Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>No Kabaty to chyba jeszcze wwa chociaż nie wygląda ;) A ta propozycja na WM8804 jest dość ciekawa -

>sam robisz płytkę?

Właśnie się zastanawiam czy robić płytkę czy tylko wlutować scalaki do adapterów i połączyć wszystko kynarem na uniwersalnej.

>sama lampizacja nie jest tu winna - np. Denon 655 McGyvera dawał nieźle radę z metalem - ale już

>lampucera + lampy nie

I nic w tym dziwnego - dac lampucery (cd4397) ma już wbudowane filtrowanie analogowe, co prawda nie idealne ale w pewien sposób kształtujące dźwięk. Jak się do tego doda lekko mulącą lampę to wychodzi bryndza - dlatego jeśli stosować lampę do lampucery, to trzeba szukać rozwiązań które grają jak najbardziej bardziej neutralnie, z lekkim narzutem analogowym ale nie typowo lampowo - no chyba że ktoś lubi ciepłe kluchy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Tak samo opampy same z siebie nie grają źle, co najwyżej źle może grać konkretna aplikacja opampa.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

zdecydowanie nie tak samo :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

przesadzacie Panowie. Weźcie chociażby takiego Marantza CD7 - jest tam jakaś lampa? Zgadzam się co do jednego - dobra aplikacja opampa jest trudniejsza niż lampy. A jak ktoś nie potrafi to pewnie że lampa zawsze mu lepiej zagra. Z jednej strony słyszę pełne zachwytu głosy nad aplikacjami na pojedynczych tranzystorach a z drugiej strony nie potraficie sobie poradzić z dobrymi opampami... Ale może kiedyś i dojdziecie do tego że opamp dobrze zagra ;)

mlb dziecko drogie

A z jakimi to ustrojstwami konfrontowałeś swoje wypociny?! Internet jest wielki, bo podobnie jak papier przyjmie wszystko, ot choćby i Twoje głupoty jakie tu wypisujesz.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>a z drugiej strony nie potraficie sobie poradzić z dobrymi opampami

Dawaj! Jakimi opampami i w jaki sposób:))))

Trochę sensu poproszę.

Jak poradzić z rozdzieleniem mas i zasilania mając do dyspozycji jedno źródło(akumulator). Czy może zastosować wiele stabilizatorów a na wejściu stabów dać diody na masie? Jakieś pomysły?

>Jak poradzić z rozdzieleniem mas i zasilania mając do dyspozycji jedno źródło(akumulator)

Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem pytanie... Które masy chcesz rozdzielać i w jakim celu?

A rozdielacie masy na płytce lampucery?Ja zrobiłem tak że masę zasilacza anodowego, żarzenia, zasilania lampucery połączyłem w jednym punkcie i z tego punktu pociągnąłem mase do Lampek, Daca i do gniazdek chinch. Same lampki nie brumią ale jak podłączę Daca to ze wzrostem głośności słychać brumienie. Może to dlatego że wszystko jest blisko siebie (na naleśnika).Pętli nie ma bo wszystko jest na gwiazdkę. Pomiędzy DAC a lampami nie dałem przewodów ekranowanych ale to chyba nie powinno być przyczyną bo we wzmacniaczach nie zakładam ekranów i jest cisza. Oczywiście wszystko tez jest w gwiadkę.

>do gniazdek chinch. Same lampki nie brumią ale jak podłączę Daca to ze wzrostem głośności słychać

>brumienie. Może to dlatego że wszystko jest blisko siebie (na naleśnika)

Jeżeli po podłączeniu kabelka spdif brumienie się nasila to odpowiedz jest prosta - pętla masy. Zainstaluj transformator separujący spdif

Lampy powinny być przede wszystkim daleko od trafa. Dlatego w cedekach które robię czasem przestawiam trafa w inne miejsce. Przewody żarzenia powinny być dobrze skręcone i nie lecieć równolegle do przewodów sygnałowych. Ważna jest też symetryzacja żarzenia względem masy.

O masach już było w tym wątku, polecam poczytać. Resztę doczytać w notach aplikacyjnych AD i Texasa.

@mlb, na razie nie podałeś ciekawie grających op-ampów w swoim systemie. Jak już musisz AD797, to załatw sobie serię BRZ. Gra co najmniej o klasę lepiej niż ANZ i na pewno lepiej niż OPA627BP. Jak się już znudzisz, to się zainteresuj wynalazkami Audio-gd - OPA Earth, Moon i Sun v.2. Ten ostatni jest nawet z jajem, taki dyskretny wzmacniacz operacyjny. Opisz swoje wrażenia jak już go posłuchasz. Nie wiem czy masz maxi-lampucerę, czy normalną dzieloną. Do tych wynalazków potrzeba dobrego zasilania, więc transformatorek od Chińczyka będzie jęczał. Ja mam toroida 20VA. Na razie znam tylko jednego scalaka, który gra lepiej od rozwiązań dyskretnych, a co do mojej lampucery i transportu - nie obawiałbym się jej postawić obok Accuphase DP500, raczej właściciel Accuphase powinien mieć obawy. Nie sprawdzałem DP500 jako transportu, ale DP800 z lampucerką cuda robi, i to po zwykłym koncentryku Prolinka. No ale porządne wyjścia 75 ohm tak mają.

Żarzę napięciem stałym 12.6V stabilizowanym więc nie tu powinien być problem. Pętli masy nie ma. Z kabelkiem czy bez i tak brumi. Spróbuję odsunąć daca od lamp i trafa. Może to pomoże. Obudowę mam dużą bo 440x350x110mm więc jest pole do popisu;-)

michelangelo, 24 Lut 2009, 10:42

>@mlb, na razie nie podałeś ciekawie grających op-ampów w swoim systemie. Jak już musisz AD797, to

>załatw sobie serię BRZ. Gra co najmniej o klasę lepiej niż ANZ i na pewno lepiej niż OPA627BP. Jak

michelangelo, dzięki - poszukam też tych innych opampów, teraz gram (a właściwie desymetryzuję)na ANZ, stamtąd sygnał idzie na lampy. Zasilam go z +/-15V. Bazuję na płytce od Chińczyka, ale ją zmodyfikowałem, wymieniłem staby, kondy, zadbałem o prowadzenie mas.. same opampy są na oddzielnej płytce uniwersalnej, dość dobrze odsprzęgniętej (dobierałem też elektrolity). Pomiędzy cs4397 a opampami zrobiłem jeszcze mały filtr RLC wzorując się trochę na jednym z rozwiązań AudioNote. Trafa od Chińczyka nawet nie kupowałem bo wyglądało na zbyt małe, wziąłem inne mocniejsze. Nie chcę rezygnować z opampa bo daje mi on dodatkowe możliwości kształtowania dźwięku - barwa pochodząca bezpośrednio z daca nie do końca mi się podoba a AD797 mimo że z natury dość transparentny, można trochę kształtować odsprzęganiem. Lubię dźwięk naturalny, bez lampowego nalotu i właśnie poprzez opampa można trochę ten charakter równoważyć. Lampa jest dobra w nadawaniu brzmieniu ogłady i dobrze wpływa na konturowość basu i rozplanowanie sceny bez wyostrzenia góry, ale i narzuca swój nieco mydlany charakter.

> Lampa jest dobra w nadawaniu brzmieniu ogłady i dobrze wpływa na konturowość basu i rozplanowanie sceny bez wyostrzenia góry, ale i narzuca swój nieco mydlany charakter.

Jak ja lubię brednie mojego ulubieńca :)))

Trochę sensu poproszę.

100% transparentny to chyba żaden op-amp nie jest, ale najwięcej z muzyki przepuszcza LME49860. Ja mam też wymienione stabilizatory na +-15V, a +5V jest stabilizowane kaskadowo - duża poprawa. Prostownik "firmowy" olałem, dałem diody 15ns soft recovery, miazga została z tego czteronożnego potworka. Tyle że przy szybkich diodach muszą być wszędzie porządne kondensatory, inaczej potnie uszy, bo rozdzielczość rośnie, a kiepski sopran przy takiej przeźroczystości nie jest przyjemny w słuchaniu. Jak ktoś używa Toslinka, to na dzień dobry trzeba dorzucić przy odbiorniku porządnego tantala, tak ze 100uF jak nic. To samo dobrze jest zrobić w "nadajniku". Gdzie indziej tantale generalnie odradzam, ten przynajmniej będzie "schowany" za dławikiem. Wszystkie zasilania mam podparte BG STD w zasilaczu, potem Elna Tonerex na Lampucerze. Samo +5V jest podrasowane Panasami PX, BG STD, jakąś czerwoną Elną (nie cerafine) i Silmic II. Filtry analogowe CS4397 podparte Silmic II. 3.3V poodsprzęgane przy scalakach Sanyo WG. Do tego NCC ARI jako sygnałowe, wyjściowe zwarte. No i niech mi któryś podskoczy, nawet lampki się nie boję. :P A jak podskoczy, w co wątpię, to zamawiam parkę Sowterów 3575 albo trafka na nanokrystalikach z byłej firmy, co pewnie i tak w końcu nastąpi.

Jesteś zadowololony tego Silmica II? Kupiłem parę sztuk ale jeszcze nie znalazłem miejsca gdzie by mi się dobrze sprawowały... może nie byłem zbyt cierpliwy. Diody też wymieniałem na jakieś szybkie, bocznikowane. Przy samych kostkach też cuda wyczyniałem. Lampę traktuję wyłącznie jako przysłowiową wisienkę na torcie - jak ktoś nie zrobi porządku z samym dacem, to będzie miał zalampizowane g####, tyle że troche gładsze :)

mlb - to twierdzenie o g.... sprawdziłoby się w twoim przypadku, bo używasz dodatkowo prosiaka, który właśnie ma za zadanie wprowadzać różne cuda do tego co wychodzi z op ampa. Mc Gyver ma tu jednak o wiele większe doświadczenie, choć mam różne od niego wyniki w konkretnych aplikacjach :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>załatw sobie serię BRZ. Gra co najmniej o klasę lepiej niż ANZ i na pewno lepiej niż OPA627BP.

odnośnie OPA627 to mogę stwierdzić że dla mnie jest to układ praktycznie przezroczysty, testowałem go słuchając za nim i omijając go przełącznikiem . Na head-fi jest cały wątek o podróbkach i np na e-bayu są przemalowane scalaki. Dla porównania najlepszy elektrolit w torze Black gate N psuje wyraźnie sygnał na pewno 10-100razy bardziej od opka. Mam dość przeźroczysty tor, wczoraj mierzyłem THD głośników, filtrów, wzmacniaczy, mikrofonu panasonic ze wzmacniaczem i kiepskiej kart dźwiekowej Soundblastera - całość ok. 0,05 % THD na średnich tonach więc chyba nienajgorzej.

W trakcie usuwania konta.

@bogdan_, błagam Cię. :) Nie kokietuj mnie tu tym dziadostwem od Burr-Browna. Nie słyszałeś różnicy, bo to przez co słuchałeś jest jeszcze mniej przeźroczyste. Byle która zabawka Audio-gd ośmiesza te OPA, zresztą weszły już nowe OPA827. Potestuję, to dam znać. Cudów się nie spodziewam.

>A prosiak to faktycznie zamulacz/docieplacz.

mój prosiak nie zamula ani nie dociepla. Myślę że Rambo wie dlaczgo ;)

Rambo, 24 Lut 2009, 13:34

>mlb - to twierdzenie o g.... sprawdziłoby się w twoim przypadku, bo używasz dodatkowo prosiaka,

Jeszcze dodatkowo skomentuję ten wpis - słuchałem dłuższy czas bez lampy, teraz jest z dodatkową lampą więc mogę dokładnie porównać. A prosiak gra tak jakie mu włożysz elementy - jak wpakujesz tam teslę i olejaki to z pewnością będzie to zamulacz na całego. Myślicie stereotypami.

• Pokaż nowe odpowiedzi