Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

e tam .... nie wierzę w ktosiów prócz paru ludzi do których mam zaufanie i wiem, że mają dobre ucho. Technicznie właśnie jest uzasadnione żeby zmniejszyć czas.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie pamiętam już gdzie, ale chyba w nocie DAC'a była zapis, żeby nie używać pętli na 96-192 kHz gdy próbkowanie jest na niższe częstotliwości. Zapewne 44,1 kHz gra na obydwu ustawieniach, ale już trochę na pograniczu dla konfiguracji "fast".

Wypada tylko sprawdzić "nausznie" :-)

@mlb - wspominałeś, że elementy tego filtra przelutowałeś na kość, czy tak? Montaż przestrzenny w górę? Jakaś fotka?

W kontekście przebudowy odsprzęgania pinów 28 i 22 można pokusić się sposobem "mikro-pcb na kości" o poprawę również filtru pętli PLL.

@Rambo - jak tam Twoje "mini-pcb"?

@Rambo - wspominasz często o dobrych zasilaczach.

Pobieżnie zajrzałem na notki nt. AYO II - jakoś nie natrafiłem na schemat tego zasilacza (brak czasu), mógłbyś podzielić się linkiem?

Jak na tle ALW, czy AYO II vs. "klasyczny" stab w scalaku (zdaje się, że masz) plasuje się zasilacz by Bodo_z? Widziałem, że trenowałeś 5V wersję :-). Mógłbyś (he, he, to trudne pytanie) jakoś scharakteryzować zalety/wady poszczególnych rozwiązań zasilaczy?

Mam wszystkie PCB, łącznie z różnymi wariantami zasilaczy :). Zrobię zdjęcia ja dowiem się gdzie i kto w domu schował aparat fotograficzny :). Zasilacz AYA II - top fragment dac`a Pedji. Testowałem 4 różne zasilacze na PCB z przetwornikami PCM63. Zmiana dotyczyła cz. analogowej, bo cyfrówka zrobiona na np. LM317 będzie ok. Różnice były bardzo duże. Z regulatorami 78/79 ... musiałem nieźle się nabiedzić, żeby dobrać poprawną dla mnie sygnaturę. Przerzuciłem tony kondensatorów i jakiś kompromis wyszedł. Nie sprawdziły się np. pojedyncze BG-N. Trzeba je było bypasować ! Bez tego porażka. Na dźwięk wpływało wszystko od diod, po bypasy za diodami, po odsprzęganie przy chipie. Na zaawansowanych regulatorach ze sprzężeniem zwrotnym wszystko to było łatwiej dobrać ale zależności występowały .... generalnie łatwiej i od razu dość przyzwoity efekt. Ze "stabilizatorem" z AYA II - dźwięk od razu z niesamowitą dynamiką, i bogactwem barwy a także dobrymi transjentami. Dla mnie rewelacja. Małym kosztem, prosto (PCB uniwersalna), powszechne elementy. Jedyna wada takiego czegoś to brak możliwości wstawienia jako ref. napięcia LED`ów (można podciągnąć najbliżej do 4,7V). Rozwiązaniem jest op amp w układzie bez regulacji napięcia wyjściowego opartego na sprzężeniu zwrotnym ale jeszcze nie robiłem do przetworników.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a.... jeszcze jedno testowane regulatory były podłączane do cz. analogowej dac`a , bo układ wyjściowym był na lampach.

Rambo, 7 Kwi 2009, 14:13

>e tam .... nie wierzę w ktosiów prócz paru ludzi do których mam zaufanie i wiem, że mają dobre

>ucho. Technicznie właśnie jest uzasadnione żeby zmniejszyć czas.

Rambo, zastanów się chwilę co zyskujesz przez zmniejszenie czasu... a co możesz stracić. Dla niższych częstotliwości taktowania może to powodować wzrost zniekształceń jeśli zbocze sygnału nie trafi we właściwy takt zegara.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam słabą wyobraźnię, dla mnie albo odbiornik synchronizuje się z sygnałem zewnętrznym albo nie. Jeśli dla tych wartości się synchronizuje i producent zapewnia, że PLL lepiej chodzi w kontekście jittera, to mi wystarczy .... dalej moja wyobraźnia nie sięga :)

moje PCB :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-667-100008241 1239132718_thumb.jpg

post-667-100008242 1239132718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widoczne są AYA, ALW i mikro PCB do odsprzęgania + elementy do PLL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga, uwaga! Absolutnie laickie pytanie! Proszę jednak bardzo uprzejmie o odpowiedż. Czy "lampucera maxi" jest lepsza i dlaczego ,od tej zwykłej? Wątek ma dwa tysiące wpisów bardzo czasami specjalistycznych i nie dam rady wyłowić tej informacji.Zdołałem przeczytać ,że lepsze ma odsprzęganie.A czy taka "goła maxi " gra lepiej od tej wersji "małej".

Maxi ma lepszy zasilacz, lepsze odsprzęganie, lepsze elementy, i... nadal gównianą analogówkę.

Z pewnością jest lepsza do tuningu, bo wygodniejsza, widzisz co robisz.

Nie wiem jak gra w oryginale, bo w ogóle mi się oryginalnej nie chciało podłączać.

Wreszcie doszła do mnie lampucera i od razu pytanie. Chciałem podłączyć bezpośrednio pod koncówke mocy, tylko poprzez kondensator - sygnał jest dość silny i chciałem go sciszyc o jakies 60%, więc jakie wartości rezystorów zastosować? Czy dodanie dzielnika rezystorowego na wyjsciu DAC, nie będzie miało jakiegoś złego wpływu na niego?

Czy są wśród nas ludzie, którzy "złożyli" (ew. zlampizowali) Lampucerę i stwierdzili "nie, to nie mój dźwięk"? Póki co, czytam o samych zachwytach. Wiem jednak, że były też rozczarowania i są osoby, które po przetestowaniu Lampucery wróciły do swojego starego źródła.

Kto z Was ma negatywne doświadczenia z Lampucerą? Jeżeli jest ktoś taki, to prośba o podzielenie się uwagami/zastrzeżeniami.

Pozdrawiam

Rambo, 7 Kwi 2009, 14:56

>Mam wszystkie PCB, łącznie z różnymi wariantami zasilaczy :). Zrobię zdjęcia ja dowiem się gdzie i

>kto w domu schował aparat fotograficzny :). Zasilacz AYA II - top fragment dac`a Pedji.

Czy jakiś link do schematu wygrzebiesz? Trafiłem na publikację tylko AYA I.

>Testowałem 4

>różne zasilacze na PCB z przetwornikami PCM63. Zmiana dotyczyła cz. analogowej, bo cyfrówka zrobiona

>na np. LM317 będzie ok. Różnice były bardzo duże. Z regulatorami 78/79 ... musiałem nieźle się

>nabiedzić, żeby dobrać poprawną dla mnie sygnaturę. Przerzuciłem tony kondensatorów i jakiś

>kompromis wyszedł. Nie sprawdziły się np. pojedyncze BG-N. Trzeba je było bypasować ! Bez tego

>porażka. Na dźwięk wpływało wszystko od diod, po bypasy za diodami, po odsprzęganie przy chipie.

Niezłe BG N i bypass :-) Waść bluźnisz ;-)

> Na zaawansowanych regulatorach ze sprzężeniem zwrotnym wszystko to było łatwiej dobrać ale zależności

>występowały .... generalnie łatwiej i od razu dość przyzwoity efekt. Ze "stabilizatorem" z AYA II -

>dźwięk od razu z niesamowitą dynamiką, i bogactwem barwy a także dobrymi transjentami. Dla mnie

>rewelacja. Małym kosztem, prosto (PCB uniwersalna), powszechne elementy. Jedyna wada takiego czegoś

>to brak możliwości wstawienia jako ref. napięcia LED`ów (można podciągnąć najbliżej do 4,7V).

A Zenerka? Wstręt, bo LEDy mniej szumią?

>Rozwiązaniem jest op amp w układzie bez regulacji napięcia wyjściowego opartego na sprzężeniu

>zwrotnym ale jeszcze nie robiłem do przetworników.

Czyli zasilaczyk by Bodo_z leży gdzieś poniżej AYA II, ALW, a powyżej zintegrowanych regulatorów 78/79?

Mini PCB - już odpalone? Jakie wrażenia?

bonaventura, 7 Kwi 2009, 22:04

> A czy taka "goła maxi " gra lepiej od tej wersji "małej".

"Goła maxi" na pewno zagra lepiej od "gołej małej". Pytanie tylko, jak z wersjami "tunningowanymi"? Czy ktoś tutaj ma doświadczenia?

>Kto z Was ma negatywne doświadczenia z Lampucerą? Jeżeli jest ktoś taki, to prośba o podzielenie się

>uwagami/zastrzeżeniami.

Same negatywy. Tyle że aż pisać się nie chce. Gdzie się człowiek nie dotknie to trzeba coś poprawiać. Chyba lepiej byłoby zrobić od początku.

A jednak gra. I nie zachęca do odkurzenia gramofonu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Same negatywy. Tyle że aż pisać się nie chce. Gdzie się człowiek nie dotknie to trzeba coś

>poprawiać. Chyba lepiej byłoby zrobić od początku.

Ja właśnie czekam na CS4398 i WM8804 będę robił wszystko od zera. Czy jest ktoś kto mnie wesprze? Wrzucałem do DIY schemat który zrobiłem na podstawie datasheetów(nie wiem czy dobry) ale nie wzbudziło entuzjazmu.

>Wrzucałem do DIY schemat który zrobiłem na podstawie datasheetów(nie wiem czy dobry) ale nie

>wzbudziło entuzjazmu.

Sam schemat to nie wszystko. Duże znaczenie ma projekt płytki. Entuzjazm jest wtedy gdy coś jest dobre, tanie i łatwo dostępne.

>>>zulus

Płytkę to albo wzoruj na ""Evaluation board for CS4397" albo zrobić jedna płaszczyznę masy i tak rozmiescić elementy scieżki by anologowe i cyfrowe były po przeciwnych stronach

Wybrałeś sobie trudny odbiornik spdif...tzn czyt. wymagajacy postudiowania datasheeta'a....nie mam bardzo czasu obecnie....ale o ile pamietam jest tam "normalny" tryb pracy bez dziwolągów z oscylatorem .

Hmm mnie to zastanawia czy CS4397 i 98 to aby dodane dsd+regulacja głośności...ma ktoś może jakieś doświadczenia "nauszne"?

..lampucerka dokładniej jej pcb zaczyna mnie irytować- jak się osttatecznie w kurze i namierze w jakimś sklepie internetowym w którym bede kupywał ,kosci cs4397 to naskrobie płytkę, max prostą cs8416+cs4397 bez analogówki i stabilizatorów ale bez takich dziwact jakie maja miejsce w lampucerze oraz zeby mozna było sobie swobodniej podolutowywać to i owo...

Rambo...no te stabilizatorki Pedji są całkiem całkiem;) (zmiana układu darlingtona na sziklai też ma zalety- takiego chyba użytkownik o nicku Marosik używał dla pcm56 i potwierdzam dobre to jest , tylko napiecie trzeba doregulować wyjściowe bo się zmieni znacząco)....dzis spróbowałem dla lampucerki-gra:)-polecam bardzo dobry stabilizator a taki prosty i tani:)

Dodam tylko, że dobrze tą jedną płaszczyznę masy ukształtować w okolicach przetwornika poprzez jej odpowiednie "podfrezowanie" tak, żeby mieć wpływ na rozchodzenie się prądów z cyfrówki, tj. nie odcinamy całkowicie przetwornika ale robimy coś na kształt "półwyspu". Generalnie najwłaściwsza koncepcja masy z tym, że PCB musi być dwustronna. Jeśli chodzi o stabilizatory to ja jednak byłbym za prostym układem - LED+fet+tranzystor bipolarny do każdego pinu - łatwiej.

>Ja właśnie czekam na CS4398 i WM8804 będę robił wszystko od zera. Czy jest ktoś kto mnie wesprze?

>Wrzucałem do DIY schemat który zrobiłem na podstawie datasheetów(nie wiem czy dobry) ale nie

>wzbudziło entuzjazmu

Pomyslmy razem - ja robie CS8416+ CS8421 +CS4398 - mimo pewnych rozbieznosci, będzie spora częśc wspólna. Zasilacz biore podobny do DACA w EP na 10/11 2007

Link na forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy ostatnio zaglądaliście na stronki byczka - chłopaki trochę przegięli z cenami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pomyslmy razem - ja robie CS8416+ CS8421 +CS4398 - mimo pewnych rozbieznosci, będzie spora częśc

>wspólna. Zasilacz biore podobny do DACA w EP na 10/11 2007

Po co Ci po drodze CS8421. Czy uważasz, że CS8416 jest lepszy od WM8804? WM jest jednak na kwarcu.

Wszystkim lampucerowcom WESOŁYCH WIELKANOCNYCH ŚWIĄT !

i porada techniczna, cenna przy sporządzaniu święconki:

Wkładając jaja do okrasy bacz byś nie ufarbował kiełbasy :))

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie chcę zakładać nowego wątku z powodu mojego jednego pytania i mam nadzieję, że może tu jakaś pomoc się znajdzie.Chcę kupić taki wynalazek z czystej ciekawości.

Ukryta Zawartość

ale co to są za miniaturowe lampy i czy z dostępnością ich na naszym rynku nie ma problemów?

Ukryta Zawartość

Miałem się pochwalić jak zrobię drewniane boczki ale chyba się tego długo nie doczeka ze wzlędu na marne umiejętność stolarskie i brak narzędzi. Więc chwalę się teraz, lmapucera inna niż wszystkie.

Ukryta Zawartość

post-19478-100007825 1239458908_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi