką lampucerkę - a to nie trudno - z raz albo i ze dwa, to lepiej dać komuś, kto temat ma opanowany i będzie w sumie chyba nie drożej ana pewno lepiej i szybciej. Trudno wszystkie bajki znać.

Poczytałeś wątek to wiesz kto coś umie. Wybierz kogoś z Twoich okolic i wal z prośbą na PW

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Podstawowa modyfikacja nie jest taka trudna dla kogoś z odrobiną cierpliwości i wiedzy oraz lutownicą grzałkową.

Na poniższym obrazku:

- usunąć elementy przekreślone na czerwono

- pole zaznaczone na jasnoczerwono - według uznania, nie będzie wykorzystywane

- z zielonych kropek wyprowadzić sygnał audio. Niektórzy wykorzystują tylko minus (-), ja preferuję dalszą desymetryzację i dopiero wówczas lampę.

- kondensatory elektrolityczne zaznaczone na żółto/złoto - do wymiany. Stabilizator również, ma spory wpływ - szczegóły w tym wątku.

- kondensatory ceramiczne zaznaczone na fioletowo można dodatkowo odsprząc innymi ceramikami lub usunąć i wstawić dobre ceramiki

- kondensatory ceramiczne zaznaczone na seledynowo - potraktować szczególnie - wymienić na dobre - mają wpływ na jitter

Można zrobić znacznie więcej, ale już trzeba przecinać ścieżki na płytce i lutować bezpośrednio do nóżek scalaczków, więc to już dla bardziej zaawansowanych którzy dokładnie wiedzą co robią.

Pozostaje jeszcze kwestia zasilania, tu można stosować różne warianty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>>>mlb

Napisalęś "dobre ceramiki"...to może wiesz gdzie w Polsce kupić?

ps. dla mnie dobre to raczej oznaczają NP0, może wie ktoś gdzie takie kupić o wiekszych pojemnośćiach ok 100nF?

>Napisalęś "dobre ceramiki"...to może wiesz gdzie w Polsce kupić?

Nie znalazłem takich w sklepach, stosowałem z odzysku, wylutowane ze starszych głowic UKF.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb- a co to były za kondy te ze starych głowic?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Idę spać.

Wstałeś? Już późno.... ;)

Tej nowej lampucery maxi nie miałem w rękach - ale chociaż sporo droższa, jest ona obiecująca pod kilkoma względami, jak chociaż upsampling (kostki dac crystala grają lepiej z nominalną częstotliwością), cs4398, rozdzielone zasilanie, wejście USB. Jedyne co mnie niepokoi to ścieżki zalane czarnym lakierem, w przypadku potrzeby większej modyfikacji byłby z tym kłopot (w przypadku "małej" lampucery są dostępne zdjęcia z dobrze widocznym drukiem na stronach Fikusa).

czołem

lakier to wuj,

ale materiał z którego zrobiona jest ta płytka..lutowanie jest upierdliwe jak na płycie głównej PC.

Próbowałeś już zamieniać kondensatory? i jak?

Wymieniałem w zasilaczu analogówki, było ciężko.Ponieważ nie mam odpowiedniej lutownicy nie chcę za bardzo grzebać.Dlatego najpierw chciałbym zdobyć trochę informacji.Może ktoś ma schemat?

Wiem że każdy robi lampucerę pod swój system ale może dało by się podpowiedzieć gdzie jakie wartościkondensatorów sprawdzają się najlepiej i jakich firm ja naprzykład mam takie 4 szt.kondensator elektrolityczny bipolarny Rubycon Black Gate NX HI-Q 47uF/6.3V ale nie wiem gdzie je "wkleić" i jeszcze 2 takie ELNA SILMIC II RFS 220uF/25V wiem że na pewno te pierwsze są ok. (tylko część cyfrowa)

To jest trudne. Trzeba byłoby zrobić odsłuch różnych wersji lampucer, wybrać i najlepszą. Dodatkowo bufory wyjściowe są różne. U mnie w cyfrówce dobrze sprawdziły się rubycony ZL, podobały mi się bardziej niż oscony.

Chodzoło mi o tożeby ze dwie osoby podały jak to jest u nich( chciałem komus zlecić ale sama lampucera jesy banalna i nikt się nie pdejmuje} czili optymalne dane lepsze od fabrtcznych

Ludzie skupcie się na części analogowej też uległem temu voodoo w czesci cyfrowej. Nawet PLL przeniosłem bezpośrednio na nogi scalaka, ale tego absolutnie nie słychać. Teraz mam z powrotem kondy smd bo większe mi się nie mieściły w obudowie.

> Nawet PLL przeniosłem bezpośrednio na nogi scalaka, ale tego absolutnie nie słychać.

U mnie trochę słychać, zależy od źródła. Ale większą poprawę daje dołożenie trafo spdif.

Co do kondków - poczytajcie datasheeta do evaluation board cs4397:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rozdział 9 - jak ktoś tego nie rozumie, to i podawanie konkretnych typów mija się z celem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi