Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>bonaventura

Musisz dobrać inne stosunki rezystancji w sprzeżeniu. Z reguły w szybkich kostkach stosuje się małe wartości rezystorów (do 2k).

Jak ktoś wspominał dobrze jest też podlutować niewielkiego ceramika 5,6-10 nF miedzy szynami + i - bezposrednio na nogach kostki.

Taka pojemnść praktycznie nie wpływa na brzmienie. Czasem to daje rówinież b.dobre rezultaty w brzmieniu - poprawa pracy wzm.

Weź też pod uwagę, że nowoczesne wzm.op. szczególnie mówie tu o OPA są dużo cieplejsze przy prswidłowej pracy, niż inne scalaki. (nie wiem czemu tak się grzeją, ale jeśli nie są gorące, to bez obawy - zupełnie to nie wpływa na ich pracę)

Michelangelo kilkanaście stron wcześniej pisał dołożeniu w miejsce C25 od nogi CMout (25) konda Sanyo WG. I...

Jeśli macie takie kondy - zróbcie to w ciemno!

Niestety (czy jednak stety) pojemność przekroczłym 47 krotnie niż w datasheet, gdyż Sanyo WG mam 470uF.

Ale pojawiło się to coś, co mają najlepsze DACe - aura nagrania! Wypełnienie pomieszczenia i przesteń wychodząca nawet poza seroko rozstawione źródła pozorne. Widać pin CMout musi "zgrać się" z dopowiednim kondem.

Dziekuję za odpowiedż.Opa 797(dip8) są mocno ciepłe. Opa 627 to dwa smd na podtawce przejściowej.I te są gorące. Może dlatego ,że takie malutkie? Włożę zamiast nich dwa w obudowie dip 8.

żółwik, to też już tłumaczyłem. W datasheet jest podana wartość dla 40dB PSRR przy 1kHz. Chyba logiczne, że chcemy lepiej? :) Ważne, że już jesteś na dobrej drodze i zaczynasz słyszeć o co na prawdę w tym DACu biega. Ja mam na CMout Silmika II 220uF, WG mam na Vd obydwu kości. Natomiast Sanyo WG to jest np. jedyny kondensator, jaki mi się zgrał z DACem MASH na zasilaniu cyfrowym w moim Technicsie, który mi robi już prawie wyłącznie za transport.

Znalazłem prosty układzik na wyjście daców napięciowych, a wiec na CS4397. W brzmieniu opisują go w samych superlatywach.

Na uwagę zasługuje wejście symetryczne, czyli wreszcie wykorzystanie dwóch par wyjściowych DACa bez użycia trafa do desymetryzacji.

Stompień skomplikowania i koszt wykonania jest naprawdę śmieszny.

Czyżby to było to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Muzg - a gdzie ty masz tu sprzężenie zwrotne? Poza tym te układy wymagają b. dobrego zasilania.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wtórnik emiterowy na wyjściu na tranzystorach w układzie Darlingtona to będzie bez NFB źródło sporych zniekszałceń harmonicznych. Tam powinien być np. stopień w klasie A.

Rambo,

mocno uproszczony ;)

na dodatek w otwartej pętli.

Ja bym dodał między bazę, a emiter T6 rezystor polaryzujący T5 w klase A, a R6 zastąpił źródłem prądowym.

Można by dodać także drugą parę różnicową i zrobić NFB, ale czy tu nie chodzi właśni o to, żeby jej nie było?

No właśnie sprzężenia tu nie widać. Czy zatem obecność dużych harmonicznych przyczynia się, że dobrze to gra ? Nie sądze, choć koncepcja układowa musi ogólnie być sonicznie OK.

Chyba skorzystam z waszej rady spolaryzowania go do klasy A.

Bo raczej zniekształcenia na krzemie to ostatnia rzecz, która była by miła dla ucha.

Molibden: "Wtórnik emiterowy na wyjściu na tranzystorach w układzie Darlingtona to będzie bez NFB źródło sporych zniekszałceń harmonicznych. Tam powinien być np. stopień w klasie A."

Dość ciekawa wypowiedź. Z chęcią dowiem się w jakiej klasie pracuje wtórnik emiterowy /może w klasie "D" :) / i dlaczego darlington jest źródłem sporych zniekształceń :)? :) :) :)

Ciekawe i fascynujące stwierdzenia!!!

Pozdrawiam Maciekw

pytanie mam innego kalibru niż problem obecnie rozstrzygany:

co daliście w c9??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kopczas, 24 Sie 2009, 11:52

>pytanie mam innego kalibru niż problem obecnie rozstrzygany:

>co daliście w c9??

Kopczas, 24 Sie 2009, 11:52

silver mica lub ero vishay 1837

> maciekw

Źródłem zniekształceń w zastosowanym na wyjściu układzie Darlingtona będzie pierwszy tranzystor, gdyż równolegle do jego emitera oraz wyjścia powinien być przyłączony rezystor zwiększający liniowość jego pracy niezależnie od prądu kolektora.

Wtórnik oczywiście pracuje w klasie A (tak jak inne układy z jednym tranzystorem, np. wzmacniacz napięciowy czy układ OB), z tym że jego obciążeniem jest tu tylko rezystor a nie źródło prądowe poprawijące parametry takiego układu, podobnie brak jest globalnego srzężenia zwrotnego.

tannoym2, 24 Sie 2009, 18:05

>Kopczas, 24 Sie 2009, 11:52

>

>>pytanie mam innego kalibru niż problem obecnie rozstrzygany:

>>co daliście w c9??

>Kopczas, 24 Sie 2009, 11:52

>

>silver mica lub ero vishay 1837

pewnym zbiegiem okoliczności otrzymałem dzisiaj jako gratis do kondów PIO 0,22uf, dwa inne 4700pF.

można to tam wcisnąć?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

kopczas

4700pF

jeżeli to również PIO to nie nadają się

do c9 nadają się wszystkie które przenoszą wielkie częstotliwości. ceramik, tantal, s mica, styroflex , mkp

widze ze wielkie MOZGI teggo forum sie wypowiadaja,

moze powstanie jakis dobry uklad wyjsciowy ktorego zwienczeniem bedzie ladna plyteczka ;)

ugoda podobno gra dobrze. moze i to bedzie OK

Dumam nad zasilaniem DAC i odbiornika :

Mam kilka kondensatorów CHEMI-CON PS. Wg not są alternatywą dla SANYO OS-CON.

Może ktoś je już w tej roli próbował ? warto ?

Ja dałem propozycje dobrego układu wyjściowego z symetrycznym wejściem, który zdaniem niektórych brzmi po prostu wyśmienicie.

Chyba, że macie jeszcze coś lepszego na elementach dyskretnych...

a próbowałeś - z przeproszeniem - układu z noty katalogowej CS4398 ?

O ile przegrzebałem ten temat to nikt się takim doświadczeniem nie chwalił.

Dłubię w lampucerze MAXI i planuję taki wariant wypróbować (chyba że ktoś uprzejmy już to zrobił i napisze jak było).

Najczesciej stosowana lampa w wyjsciach lampucery jest 6n6p. Czy ktos probowal jej europejskie, amerykanskie odpowiedniki: e182cc (7119), 5687, 6900? Te dwie ostatnie sa jeszcze bardziej glodne na prad do zarzenia.

Jakie sa wasze opinie.

W drodze do mnie sa mullardy e182cc, ale czekam na paczke od poczty polskiej juz 3 tydzien.

Kolega Saxofon używa E182CC jako wtórnik w układzie który de facto dla Niego powstał (zamieszczałem go i w tym wątku stronę/dwie dalej). E182CC jest wspaniałą lampą w której obie połówki są fabrycznie dobierane. Dzięki temu lampa wyśmienicie sprawdza się również jako wzmacniacz różnicowy. Inne przydatne to E88CC, 5687 itd, czyli wszystkie posiadające większe prądy anodowe i umiarkowane wzmocnienie.

Prosty układ podany wcześniej przez mae rzeczywiście gra bardzo dobrze(porównując do innych układów),

bardzo niskim kosztem i nakładem pracy można mieć potężny dźwięk...

Wczoraj na szybko zmontowałem całość (na razie bez źródła prądowego,testując różne wartości R6), powiedzmy, że wygląd jest odwrotnie proporcjonalny do jakości dźwięku :).

Ukryta Zawartość

post-17905-100007190 1251564112_thumb.jpg

post-17905-100007191 1251564112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik, 30 Sie 2009, 09:40

>CZY KTOS MOZE WIE jaki jest pobor pradu przez noge 28 dac'a? jest to Vref. jakie najlepiej

>zasilanie tam podlaczyc. czy tl431 wystarczy czy dac cos lepszego?

Witam po wakacyjnej przerwie.

Tam przede wszystkim trzeba dać dobrego konda (najlepiej odsprzęgniętego ceramikiem 10-100n ) jak najbliżej nóżki. Polecam wlutować tego ceramika bezpośrednio na nóżki 26 i 28.

Samo zasilanie +5V - to samo co na nóżkę 22, można jeszcze ewentualnie dać po drodze mały dławik (trzeba przeciąć ścieżkę). Nóżka 28 to źródło zakłóceń w.cz. które trzeba odciąć od reszty układu - zaleca to producent.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi