Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

mlb

>"Wpisy użytkownika gagacek są przez Ciebie ignorowane

Dzięki za przeczytanie. Pisz swoje głupoty na freakowo

;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>>Czy ta różnorodność firm to przypadek? Czy według Ciebie taki układ gra najlepiej?

>

>zulus, nie ma to jak zacząć nowy tydzień od dobrego humoru :))

Naprawdę to mnie ciekawi. Jaki jest powód zmiany kondów w torze cyfrowym. Może mi to ktoś w końcu w naukowy sposób wytłumaczy. Naprawdę jest to dla mnie nie zrozumiałe dlaczego 100uF jednej firmy ma działać inaczej niż 100uF innej firmy. Na tym forum jeden powiela "magie" drugiego nie wiedząc co się za tym kryje wierząc w bezdyskusyjną fundamentalną poprawę jakości.

Ja na przykład zasilając lampucere z akumulatora i przez stabilizacje przez nisko szumowy stabilizator tłumaczę to tym, że brak zakłóceń pozytywnie wpływa na pracę tysięcy przerzutników w DAC co zaowocuję mniejszymi błędami i być może lepszym dźwiękiem.

zulus, 24 Lis 2008, 11:46

>Ja na przykład zasilając lampucere z akumulatora i przez stabilizacje przez nisko szumowy

>stabilizator tłumaczę to tym, że brak zakłóceń pozytywnie wpływa na pracę tysięcy przerzutników w

>DAC co zaowocuję mniejszymi błędami i być może lepszym dźwiękiem.

A słyszysz że gra lepiej? Czy tylko "teoretycznie powinno"?

Jeżeli chodzi o kondy, to lepszej jakości kondy lepiej filtrują zakłócenia. W tym akurat nie ma nic dziwnego. Pojemność i napięcie znamionowe to nie są jedyne parametry konda które należy brać pod uwagę.

Ja też zasilam lampucerę z niskoszumowego staba.

zulus,

>Na tym forum jeden powiela "magie" drugiego

Niestety, najczęsciej tak jest.. Nie mam teraz w ogóle czasu na szukanie, srawdź np. wpisy mulsa nt. kondensatorów, przyglądnij się załączonym oscylogramom jak reagują wybrane typy elektrolitów na odpowiedzi impulsowe. Kawał dobrej roboty, warto poogladac i wyciagnąc wnioski; powodzenia i pozdr.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

zulus - dlaczego zmiana kondensatorów w torze cyfrowym może wpływać na pracę.... chodzi o zmniejszenie zakłóceń, które wynikają z działania długich pętli (one zawsze będą kwestia jak długie), potem jedne pętle oddziałują na drugie lub tworzą wzajemnie jeden wielki rezonator. Jeśli jeszcze jego częstotliwość jest zbliżona do częstotliwości pojawiających się w cd, to wtedy zaczyna w nim płynąć spory prąd. Zakłócone napięcie przekłada się na układy "czułe" i osiągany jitter. Tyle z teorii. Reszta twoich wywodów odnośnie wpływu napięcia na pozostałe stopnie jest ok.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ps. nie chcę się wymądrzać ... ale z tego co widzę do optymalnego odsprzęgania to tam jeszcze sporo brakuje. Lepiej zrobił to Peter bo przynajmniej blisko powsadzał do każdego zasilania oddzielny stabilizator o lepszym PSRR + nieduży kondensator, który ma zdolność odsprzęgać zakłócenia o stosunkowo wysokiej częstotliwości i nie ma obawy dzwonienia jak ceramik o wysokim Q, tj. BG-N.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zgadzam się z Rambo i MCGyverem, głowna przyczyna to filtracja zakłóceń pochodzących z cyfrówki. Podczas przełączania 0-1 powstają silne imulsy szpilkowe które rozłażą się po płytce jak karaluchy, sztuka polega na znalezieniu ich ścieżek i ustawieniu właściwych pułapek ;) Moja wersja też ma więcej odsprzęgnięć niż MgGyverowa, stosowałem też dodatkowe dławiki.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb - największy paradoks wystąpił jak za bardzo wyciąłem te zakłócenia .... wtedy poniżej pewnego progu też nie za bardzo mi się podobało. Zrobilem tak specjalnie bo nie dowierzałem bardziej doświadczonemu koledze ;)

madly - co ty wiesz o zabijaniu ;)

Zakłócenia zakłóceniom nierówne, więc jak się je tnie to jednak trzeba uważać żeby z oryginalnej muzyki jeszcze coś się ostało :)

Właśnie dlatego rzadko oglądam filmy w polskiej TV bo jeszcze nie znalazłem sposobu jak wyciąć głos tego znudzonego życiem lektora i jednocześnie wciąż mogąc się cieszyć oryginalną ścieżką dźwiękową ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

żeby nie być teraz źle zrozumianym to "cięcie" w ćwiczebnym, zewnętrznym dac`u nie polegało na dolepianiu na siłe różnych kondensatorów ale na bardzo poprawnie prowadzonej masie (w miarę mojej wiedzy), odseparowaniu wszystkich lub raczej większości stopni bardzo dobrymi, rozbudowanymi zasilaczami opartymi o op ampa, i wstawieniu niezłego zestawu nowoczesnych kondensatorów, miejscami ze specjalną do tego celu perełką ferrytową Murraty. Tak więc, takie odsprzęganie zasilnia raczej nie mialo nic wspólnego z wycinaniem "prawdziwej" muzyki.

>Tak więc, takie odsprzęganie zasilnia raczej nie mialo nic wspólnego z wycinaniem "prawdziwej" muzyki.

Rambo, nawet Cię o to nie podejrzewałem :) Ale ta "przesada" w odsprzęganiu faktycznie czasami ma miejsce - człowiek się natrudzi, nalutuje a tu mu pani z głośnika zaczyna półgębkiem śpiewać i część genialnego zdawałoby się projektu trzeba usunąć... w tej materii chyba nie ma złotego środka

teraz zakładam SB160, więc może te ....

wojkubi, 25 Lis 2008, 16:42

>Może ktoś mi w końcu powie,czy jest różnica między dużą lampucerą a małą.Interesuje mnie część

>cyfrowa?

Byyyyło.

A próbowaliście kondensatory Hirano ESR o niskiej impedancji do odsprzęgania powinny być super :)

Ja jednak nie będę popadał w ten "obłęd" i pozostanę przy firmowych. Zresztą mam dobre zasilanie. właśnie wymieniam stabilizator 3.3V na ultra low noise. Oczywiście pewnie i tak nie usłyszę różnicy :| Jak zmontuję wszystko do kupy co nie jest łatwe bo mam problem z obudową :( Moja lampucera przypomina bardziej wzmacniacz lampowy niż dac(3 lampy + 2 oczka). Chętnie bym skonfrontował to z jakimś innym dobrym źródłem.

gdyby ten stab miał jeszcze dobry współczynnik tłumienia zakłóceń to chyba już nie byłby w wersji scalonej ;)

Ja nie mam zakłuceń bo mam akumulator. A szumy własne stabilizatora filtrowane są tantalem i kondensatorkiem 470p na który stabilizator ma specjalne wyście. Mowa tu o MIC5209.

- Rambo - mógłbyś zamieścić na forum schemacik swojego zasilacza?Wydaje mi sie że sama wymiana mostka prostowniczego na diody w oryginalnym zasilaniu lampucery chyba mi nic nie wniesie.

Widzicie jakieś przeciwwskazania żeby żarzyć lampy z zasilacza zrobionego na stabilizatorze 6V i z diodą dla podniesienia napięcia do ok 6,3V?

>Widzicie jakieś przeciwwskazania żeby żarzyć lampy z zasilacza zrobionego na stabilizatorze 6V i z

>diodą dla podniesienia napięcia do ok 6,3V?

Podobno lampy nie lubią napięcia stałego w żarzeniu. Jednak sporo to ułatwia w pozbywaniu się przeddźwięków i brumu. Jak już się żarzy stałym to dobrze zdobić przełącznik biegunów który będzie się okresowo przełączać(najlepiej codziennie).

Jak już robisz stabilizator to użyj LM317 lub LM350 i zrób powolne narastanie napięcia. Chronisz w ten sposób żarnik lampy co jest szczególnie ważne kiedy masz dobre lampy długo żyjące na których Ci zależy. Ja właśnie takie mam i się przymierzam do takiego układziku.

Wymiana diod może jednak coś dać, efekty słyszalne często występują i na pewno warto spróbować. Chodzi o mniejsze zakłócenia powstające w procesie przełączania. Diody z barierą schottkyego są uważane za odpowiednie do takich układów przez wybitnych specjalistów takich jak Guido Tent. jeśli więc inż. Philipsa specjalizujący się w zakłóceniach tak podaje i takowe (m.in. SB160) stosuje (w swoich konstrukcjach oryginalnych i modach) to moja rekomendacja wydaje się już zbędna. Do wyszukanych celów stosuję zasilacze ALW, choć mam ostatnio inny dość ciekawy schemat, niestety jeszcze nie testowany i bez PCB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Schemat jest dla 12.6V ale wystarczy wymienić na R1 (na oko 820ohm do 1K) doregulować potencjometrem 6.3 i zasilacz jest miodzio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi