Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe WildStar, mówiłem Ci że to sterowanie iPengiem jest uzależniające, jest to jeden z przyjemniejszych programów do sterowania wogóle

Cześć rysio, z przyjemnością potwierdzam. Nie ma już odwrotu od sterowania strumieniowca iPadem. Przede wszystkim iPeng działa szybko i sprawnie, okladki ładuje i przegląda w mgnieniu oka. Po testach stwierdziłem, że okładki 500x500 i 264pix/inch są dla mnie optymalne i wyświetlane na Retin'ie naprawdę imponujące. Poprzednio miałem okladki dostosowane do SBT (250x250, 69pix/inch) ale i tak wyglądają imponująco jeśli się ich nie powiększa. Ale nie o tym chciałem pisać. Z poziomu iPenaga masz dostęp do ustawień Logitech Media Server, do witryny mysqueezebox.com i do ustawień poszczególnych odtwarzaczy podłączonych do systemu. Jak masz ochotę coś pozmieniać nie potrzebujesz odpalać kompa, tylko robisz to w trakcie słuchania muzyki cały czas mając podgląd na odtwarzany właśnie materiał. Aktualizacjia biblioteki, wyszukiwanie zmienionych utworów - dotykasz i masz. Kolejna funkcjonalność, którą jestem zachwycony to wyszukiwanie w Internecie informacji o wykonawcy, albumie oraz tekstów utworów. Jeśli potrzebujesz wiedzieć o czym jest dany utwór jednym kliknięciem (dotknięciem) załatwiasz sprawę i po chwili masz oryginalny tekst, a jak języki obce są ci obce to i możesz zapodać tłumaczenie. Dla mnie rewelacja bo zazwyczaj słucham muzyki wieczorami, przy nastrojowym oświetleniu i nie wyobrażam sobie wertowania ksiązeczek z plyt przy dodatkowym oświetleniu. Dodatkowo wbudowana w iPenga przeglądarka interetowa działa sprawnie i pozwala cieszyć się zawartością Internetu, bez utraty kontroli nad obecnie odgrywanym materiałem. Dzięki plikom i takiej opcji sterowania mam teraz zdecydowanie więcej czasu na słuchanie, bo "żąglowanie płytami" odbywa się w gnieniu oka i nie muszę za kazdym razem zmieniać mojej ulubionej pozycji. Pamiętam ten starcony czas stając przed regałem z płytami i zastanawiając się godzinami co by tu włączyć. Wyszukiwanie po kategoriach, latach słowach kluczowych itp. również nie sprawia iPengowi problemu. Na koniec doadam, że konfiguracja jest dziecinnie prosta: ściągasz iPenga instalujesz i odpalasz - tutaj się konfiguracja kończy, chyba że masz serwer zabezpieczony haslem itp. Program sam wyszukuje dostępne serwery i odtwarzacze podłaczone do sieci lokalnej. Nie musisz dosłownie robić nic. Poza tym wizualnie bardziej mi odpowiada layout iPenga niż innych programów. Dal mnie produkt bardzo dopracowany, a instrukcja to jakieś ponad 30 stron i przymierzam siędo lektury. Pewnie odkryję jakieś nowe możliwości Pingwina. POlecam.

BTW, dla sceptyków, którym się wydaje, ze nie warto wydawać kasy na tak drogiego pilota do strumieniowca: do zakupu namówiła mnie moja żonka po prezentacji własnie u forumowego rysia. Poprostu stwierdziła, że jest to rewelacyjna sprawa i dobrze bylo by tak i u nas w domku zrobić. Więc ja jako posłuszny mąż żony posłuchałem ;-))) Zgrzeszyłem przeciw androidowi, ale nie żałuję! Polecam wszystkim chętnym przetestowanie przed zakupem.

Witam,

Mam pewien problem z SBT. Materiał nagrany 16/44,1 , 20/44,1 i 24/48 odtwarza bez problemu po coaxialu. Przy próbie odtworzenia plików 24/192 SBT wywala komunikat, że nie obsługuje częśtotliwości. Te pomiędzy 24/48 a 24/192 niby odtwarza (SBT startuje, chodzą wskaźniki) ale żaden źwięk nie wydobywa się z Musical Fidelitykw250S. Poniżej specyfikacja DAC w moim kW250S:

DAC:

DAC circuits 24 bit Delta-Sigma (Bit stream) dual differential 8x over sampling

Up sampling 192 kHz

Total correlated jitter < 135 pS

Linearity < 0.1dB down to -96dB

Output digital 0dB level 2.15VRMS at 1 kHz nominal

Analogue output impedance 47 Ohms

Frequency response 10Hz to 20 kHz -0.2dB max

Channel separation > 105dB 20Hz to 20 kHz

Signal / noise ratio > 113dB “A” weighted

Total harmonic distortion < 0.003% 10Hz to 20 kHz

Dodatkowo wczoraj zainstalowej aplikację (kernel) do obsługi 24/192 i ustawiłem tylko na wyjście cyfrowe. Nie wiecie w czym może tkwić problem? Czy DAC wbudowany w MF kW250S nie obsługuje tych częstotliwości???

Pozdrawiam

Potwierdzam opinię WildStar - iPeng to inna jakoś w porównainu do darmowej aplikacji Logitecha....

jestem zadowolony (choc 8 euro to nie mało....)

Pozdrawiam!

szkoda że ipad jest drogi :(

myślę o kupnie nexusa7 z androidem

jakie programy są ciekawe na androida jeszcze?

Tanszy jest jeszcze Kindle Fire.Jesli chodzi o program to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

WildStar

A z tego korzystałeś?

przy okazji - jeżeli ktoś korzysta z zew. Dac to istnieje już możliwośc puszczenia sygnału 24/192K przez Touch

Ukryta Zawartość

Edit:

Jednak już próbowałeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez smykus_likas

Witam, czy radio internetowe będzie nadal działać w Squeezebox Touch w związku z zaprzestaniem produkcji tego urządzenia, bo gdzieś wcześniej natrafiłem na taki komentarz i nie do końca rozumiem o co chodzi.

jutro będę miał nexusa7 z androidem przetestuję app pod sbt

czy znacie jakieś inne rozgłośnie radiowe ze strumieniami 320 poza deezerem?

Focal + Naim

Gość partick

(Konto usunięte)

czy radio internetowe będzie nadal działać w Squeezebox Touch w związku z zaprzestaniem produkcji tego urządzenia

jeżeli SBT odwołuje się do zewnętrznej bazy stacji, to nie widzę problemu.

Witam,

Mam pewien problem z SBT. Materiał nagrany 16/44,1 , 20/44,1 i 24/48 odtwarza bez problemu po coaxialu. Przy próbie odtworzenia plików 24/192 SBT wywala komunikat, że nie obsługuje częśtotliwości. Te pomiędzy 24/48 a 24/192 niby odtwarza (SBT startuje, chodzą wskaźniki) ale żaden źwięk nie wydobywa się z Musical Fidelitykw250S. Poniżej specyfikacja DAC w moim kW250S:

DAC:

DAC circuits 24 bit Delta-Sigma (Bit stream) dual differential 8x over sampling

Up sampling 192 kHz

Total correlated jitter < 135 pS

Linearity < 0.1dB down to -96dB

Output digital 0dB level 2.15VRMS at 1 kHz nominal

Analogue output impedance 47 Ohms

Frequency response 10Hz to 20 kHz -0.2dB max

Channel separation > 105dB 20Hz to 20 kHz

Signal / noise ratio > 113dB “A” weighted

Total harmonic distortion < 0.003% 10Hz to 20 kHz

Dodatkowo wczoraj zainstalowej aplikację (kernel) do obsługi 24/192 i ustawiłem tylko na wyjście cyfrowe. Nie wiecie w czym może tkwić problem? Czy DAC wbudowany w MF kW250S nie obsługuje tych częstotliwości???

Pozdrawiam

Witam,

Ponawiam pytanie bo póki co nie uzyskałem odpowiedzi. Mam trochę muzyki w 24/192 i jak na razie tylką ją mam, a chciałbym słuchać.

Pozdrawiam

Czy Ipeng dedykowany jest tylko dla urządzeń Aplle, czy jest wersja na Androida?

Poproszę o link do ściągnięcia , bo nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem.

Pozdrawiam.

Adam.

Na androida masz squeeze commander

Ukryta Zawartość

Próbka możliwości

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

dziś dotarł do mnie Squeezebox Touch i piszę z zapytaniem, czy jest możliwość przejścia konfiguracji bez podłączenia sieci(posłuchania muzyki po podpięciu pendrive do USB).

Czy można w jakiś sposób pominąć konfigurację sieci?

Na androida masz squeeze commander

Ukryta Zawartość

Próbka możliwości

Ukryta Zawartość

Co to jest to zabudowane w ścianie na filmiku ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na Squeezebox'a Classic

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

czy przy dość szybkiej zmianie głośności na ekranie TOUCHA ,lub podgłaśniając dużym skokiem sterując telefonem z androidem występuje u Was taki trzask w głośnikach, czy to normalne zjawisko, czy z moim Squeezeboxem jest coś nie tak?

Czy jest jakiś nowy soft do sbt który rozwiązuje problem z muzyka z usb?

Moje problemy z USB rozwiązał soft sprzed 2 lat, nie wiem co ci tam szwankuje.

ludzie pomozcie bo krew mnie zalewa

dokladniej raz na jakies dwa tyg szlag mnie trafia - classic nie chce sie polaczyc z serwerem

laczy sie z siecia a nie z serwerem - zazwyczaj konczy sie reinstalacja calosci - odinstalowanie i zainstalowanie na nowo wszystkiego na kompie i fabryczne ustawienia w samym slimdevices.

ale ile razy tak mozna????????????????

to samo z zony ipadem - jak sie polaczy raz na 10 prob to jest super a normalnie dupa

zaznaczam ze otworzylem wszytskie niezbedne porty w firewallach i tym podobnych wynalazkach

mam dosyc a zona marudzi zeby zmienic to badziewie na jabluszko i bedzie wszytsko smigac

dokladniej raz na jakies dwa tyg szlag mnie trafia - classic nie chce sie polaczyc z serwerem

laczy sie z siecia a nie z serwerem - zazwyczaj konczy sie reinstalacja calosci - odinstalowanie i zainstalowanie na nowo wszystkiego na kompie i fabryczne ustawienia w samym slimdevices.

to samo z zony ipadem - jak sie polaczy raz na 10 prob to jest super a normalnie dupa

zaznaczam ze otworzylem wszytskie niezbedne porty w firewallach i tym podobnych wynalazkach

mam dosyc a zona marudzi zeby zmienic to badziewie na jabluszko i bedzie wszytsko smigac

Kup sobie DAC i hp terminal 400Mhz oraz konwerter usb-spdif i tyle.

Naipierw to trzeba dobrze sieć rozprowadzić. Zarówno wifi jak po kablu. Tu najważniejszy jest dobry router. Rozłączania połączenia i wywalania urządzeń z sieci to nie wina squeezeboxa tylko źle skonfigurowanej sieci lub marnego routera.

to dziwne ale ale po kablu to w ogole jakies jaja sie dzieja

SB laczy sie z ruterem bez oporow - cuda sie dzieja podczas laczenia serwera w ruterem

dzis nie mialem czasu powalczyc ale jutro bankowo usiade - tak czy inaczej nowszy ruter tez by sie zdal

zrob tak:

1. przyjrzyj sie nasowi - to czesty powod problemow z laczeniem jesli jest nie pewny - kup pewny qnap synology itp marki

jak juz sie uporasz z 1 i dalej beda problemy to

2. posprawdzaj siec i router czy wszystko prawidlowo chodzi przywroc ustawienia fabryczne ustaw adresy na nowo

chwilowy brak działalności w audio.

Naipierw to trzeba dobrze sieć rozprowadzić. Zarówno wifi jak po kablu. Tu najważniejszy jest dobry router. Rozłączania połączenia i wywalania urządzeń z sieci to nie wina squeezeboxa tylko źle skonfigurowanej sieci lub marnego routera.

zobacz dzierżawy dhcp i jak się zapełnia pula w ruterze pewnie masz, jak nie to zapisz z ręki do sbt z tej klasy adres ip ale poza zakresem dhcp i zobacz jak się łączy po kablu eth, wifi nie konfiguruj ,

nie ma czegoś takiego jak marny ruter, są marni userzy :) najczęściej :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Jakaś awaria na mysqueezebox.com? Nie można połączyć się z serwerem. Przez pewien czas działało radio internetowe poprzez LMS. Teraz zniknęło mi radio internetowe w menu Touch'a. Deezer nie ma połączenia. Na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą o kłopotach technicznych. Czy u Was też tak jest?

Ukryta Zawartość

Jakaś awaria na mysqueezebox.com? Nie można połączyć się z serwerem. Przez pewien czas działało radio internetowe poprzez LMS. Teraz zniknęło mi radio internetowe w menu Touch'a. Deezer nie ma połączenia. Na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą o kłopotach technicznych. Czy u Was też tak jest?

Też. Pomogła aktualizacja oprogramowania dzisiaj rano, Deezer już chodzi. Myślałem, że to mój NAS ma problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ktm777

kupilem nasa netgear duo v2

niby smiga ale nameczylem sie okrutnie - firmowy soft mial tyle dziur ze masakra - bez pomocy wojka google nigdy bym tego nie odpalil. ale teraz jest inny problem - produkty apple nie widza zasobow nasa - mam tego dosyc. to jakas miazga. nie chce mi sie siedziec znow przed kompem nastepnych 100 godzin zeby to skonfigurowac. oddaje tego nasa. sprzedaje squeezeboxa i przesiadam sie na applea - tam wszysto hula i nie trzeba byc informatykiem zeby to dzialalo

Slusznie :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

zastanów sie spokojnie....

spróbuj na innym Nas, ja używam Synology - chodzi pięknie wszystko, apple widzi, zero problemu...

• Pokaż nowe odpowiedzi