Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Rzecz w tym że w datasheecie PCM1798 nie piszą jaka jest rezystancja wewnętrzna , ale jeśli była by nieskończona , to na mój rozum trafo widziało by rezystancję swoich uzwojeń pierwotnych.

A teraz coś z zupełnie innej beczki. Wie ktoś może, dlaczego cirrus dla CS4397 sugeruje takie dziwne odsprzęganie?

Poniżej schemat sugerowanej analogówki. Co tam robi elektrolit 100uF (i ta zworka)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A teraz coś z zupełnie innej beczki. Wie ktoś może, dlaczego cirrus dla CS4397 sugeruje takie dziwne odsprzęganie?

Poniżej schemat sugerowanej analogówki. Co tam robi elektrolit 100uF (i ta zworka)?

A co jest dziwnego w odsprzęganiu na tym schemacie.

Elektrolit 100uF odcina stałe na wejściu i masz możliwość go pominąć i tyle.

Planuję zakup nowej Lampucery na PCM1798 i mam do was prośbę. Proszę o wpisywanie obowiązkowych waszym zdaniem modyfikacji jakie powinienem wykonać zaraz po zakupie w celu wykorzystania tego DACa w 100%. Oprócz lampizacji bo to będzie później:)

A co jest dziwnego w odsprzęganiu na tym schemacie.

Elektrolit 100uF odcina stałe na wejściu i masz możliwość go pominąć i tyle.

Tylko czemu byle jakim elektrolitem? A rezystory wyraźnie wskazane - Dale RN55...

Jaki zamysł w tym, by nie dawać tam choćby foliowca jakiegoś?

Tylko czemu byle jakim elektrolitem? A rezystory wyraźnie wskazane - Dale RN55...

Jaki zamysł w tym, by nie dawać tam choćby foliowca jakiegoś?

Wyobrażasz sobie wielkość foliowca o pojemności 100uF?

Wyobrażasz sobie wielkość foliowca o pojemności 100uF?

Jak paczka papierosów?

Nie mniej jednak w lampucerze standardowo jest tylko 2.2 uF (a takiego foliowca da już się wcisnąć), no ale chińczycy zastosowali o wiele większe wartości rezystorów no i podnieśli impedancję.

A Cirrus zaleca właśnie duży kondenstator, potem mały rezystor. Które rozwiązanie lepsze?

tylko że tam wystarczy 1uF/16V a taki może być nie większy niż mały paznokieć.

Kiedy w końcu zwrócisz mi kase za daca i wtórnik który Ci wysłałem, już nie chce zamiany a widze że nawet robisz problem

ze zwrotem pieniędzy. Ale z ciebie człowiek ... Uważąjcie ludzie na Maca.

DAne do zwrotu w meliach dostałęs ich kilkanaście tytułęm Krzysztof zwrot.

Panowie moze tu sie wypowiecie, co sadzicie o tej lampucerze:

Ukryta Zawartość

W tej chwili mam karte xonara stx:

Ukryta Zawartość

Jak mozna porownac obie konstrukcje? Czy to nie jest cos w stylu zamienil stryjek..? A moze bedzie duzo lepiej? Jak porownac same kosci w obu urzadzeniach, no i cala reszte? Usilnie poszukuje jakiegos DACa w zamian za stx i nie wiem co wybrac...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibra

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Panowie moze tu sie wypowiecie, co sadzicie o tej lampucerze:

Ukryta Zawartość

Witam

Na zdjęciu widać PCM1798 , a w opisie "Décodage jusqu'a 24Bit 192KHz par Burr-Brown PCM1796" , na jakim układzie zbudowany jest ten DAC ?

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Witam

Na zdjęciu widać PCM1798 , a w opisie "Décodage jusqu'a 24Bit 192KHz par Burr-Brown PCM1796" , na jakim układzie zbudowany jest ten DAC ?

Na PCM1798

Napisałem PCM1798 bo mam ten kit ale oglądnąłem teraz jeszcze raz opis na stronie z linku i możliwe, że zmienili na PCM1796.

Trzeba zapytać i będzie jasność.

Na PCM1798

Napisałem PCM1798 bo mam ten kit ale oglądnąłem teraz jeszcze raz opis na stronie z linku i możliwe, że zmienili na PCM1796.

Trzeba zapytać i będzie jasność.

z tego co kojarzę to McGyver robił na tym swojego daca

Wyslalem zapytanie. Hmm McGyver robil na tym swojego DACa? Moze cos wiecej napisac? Jaki koszt tuningu orientacyjnie oczywiscie?:)

Na wyjściu swojej lampizacji postanowiłem dać kondensator Jantzen Audio Z-Cap. Jeżeli to dobry pomysł, to jaki i jakiej wartości?

Czy między DACem a wtórnikiem dobry będzie K40Y-9 0,22microF?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Panowie zdecydowalem sie na tego DACa powyzej. Jakie zasilanie kupic do niego? Chcialbym cos naprawde dobrego. Warto kupowac 2 trafa oddzielnie dla kazdej sekcji?

Wyslalem zapytanie. Hmm McGyver robil na tym swojego DACa? Moze cos wiecej napisac? Jaki koszt tuningu orientacyjnie oczywiscie?:)

Robił, robił ale z PCM1798 na pokładzie. Na wyjściu pasywna konwersja na rezystorze i lampki w układzie WK-WA.

Czy ktoś próbował robić lampizację na 6n2p?

Według Lukasza Fikusa 6n2p nadają się DACów z wyjściem prądowym czyli omawianym PCM1798

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCM1796 ma identyczne jak PCM1798 wyjście prądowe 4mA, więc można stosować te same układy analogowe i tą samą wartość rezystora konwersji.

To praktycznmie te same DAC'i, tyle że 1796 można sterować softwarowo. Podejrzewam, że DAC był projektowany pod 1798, ale z braku laku, czyli braku kostek 1798 na rynku podstawiony został 1796.

Witam.

Właśnie padła mi lampucera mini na CS po kolejnym załączeniu zasilania.Grałą dwa lata.Brakuje sygnału na wyj. analogowym daca.

Nie mam praktyki co do serwisowania tego typu cyfrówki.

W warunkach domowych mam dostęp tylko do miernika i ewentualnie częstotliwościomierza.Zaletą jest oczywiście sygnał cyfrowy z transportu.

Co mogę pomierzyć miernikiem Hz?

W pracy na warsztacie mam dostęp do specjalistycznej aparatury pomiarowej (cyfrowy oscyloskop,generatory,częstotliwościomierze,zasilacze) ale niestety nie mam sygnału cyfrowego audio (nie wniosę transportu do pracy).Znaczy wniosę,ale już nie wyniosę :(.

Jaki sygnał cyfrowy w tym wypadku mam podać na input caoxa,żebym mógł wykonać pomiary do samego daca.Jest taka możliwość?

Proszę o porady w jaki sposób przetestować układ w celu zlokalizowania usterki.

Przydatny byłby także schemat,ten na stronie Fikusa podobno nie jest dokładnie od lampucery.

Piszcie Panowie a ja już zawijam rękawy.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam.

Właśnie padła mi lampucera mini na CS po kolejnym załączeniu zasilania.Grałą dwa lata.Brakuje sygnału na wyj. analogowym daca.

Nie mam praktyki co do serwisowania tego typu cyfrówki.

W warunkach domowych mam dostęp tylko do miernika i ewentualnie częstotliwościomierza.Zaletą jest oczywiście sygnał cyfrowy z transportu.

Co mogę pomierzyć miernikiem Hz?

W pracy na warsztacie mam dostęp do specjalistycznej aparatury pomiarowej (cyfrowy oscyloskop,generatory,częstotliwościomierze,zasilacze) ale niestety nie mam sygnału cyfrowego audio (nie wniosę transportu do pracy).Znaczy wniosę,ale już nie wyniosę :(.

Jaki sygnał cyfrowy w tym wypadku mam podać na input caoxa,żebym mógł wykonać pomiary do samego daca.Jest taka możliwość?

Proszę o porady w jaki sposób przetestować układ w celu zlokalizowania usterki.

Przydatny byłby także schemat,ten na stronie Fikusa podobno nie jest dokładnie od lampucery.

Piszcie Panowie a ja już zawijam rękawy.

Jak nie masz na wyjściach po 2,5V a zasilanie jest ok to walnięta jest kość i nie ma tu co mierzyć.

Witam,

zakupiłem niedawno LM-DAC3 V30 210,06 i znalazłem kilka błędów w projekcie i wykonaniu tego urządzenia:

1. Brak rezystorów 1k na wyjściu wzmacniaczy operacyjnych (zamiast nich są wlutowane zworki) powoduje, że przekaźnik "mute" zwiera wyjście wzm. op. bezpośrednio do masy. Kostka się wtedy bardzo grzeje. Trzeba zrezygnować z przekaźnika na wyjściu lub wlutować te rezystory 1k zamiast zworek.

2. Na nogę 1 (RXP3) układu CS8416 podane jest napięcie +5V bezpośrednio z zasilacza! To powoduje, że układ podnosi napięcie własnego zasilania z 3.3V do 4.0V (dziwię się że jeszcze działa w ten sposób). Trzeba przeciąć ścieżkę doprowadzającą napięcie i wszystko wraca do normy.

3. Ścieżki do zworek przełączających wejścia CS8416 są bardzo długie, prowadzą przez całą płytkę (tu może już się czepiam). Ja je przeciąłem tuż przy układzie i tam podpiąłem przekaźnik przełączający wejścia. Dodatkowo w oryginale zworki podają +5V przez 1k, a powinny +3.3V (wg DTRki), ale nie stwierdziłem, żeby to miało jakiś zły wpływ.

Układ bardzo dobrze współpracuje ze wzmacniaczem Tripath TA2022. Sygnał wyprowadzony z wyjść L+ L- CS4397 przez kondensator 10u i potencjometr 50k bezpośrednio na wejście wzmacniacza. Bardzo ładnie gra, pomiary też OK. Nie potrzeba żadnego przedwzmacniacza, bo TA2022 ma wbudowany opamp na wejściu.

>macc666

Zgadza się.Nie ma co mierzyć tylko wymieniać daca.

Napięcia zasilające są,a na wyj. zero.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam,

zakupiłem niedawno LM-DAC3 V30 210,06 i znalazłem kilka błędów w projekcie i wykonaniu tego urządzenia:

1. Brak rezystorów 1k na wyjściu wzmacniaczy operacyjnych (zamiast nich są wlutowane zworki) powoduje, że przekaźnik "mute" zwiera wyjście wzm. op. bezpośrednio do masy. Kostka się wtedy bardzo grzeje. Trzeba zrezygnować z przekaźnika na wyjściu lub wlutować te rezystory 1k zamiast zworek.

2. Na nogę 1 (RXP3) układu CS8416 podane jest napięcie +5V bezpośrednio z zasilacza! To powoduje, że układ podnosi napięcie własnego zasilania z 3.3V do 4.0V (dziwię się że jeszcze działa w ten sposób). Trzeba przeciąć ścieżkę doprowadzającą napięcie i wszystko wraca do normy.

3. Ścieżki do zworek przełączających wejścia CS8416 są bardzo długie, prowadzą przez całą płytkę (tu może już się czepiam). Ja je przeciąłem tuż przy układzie i tam podpiąłem przekaźnik przełączający wejścia. Dodatkowo w oryginale zworki podają +5V przez 1k, a powinny +3.3V (wg DTRki), ale nie stwierdziłem, żeby to miało jakiś zły wpływ.

Układ bardzo dobrze współpracuje ze wzmacniaczem Tripath TA2022. Sygnał wyprowadzony z wyjść L+ L- CS4397 przez kondensator 10u i potencjometr 50k bezpośrednio na wejście wzmacniacza. Bardzo ładnie gra, pomiary też OK. Nie potrzeba żadnego przedwzmacniacza, bo TA2022 ma wbudowany opamp na wejściu.

Z tym 1k to też przegięcie, nie ma co dawać więcej, jak 100R, ja daje 56R. Nie występuje tam żaden offset przynajmniej w mojej, więc nie rozumiem co Ci zwiera?

W swojej pominąłem wszystkie kondy sprzęgające i nie mam na wyjściu offsetu większego od 5mV.

WO owszem się grzeją, ale to chyba wszystkie dobre, AB tak mają.

Tylko ja mam V8, ale to chyba aż tak się nie różni.

Edytowane przez Muzg
  • Pokaż nowe odpowiedzi