Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Planuje zrobić nowe zasilanie lampucerze. Wymyśliłem, że użyję specjalnego toroidu do zastosowań audio o uzwojeniach u1=12V, u2=12V oraz u3=5V. Zastosuje odpowiednie kondensatory, dwa mostki prostownicze + dwa regulatory napięcia (5V i 12V). Wszystko to umieszczę na płytcę wg. zaleceń McGyvera AVT727. Jest to coś sensownego, czy raczej gitary sobie nie zawracać i zostawić standardowy zasilacz?

AVT727 to jest zasilacz na pojedyńcze napięcie. Ja taki stosuję, bo nie używam oryginalnej analogówki, więc napięcia +/-12V są mi niepotrzebne. Clou tej zabawy z zasilaczem polega na doborze odpowiednich diod prostowniczych, kondensatorów oraz stabilizatora. Wolę zmontować od zera na AVT727 niż przerabiać oryginał. Ty też tak zrób, a dodatkowo zamów w AVT jakąś płytkę zasilacza napięcia symetrycznego.

A trafo powinno mieć z 8V a nie 5. Jak będzie miało 5, to nie uzyskasz 5V stałego za stabilizatorem.

oddziel zasilanie analogowe od cyfrowego

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam. Od dłuższego czasu chodzi mi pomysł z lampizacją CDX-993 Yamahi. Siedzi tam YAC-514F.

Mam pytanie do naszego specjalisty McGryvera. Jakie ma wyjście YAC-514 prądowe czy napięciowe? Zamieszczam kawałak schematu od cdx-590. tam też siedzi ten DAC. Może kto lampizował tego CDeka. Może macie jakiś pomysły. Ja mam tez cdx-580 więc przed ingerencją w 993 mozna będzie poćwiczyć, na taniej budzetówce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie jestem specjalistą, ale wygląda to na wyjście napięciowe, rozwiązanie podobne do tego jakie ma cs4397/98 z wyjściem symetrycznym.

Ciekawy jest ten filtr CLC na wyjściu DACa, zastanawiam się czy to jest rozwiązanie dedykowane konkretnie temu układowi czy po prostu filtr dolnoprzepustowy do odfiltrowania śmieci z wyjścia analogowego.

Gość

(Konto usunięte)

McGyver dzięki za odpowiedź, na pewno zastosuje się do Twoich rad. Nie rozumiem tylko dlaczego trafo mam mieć większe napięcie niż później stałe. Z tego co się dowiadywałem zamawiając trafo np. 12V dostajemy jakieś 14-15V, w przypadku 5V powinno to być jakieś 7V. Więc jak zamówię 8V to prawdopodobnie będę miał jakieś 10V. Podobno coś takiego jest zupełnie normalne i zawsze wystepuje. Być może się mylę??? Jeżeli tak jest zamówie transformator 2 x 14V + 8V i po sprawie... Co uważacie?

na diodach masz spadek napięcia około 1,2V a później kolejny spadek na stabilizatorze. Z 8V zmiennego powinieneś uzyskać około 9,2V po wyprostowaniu i wygładzeniu, więc do staba 5V będzie ok.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

YAC nie.

No to kup dwie płytki z AVT 2690 i lekko zmodyfikuj. Nie rób według oryginalnego schematu AVT tylko zmontuj na tym SRPP lub WK-WA i zasil z wysokiego napięcia a nie z powielacza.

Gość

(Konto usunięte)

mlb > Przy założeniu, że będę robił całkowicie dwa oddzielne zasilania dla sekcji analogowej i cyfrowej, więc będę potrzebował dwa trafa. Rozumiem, że to do zasilacza o 5V na wyjściu stałego powinno mieć ok 8V zmiennego na uzwojeniu? A co wprzypadku trafo 2 x 12V? Toroid o jakiś parametrach powinien wybrać?

Gość

(Konto usunięte)

McGyver > na razie zamierzałem zrobić odpowiednie zasilanie i podłączyć standardową płytkę. Później wymienić kondensatory, a następnie jak mi jeszcze będzie mało zlampizować (jak już zdobędę trochę więcej wiedzy na ten temat).

Bez przesady z tą wiarą w niezwykłość toroidów. Może być zwykłe trafo, odsunięte w drugi kąt obudowy, byle nie brzęczało - a za trafem kondy odkłócające. Do analogu i do cyfry można od biedy wziąć z tego samego uzwojenia trafo, dwa oddzielne mostki, trzeba później uważać z polaryzacją żeby nie pojawiło się napięcie pomiędzy masą analogową i cyfrową. Zbyt dużego napięcia na stab nie warto dawać bo zaczyna się grzać i spada jego szybkość, warto obejrzeć datasheet staba.

masa analogowa i cyfrowa powinna się łączyć na PCB - skąd więc napięcie pomiędzy nimi ....?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

owszem, powinna się łączyć - ale jak spolaryzujesz mostki odwrotnie to niewielkie napięcie pomiędzy masami (jeszcze nie połączonymi) może się pojawić i później gdzieś się musi wyrównać... Nie wszystkie połówki napięcia przemiennego są takie same.

>na diodach masz spadek napięcia około 1,2V a później kolejny spadek na stabilizatorze. Z 8V

>zmiennego powinieneś uzyskać około 9,2V po wyprostowaniu i wygładzeniu, więc do staba 5V będzie ok.

Nie koniecznie. Nisko szumne stabilizatory są zazwyczaj "Low drop" czyli spadek na nich jest bardzo mały. I tak w przypadku MIC 5209 przy poborze 150mA spadek nie przekroczy 0.4V czyli spokojnie można mieć 5V transformator który da po wyprostowaniu prawie 6V stałego i stabilizować na 5V. Tak mam zrobione z akumulatorem 6V.

zulus, 25 Mar 2009, 22:06

>>na diodach masz spadek napięcia około 1,2V a później kolejny spadek na stabilizatorze. Z 8V

>>zmiennego powinieneś uzyskać około 9,2V po wyprostowaniu i wygładzeniu, więc do staba 5V będzie

>ok.

>Nie koniecznie. Nisko szumne stabilizatory są zazwyczaj "Low drop" czyli spadek na nich jest bardzo

>mały. I tak w przypadku MIC 5209 przy poborze 150mA spadek nie przekroczy 0.4V czyli spokojnie można

>mieć 5V transformator który da po wyprostowaniu prawie 6V stałego i stabilizować na 5V. Tak mam

>zrobione z akumulatorem 6V.

5-1,2x1,41=5,358. Za mało na skuteczną stabilizację, nawet low dropem.

Bez obciążenia powinno być koło 7V. Dalszy spadek zależy od uzwojeń transformatora i mostka. Na diodach szybkich np. BYV28 spadek jest o wiele niższy niż standardowe 1.2V. Lampucera pobiera bardzo mało prądu więc nadal twierdze, że to by się dało zrobić.

Zulus, nie wprowadzaj kolegów w błąd. Owszem, dla BYV28 to napięcie może spaść do około 0,3V przy... temperaturze 175 st. C! Obejrzyj charakterystyki.

dla jednej diody oczywiście

Dzieki McGyver

O to rozumiem dojrzała postawa, jak się czogoś nierobiło to się pisze wprost. A nie jak to inni zaczynają zmyślać. To tamto.

Naprasowałke juz mam więc w weekend będzię PCB.

O co muślisz o wyjciu tego YACa też uważasz, że ma napięciowe?

Dobry do intubacji??? Zgadnijcie co to za player;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

michelangelo, 26 Mar 2009, 15:17

Pudło...szukaj bardziej na północ ;)

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

To jest Alchemist Products AC1:

Ukryta Zawartość

DAC 24 bitdelta-sigma, z wyjściem napięciowym. Można zlampizować w taki sam sposób jak lampucerę. Miejsca jest od cholery.

Ukryta Zawartość

próby i testy trwają odłączyłem opampa, przepuściłem sygnał pre kondy, efekt zaskakujący:)

planuję dobać sie do płytki mam kondy sanyo 180uF 4szt. co powinienem wymienić w pierwszej kolejności?

Ukryta Zawartość

post-15899-100009453 1238099044_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Koledzy dzisiaj zmontowałem i podłączyłem lampucerkę, na razie w audiofilskim pudełku po butach :) Źródło to Technics SL-PG 590. Lampucerka przeniosła go w inny wymiar :) Nawet sobie nie wyobrażam co by się działo gdybym wymienił kondensatorki, a gdybym jeszcze dodał lampki...

• Pokaż nowe odpowiedzi