Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>zulus - nie zgadzam się z twoim "rysunkiem" ale punkt pracy wyjdzie dobrze. Lepiej sięgnąć po inne

>charakterystyki (te z rodziną stałych napięć anodowych). Wychodzi naprawdę na prostym odcinku.

Ale sama logika wyznaczenia punktu jest poprawna?

>Domyśliłem się, że Ub wynosi 200V w układzie srpp. Powiedz jak dźwięk, czy dostatecznie

>podkolorowałeś? ;). Problem może być z tym, że uzyskasz zbyt duże wzmocnienie.

Tak napięcie mam teraz o 200mA. Teraz mam znowu mam SRPP(miałem uziemianą katodę). Dźwięk w stosunku do oryginalnej lampucery jest inny. Nie wiem czy lepszy?

Wydaje mi się, że w przypadku gdy wyjściem jest wzmacniacz lampowy lampizacja nie jest konieczna. Jest bardzo dobrze ale chyba brakuję mi trochę tej ostrości i suchości którą dawał mi opamp.

Wzmocnienie jest rzeczywiście problematyczne nie mogę dać odpowiedniego dzielnika na wejściu bo mam zrobione wejście symetryczne bez kondensatorów sprzęgających i walczyłem ze zniesieniem tych 2.5V stałego. Jak zdecyduję się zostawić ten układ to prawdopodobnie zrobię odpowiedni dzielnik od razu w jednym z wejść wzmacniacza mocy.

A jest szansa, że go zostawię bo przyszły do mnie 50 letnie Tesle ze złotymi siatkami i coś się zmieniło :) niestety równocześnie przyszły magiczne oczka em84 do lampucery, które pośpiesznie podłączyłem i walczyłem dość długo z częścią całkująco-filtrującą żeby uzyskać zadowalający mnie ruch wskaźnika. Okaząlo się to nie banalne. A to za krótkie, za wolne, za szybkie, nie ostre, poziom zera nie tak :))) kupa śmiechu. Wiec same Tesle przesłucham jutro.

W zasadzie nie wiem dlaczego większość uprała się na SRPP. Ten układ chyba tu nie pasuję. Bardziej stawiam na symetryczny wtórnik katodowy gdzie + i - sygnału koszernie wchodzi na siatki 2 triod. Wydaję mi się, że będzie grało lepiej i zamierzam to sprawdzić.

Pojedyncza bańka mniej koloryzuje i wydaje się lepiej pasować (strzelam w ciemno, że taki wzmacniacz oporowy na jednej triodzie lepiej zapracuje). Srpp wzięło się zapewne od guru lampowego, ktory zapewne lubi mieć dużo "gazu" pod ręką ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

punkt doprawdy nie wiem jak wyznaczyłeś i czym się kierowałeś ale sprawdziłem (na innej rodzinie charakterystyk) i wyszło na dość dobrym "odcinku" ;) Ściągnij sobie tubeCad (można przy odrobinie sprytu) i tam komp bedzie rysował, ktory nie pozwoli robić takich myków :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 4 Lis 2008, 23:11

>Pojedyncza bańka mniej koloryzuje i wydaje się lepiej pasować (strzelam w ciemno, że taki

>wzmacniacz oporowy na jednej triodzie lepiej zapracuje).

Sprawdzałem te opcje, łącznie ze zwykłym wtórnikiem katodowym oraz wtórnikiem White'a. Najgorzej zagrał zwykły wtórnik katodowy - sucho, szaro, matowo, płasko. Wtórnik White'a grał przyzwoicie, ale średnica była jakaś taka "lepka", mniej czytelna, bardziej zbita, poza tym było po prostu za cicho (napięcie sygnału na wyjściu poniżej 1Vpp).

Wzmacniacz oporowy gra dobrze, ale jak się go obciąży niską impedancją wejściową jakiegoś wzmaka tranzystorowego to często się robi nieciekawie. Rozwiązaniem jest dołożenie wtórnika katodowego i zrobienie czegoś na kształt preampu Barszczyka (WK-WA). Poprawia to impedancję wyjściową, ale brzmieniowo się coś traci, coś trudno opisywalnego słowami. Poza tym problem z za dużym wzmocnieniem jest identyczny jak w SRPP. SRPP z kolei brzmi z tego wszystkiego najlepiej, i ma akceptowalną impedancję wyjściową, poza tym jest proste w budowie i łatwo się ustawia punkt pracy.

>Srpp wzięło się zapewne od guru lampowego,

>ktory zapewne lubi mieć dużo "gazu" pod ręką ;)

Audio Note w swoich źródłach z upodobaniem stosuje SRPP. Od dawna znane są też wykorzystujące SRPP opracowania DIY publikowane w sieci, jak choćby na przykład DAC na PCM63 ze strony quadESL. Ów guru zatem nie powinien być "obwiniany" o wprowadzenie tego rozwiązania. On się jedynie przyczynił do jego popularyzacji, a moje eksperymenty upewniły mnie że "coś" w tym jest.

jest w tym dodatkowy "kolorek"; może się i podobac ;)

• 2 tygodnie później...

Na mojej wersji mini lampucery zrobiłem zwarcie takie ze korek na klatce wybiło i niestety myśle że już nie wstanie, kupiłem miernik, chciałem się pobawić, pobierznie instrukcja i gdzieś nie tak tknąłem. Zasilacz jest dobry bo inny, identyczny, też od lampucery mini, oddaje takie same napięcia jak ten. Co mogło pójść na płytce przetwornika? Da się to naprawić?

Dokładnie tak, spięcie nastąpiło jak tknąłem po stronie transformatora tej, od której odchodzą przewody do zasilacza, nie pamietam jaką pozycję miałem ustawioną na mierniku.

Dla mnie dziwne że w zasilaczu nic się nie stało tylko płytka z przetwornikiem nie działa.

Jest jakiś podzespół za to odpowiedzialny który można wymienić? Coś mi się wydaje że po płytce jednak

Jak usuniesz zwarcie i jego rzyczynę to dalsza praca układu powinna być możliwa, gdyż jeśli napięcie sieciowe nigdzie dalej się nie przeniosło reszta układu powinna być nietknięta.

Paiętam też że zrobiłem coś takiego że tknąłem nóżki opampa ale nie pamiętam już gdzie miałem drugi bolec pomiarowy i że pokazało ponad 30V na mierniku. Możliwe że to było przyczyną?

patrzcie co znalazlem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wolfson do lampizacji ale cena juz wiele wyzsza. Niemniej fajna plytka..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie walczę żeby zamieścić foty, ale chyba nic z tego. Spieprzył mi się czytnik kart pamięci. jak mi się uda zgrać, to zamieszczę foty Teaca z lampucerą na pokładzie.

McGyver - a jakie są wrażenia odsłuchowe? Próbowałeś zakładać zegar?

O to moje referencyjne źródło zasilania do lampucery. Użyty stabilizator ma 100 razy mniejsze szumy od standardowego 7805. Układ ma wbudowaną mini ładowarkę na lm317 i przekaźnik. Po podłączeniu 9-12V akumulator przechodzi w tryb ładowania małym prądem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Na stronie 21 McGyver zamieścił fotki zmodyfikowanej Lampucery. Jakie kondensatory są tam użyte?Poznałem jedną ELNE SILMIC, jednego sanyo os-con a pozostałe?Może ktoś pomóc?Podejrzewam że wartości wszystkiech 100uF/16V o ile to nie tajemnica:)

Te granatowe to pewnie nippony lxz, ten zielony to chyba nichicon muse?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Brązowe Nippony LXF, fioletowe Oscon, aluminiowe oryginały, siedzą w odłączonym analogu, więc niechc se siedzą, a ten mały na środku to reset, on nie ma wpływu na dźwięk.

>Brązowe Nippony LXF, fioletowe Oscon, aluminiowe oryginały, siedzą w odłączonym analogu, więc

>niechc se siedzą, a ten mały na środku to reset, on nie ma wpływu na dźwięk.

Czy ta różnorodność firm to przypadek? Czy według Ciebie taki układ gra najlepiej?

>Czy ta różnorodność firm to przypadek? Czy według Ciebie taki układ gra najlepiej?

zulus, nie ma to jak zacząć nowy tydzień od dobrego humoru :))

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>zulus, nie ma to jak zacząć nowy tydzień od dobrego humoru :))

mlb, co co Ty tutaj często i gęsto przypisujesz przyprawia o dobry humor :)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

"Wpisy użytkownika gagacek są przez Ciebie ignorowane. Aby usunąć ignorowanie - kliknij tutaj"

Czyżby nasza forumowa Alfa i Omega w końcu podała przepis na optymalną konfigurację kondków czy znowu to co zwykle?

adigrzelczak, 24 Lis 2008, 08:29

>McGyver jakbym chciał kupić od Ciebie takich kilka kondów do lampucery to ile bym musiał zapłacić -

>byłbym chętny. Odp na priv;)

A po co? Są na allegro.

• Pokaż nowe odpowiedzi