Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

No to już wiesz, ze SB zachowuje się poprawnie ;)

U mnie też żadnych "pyków" nie ma.

Macie więcej opinii na 7.7.0? U mnie po 3 bezawaryjnych tygodniach transporter przestał grać. Na szczęście reset pomógł. Jak na razie więc jestem wciąż bardzo zadowolony t tego nowego softa. Utrzymuję opinię, że jest to pierwsza, stabilna i w pełni sprawna wersja oprogramowania do tych urządzeń. Wolę jednak nie myśleć nawet jak bardzo muli classica, jeżeli transporter z serwerem na atomie podłączonym po lanie potrafi zamulić przez chwilę.

Jak dla mnie to poprzednia wersja zachowywała się lepiej. Do stabilności nie można się było przyczepić. Za to teraz lekko przymula np. przy zmianie albumu. Zdarzyła mi się też 2 razy sytuacja, że dźwięk przerywał i za chwilę znowu powracał. Nie była to wina Wi-Fi, SB wskazywał że wszystko działa poprawnie. Fakt, że za drugim razem była akurat mocniej obciążona sieć lokalna, a przerywało i podczas odtwarzania plików z serwera na NASie jak i radia internetowego...

W każdym razie ja jestem póki co daleki od pochwał stabilności i dopracowania tego firmware'u.

Znalazł sie jeszcze jeden IMHO błąd podczas indeksowania biblioteki. Pojawiły się nowe opcje wyszukiania, obrazy i wideo - pewnie przeróbka serwera pod jakieś nowe urządzenia strumieniowe all-in-one. Jeśli zaznaczyłem tylko wyszukiwanie muzyki, to pierwsze indeksowanie było ok, ale potem przy użyciu "wyszukaj nowe i zmienione pliki", serwer po znalezieniu muzyki mielił coś sobie dalej nie wiadomo po co, a wyszukiwanie się nie kończyło. Po ręcznym przerwaniu i ponownym użyciu tej opcji pojawiał się komunikat, że poprzedni stan wyszukiwania nie jest znany. Pomogło ponowne wyczyszczenie biblioteki i wyszukiwanie, tylko tym razem wszystkich typów plików (muzyka, obrazy, wideo). Potem wyszukiwanie zmienionych plików działało jak należy, oczywiscie nadal z zaznaczonymi wszytkimi typami.

Na 100% to Kopernik nie żyje i podatki trzeba płacić. Różne mi się zdarzały problemy ze squeezeboxami, a konfiguracje miałem znacznie prostsze. Przy takim nawarstwieniu softa i hardware'u może coś niedomagać. Niestety trzeba dochodzić samemu.

Macie więcej opinii na 7.7.0? U mnie po 3 bezawaryjnych tygodniach transporter przestał grać. Na szczęście reset pomógł. Jak na razie więc jestem wciąż bardzo zadowolony t tego nowego softa. Utrzymuję opinię, że jest to pierwsza, stabilna i w pełni sprawna wersja oprogramowania do tych urządzeń. Wolę jednak nie myśleć nawet jak bardzo muli classica, jeżeli transporter z serwerem na atomie podłączonym po lanie potrafi zamulić przez chwilę.

Jeżeli cokolwiek Ci się muli to wina serwera i jego ustawień - co niby miałoby mulić się w odbiorniku/przekaźniku (jeśli używasz daca) jakim jest classic/transporter/touch/duet w przypadku używaniu serwera ustawionego na NAS-ie czy PC?

Zauważ, że oprócz nowego Logitech Media Servera masz też nową wersję firmware'u 7.7.0 dla SB Touch. A tak swoją droga serwer też może mieć błędy, które moga odpowiadać za "mulenie" itp. nawet pomimo zachowania wszystkich ustawień sprzed aktualizacji.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Witam kolegów!

Wczoraj dostałem przesyłkę z SBT i porównałem go jako transport z innymi źródłami.

Na razie z fabrycznym zasilaczem, ale to się oczywiście zmieni.

Mam go podłączonego do rDACA a sygnał z domowej serwerowni czyli po wifi. Za jakiś czas dokupię jakiegoś NASA, ale na tą chwilę posiadam taką konfigurację.

Niestety pierwsze wrażenia są rozczarowujące.

Z trzech źródeł podpiętych do rDAC'a to jest zdecydowanie najgorsze. Używając identycznego kabelka optycznego, różnica pomiędzy DVD a SBT jako źródłem to przepaść, laptop z USB to coś pośredniego. Zgrałem na kartę SD moją ulubioną płytkę Dire Straits i włożyłem po usb do SBT i nie słyszę różnicy, więc ta kiepska jakość to raczej nie jest wina wifi.

Dźwięk z SBT nie posiada dynamiki, stracił całą energię, detaliczność. Gra bardzo marnie nawet po podłączeniu przez DACA. Nie myślałem, że transport potrafi go do tego stopnia totalnie zmulić.

Widziałem, że polecacie zmianę ustawień serwera, ale czy to ma wpływ na urządzenie które odtwarza pliki z podłączonego usb. Wydaje mi się, że jedyną jakąś nadzieją jest porządne zasilanie.

Mam jeszcze pytanie czy sam SBT ma może "zaszyty" profil brzmienia? taki jakby podbity bas i wycofana góra z środkiem, ale to w końcu sygnał cyfrowy więc nie powinno mieć znaczenia.

Co gorsza, to jak podłączam SBT tymi chamskimi IC do wzmacniacza, a później przez DACA, to gra to prawie identycznie. Już myślałem, że walnął mi DAC, ale jak wpinam znowu DVD, to widzę, że jest sprawny i nie wiem za co się tu na początek zabrać. Będę wdzięczny za pomoc:)

Witam kolegów!

Wczoraj dostałem przesyłkę z SBT i porównałem go jako transport z innymi źródłami.

Na razie z fabrycznym zasilaczem, ale to się oczywiście zmieni.

Mam go podłączonego do rDACA a sygnał z domowej serwerowni czyli po wifi. Za jakiś czas dokupię jakiegoś NASA, ale na tą chwilę posiadam taką konfigurację.

Niestety pierwsze wrażenia są rozczarowujące.

Z trzech źródeł podpiętych do rDAC'a to jest zdecydowanie najgorsze. Używając identycznego kabelka optycznego, różnica pomiędzy DVD a SBT jako źródłem to przepaść, laptop z USB to coś pośredniego. Zgrałem na kartę SD moją ulubioną płytkę Dire Straits i włożyłem po usb do SBT i nie słyszę różnicy, więc ta kiepska jakość to raczej nie jest wina wifi.

Dźwięk z SBT nie posiada dynamiki, stracił całą energię, detaliczność. Gra bardzo marnie nawet po podłączeniu przez DACA. Nie myślałem, że transport potrafi go do tego stopnia totalnie zmulić.

Widziałem, że polecacie zmianę ustawień serwera, ale czy to ma wpływ na urządzenie które odtwarza pliki z podłączonego usb. Wydaje mi się, że jedyną jakąś nadzieją jest porządne zasilanie.

Mam jeszcze pytanie czy sam SBT ma może "zaszyty" profil brzmienia? taki jakby podbity bas i wycofana góra z środkiem, ale to w końcu sygnał cyfrowy więc nie powinno mieć znaczenia.

Co gorsza, to jak podłączam SBT tymi chamskimi IC do wzmacniacza, a później przez DACA, to gra to prawie identycznie. Już myślałem, że walnął mi DAC, ale jak wpinam znowu DVD, to widzę, że jest sprawny i nie wiem za co się tu na początek zabrać. Będę wdzięczny za pomoc:)

ciezko mi teraz powiedziec ale jak robilem jakies 3 m-ce temu porownanie bez nasa to z dobrym cd przegrywal jako transport ale z dvd wygrywal, teraz nie mam porownania bo zostawilem tylko SBT

ale z moich obserwacji najwiecej dalo podpiecie NASA i polaczenie tego kablem sieciowym...

wiec proponuje postawic serwer squezeboxa czy na pc/laptopie czy na nasie polaczenie tego kablem sieciowym z SBT i powornanie z innymiu odtwarzaczami, jak nie bedzie odpowiadal to dac sobie spokoj bo to tylko budzetowy player, ale mimo wszystko bardzo dobry jak na swoja cene biorac pod uwage ze mozna podpiac daca

chwilowy brak działalności w audio.

Będę wdzięczny za pomoc:)

Oddaj/sprzedaj, ktoś inny może się ucieszy ;)

Zostań przy tym co masz, przecież nikt oprócz Ciebie nie wie co Ci się podoba i dlaczego. Brnąc dalej w temat zapewne za radą niektórych forumowiczów przerobisz wkrótce różne egzotyczne triki i być może będzie "lepiej" a być może "gorzej" ;) SBT to także nie jedyny odtwarzacz strumieniowy na rynku.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

ciezko mi teraz powiedziec ale jak robilem jakies 3 m-ce temu porownanie bez nasa to z dobrym cd przegrywal jako transport ale z dvd wygrywal, teraz nie mam porownania bo zostawilem tylko SBT

ale z moich obserwacji najwiecej dalo podpiecie NASA i polaczenie tego kablem sieciowym...

wiec proponuje postawic serwer squezeboxa czy na pc/laptopie czy na nasie polaczenie tego kablem sieciowym z SBT i powornanie z innymiu odtwarzaczami, jak nie bedzie odpowiadal to dac sobie spokoj bo to tylko budzetowy player, ale mimo wszystko bardzo dobry jak na swoja cene biorac pod uwage ze mozna podpiac daca

SBT wprawdzie jak mówisz grajek tani, ale za to jaki funkcjonalny i z ipengiem duet stanowią doskonały:) Oddawać i sprzedawać nie mam zamiaru, w najgorszym razie trafi do sypialni...:)

Kabelek do routera owszem wkrótce wepnę, a czy połączenie NAS/SBT kabelkiem daje lepszą jakość nić np. z karty SD? Tak być chyba nie powinno.

Oddaj/sprzedaj, ktoś inny może się ucieszy ;)

no way:)

Kabelek do routera owszem wkrótce wepnę, a czy połączenie NAS/SBT kabelkiem daje lepszą jakość nić np. z karty SD? Tak być chyba nie powinno.

To są właśnie te "egzotyczne triki" ;)

Dobrze, że nie wpadłjeszcze specjalista od "sygnatury brzmieniowej" dysków twardych...

Masz chyba lewego/zepsutego SToucha bo to co piszesz to są ewidentne bzdury. Dziwne, że tylu właścicieli Squeezeboxa jest zadowolonych z jego pracy jako transportu do DACA a u Ciebie gra tak jak laptop i gorzej od jakiegoś dvd.

Podejrzewam, że dopiero teraz słyszysz jak naprawdę gra Twój system.

Edytowane przez mimat

SBT wprawdzie jak mówisz grajek tani, ale za to jaki funkcjonalny i z ipengiem duet stanowią doskonały:) Oddawać i sprzedawać nie mam zamiaru, w najgorszym razie trafi do sypialni...:)

no way:)

a nie wiem czy daje lepsza jakosc ja podpialem kablem bo szybciej i pewniej no i mam blisko routera SBT ale mozesz przez wi-fi - takimi drobnostkami sie nie ma co przejmowac bo albo nie daja roznicy albo daja minimalna, zauwazalna roznice daje szczegolnie podlaczenie tego przez nasa, zmiana daca tez jakas roznice daje,

a kart SD nie probowalem probowalem tylko pendrive i dysk po usb bylo zdecydowanie gorzej zarowno dzwiekowo jak i funkcjonalnosc, nie polecam, a wiec tylko przez serwer nalezy dostarczac muzyke do SBT,

podejrzewam ze zasilanie kable daja taka minimalna roznice i najwyzej na samym koncu mozna sobie cos tutaj pozmieniac jak juz sie zdecydujemy ze chcemy zostac przy SBT kupimy sobie daca odpowiedniego

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Masz chyba lewego/zepsutego SToucha bo to co piszesz to są ewidentne bzdury. Dziwne, że tylu właścicieli Squeezeboxa jest zadowolonych z jego pracy jako transportu do DACA a u Ciebie gra tak jak laptop i gorzej od jakiegoś dvd.

Podejrzewam, że dopiero teraz słyszysz jak naprawdę gra Twój system.

"... lewego SBT, piszesz bzdury..., podejrzewam, że dopiero słyszysz swój system..."

Kolego więcej kultury i życzliwości proszę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

"... lewego SBT, piszesz bzdury..., podejrzewam, że dopiero słyszysz swój system..."

Nie przejmuj się.

Obserwacje co do możliwości sonicznych SB masz prawidłowe.

Nie przejmuj się.

...dzisiaj Twoja sinusoida oceny możliwości ST leci w dół...jutro w górę....pojutrze w dół...

Sorki, jeżeli Cię uraziłem - nie było to moim zamiarem. Napisałem tak dlatego, że miałem wszystkie modele Squeezeboxa oprócz transportera - i każdy z nich grał dobrze jako transport. Porównywałem je do m. in do DVD DENON 2930, DVD DENON 1940, DVD PIONEER DV300, BD OPPO 83, CD ARCAM CD23, CD ARCAM CD36, CD DENON 1500, MF CD A3 i w każdym przypadku grał jako transport porównywalnie dobrze lub lepiej. Squeezebox zawsze grał u mnie z serwera QNAP (najpierw TS-119, obecnie 259 PRO+) podłączony kablem sieciowym i zawsze grał do DAC (North Star m192, BERESFORD, MUSICAL FIDELITY V-DAC, STELLO DA100 SIGNATURE). Nie zauważyłem u siebie objawów jakie opisałeś.

Na początek proponuję nast. działania w celu optymalizacji SQUEEZEBOXA:

1-poprawne ustawienie dekodowania sygnału w serwerze,

2-zakup nawet taniego zasilacza liniowego,

3-postawienia serwera na PC/LAPTOPIE/NAS

4-wgranie toolboxa ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do daca to musisz niestety już dobrać DACA sam - metodą prób i błędów. Tego Arcama miałem wpożyczonego - mi on nie podpasował-nie zgrał sie z moim systemem zarówno słuchawkowym jak i pokojowym.

Ukryta Zawartość

Nie przejmuj się.

jedni chwala wszystko jakie to dobre (przypomina mi to troche recenzentow albo handlarzy) inni uwazaja ze wszystko to dziadostwo i tylko pare urzadzen jest dobrych (patrz autor tego wpisu) a po srodku sa ci ktorych rad powinienes sluchac...

Edytowane przez antymalkontent

Witam.

No cóż. U mnie SBT "gra" po wifi bez DACa i jestem zadowolony. Po lanie (kabel) było podobnie.

Różnicy między tym a CA 340 (cd i wzmacniacz) dla mnie jest niesłyszalna.

Moje warunki psychofizyczne (słuch właściwie ? ;-)), warunki lokalowo/akustyczne

i finansowe na nic innego mi nie pozwalają.

Jestem zadowolony i już.

Zdaje sobie sprawę, że może być lepiej.

Zawsze można/trzeba próbować poprawiać na różne sposoby.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Sorki, jeżeli Cię uraziłem - nie było to moim zamiarem. Napisałem tak dlatego, że miałem wszystkie modele Squeezeboxa oprócz transportera - i każdy z nich grał dobrze jako transport. Porównywałem je do m. in do DVD DENON 2930, DVD DENON 1940, DVD PIONEER DV300, BD OPPO 83, CD ARCAM CD23, CD ARCAM CD36, CD DENON 1500, MF CD A3 i w każdym przypadku grał jako transport porównywalnie dobrze lub lepiej. Squeezebox zawsze grał u mnie z serwera QNAP (najpierw TS-119, obecnie 259 PRO+) podłączony kablem sieciowym i zawsze grał do DAC (North Star m192, BERESFORD, MUSICAL FIDELITY V-DAC, STELLO DA100 SIGNATURE). Nie zauważyłem u siebie objawów jakie opisałeś.

Na początek proponuję nast. działania w celu optymalizacji SQUEEZEBOXA:

1-poprawne ustawienie dekodowania sygnału w serwerze,

2-zakup nawet taniego zasilacza liniowego,

3-postawienia serwera na PC/LAPTOPIE/NAS

4-wgranie toolboxa ze strony

http://soundcheck-audio.blogspot.com/2011/11/touch-toolbox-30.html

Co do daca to musisz niestety już dobrać DACA sam - metodą prób i błędów. Tego Arcama miałem wpożyczonego - mi on nie podpasował-nie zgrał sie z moim systemem zarówno słuchawkowym jak i pokojowym.

Dzięki za informacje. W pełni się zrehabilitowałeś:)

Co do reszty mojego toru, to mam całkiem dobre kolumny "Aries reference" z Studia 16Hertz podpięte pod Luxmana, który może najnowszy nie jest, ale w porównaniu do kilku innych wzmacniaczy gra na prawdę dobrze. Chwilowo mam tego rDaca, który jest najsłabszym elementem systemu. Miałem już podpięte różne źródła w postaci zmodyfikowanych CD, transporty + zlampizowane DACki itd i na co stać kolumny ze wzmacniaczem to raczej wiem. Faktem jest również, że rDAC gra lepiej po USB nić np. po optyku i wynika to już chyba z konstrukcji DACA.

Wracając jednak do SBT, to sam jestem gorącym zwolennikiem takiego rozwiązania. Szczególnie podoba mi się elastyczność konfiguracji i otwartość tego rozwiązania, choćby komunikacja z ipadem przez Ipenga którą mam u siebie.

Zaleciłem się do Twoich sugestii:) i kupiłem inny zasilacza. Tani jak barszcz z Cyfroniki, ale i tak 20 x większy niż fabryczny. Zresztą wygląda całkiem solidnie, dużo lepiej niż na zdjęciach. Nie zostaje mi nic innego jak zabrać się za resztę ustawień o których wspomniałeś i wtedy przekonamy się ile z SBT można wycisną:)

A czy ktoś z tych, co się do tej pory chwalili, ma możliwość bezpośredniego równoległego porównania tych "modów" ze sobą i z nieruszanym urządzeniem? ;)

Wkoncu sam siadlem i zrobilem kompletny update do toolboxa 3.0 wlacznie z upgradem firmware'u mydelniczki i wgraniem nowej wersji servera. Swoj system i nagrania testowe mam tak obadane ze naprawde nie musze miec rownolegle dwoch sboxow do porownan :) Gdy polecialy pierwsze dzwieki od razu wiedzialem jak ks.Natanek 'wiedz ze cos sie dzieje' ;) z Twoim sprzetem. W kategoriach audiofilskich mod jest bardzo dobry. Bas jest absolutnie kontrolowany, ktotki i zwarty, jak wczesniej przy cichym graniu w utworach towarzyszyla gdzies mimowolnie basowa podstawa, taka poduszka, tak teraz koniec nie ma :) Ale jak beben walnie to az po trzewiach smyra. Jesli chodzi o srednice, zrobila sie mocna i bardzo dobitna, jednak odfiltrowana i nieco techniczna. W zamian przybylo szczegolow, poprzednio mialem gladka lekko kremowa, przyjemna srednice teraz mam naturalna i nieco 'szklista' bardziej techniczna barwe. Gora tez nieco bardziej dobitna. Pierwszy efekt wow, na dalsza mete nie wiem, moj system z plynnego, przyjemnego, zrobil sie mocno roznicujacy nagrania i lekko nerwowy, ale bardziej audiofilski i szczegolowy :) Pewnie wychodza braki w barwie mojego sprzetu, tak czy siak toolbox 2.0 znacznie rozni sie od 3.0.

W dziedzinie SB jestem 100% laikiem. Proszę o info - czy mogę używać SB (mogę kupić Touch albo Duet) TYLKO jako bezprzewodowego transportu?

Z tyłu widzę wyjście cyfrowe... czy jeśli wyprowadzę tak sygnał audio na zewnętrzny przetwornik D/A, to w ten sposób ominę DAC S-boxa?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dziedzinie SB jestem 100% laikiem. Proszę o info - czy mogę używać SB (mogę kupić Touch albo Duet) TYLKO jako bezprzewodowego transportu?

Z tyłu widzę wyjście cyfrowe... czy jeśli wyprowadzę tak sygnał audio na zewnętrzny przetwornik D/A, to w ten sposób ominę DAC S-boxa?

no tak

a czy ktos moze mi wytlumaczyc jak dokladnie wykonac ten krok podczas wgrywania toolboxa 3.0 bo za nic nie moge tego wypakowac:

"

3.6 Unpack the tar-archive (Windows)

Open a Putty terminal ( the two-terminals icon) within WinScp - enter:

password:1234

(the user root is selected automatically)

A terminal window opens. When logging in you end up at the target directory "/root"

To see if you file is there type below command and push <enter> afterwards:

ls

(If the file is not listed something went wrong with the copy in WinScp, try to check the source/target directories)

If the file is listed, you type:

tar xvf to*

( You can use the asterisks instead of typing the full name)

The archive gets unpacked now. All files are distributed to the target directories with correct permissions.

"

Tam jest skrót myślowy:

tar xvf to* - gdzie gwiazdka oznacza resztę nazwy pliku, czyli poprawna komenda to np:

tar xvf touchtoolbox3.0-LAN.tar

Pozdrawiam

Kolejne pytania osobnika zielonego w temacie SB.

1/ Chcę puszczać muzę bez konieczności odpalania komputera - potrzebuję więc dysku sieciowego.

Jaki dysk sieciowy będzie się nadawał do postawienia na nim Logitech Server? W sklepie widziałem NAS-y produkcji WD, iomega, LaCie i LG. Który brać?

2/ Jak do Wielki Anielki ustawić cholerny zegarek w SB Duet??? (to nie żart) w opcjach mam tylko budzik i format czasu nie mam ustawiania godziny... :( Co jest?

Czy jest gdzieś dostępna instrukcja ale taka gruba do SB Duet? Może być po angielsku. Ze sprzętem dostarczono tylko małą książeczkę (w tym i po polsku) z podstawowym info. Odsyłają na www Logitecha po szczegółową instrukcję lecz za Chiny Ludowe nie mogę jej znaleźć. Ta, co jest dostępna online, stanowi dokładne powtórzenie książeczki z pudełka. :(

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tam jest skrót myślowy:

tar xvf to* - gdzie gwiazdka oznacza resztę nazwy pliku, czyli poprawna komenda to np:

tar xvf touchtoolbox3.0-LAN.tar

Pozdrawiam

ok dzieki poradzilem sobie...

po kilku minutach odsluchu moge powiedziec ze bas sie poprawil i ogolne wrazenie ze jest lepiej jak z 2 jak i bez modow, ale cos wiecej bede wiedzial bo dluzszych odsluchach, ale DUZY PLUS za poprawe w basie bo tego potrzebowalem.

Manual:

Ukryta Zawartość

Z SB dobrze sprawują się na dyski sieciowe Netgear ReadyNAS.

Dzięki ale to jest właśnie ta książeczka, którą mam na papierze. Nic tam nie ma o ustawianiu zegarka. Może polskie menu na displayu jest felerne? Jutro sprawdzę na angielskim.

Czy to info Netgear Ready NAS jest na pudełku?

Czyli mam rozumieć że takie "domowe" dyski sieciowe się nie nadają i potrzebuję np. czegoś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Czyli mam rozumieć że takie "domowe" dyski sieciowe się nie nadają i potrzebuję np. czegoś TAKIEGO?

jeżeli już Duo, to na amazonie masz za £110.

ale ja bym ci polecił raczej Netgear ReadyNas Ultra 2 - chwalą, że jest duuużo szybszy - na amazonie za £194.

mam Duo i nie narzekam, aczkolwiek potrafi nieraz przymulić - ale że mam tylko do muzyki, to mi nie przeszkadza zbytnio.

Edytowane przez romeksz
  • Pokaż nowe odpowiedzi