Skocz do zawartości
IGNORED

Odezwa do kupujących

Skibus

Rekomendowane odpowiedzi

mamz

Kupowałem 4 wzmacniacze, 3 cedeki, 3 pary kolumn, różnych firm. Marka nie ma tu nic do rzeczy. Ewentualnie popyt, częstość występowania na wtórnym rznku.

A wiesz, że w sformuowaniu "prawie nowy" to "prawie robi rożnicę?

Pozdrawiam Stempur

Wszystko sie liczy,marka,czestotliwosc wystepowania,popyt.

Akurat kupowales klocki ktore nie sa zbyt chodliwe i za drogie w normalnej dystrybucji (np.totem 1).

My tu mowimy o przypadku nowego CD se stajni Naima ktory w grono zwolennnikow,nie kosztuje fortuny i ludzie wlasnie na takie okazje poluja. Normalna,uczciwa cena za ten CD nie jest wiec 2200 czyli polowa ceny ale wlacnie okolica 3000.

pozdr.

Na Ceny używanego sprzętu Hi-Fi wpływ ma WIELE czynników :

- popularność producenta

- prestiż marki

- " kultowość " konkretnego modelu

- wiek , stan wizualny i zużycie sprzętu

- ilość używanych egz. ( szczególnie w konkretnym " momencie sprzedażowym " ) modelu na rynku

- częstotliwość wprowadzania nowych modeli na rynek

- promocyjne ceny " wychodzących " modeli

- i in. czynniki mniej znaczące , czy rzadsze

Ja radzę czekać ( jeśli nie ma się pilnej potrzeby ) na konkretnego klienta za realną - najwyższą możliwą - cenę ( aby stwierdzić realną cenę trzeba prześledzić rynek z ostatnich ok. 2 miesięcy ) ; ja tak czynię i z reguły udaje mi się taką cenę osiągnąć ; ma to zwłaszcza zastosowanie i skuteczność do znanych i popularnych produktów ; trzeba mieć świadomość że czasami nie ma akurat klienta i/lub rynek się wyjałowił i/lub nie ma sezonu , a nie założyć że akurat za wysoko się wyceniło - przy czym trzeba pamiętać że realną , możliwie najwyższą cenę dzieli cienka granica od za wysokiej ( realnej do uzyskania ) ceny ( i jest to jeden z czynników dzielących dobrego sprzedawcę , od przeciętnego ) .

Zdadzam sie z Pawlem,trzeba czekac.

Znajomy sprzedawal kiedys genialny wzmacniacz na ktory mnie nie bylo stac,wzmacniacz malo znanej u nas firmy,jeden dobry test w prasie w 2004r. Chcial za niego 70 procent ceny nowego,czyli wedlug niekorych duzo ale byl to jedyny egzemplaz tego klocka wystawiony w ogloszeniach od 5 lat.

I co? I kupiec znalazl sie po pol roku,swiadomy czlowiek ktory wie czego chce.

(..)Zastanawia mnie z czego żyją handlarze, którzy jak wiadomo dodają 20-30% marży, do cen które mamy jako "detaliści"? Jak Oni to robią, że znajdują nabywców ?(..)

to już jest ich tajemnica ;)

mamz

Nie mowisz o nowym Naimie, tylko używanym - mniejsze znaczenie ma to, czy przez rok, czy przez trzy lata. To że jest to Naim nie ma żadnego znaczenia. Czym się różni Naim, od ...nie wiem, Exposure, Primare, Gryphona czy czegoś innego? Tym, że wśród niektórych ma status kultowego? (Zresztą moim zdaniem ta kultowość to dzięki technicznym rozwiązaniom i "oryginalnem" patentom z gniazdami i kablami a nie z jakości dżwięku, bo jednemu podoba się takie brzmienie a drugiemu inne).

Oczywiście, że na ceneę w drugim obiegu maja wływ różne czynniki, ale ta trzymał się będę swojej tezy popartej włąsnym doświadczeniem i kilku innych kolegów: 50 proc ceny katalogowej to rozsądna propozycja.

Oczywiście, można wystawić 80 proc i czekać, nawet rok lub dwa lata. Czasem w końcu ktoś się znajdzie...

Pozdrawiam Stempur

Więc rozumiem, że skoro cena rynkowa używanego CD waha sie w granicach 3 tyś, to powinienem sprzedać za 2500 bo to połowa ceny katalogowej. LOL.

I ma znaczenie ile używany, bo ma gwarancję albo nie. A mój ma. I nie pisz, że to bez znaczenia.

Skibus

A co to jest cena rynkowa? Skąd wziąłeś cenę rynkową 3 tys? Jest jakaś firma - jak w przypadku mieszkań czy samochodów - która ustala średnie ceny używanych klocków? A nawet jakby była, to zdaj sobie sprawę, że to są ceny bardzo przybliżone i realne ceny uzyskiwane na rynku sa z reguły niższe od średnich podawanych przez te firmy.

Skibus, cena rynkowa to taka, jaką oferuje Ci "rynek", czyli potencjalni nabywcy. Poza tym cena "rynkowa" też się zmienia...

A gwarancja? Jaki przyzwoity klocek ma awarię w czasie gwarancji? Chyba że jakieś nieudane modele lub taniocha... Poza tym większość kupujących w naszm wciaż nie za bogatym kraju - mając do wyboru dwa egemplarze,jeden z gwarancją a drugi bez, ale różniące się ceną, zapewne wybierze ten... tańszy.

Zresztą Skibus, zaczyna się lato, ida wakacje, i wszystko sprzedaje się cięzko. Jak Ci się nie spieszy, to poczekaj do jesieni i może ktoś zechce tego Naima za 3 tys.

Pozdrawiam Stempur

Przyjąłem cenę za jaką takie CD sprzedawane są na allegro. Mi się nie spieszy. Za chwilę ktoś napisze, że jak ma gwarancję to powinien być tańszy. Dajcie spokój. Jak Was nie stać to nie żebrajcie. 1 rok czy 3 to bez znaczenia ? LOL. Zajmijcie się swoim złomem 30 letnim. Nie zapuszczajcie się w nie swoje rejony.

Do zwykłych naciągaczy z brakiem poczucia rzeczywistości. Niech dalej gniją w swoich chorych wyobrażeniach na temat otaczającego świata.

60% tekstów powyżej to totalna załamka. 1 czy 3 lata to bez różnicy LOL.

Skibus:

>Gwarancja dla pierwszego właściciela jest dopuszczalna tylko i wyłącznie przy wyrobach

>jednostkowych. W innym przypadku obowiązują standardowe przepisy gwarancyjne, nawet jeśli importer

>napisze inaczej ( a jako nie producent może sobie tylko napisać i tak obowiązywać będą warunki

>ogólne ). Gwarancję szczególną ( czyli np właśnie taką dla pierwszego właściciela ) może wystawić

>TYLKO producent ( importer już nie )

Śmiem twierdzić, że powyższe twierdzenia mało mają wspólnego ze stanem faktycznym. Uprzejmie proszę o źródło owych "standardowych przepisów gwarancyjnych", na które raczyłeś się powołać.

A wpis o "chorych wyobrażeniach" i "braku poczucia rzeczywistości" skomentować pozwolę sobie krótką wzmianką dotyczącą żądzy pieniądza, która rozum przysłania ;)

Elo,

Wnioskuje o założenie koła wsparcia dla osób zdruzgotanych spadkiem cen sprzętu używanego.

Ewentualnie zróbmy zrzutke na pokrycie niepowetowanej straty majątkowej naszego kolegi - trza chłopakowi pomóc, w końcu to sprzęt z gwarancją ;)

mamz, 2 Cze 2008, 16:13

>Stempur,to moze mi sprzedasz roczny samochod za 50%? Chetnie kupie,kazdy,nawet niemarkowy:)

Mamz

naprawde potrzebujesz samochodu rocznego za 50%!?

Troche kolege Skibusa rozumiem , ale nie zmienia to faktu

ze rynek sprzetu uzywanego coraz bardziej normalnieje

Juz skonczyly sie czasy gdy sie kupowalo po znajomosci i z zyskiem po latach sprzedawalo rtv agd , czy samochody

teraz kurs dolara czy euro tak spadl , ze klocki kupione pare lat wstecz drastycznie spadly na wartosci

no coz

gromadzenie sprzetu i odsprzedawanie rtv nie nalezy do intratnych zajec

trzeba sie z tym pogodzic

moze przyjda czasy u nas w kraju ze bedzie sie bardziej liczylo to czy

firma wypuscila na rynek swoj najlepszy najbardziej dopracowany model i w jakim jest satnie niz to ile ten sprzet ma lat

bo to co kolega napisal nowsze nie zawsze znaczy sie lepsze

wątek ucichł, a tymczasem...

...niewidzialna ręka wolnego rynku wyceniła skibusowego "najma" na 2 tys. 126 pln, do tego bez ceny minimalnej itp. głupstw ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no i po co było jeść tę żabę?! ;-p

x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.